ארבע שנים עברו מאז הושקה "מחיר למשתכן", תוכנית הדגל של שר האוצר משה כחלון, שהצליחה להביא לעצירה זמנית של מחירי הדירות אחרי העליות המטאוריות בעשור האחרון, ונדמה שההשפעה שלה הולכת וקטנה. מדד מחירי הדירות שפורסם שלשום מצביע על התחדשות העליות במחירים - של 0.1% ביולי-אוגוסט ושל 1.3% בשנה האחרונה כולה - והשאלה הגדולה היא האם מדובר בשינוי זמני או מגמה שנמצאת כאן כדי להישאר. ynet ו"ידיעות אחרונות" בדקו מה קורה בשוק הנדל"ן.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הלמ"ס: מחירי הדירות רשמו עלייה שנתית של 1.3%; מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.2%
מחירי הדירות טיפסו ב-1.4% בתוך שנה, מדד המחירים לצרכן ירד
לפי השוואות העסקאות ב"דירות קבלן" ביולי-אוגוסט לעומת יולי-אוגוסט 2018 מחירי הדירות החדשות ירדו ב-3.7%; לעומת החודשיים שקדמו להם, יוני-יולי, הם איבדו 2.8%. הגורם העיקרי הוא התרחבות השפעת "מחיר למשתכן", המעניקה סבסוד ממשלתי של מאות אלפי שקלים לדירה. ביולי-אוגוסט שיעור העסקאות בתמיכה ממשלתית היה 42.1%, לעומת 36% ביוני-יולי. בעקבות זאת גם בשוק החופשי נאלצים להתפשר.
לדברי שמאית המקרקעין נחמה בוגין, "במקומות שבהם יש פרויקטים גדולים של מחיר למשתכן השוק החופשי מתאים את עצמו ומציע מוצר זול יותר". רוב הדירות במחיר למשתכן מצויות בפריפריה, וכששיעורן בסך הדירות החדשות עולה, הירידה גדולה יותר - כי היא משקפת הרבה יותר דירות זולות, ולא רק מוזלות.
לפי בוגין, במחיר למשתכן נחתמים מאות חוזים במקביל על ידי הזוכים שמחכים למימוש, בניגוד לפרויקטים רגילים שבהם השיווק נעשה בהדרגה. פרויקט אחד כזה יכול בקלות להשפיע על המדד בחודש ספציפי, וכמה פרויקטים יכולים להשפיע על רבעון.
זה אומר שמאמצי הממשלה, והשקעה של מיליארדי שקלים בסבסוד דירות, לא הצליחו לשנות לגמרי את כיוון הספינה. האוכלוסייה גדלה, אנשים מקימים משפחות ורוצים לקנות דירה. הירידה בהתחלות הבנייה מדאיגה ועלולה להביא לירידה בהיצע ולעליית מחירים בעתיד. עוד דאגה היא מהביטול הצפוי של התמ"א. ללא תוכנית חלופית עלולה להיווצר פגיעה נוספת בהתחלות הבנייה באזורי הביקוש. מי שרוצה היום לבצע תמ"א ועוד לא נמצא בשלב מתקדם בתהליך, חושש לצאת לדרך בגלל חוסר הוודאות התכנונית.