התאחדות התעשיינים התלוננה היום (ב') בוועדת הכלכלה כי ברשימת מוצרי הייבוא שהאוצר מתכנן לבטל את המכס המוטל עליהם כבר בשלב הראשון, מהחודש הבא, נמצאים גם פריטים המיוצרים בארץ. זאת בניגוד להבטחת הממשלה כי ביטול המכס יחול בשלב הראשון רק על מוצרי צריכה שאינם מתחרים בייצור המקומי.
התעשיינים הציגו לדוגמה מפעל באופקים המייצר חומרי גלם לייצור בגדים לא ארוגים (לדוגמא מגבונים) המשווקים ליצרני הבדים הסינטטיים בעולם. הההתאחדות תבעה להגביל את הפחתת המסים רק על מוצרים סופיים, ולהמשיך את ההגנה על ייצור מקומי של חומרי גלם.
תלונת התעשיינים עלתה בדיון דחוף על הסכנה בסגירת מפעלים או לפחות על פיטורי עובדים, כתוצאה מהפחתת המכסים על מוצרים המיובאים על פי המלצות ועדת טרכטנברג. בעקבות התלונה תבעה הוועדה בסיכום הדיון ממשרדי האוצר ומהתמ"ת להביא לאישור מוקדם של הכנסת את רשימת המוצרים הראשונה שלגביהם יבוטל המכס כולו החל מהחודש הבא. זאת כדי לוודא שאין היא כוללת מוצרים שמיוצרים גם בישראל בשלמותם או בחלקם.
יוזמת הדיון, ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו), הוסיפה כי הפחתת המכסים היא מהלך חד צדדי של ישראל כשבמדינות אחרות הוא מוסדר בהסכמי סחר הדדיים או בינלאומיים. "זהו מהלך של גיבורים על חלשים, כי אצלנו מורידים את המכס על יבואנים חזקים שיש להם לוביסטים", אמרה קירשנבאום.
נציג משרד התמ"ת התחייב כי הפחתת המכסים בשלבים הבאים תהיה מדורגת על פני שלוש שנים ותתבסס על הסכמי סחר עתידיים, כגון עם הודו, קוריאה ווייטנאם.
חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) אמרה כי המלצות ועדת טרכטנברג הן רק "מכבסה של חוק הסדרים", המבוססת על חשיפת השוק לייבוא מתחרה ללא בקרה בשיטות שעבר זמנן. זאת כשאף אחד "לא תובע גם פיקוח על הבכירים".
חבר הכנסת וקנין אמר בסיכום: "טרכטנברג המליץ על הפחתת המכסים כדי לרצות את שולחיו, אבל אם המדינה לא תגן קודם על מפעלי התעשייה שלנו מצבנו יהיה יותר קשה, בעיקר בפריפריה שרוב המפעלים בה מייצרים מזון ולא היי-טק. התאחדות התעשיינים צריכה לעמוד על הרגליים האחוריות ולהתנגד לכל מתווה שיפגע בתעשייה המקומית".