אחת הטעויות הקלאסיות של משקיעים היא ניסיון לתזמן את השוק. התחושה שיש לנו את היכולת לדעת מתי להגדיל ולהקטין חשיפה לשוק המניות, היא על פי מחקרים, אחד הגורמים לאובדן תשואה פוטנציאלית.
פחד הגבהים לעתים והביצועים החריגים בשווקים, מעניקים לנו את התחושה שאחרי תקופה של ביצועים מעולים, יגיעו הירידות החדות. הנה, מתחילת 2024 עלה מדד S&P 500 בכ-23.31% ובשנת 2023 הניב תשואה דומה. מי שהשקיעו במסלולי חו"ל של הגופים המוסדיים או נצמדו למדד 500 החברות בעלות שווי השוק הגבוה בארה"ב (מדד S&P 500), הניבו ב-5 השנים האחרונות תשואה של כ-80%, במידה ובחרו במסלולי מניות. הזוכים מתחילת 2024 הם הנאסד"ק עם תשואה של 28.6% ומעט אחריו מדד ת"א 35 שהניב תשואה של 28.39%.
רבים שואלים את עצמם, איך בשנה של מלחמה כה קשה שוקי המניות עולים ובמיוחד הבורסה בתל אביב הניבה את הביצועים הטובים ביותר? כאן בדיוק טמונה הבעיה, במקום לדבוק באסטרטגיית השקעות ארוכת טווח, אנחנו מעריכים שיש לנו את היכולות לנבא מה יקרה בעתיד ואת השליטה לשנות בהתאם להתרחשויות, רק שאין לנו במרבית המקרים את היכולת לדעת את כיוון השווקים והמדדים.
במקום לנסות לתזמן את השווקים ולהחליט האם להשקיע יותר בבורסה בתל אביב, או במדדים אחרים. כדאי להתמקד דווקא בתכנון פיננסי לטווח ארוך ולהתמיד באסטרטגיית ההשקעות לאורך שנים ארוכות.
ההחלטה הכי חשובה שמשקי בית צריכים לקבל היא איזה כספים צריכים להיות נזילים בטווח המיידי, ומה היקפם ובהתאם לצרכי הנזילות, להתאים את רמות הסיכון וטווחי ההשקעה.
מי שיבחרו להשקיע בהתאם לצרכים שלהם בטווח הקצר והארוך, יצליחו למקסם את הביצועים והתשואות. מאחר ומרבית הזמן שוקי ההון נמצאים בעלייה, מי שינהלו אסטרטגיית השקעות לפי הצרכים המשפחתיים, כספם יושקע זמן רב יותר בשוקי ההון וכך הם יוכלו ליהנות מתקופות ארוכות יותר של עליות.
איך עושים את זה בפועל?
פנסיה
מי שעדיין לא מלאו להם 40, נמצאים רחוק מאוד מגיל הפנסיה. גבר יפרוש בגיל 67 (נכון להיום) וייתכן שעד שיגיע לגיל פרישה, יעלה גיל הפרישה ל-70 ואף למעלה מכך. גיל הפרישה של נשים הוא 64, ובדיוק כמו הגברים הגיל הזה צפוי להתעדכן מעלה. לכן, הגיוני מאוד שבכספי הפנסיה הנהנים מהטבות מס משמעותיות, ואנחנו עומדים להשתמש בהם בעוד עשרות שנים, נוכל ליהנות ממסלולים המניבים לנו סיכויים גבוהים יותר לתשואה. כל זה כמובן בהתאם לבירור צרכים מעמיק של המשפחה ואחרי שהיא בוחנת את כל המאפיינים הייחודיים לה.
קרנות השתלמות
שכירים רבים מקבלים את הטבת קרן ההשתלמות מהמעסיק ומי שלא, כדאי שיבדקו מולו אפשרות שיפקיד לקרן השתלמות, אפילו חלף להעלאת שכר תקופתית. אפשרות אחרת היא לדרוש קרן השתלמות בעת שיחות השכר והמשוב שלכם. קרן השתלמות נזילה אחת ל-6 שנים ומי שיצליחו להתאפק ולצבוע אותן ככספי חירום של ממש, או ככספי פרישה, יוכלו להשקיע אותן במסלולי מניות. האסטרטגיה הזאת תהיה עבורם רווחית במיוחד, שכן על כל הרווחים בהשקעה במסלולי מניות, הם ימקסו רווחים גבוהים באפיק הפטור ממס וגם באמצעות אסטרטגיה מתוכננת מראש, ינתבו את הכספים הללו לטווח ארוך, במקום לפדות אותם כל 6 שנים לצרוך אותם.
עם השנים, יצטברו עוד ועוד מחזורים של קרנות השתלמות. כלומר כל 6 שנים תיפתח קרן השתלמות חדשה שתושקע במסלולי מניות. נניח כעבור 3 מחזורים כאלה ובהפקדה של 1,500 שקל בחודש הכוללת את הפקדות העובד והמעסיק, בתוך 18 שנה ובהנחת תשואה צנועה מאוד של 7% בשנה יצטברו לרשותו 646 אלף שקל. במידה ול-2 בני הזוג ישנה קרן השתלמות, אזי מדובר בסכום כפול. אם נניח שלא ניתן להתאפק ובמרוצת השנים אחד מבני הזוג יצטרך למשוך את כל הכסף, אז עדיין נשאר למשפחה חיסכון מאוד מאוד משמעותי שיכול לשמש אותה גם במקרי חירום.
כספים בקרנות חירום
חשוב להקצות סכום כסף בגובה של 6 משכורות של אחד מבני הזוג לקרן חירום שתשמש את המשפחה במצבים קיצוניים של פיטורין. חשוב לזכור, כי ככל שמדובר בשכירים, אז יש הגנה מסוימת מטעם המדינה בדמות דמי אבטלה שיכולים להיות משולמים גם בתקופה של חצי שנה, במידה ואתם הורים ל-3 ילדים. המחמירים יבקשו לבנות קרן חירום של משכורות של שני בני הזוג. את קרנות החירום כדאי להשקיע באפיקים סולידיים כמו קרנות כספיות, או מסלולים בסיכון נמוך. אלה כספים שאמורים להיות זמינים בנזילות מיידית ובעת הצורך, לא נרצה שהם יספגו הפסדים. לכן אלה כספים שמוסכם כי התשואה בהם תהיה נמוכה, על מנת שנוכל ליהנות מ
הדילמה - במידה ועד היום לא ביצענו תכנון מקיף של השקעות, האם להתחיל אותו בשנת 2025 אחרי שהשווקים עלו בחדות?
זה תמצית הסיפור. האסטרטגיה הרבה יותר חשובה מהתזמון. כפי שראינו, אין לנו, או לאחרים יכולת לחזות את כיוון השווקים, גם אחרי שנים של עליות חדות. לכן, עלינו לוודא שהכספים שלנו מוקצים בהתאם למטרות של המשפחה ולצרכים שלה בטווח הקצר והארוך. ככל שיש לנו כספים המיועדים לטווח ארוך ושאינם מושקעים, הרי שאנחנו מאבדים תשואה פוטנציאלית, במיוחד בתקופה של אינפלציה לא מבוטלת. אם עדיין לא בניתם תכנון ארוך טווח למשפחה, כדאי מאוד לבצע אותו ולדבוק בו לאורך שנים.
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.