לשבור את החום עם סלט דגנים

פיליס גלזר יושבת בבית וחם לה, מאוד חם לה, מה שגורם לה לרצות לאכול, אבל בלי לבשל. מה היא עושה? מכינה גספאצ'ו וסלט קוסקוס קר בחמש דקות עבודה

פיליס גלזר פורסם: 24.06.07, 08:49

בעוד שהממשלות בסין וארה"ב מתמהמהות בקשר לפעולות אפקטיביות נגד התחממות כדור הארץ (לטובות חבריהן בחברות האנרגיה כמובן) וממשלת ברזיל ממשיכה לכרות יערות הגשם (לטובת הקבלנים כמובן), אני יושבת בבית וחם לי. מצד אחד לא בא לי לפתוח את המזגן ולשלם הון תועפות על חשמל (לטובת החבר'ה בהנהלת חברת החשמל עם משכורות הענק שאני ואתם משלמים), אך מצד שני, איך אפשר בלי?!

 

וכנראה כל המחשבות המעצבנות האלו גורמות לי לשרוף קלוריות, כי פתאום אני רעבה ולא בא לי לבשל. אז אני קמה והולכת למטבח וזורקת 5-4 עגבניות טריות, בלי לקלף אותן, לבלנדר ואני מקווצ'צ'ת אותן קצת עם היד כדי שיצא מהן קצת מיץ לפני שאני מרסקת אותן ואז, בזמן שהבלנדר פועל, אני זורקת פנימה מלפפון קטן חתוך גס, מלח, פלפל, קצת חריף בנוסח טבסקו ו-5-4 עלי בזיליקום מהגינה שלי, שמוסיפים גם טעם וגם צבע. אפשר גם כמה טיפות מיץ לימון או חומץ בלסמי למי שאוהב. וואלה, מרק גספצ'ו, פשוט מצוין.

 

ממש לא בא לבשל בימים חמים ובעצם למה לבשל כאשר אפשר להכין איזה סלט טוב, טעים ומשביע כזה ב-8-5 דקות מקסימום. האמת היא שבסלט שמרכיביו לא נגעו בכלל בחום, יש את מקסימום הוויטמינים, מינרלים ואנזימים ומינימום בזבוז מים, סבון כלים ואנרגיה.

 

סלט קוסקוס מלא עם ברוקולי טרי ופטריות

אם חשבתם שאי אפשר לאכול ברוקולי טרי, תתפלאו כמה שהוא טעים ותשאלו את עצמכם איך זה שלא אכלתם אותו ככה לפני זה. הברוקולי דל קלוריות אך עשיר בחומרים נוגדי סרטן ומחלות שונות, סידן זמין, חלבון, ויטמין A, חומצה פולית, ויטמיני B, K ו-C ולוטאין - נוגד חמצון משמעותית.

 

המרכיבים (6-4 מנות):

2 כוסות קוסקוס מלא

2 כוסות מים רותחים מהקומקום

2 כפיות שמן זית

1 כפית מלח

2 כוסות פטריות פרוסות

2-1 כוסות תפרחות פרחי ברוקולי קטנים

1/2 כוס כוסברה קצוצה (או פטרוזיליה)

לרוטב:

3/4 כוס שמן קנולה, עדיף בכבישה קרה

1/3 כוס מיץ לימון סחוט טרי

1 שן שום כתושה

1 כפית אורגנו

1/2 כפית כמון טחון

1/2 כפית מלח

טבסקו לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את הקוסקוס בקערה עם מים רותחים, שמן ומלח. מכסים ומעמידים בצד עד שהמים נספגים (כ-5 דקות). מפוררים עם מזלג.
  2. מוסיפים פטריות, ברוקולי וכוסברה.
  3. מערבבים את כל חומרי הרוטב בצנצנת, מנערים ויוצקים על הסלט.

 

קוראים שואלים:

תקווה שואלת: כשאת מדברת על פירות כהשראה ובריאות זה נכון גם לגבי פירות וירקות לא אורגניים?

 

פיליס עונה: פירות וירקות הם הדברים הכי בריאים לאכילה בין אם הם אורגניים או לא. הם המקור לוויטמינים, מינירלים וסיבים תזונתיים, והפיגמנטים שבכל צבע וצבע מסייעים במניעת מחלות שונות כולל סרטן. אורגני זה לא רק עניין של טעם וערך תזונתי משופרים, אלא גם ניקיון; לדעת בוודאות שהפירות והירקות שאני אוכלת לא מכילים שאריות חומרי הדברה מזיקים, לדעת שהם גדלו בהרמוניה עם הטבע ולא על דשנים מלאכותיים שמזהים את מי התהום שאנו שותים והים שאנו אוכלים ממנו דגים. עצם החיוּת בפירות וירקות נותנת לי השראה, אך אורגני אף יותר.

 

רותי שואלת: כמוך, גם אני אוהבת כבושים. כעת אני רוצה לעשות לימונים כבושים שטובים מאד להוספה לתבשילים שונים, תבשילי קדרה ואפילו רטבי סלטים. תוכלי לומר לי איך לעשות זאת?

 

פיליס עונה: גם אני אוהבת לימונים כבושים, במיוחד אלה ממסעדת גואטה הטריפוליטאית ביפו. לכן ביקשתי מהם את המתכון:

 

לימונים כבושים בנוסח טריפולי

מתכון של מסעדת גואטה. לפי רפי גואטה, "את הלימונים הכבושים שלנו אנו עושים מלימונים אחרי הגשם האמיתי הראשון, ישר מהפרדס אם אפשר, וכדאי לשמור אותם לאורך זמן להעשרת הטעם. אצלנו תמיד יש לימונים כבושים, כי אנו מכינים כטון וחצי בשנה. ועוד דבר: השמן של הלימונים מצוין לתיבול".

 

1 ק"ג לימונים יפים וצהובים עם קליפה עבה

1/2 כוס מלח שלחן

3-2 כפיות פלפל שאטה גרוס (לא טחון), מעורבב עם המלח

שמן קנולה לכיסוי

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את הלימונים ולאחר מכן חותכים את הקצוות שלהם, אך מקפידים שלא לפצוע את הפרי ("רק את הצ'ופצ'יק בפינות, כדי שיהיה מקום למרירות לצאת", אומר רפי).
  2. שמים בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה ושופכים את המים. מכסים שוב במים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות או עד שהלימונים מנפחים ומתרככים - תלוי בקליפה. מסננים ומביאים לטמפרטורת החדר.
  3. על קרש חיתוך גדול, חותכים לרצועות לפי העובי שאוהבים (רפי ממליץ לחתוך לשמיניות, בעובי כ-1 ס"מ), ומפזרים עליהן את המלח בנדיבות. מעבירים את הלימונים עם המלח וגם את המיץ שנשאר על הקרש לצנצנת נקייה (רצוי להרתיח את הצנצנת לפני שמשתמשים בה) ומכסים בשמן קנולה כדי למנוע מגע עם האוויר. שמים במקום חשוך לחודש ימים לפחות, אפשר עד שנה.