סך ההלוואות שניטלו עבור רכישת דירות שעלותן מעל 2 מיליון שקל, עלה בחודש פברואר לכמיליארד שקל; כך עולה מנתוני בנק ישראל המרכז את נתוני הבנקים המעניקים הלוואות לדיור.
בדירות שעלותן 3-2 מיליון שקל גדל היקף ההלוואות מ-471 מיליון שקל ל-512 מיליון שקל, השיעור הגבוה ביותר ב-6 החודשים האחרונים. מתוכן הלוואות שניטלו בשיעור מימון של מעל 60% (כלומר ההלוואה שנלקחה מהווה מעל 60% מערך הנכס הנרכש) עמדו על 161 מיליון שקל לעומת 117 בחודש הקודם, גם כן שיא של חצי שנה.
נתון מעניין נוסף שעולה מהנתונים הוא כי גדל גם היקף ההלוואות שניטלו בשיעורי החזר גבוהים ביחס להכנסה של הלווה. סך ההלוואות המהוות שיעור החזר של 40%-50% מההכנסה, גדלו מ-332 מיליון שקל בחודש ינואר ל-385 מיליון בפברואר.
ההלוואות שבגינן שיעור ההחזר עומד על 50%-60% מההכנסה גדלו מ-132 מיליון שקל ל-156 מיליון. בשיעור החזר של מעל 80% מההכנסה נרשם גם כן גידול מ-48 מיליון שקל ל-61 מיליון שקל. עם זאת לא מדובר בשיאים חדשים ורמות כאלו נרשמו מספר חודשים קודם. שיעור ההחזר הממוצע בכלל ההלוואות עומד על 33.9%.
בבנקים מבהירים כי הלוואות ששיעור ההחזר שלהן מההכנסה גבוה, ניתנים ללקוחות שברשותם ביטחונות מתאימים, הכוללים נכסים עם שווי פיננסי מהותי.
סך ההלוואות בכלל לתחום הדיור שניטלו בחודש פברואר במערכת הבנקאית עמד על 2.99 מיליארד שקל, כשסך יתרת ההלוואות לדיור, נכון לסוף חודש פברואר, עמדה על 205.7 מיליארד שקל.