הגיע הזמן לדבר על המוצר שבתי ההשקעות לא ישווקו לכם בחיים, IRA.
(IRA (Individual Retirement Account הוא חשבון חיסכון אישי לפרישה שבו החוסך יכול לבחור את האפיקים ההשקעתיים ללא התערבות של גוף מוסדי. הוא מאפשר שליטה מלאה על ההשקעות, תוך ניצול הטבות מס שמאפיינות מוצרי חיסכון פנסיוני בישראל.
הוא נוצר בעקבות המשבר הפיננסי של 2008 שהשפיע עמוקות על הכלכלה האמריקאית והעולמית, כאשר משקיעים רבים חיפשו דרך להשתלט על ניהול השקעותיהם ולצמצם את הסיכונים הכרוכים בהשקעות מנוהלות על ידי גופים מוסדיים.
המשבר חשף את הפגיעות של מערכות פנסיה מבוססות דמי ניהול,כאשר חברות רבות נאלצו לקצץ בפנסיות או להפסיק אותן לגמרי. זה הוביל לחוסר אמון בתוכניות פנסיה ועידוד לחסכון אישי. רבים איבדו חלק משמעותי מחסכונותיהם בגלל הירידה החדה בערך הנכסים הפיננסיים, דבר שהביא לרצון להגן על חסכונות הפנסיה ולמצוא דרכים חדשות לחסוך בצורה בטוחה יותר. המשבר הזכיר לאנשים את החשיבות של חיסכון אישי לפנסיה, מכיוון שרבים ראו כיצד תוכניות חיסכון ארוכות טווח יכולות להיפגע בזמן משברים כלכליים. זה הוביל לנהירה לכלים חסכוניים כמו ה-IRA שמאפשרים שליטה רבה יותר על השקעות פנסיוניות.
בניהול אישי, החוסך מנהל לבד את החיסכון הפנסיוני שלו או שהוא בוחר בעצמו את מנהל ההשקעות שינהל עבורו את הכספים. כלומר, באפשרות החוסך לבחור בעצמו את אפיקי ההשקעה בחיסכון הפנסיוני בצורה אקטיבית או פאסיבית בנוסף באפשרותו להעביר את ניהול ההשקעות למנהל השקעות מטעמו שינהל את הכספים במקום מנהל ההשקעות של הקופה.
קצת נתונים על המגמה מהשנים האחרונות:
התפתחות שווי הנכסים בקופות הגמל בניהול אישי (IRA) לאורך השנים ללא ספק מראים צמיחה משמעותית. בשנת 2010 עמד שווי הנכסים על 15 מיליון ש"ח בלבד, ובשנת 2015 הוא זינק ל-2.7 מיליארד ש"ח. בשנת 2020 המשיך השוק לצמוח, ושווי הנכסים הגיע ל-10.1 מיליארד ש"ח. נכון לאוקטובר 2023, שווי הנכסים עומד על 18.2 מיליארד ש"ח. עם זאת, למרות הצמיחה המרשימה, נכסי ה-IRA מהווים רק כ-3% מסך שוק הגמל וההשתלמות הכולל, שבו מנוהלים נכסים בשווי של 615 מיליארד ש"ח.

איזה מוצרים ניתן לנהל בניהול אישי?

ניתן לנהל קופות גמל (לא קופת גמל להשקעה) וגם קרנות השתלמות בניהול אישי. ניהול הכספים באופן אישי מתחבר לתופעה רחבה הרבה יותר של צעירים שמבקשים לקחת את הכוח לידיים שלהם, הם דורשים יותר שקיפות והוגנות בכל שלב בחיים שלהם וגם בחיסכון הפנסיוני. החיסכון הפנסיוני המסורתי נתפס בינהם כדבר מורכב ואפילו מסואב, אל מול האפשרות להשקיע בעצמם במכשירי ההשקעה עוקבי המדד שיחסכו בעלויות ויאפשרו להשיג את תשואת השוק.
ישנם ארבעה יתרונות מרכזיים בניהול החיסכון הפנסיוני באופן אישי. יתרון ראשון הוא שליטה מלאה על החסכונות הפנסיוניים והתאמת תמהיל ההשקעה באופן גמיש ושוטף. היתרון השני הוא מגוון רחב של אפיקי השקעה, חוסך הבוחר ב-IRA לא תלוי במדיניות ההשקעה של בית ההשקעות. לדוגמה, חוסך שמעוניין לעקוב אחר מדד הנאסד"ק יכול לרכוש תעודה שעוקבת אחרי המדד, אפשרות שאינה קיימת היום בבתי ההשקעות בארץ.
היתרון השלישי הוא המחיר, דמי הניהול בניהול אישי נמוכים יותר מדמי הניהול שנגבים במוצרים המנוהלים על ידי מנהלי ההשקעות. הסיבה לכך ברורה – כאשר החוסך מנהל את כספיו הוא בעצם ממלא את תפקידו של מנהל ההשקעות. דמי הניהול המקובלים ב-IRA נעים בין 0.3% ל-0.5% מהצבירה, כאשר ככל שסכום החיסכון גבוה יותר ניתן להשיג דמי ניהול נמוכים יותר. חשוב להדגיש כי לצד דמי הניהול הנמוכים, החוסך עדיין נדרש לשלם עמלות קנייה ומכירה על ניירות הערך שבחר לרכוש הוצאות אלו מחליפות את הוצאות ניהול ההשקעות שקיימות ביתר מוצרי החיסכון הפנסיוני.
היתרון הרביעי הוא דחיית מס רווחי הון עד למועד הפדיון. בתיק השקעות מנוהל בכל פעולת קנייה ומכירה משלם החוסך מס רווחי הון. במוצרי החיסכון הפנסיוני ישולם המס רק במועד משיכת הכספים.בלדוגמה, נניח שאתם מנהלים תיק השקעות רגיל ומחליטים למכור מניות ברווח של 100,000 ש"ח. באותו הרגע, תדרשו לשלם מס רווחי הון בגובה 25%, כלומר 25,000 ש"ח, וכך נותר לכם להשקיע מחדש רק 75,000 ש"ח. לעומת זאת, במסגרת חיסכון הכספים בקרן השתלמות או קופת גמל בניהול אישי, הייתם יכולים למכור את אותן מניות ברווח של 100,000 ש"ח בלי לשלם מס רווחי הון מיידית. במקום זאת, כל הסכום היה נשאר נזיל בתוך הקופה, ומאפשר לכם להשקיע את מלוא 100,000 וליהנות מריבית דריבית על כל הסכום. תשלום המס יתבצע רק בעת משיכת הכספים בגיל פרישה או לפי הצורך, מה שמעניק יתרון משמעותי בצבירת הכספים לאורך זמן.
בשל יתרונות אלו, הגבילו את הכספים שניתן להפקיד לחיסכון בניהול אישי בתקרה. התקרה בשנת 2025 עומדת על 6,157,404 ש"ח. התקרה היא נפרדת לכל מוצר קרן השתלמות וקופת גמל.
חוסכים שצברו מעל 1.48 מיליון ש"ח או החלו לקבל קצבה של לפחות 5,012 ש"ח בחודש: חוסכים אלו יכולים להשקיע את כספי הפנסיה במגוון רחב יותר של נכסים, כולל ניירות ערך סחירים נוספים, בהתאם לתקנות.
המשמעות היא שאם צברתם פחות מ-1.48 מיליון ש"ח בחיסכון הפנסיוני שלך ואתם עדיין לא מקבלים קצבה של לפחות 5,012 ש"ח בחודש, תוכלו להשקיע את הכספים רק במכשירים מחקי מדד. לאחר שתעברו את אחד התנאים האלו, תוכל להרחיב את אפיקי ההשקעה שלך לנכסים נוספים.
כספים מעל התקרה או על כספים שאינם פנסיונים ניתן להשקיע במגוון נכסים כגון:
1) ניירות ערך סחירים: חוסכים יכולים להשקיע במניות, אגרות חוב, קרנות נאמנות ותעודות סל הנסחרות בבורסות. עם זאת, ההשקעה בניירות ערך סחירים של תאגיד מסוים מוגבלת ל-10% משווי נכסי הקופה. חריגה פסיבית (כלומר, עלייה בערך הניירות מעבר ל-10% ללא רכישות נוספות) לא תוביל לחסימת החשבון, אך יש לפעול להסדרת החריגה.
2) פיקדונות ומוצרים מובנים: ניתן להשקיע בפיקדונות בנקאיים ובמוצרים מובנים המוצעים על ידי מוסדות פיננסיים.
3) ניירות ערך זרים: השקעה בניירות ערך זרים מותרת, בתנאי שמדינת המוצא שלהם בעלת דירוג אשראי השווה או גבוה מזה של ישראל.
4) קרנות חוץ וקרנות השקעה: בהתאם לאישור החברה המנהלת, ניתן להשקיע בקרנות חוץ וקרנות השקעה שונות.
5)חוזים עתידיים: ניתן להשקיע בחוזים עתידיים, כאשר החשיפה לנכס הבסיס מוגבלת ל-10% משווי הנכסים הכולל של הקופה.
6) אופציות: השקעה באופציות מותרת, כל עוד החשיפה הכוללת לאופציות אינה עולה על 5% משווי הנכסים הכולל. יש לציין כי לא ניתן לכתוב (למכור) אופציות במסגרת הקופה.
7) אג"ח ממשלתיות ותעודות סל: השקעה באג"ח ממשלתיות של ישראל או מדינות זרות מאושרות, וכן בתעודות סל וקרנות חוץ, מותרת במסגרת הקופה.

האם יש קרן פנסיה בניהול אישי?

לא, ניתן לנהל כספים פנסיונים בקופת גמל בניהול אישי, אבל לא ניתן לנהל את קרן הפנסיה באופן אישי.
קרן פנסיה לעומת קופת גמל:
רוב הציבור בישראל חוסך לפנסיה באמצעות קרנות פנסיה, הכוללות רכיבים ביטוחיים מובנים, כגון ביטוח חיים וביטוח אובדן כושר עבודה. במידה ומעוניינים לנהל את החיסכון הפנסיוני ב- IRA, יש להעביר את הכספים מקופת הפנסיה לקופת גמל. עם זאת, בקופות גמל, כולל אלו בניהול אישי, דמי הניהול נוטים להיות גבוהים יותר מאשר בקרנות הפנסיה, ואין בהן רכיבים ביטוחיים מובנים. ניתן לרכוש כיסויים ביטוחיים בנפרד, אך עלותם עשויה להיות גבוהה יותר.
דוגמה בשביל לפשט את העניין:
נניח אדם חוסך לפנסיה באמצעות קרן פנסיה עם שכר חודשי של 10,000 ש"ח. בקרן הפנסיה דמי הניהול הם 0.2% מהצבירה ו-1% מההפקדות. אם הוא חוסך 2,000 ש"ח בחודש (כולל חלק המעסיק), דמי הניהול על ההפקדות יהיו 20 ש"ח בחודש, שהם 240 ש"ח בשנה. בנוסף, דמי הניהול על הצבירה (נניח שהצבירה שלו עומדת על 500,000 ש"ח) יהיו 1,000 ש"ח בשנה. בקרן זו, הוא גם מקבל כיסוי ביטוחי מובנה, ללא עלות נוספת.
לעומת זאת, אם אותו אדם מעביר את החיסכון לקופת גמל בניהול אישי (IRA) דמי הניהול על הצבירה בלבד יהיו, למשל, 0.5% בשנה. במקרה כזה, על צבירה של 500,000 ש"ח הוא ישלם 2,500 ש"ח בשנה. בנוסף, אם ירצה לרכוש כיסויים ביטוחיים כמו ביטוח חיים וביטוח אובדן כושר עבודה בנפרד, העלות עשויה להגיע ל-200 ש"ח בחודש, שהם 2,400 ש"ח בשנה. סך כל העלויות בקופת הגמל יגיעו ל-4,900 ש"ח בשנה, לעומת כ-1,240 ש"ח בקרן הפנסיה.
בסוף זה מדגיש את היתרון הכלכלי של קרן הפנסיה מבחינת עלויות כוללות ורכיבים ביטוחיים מובנים, לעומת קופת הגמל שמאפשרת גמישות רבה יותר בניהול ההשקעות, אך כרוכה בעלויות גבוהות יותר ובצורך לרכוש כיסויים ביטוחיים בנפרד.

באיזה חברות ניתן לנהל קופות גמל וקרנות השתלמות בניהול אישי?

למרות שניהול אישי הוא צורת ניהול של המוצרים הפנסיונים, לא כל חברות הביטוח ובתי ההשקעות מאפשרות את ניהול הכספים באופן אישי. ישנם מספר חברות הפונות ללקוחות קצה ומאפשרות ניהול סכומים (יחסית) נמוכים באופן אישי. מיטב דש, מגדל, והפניקס מציעות קופות גמל וקרנות השתלמות בניהול אישי. גם גלובל נט גמל, לאחר רכישת פעילות הניהול האישי מהפניקס, מציעה שירותי IRA.
קיים סכום מינימלי לפתיחת קופת גמל או קרן השתלמות בניהול אישי (IRA) שמשתנה בין הגופים המנהלים ובתי ההשקעות. הסכום המינימלי נקבע בהתאם לפלטפורמת המסחר הנבחרת. במרבית המקרים, הסכום המינימלי לפתיחת קופת גמל בניהול אישי נע בין 100,000 ש"ח ל-250,000 ש"ח, בהתאם למדיניות הגוף המנהל. ולרוב נדרש סכום מינימלי של כ-100,000 ש"ח לפתיחת קרן השתלמות בניהול אישי.

איך מצטרפים לקופה בניהול אישי?

הצטרפות לקופה בניהול אישי קצת יותר מורכבת מהצטרפות לקופת גמל או קרן השתלמות "רגילה". קודם כל צריך לבחור בבית ההשקעות דרכו ינוהל החשבון, לאחר מכן יש לבחור את הבנק או את חבר הבורסה דרכו יתבצע המסחר. לאחר פתיחת החשבון בקופה יהיה עליכם לפתוח חשבון מסחר בבנק. למעשה ב IRA יש לכם שני חשבונות, חשבון מוביל אליו מפקיד המעסיק את הכספים מדי חודש וחשבון מסחר שאליו הקופה מעבירה את הכספים כדי שתוכלו לרכוש את ניירות הערך בהם בחרתם להשקיע.
יש לציין שבמידה ואתם רוצים ניתן לנייד קופות גמל וקרנות השתלמות בניהול אישי (IRA) בין חברות בשתי דרכים עיקריות. הדרך הראשונה היא העברת הכספים במזומן, שבמסגרתה החוסך נדרש למכור את כלל הנכסים בחשבונו ולהעביר את הכספים בצורה נזילה בלבד. רק לאחר השלמת ההנזלה ניתן לבצע את הניוד לחברה החדשה. הדרך השנייה היא ניוד של הנכסים עצמם, כלומר העברת תיק ניירות הערך הקיים ישירות לחברה האחרת. במקרה של העברת נכסים, כנראה שתשלמו עמלות על ביצוע הפעולה.

מה החסרונות בקופות גמל וקרנות השתלמות בניהול אישי?

קופות גמל וקרנות השתלמות בניהול אישי אינן מתאימות לכולם. למרות הפופולריות הגוברת בשנים האחרונות, לא מעט חוסכים שבחרו לעבור לניהול אישי החליטו בהמשך לשוב למסלולים הפאסיביים. ניהול אישי דורש התעסקות חודשית שוטפת והשקעת זמן, מה שעשוי להקשות על מי שאין ברשותו את הידע או הזמן הדרושים. בנוסף, בחשבונות קטנים הניהול האישי עלול להוביל לאובדן תשואה משמעותי. בנוסף, קופות בניהול אישי (IRA) מוגבלות יותר מבחינת גמישות פיננסית, שכן לפי התקנות לא ניתן לקחת הלוואה כנגד קרנות ההשתלמות או קופות הגמל המנוהלות אישית, יתרון מרכזי שקיים בקרנות מנוהלות אחרות. חיסרון משמעותי חשוב להגיד.
בהקשר זה חשוב לציין את פרשת סלייס גמל, מהפרשות הפיננסיות החמורות בתולדות ישראל, שבמסגרתה כספי חוסכים בסכום כולל של כ-4.3 מיליארד שקלים הוקפאו. רשות שוק ההון חשפה אי-סדרים חמורים בניהול קופות הגמל בניהול אישי (IRA) של חברת סלייס. בין הליקויים שנמצאו:
העדר הפרדה בין כספי הלקוחות, מה שהוביל לשימוש בכספי חוסכים קיימים כדי לשלם פדיונות של לקוחות אחרים: השקעות בקרנות חוץ ללא ידיעת החוסכים, ולעיתים ללא אסמכתאות או מידע על שווי ההשקעות. ניהול לא תקין של כספי העמיתים, כולל שימוש בכספים ללא רישום ומעקב מסודר.
בעקבות זאת, רשות שוק ההון מינתה את רו"ח אפי סנדרוב כמנהל מורשה לחברה, והוקפאו כל הפעולות הכספיות בקופות הגמל של סלייס.
מדוע אנשים השקיעו את כספם בסלייס?
סלייס הציעה מוצר של קופות גמל בניהול אישי (IRA), אשר מאפשר לחוסכים לנהל את השקעותיהם בעצמם, בניגוד למסלולים הסטנדרטיים של גופי השקעה מסורתיים. המודל הזה הקנה לחוסכים שליטה וגמישות רבה יותר בניהול החסכונות.
בתי השקעות מסורתיים מציבים לעיתים סכומי כניסה גבוהים להשקעות מסוימות, מה שמייצר חסם עבור משקיעים קטנים. לעומת זאת, סלייס אפשרה למשקיעים להצטרף להשקעות באמצעות קופות גמל בניהול אישי, בדומה למודל של "קבוצות רכישה", ובכך הנגישה השקעות שהיו מחוץ להישג ידם של חוסכים קטנים.
בנוסף, סוכני ביטוח ויועצים פיננסיים שיווקו את סלייס כפתרון אטרקטיבי ואף הציעו הלוואות בתנאים נוחים בתמורה להעברת כספים לקופות הגמל של החברה, מה שחיזק את אמון הלקוחות והוביל להשקעה מסיבית.
האם הרגולטור היה מעורב?
עד להתפוצצות פרשת סלייס, רשות שוק ההון הייתה מודעת לתלונות שהתקבלו נגד החברה, אך לא נקטה בפעולות משמעותיות עד סוף 2023. בפברואר 2022 החלו לזרום תלונות לרשות שוק ההון נגד סלייס, אך רק בסוף 2023 השתלטה הרשות על החברה.
לאחר התפוצצות הפרשה, הרשות הודתה כי הייתה יכולה לפעול מהר יותר, והביעה כוונה לשפר את תהליכי הפיקוח והבקרה בעתיד.
מה נעשה כעת עם הכספים?
המנהל המורשה, רו"ח אפי סנדרוב, פועל לאתר ולהשיב את כספי החוסכים. חלק מהכספים אותרו והוחזרו, ובחלק מהמקרים נחתמו הסכמים עם גופים שהיו מעורבים בפרשה להשבת כספים נוספים. לדוגמה, סוכנות הביטוח פינברט חתמה על הסכם להשבת כ-50 מיליון דולר לחוסכים.
פרשת סלייס מדגישה את החשיבות של בחירת גופים מפוקחים ואמינים לניהול חסכונות, לצד הצורך בפיקוח רגולטורי הדוק כדי למנוע מקרים דומים בעתיד. עלינו לוודא שקיפות מלאה ואמינות בניהול השקעותינו, גם במקרים של מוצרים פיננסיים חדשניים או גמישים כמו IRA.
אנחנו החוסכים, חייבים לבדוק לעומק את הגוף שמנהל את הכספים שלנו, לוודא את אמינותו, ולא להתפתות להבטחות על דמי ניהול נמוכים שעלולות להוביל לסיכונים משמעותיים.
חשוב שאנחנו בתור משקיעים נבין כל מוצר לעומק על מנת שהכוח והידע יהיה אצלנו ככה ששום גוף או גורם בעל אינטרס יוכל להסביר לנו מה נכון עבורנו, כי בניהול הכספים שלי אני יודע הכי טוב שיש!
וזו האחריות שלי. אני יכול להיוועץ באנשי מקצוע (רצוי גם) אבל אני רוצה גם להבין מה אני עושה ובעיקר למה.
לדעתי (ג.נ) ניהול אישי (IRA) הוא כלי מעולה למי שמחפש שליטה מלאה על החיסכון הפנסיוני שלו, תוך הוזלת דמי הניהול ושמירה על שקיפות השקעתית מלאה. אמנם תהליך ההצטרפות עשוי להיות מורכב ולדרוש זמן והתארגנות, אך לדעתי, מדובר בהשקעה משתלמת. ההתעסקות השוטפת דורשת כמה דקות בחודש בלבד, ממש כמו ניהול תיק השקעות ממוסה – פשוט לקנות קרנות בחשבון המסחר וזהו. כמובן שזה אינדיבידואלי וכל אדם והמטרות שלו. כמו שציינתי, חוסר האפשרות לקחת הלוואה כנגד הקופה הוא גם כן משמעותי, אך היתרונות בדמי ניהול נמוכים, היכולת לעקוב אחרי ההשקעות באופן עצמאי והפשטות של ניהול התיק הופכים את הגישה הזו לאטרקטיבית. גם בקרן השתלמות בניהול אישי, שמציעה נזילות ודחיית מס, אך גם על הפנסיה, שמאפשרת צמיחה משמעותית לאורך זמן בתנאים אופטימליים. למי שמוכן לקחת אחריות על החיסכון שלו – זה שווה כל רגע.
גיא נתן חי את עולם המאקרו כלכלה, הפיננסים, ושוק ההון למעלה מחמש שנים. בנוסף, הוא הבעלים של חברת גיא נתן בע''מ העוסקת בליווי פיננסי ובהכשרת משקיעי ערך. בעל הפודקאסט המצליח ''מפת החום'' שבו מתארחים מדי שבוע בכירי המשק הישראלי, המתעסקים בתחומי הכלכלה. ניתן לעקוב אחריו בערוץ האינסטגרם ובאתר האינטרנט שלו.
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.