המבקר נגד פעילות הרוכלים ב"חלון הראווה" של אחד ממוקדי התיירות המובילים בישראל: מבקר המדינה, שעוסק בדרך כלל בחשיפת ליקויים במשרדי הממשלה, פירסם היום (ג') דו"ח מיוחד על סוגיה ממנה הרשויות מעלימות עין במשך שנים – תופעת הרוכלים בטיילת הצפונית באילת. את פעילות אחת מזרועות אכיפת החוק בעניין הוא כינה "מחדל".
מהדו"ח עולה כי במשך שנים הרוכלים עובדים באופן בלתי מוסדר, הפוגע באיכות הסביבה, בבטיחות המטיילים ובחזות העיר הדרומית. בנוסף מצא המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, כי הרשויות נמנעות מלאכוף את החוקים ולגבות "מס אמת" מהרוכלים הפועלים במקום. בשנים האחרונות הנושא הגיע לא פעם לבתי המשפט ואפילו הוקמה ועדה בנושא, בראשות השופט בדימוס אמנון סטרשנוב. בעבר התייחס גם פרקליט המדינה, משה לדור, לבעיה.
עוד נכתב בדו"ח כי רשויות רבות, כולל עיריית אילת ורשות המסים, מעלימות עין מהתופעה בטיילת. "היעדר אכיפה ראויה מחד גיסא והתמשכות ההליכים המשפטיים מאידך גיסא הביאו להנצחת מצבה העגום של הטיילת הצפונית באילת", כתב המבקר בדו"ח.
ומה עושה המדינה? לא הרבה. למדינה יש סמכות לאכיפת דיני התכנון והבנייה, והיא מופעלת כל אימת שהרשות המקומית אינה רוצה או אינה יכולה לאכוף את החוק. נוכח חומרת הבעיה שנוצרה בטיילת החליטה פרקליטות המדינה - עוד ביולי 2008 - כי המדינה תפעיל את סמכות האכיפה המקבילה שלה והורתה למנהל היחידה הארצית לפיקוח על הבנייה במשרד הפנים לטפל בנושא.
למרות זאת, כך התברר בביקורת, טיפול היחידה הארצית לפיקוח על הבנייה במשרד הפנים נמשך בעצלתיים, ועד תחילת השנה טרם הסתיימו הליכי החקירה. הדבר נגרם גם בשל מחלוקות בין רשויות האכיפה ובשל טענה – שלדעת מבקר המדינה היא אינה ראויה - להיעדר סכומים פעוטים שנדרשו לביצוע החקירה. המבקר רואה בהתמשכות החקירה "מחדל".
גם רשות המסים לא עושה דבר. המבקר כתב בדו"ח, כי הרשות לא הגדירה את קבוצת הרוכלים כקבוצה ייחודית הדורשת טיפול נקודתי. כמו כן לא פעלה הרשות ככלי אכיפה אפקטיבי של המדינה נגד תופעות עברייניות בטיילת.
המבקר סבור כי היעדר שמירה נאותה על תשתית פיזית של מוקדי תיירות עשוי להיות סימן מוקדם לירידת קרנו של יעד תיירותי, בפרט לנוכח התחרות הגוברת בינו ובין עקבה, טאבה ויעדי נופש נוספים. לדברי המבקר, על העירייה להמשיך בפעילות מואצת לבנייתו ולאכלוסו של שוק הרוכלים החלופי, תוך מניעת היווצרות של אתר בנייה בתוך האזור התיירותי למשך זמן ממושך. הוא גם אמר כי על הרשויות החוק לפעול ללא דיחוי למיצוי הליכי האכיפה נגד הרוכלים הפועלים שלא כדין בטיילת הצפונית.