בעוד שבישראל מנתחים את הניצחון הגדול והשלכותיו - בעולם הערבי, וברחבי הרשות הפלסטינית בפרט, מוקדש ה-5 ביוני לחשבון נפש לאומי. תחנות השידור הלווייניות מקיימות יום שידורים מיוחד, והעיתונים החשובים מנתחים בהרחבה את המלחמה ותוצאותיה.
בנאום טלוויזיוני מיוחד לרגל 40 שנה ל"מלחמת יוני" או "התבוסה הגדולה", כפי שמכונה מלחמת ששת הימים בעולם הערבי - הכריז בצהריים (יום ג') אבו-מאזן: "זה היה יום שחור לפלסטינים, ששילמו מחיר כבד על ההפסד".
בנאומו, אותו נשא ברמאללה, התייחס הנשיא הפלסטיני גם למצב העכשווי, שהוא אולי הקשה ביותר מבחינת עמו מאז המלחמה: "העם הפלסטיני נמצא על סף מלחמת אזרחים... האלימות בין הפלגים אולי נוראה יותר מהכיבוש".
הפלסטינים, אמר נשיאם, הצליחו להתגבר על התבוסה באמצעות "המהפכה", שהביאה לכך שהקמתה של מדינה עצמאית הפכה ליעד קרוב. "התגברנו על כל המכשולים, יעד המדינה מתקרב והקשיים והסבל הנצחיים הם כנראה חלק הכרחי במאמץ להקים את מדינתנו, שתביא לחיזוק היציבות והביטחון באזור ובעולם כולו".
אבו-מאזן הדגיש בנאומו את הצורך של הפלסטינים להמשיך ולהיאזר בסבלנות, נוכח הקשיים הנוכחיים. "למרות כל הקשיים האלה, יש לנו עדיין תקווה. העולם כולו מאוחד סביב הצורך להקים מדינה פלסטינית, ואין זה עניין להקל בו ראש". לעולם קרא לחדול מהחרמת הממשלה הפלסטינית, בשל השתתפות חמאס בה. הוא ציין כי ממשלתו משקיעה מאמץ כדי לחדש את הסיוע הכספי לרשות.
בהקשר האקטואלי יותר, התייחס אבו-מאזן לפגישתו המתוכננת עם ראש הממשלה אולמרט, והדגיש כי לא ייתן לישראלים להכתיב את סדר היום. הפעולות האחרונות שקיים הצבא הישראלי בשטח, לדבריו, "הרסו כל חלקה טובה". אשר לקרבות הנוכחיים במחנות הפליטים בלבנון, אבו-מאזן קרא לשמור על חיי הפלסטינים שם. הוא גינה את מורדי "פתח אל-איסלאם", והדגיש כי לקבוצה זו אין כל קשר למאבק הפלסטיני.
חשבון הנפש של אבו-עלא
גם אבו-עלא, בעבר ראש ממשלת הרשות, תיאר היום את מצבה הקשה של
החברה הפלסטינית, וקרא לביקורת מבית. בטור שפירסם בעיתון "אל-קודס אל-ערבי", הוא כתב: "הלוואי שיום השנה לתבוסה יהיה הזדמנות לביקורת עצמית בטרם נבקר את האחר".
"ישראל ממשיכה בתוקפנותה בשטחים הפלסטיניים, ואילו אנחנו סובלים ממצב חסר תקדים של התפרקות ואיבוד הצפון - דבר שמאפשר לתוכניותיה התוקפניות אווירה מתאימה לתוקפנות יתר וחידוש התבוסה. הלוואי שזאת תהיה הזדמנות כדי להגיע, באופן נרחב, להסכמה על האופן שבו צריך לנהל את המאבק בכיבוש ובמדיניות ההתרחבות של ישראל בדרכים חדשות, אפקטיביות ומוסריות", סיכם אבו-עלא.