ניסיון נוסף לפתור את סוגיית הטבות המס לישובים. שר האוצר, יאיר לפיד, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, ומזכיר הממשלה, אביחי מנדבליט, גיבשו קריטריונים חדשים שלפיהם יקבע באילו ישובים ייהנו התושבים ממס הכנסה מופחת. הקריטריונים יובאו לאישור הממשלה ביום ראשון הקרוב, לאחר שהקריטריונים הקודמים שניסח משרד האוצר נדחו בישיבת השרים לפני שבועיים.
הקריטריונים החדשים דומים לקריטריונים הקודמים שנדחו בישיבה לפני שבועיים: רשימת היישובים המורחבת תישאר על כנה, ותעמוד על 419 לעומת 189 כיום. עם זאת, נוספו שני קריטריונים חדשים וחשובים: הראשון קובע כי התושבים בישובים שממוקמים במרחק של פחות מ-2 קילומטרים מגבול שאינו גבול שלום (לבנון, סוריה ורצועת עזה) יהנו מהנחה גדולה יותר במס הכנסה.
הקריטריון השני קובע כי תושבי ישובים עירוניים בנגב יהנו גם הם מהטבה גדולה יותר. הכוונה בעיקר לעיירות פיתוח בדרום הארץ. מטרתם של שני התיקונים היא ליצור, לצד הקריטריונים הברורים, תמריץ מוגבר להתגורר באותם ישובים שזוהו כישובים שיש לממשלה אינטרס מיוחד למשוך אליהם אוכלוסיה בעלת כושר השתכרות שמעל לממוצע. היקף ההנחות יקבע בדיונים על תקציב המדינה הבא, שיתחילו בסוף השנה.
הממשלה נדרשה לאישורם של קריטריונים ברורים לחלוקת הטבות המס, בעקבות פנייה לבג"ץ מצד ישובים ערביים ודרוזיים שטענו להפליה בנושא. בג"ץ קבע כי אכן, ממשלות ישראל לדורותיהן נהגו מדיניות מפלה כאשר אישרו הנחות במס הכנסה לישובים ספציפיים מבלי לקבוע קריטריונים ברורים.
לאחר ניסיונות רבים לתאם עם הכנסת חקיקה שתסדיר את הנושא, קבע בשנה שעברה בג"ץ כי הכנסת תחוקק קריטריונים אחידים ושיוויוניים ולא, ב-22 בפברואר יאבדו חלק מהישובים את ההטבה שלה היו זכאים.
כדי להימנע ממצב זה, גיבשו בחודשים האחרונים במשרד האוצר קריטריונים אחידים ושוויוניים. על פי הקריטריונים, יהנו ממס מופחת כל הישובים שממוקמים מצפון לקו רוחב 750, מדרום לקו רוחב 610 וממזרח לקו אורך 250. על הישובים להיות בני פחות מ-75 אלף תושבים ובאשכול חברתי כלכלי 1-8. כמו כן, ההטבה תוענק רק לתושבים בישובים שממוקמים 7 קילומטרים מהגבול או 9 קילומטרים מגבול לבנון.
קריטריונים אלו הובאו, כאמור, לאישור הממשלה לפני שבועיים ונדחו. ההתנגדות נרשמה מאחר שהקריטריונים הגדילו את רשימת הישובים הזכאים מ-189 ל-419. היו שרים שהתנגדו להכללתן של התנחלויות ברשימת הישובים והיו שהתנגדו להכללתם של ישובים ערביים.
אולם, התיקונים שהוכנסו עכשיו נועדו לענות בעיקר על החשש שהרחבת רשימת הישובים הזכאים תוביל לירידה בהיקף ההטבה מאחר שההטבות יתחלקו על מספר גדול יותר של אזרחים.
שני התיקונים נועדו לוודא שהממשלה תוכל למקד את ההטבות בישובים שקשה במיוחד למשוך אליהם אזרחים בעלי שכר ממוצע ומעלה, שנהנים מהנחות במס הכנסה. כמו כן, קיימת סבירות גבוהה כי במסגרת תקציב המדינה הבא תגדיל הממשלה את היקף ההטבות על מנת לתת מענה לגידול במספר הזכאים.