שתף קטע נבחר

המכס על מוצרים המיוצרים בישראל יקטן ב-50%

פשרה בין האוצר לתמ"ת לקראת ההצבעה בממשלה על דו"ח טרכטנברג: 50% מהמכס על מוצרים המיוצרים בישראל יופחת בהדרגה בין 2012 ל-2014, ואילו המכס על מוצרים בהם אין ייצור מקומי יופחת מיידית ב-100%. עוד סוכם: מעבדות מחו"ל ינפיקו אישורי תקן, בעוד שכיום מכון התקנים מהווה מונופול

משרד האוצר ומשרד התמ"ת הגיעו לפשרה בסוגיית המכסים הנהוגים על מוצרים בארץ, שעלתה בעקבות המחאה על יוקר המחייה וזכתה להתייחסות בדו"ח ועדת טרכטנברג. שרי האוצר והתמ"ת צפויים להציג עמדה אחידה בישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב, שתעסוק בין היתר בהמלצת ועדת טרכטנברג לבטל את כל המכסים בארץ עד שנת 2013.

 

 

המשא ומתן בין משרד האוצר ומשרד התמ"ת שהתקיים השבוע הניב שתי הסכמות משמעותיות. האחת הנוגעת למתווה הפחתת מכסים והשנייה לרפורמה בתחום התקינה.

 

בכל הנוגע להפחתת המכסים הוסכם על הפחתה מדורגת של 50% מהמכסים בין השנים 2014-2012 על מוצרים המיוצרים בישראל (25% בשנת 2012, 10% בשנת 2013 ו-15% בשנת 2014) ועל הפחתה מיידית של 100% משיעור המכס בגין מוצרים שאינם מיוצרים בישראל.

 

בשנת 2015 יפעל שר האוצר להמשך יישום המלצות ועדת טרכטנברג, בכפוף לחתימה על הסכמי סחר חופשי של מינהל סחר חוץ בתמ"ת, במידה ולא יחתמו הסמי סחר יופחתו המכסים במתווה מדורג עד שבשנת 2017 יאופסו. מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי בכוונת מינהל סחר חוץ לקדם חתימה על הסכם סחר חופשי עם הודו, סין, קוריאה, אוסטרליה, קולומביה, צ'ילה ואוקראינה.

 

בנוגע לתקינה הוסכם כי יאומצו תקנים בינלאומיים בתוך שנה וחצי וכן הוסכם על רישוי מעבדות תקינה מהעולם שינפיקו אישורי תקן, הן ליצרנים בחו"ל והן ליצרנים ישראלים. במקביל יותאמו הנהלים של הכנסת מוצרים מיובאים דרך נמלים כמקובל במדינות אירופה. כיום תחום התקינה מצוי בסמכותו של מכון התקנים, המהווה מונופול בתחום, אימוץ התקנים הבינ"ל ורישוי מעבדות בינ"ל הוא צעד דרמטי עבור יבואנים ויצואנים כאחד.

 

התעשיינים טענו: 15 אלף יפוטרו בגלל ביטול המכס

הפשרה היא תולדה של דיונים רבים שנערכו בימים האחרונים בין פקידי האוצר לפקידי התמ"ת, דיונים שבהם השתתפו גם נציגי התעשיינים. נציגי התעשיינים טענו בדיונים כי ביטול המכסים יוביל לפיטורים של כ-15 אלף עובדים בתעשייה, 4,500 מתוכם בתעשיית המזון ו-2,325 בתעשיית הטקסטיל, כתוצאה מפגיעה בכושר התחרות של המפעלים מול יבוא מתחרה.

 

בנוסף טענו נציגי התעשיינים, טענה שהושמעה גם על ידי פקידי רשות המסים שייעצו לוועדת טרכטנברג, כי הורדה גורפת של המכסים תפגע ביכולתה של מדינת ישראל לנהל משא ומתן על הסכמי סחר עם מדינות מזרח אסיה.

 

במהלך משא ומתן להסכם סחר בין שתי מדינות, כל מדינה מסירה מכסים על יבוא מוצרים מהמדינה השנייה. התעשיינים טענו כי אם למדינת ישראל לא יהיו מכסים, לא יהיו בידיה קלפים, שעימם ניתן לנהל משא ומתן על הורדת מכסים על יבוא מוצרים ישראליים למדינות אחרות. כך יפגע לא רק כושר התחרות של מפעלים המייצרים לשוק הישראלי, אלא גם כושר התחרות של מפעלים ממוקדי יצוא.

 

כדי לחזק את הטענה הציגו התעשיינים נתונים, לפיהם חלקן של מדינות שעימן אין לישראל הסכמי סחר בתמ"ג העולמי, יעלה בשני העשורים הקרובים מ-25% ל-38%, נתון שמצביע על העלייה בחשיבותן של מדינות אלה כיעדי יצוא.

 

לבסוף הציגו התעשיינים נתונים לפיהם גוב המכסים בישראל הינו נמוך למדי בהשוואה עולמית. על פי הנתונים שהציגו התעשיינים, בישראל משלמים בממוצע 1.1% מכס על יבוא מוצרים, לעומת 1.2% באיחוד האירופי, 1.8% בארה"ב, 4.2% בסין ויותר מ-7% בדרום קוריאה, ברזיל והודו.

פורסם לראשונה 27/10/2011 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים