אינני יודעת ממי אפשר לבקש אישור המעיד כי בעליו חופשי מחרדופוביה. אני מבקשת להעיד על עצמי שאינני נבעתת מעצם קיומם של חרדים, ואעשה כמיטב יכולתי כדי לכבד את אורחותיהם ונוהגיהם, וודאי שלא אמנע מתקשורת עימם, כפי שעושים הלוקים בפוביה כשהם נתקלים במושא הפחד. ודאי שלא אברח מפניהם ברחוב או אסתר את פני במגבעת למראה פניהם. לבושם – השונה מאד משלי –לא יגרום לי לצעוק עליהם כינויי גנאי, ואין דבר שהם יכולים לעשות שיגרום לי להטיח בהם אבן במרחב הציבורי אותו אנו אמורים לחלוק.
הבעיה שלי כחילונית אינה שייכת לתחום בריאות הנפש, אלא לתחום הזעם האזרחי, התסכול ותחושת אי הצדק הגוברת והולכת ככל שכוחם הפוליטי של חרדים נותר ללא מענה חילוני רצוי, ראוי ואפילו הכרחי כדי לקיים במרחב הציבורי מדינה לכל אזרחיה: לצערי, זה בדיוק מה שהחרדים אינם מסוגלים עוד לאפשר לי.
הבוקר התבשרו כל אזרחי ישראל שמשרד הרווחה יכול להקצות רק 4 מליון שקלים לעמותות המחלקות מזון לעניים לקראת חג הפסח. בשבוע הזה, הרב ליצמן היה מוכן לקחת מכספי משרד הבריאות – שנועדו לאזרחים בעלי אמונות שונות – 45 מליון שקלים כדי לממן את מנוחת השלדים בברזילי ואת כבודם. השבוע התבשרו תלמידי האוניברסיטאות כי שכר הלימוד שלהם עומד לעלות. השבוע לא התבשרו אברכי הכוללים כי התמיכה הממשלתית בהם תפחת. בחודש האחרון, התבקשו תלמידי ישיבת הר ברכה לבחור, אם חשקה נפשם בישיבה אחרת או שמא יתכבדו וישרתו בצה"ל המסלול הארוך המשותף לכל מי שאינו חרדי.
אלה, כמובן, דוגמאות אקראיות בלבד. מדי שבוע - עכשיו ובשנים הבאות – יתרחש במרחב הציבורי אירוע שידגים שוב את אי השוויון המהותי בין חילונים לבין חרדים בתפיסת האזרחות: פעם מישהו יתהה על כך שלנשים חרדיות אין בכלל ייצוג בפוליטיקה, פעם יפגינו מילואימניקים נגד אי השוויון בנטל, פעם יימצא פוליטיקאי מן החרדים שיכפור בזכותה של הרבנות הראשית להכריע בעניינים הלכתיים הכרוכים בבזבזו כספי ציבור – ופעם, בעתיד הלא רחוק, ייפתח שוב בית ספר לאשכנזיות בלבד, ומפעיליו יאמינו בכל לב שמגיע להם מימון מלא מן המדינה.
ייתכן שפרשת הקברים בברזילי היא באמת העילה לחידוש ימיו של רעיון המפלגה החילונית. אם אכן תקום כזו כעת, כפי שהרב אייכלר חושש, היא לא תקום בגלל פחד או פוביה, אלא מפני שבאמת הגיעה השעה להשיב מלחמה. החילונים, צריך להזכיר לו, לא התחילו בה.