בשבוע הבא יזכו חיים ילין, אבידע בכר ושאר חברי "מועדון הוויסקי של קיבוץ בארי" לאחוז את הבקבוק השמן והנמוך שלהם, כזה שילין הגדיר כשבחר אותו: "בקבוק שנעים לחבק, כי עכשיו כולנו צריכים חיבוק". התווית של הוויסקי הראשון של הקיבוץ בעוטף נושאת את השם הכל כך מתבקש – "סינגל בארי", כהצדעה לסינגל הרכיבה המפורסם של הקיבוץ.
"זה הרבה יותר מיצירת וויסקי, זה ייעוד רוחני. ייעוד של תקומה", אומר ילין, לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול, וקולו הבוטח בדרך כלל, סדוק ורך. "השעורה ממנה יפיקו את הוויסקי גדלה בשדות שלנו תוך כדי מלחמה, מזרחית לכביש 232 המדמם למעט במקומות שבהם הטנקים עוד עמדו. הכל תוך כדי שאנחנו עושים תיאומים עם הצבא ועם אוגדת עזה ותוך כדי ההפצצות החזקות – היה לנו ברור שיש לה תפקיד, שיש לה ייעוד". הוויסקי של הקיבוץ הפצוע הזה הוא סוג של משל לעוטף שמתעקש לקום על רגליו.
"הכל התחיל מערב שבור לגמרי בפברואר 2024, ארבעה חודשים לתוך המלחמה, שבו הזמנו אלינו למזקקת מילק אנד האני ביפו את חברי מועדון הוויסקי של בארי", משתף טל חוטינר, סמנכ"ל המכירות והשיווק של המזקקה הישראלית המצליחה שאימצה את מועדון הוויסקי של הקיבוץ. "היו כאן במזקקה משהו כמו 60 איש, כולם אוהבי וויסקי, חברים טובים, מכירים שנים, ישבנו איתם ברצפת הייצור של המזקקה, התחלנו להוציא וויסקי ואוכל ואנשים התחילו להיפתח ולספר מה עבר עליהם ב-7 באוקטובר. בדיעבד הסתבר שהם עדיין לא ממש שיתפו בפרטים הכי אישיים, ופתאום זה מספר על הבן שנהרג, ההוא מספר על אשתו שנרצחה, האלכוהול והחברותא מחוץ לבית המלון, במקום ניטרלי, שיחררו את הרגשות, וחיים ילין התחיל להתרוצץ ביני לבין תומר גורן, שהוא המזקק של מילק אנד האני, וביחד עם חיים ואיתי הוא השותף השלישי במיזם של וויסקי בארי, ואומר לנו: 'תקשיבו, הם מדברים, הם מדברים, זה אף פעם לא דיבר, וזה אף פעם לא נפתח, וההוא מעולם לא סיפר לאף אחד מה קרה'".
5 צפייה בגלריה
סינגל בארי
סינגל בארי
סינגל בארי
(צילום: יח"צ)
חוטינר, הקשוח בדרך כלל, מתרגש וממשיך: "את אחד מהחבר'ה שהגיעו היינו צריכים להרים במדרגות למזקקה ביחד עם כיסא הגלגלים". חוטינר מתכוון למנהל הגד"ש המיתולוגי של בארי, אבידע בכר, שאיבד את אשתו דנה ואת בנו כרמל בטבח והוא עצמו נפצע קשה ב-7 באוקטובר. "היום אבידע כבר רץ עם הפרוטזה", חוטינר מדגיש ומחייך, "אבל אז הוא עוד היה עם ג'ינס קשור על הרגל, ופתאום הוא שאל: 'רגע, למה אנחנו בעצם לא זורעים שעורה בבארי'?"
השעורה צומחת שוב
זה היה שלושה חודשים אחרי ששדות בארי כבר נחרשו ונזרעו בחיטה שצמחה לגובה, אבל שעורה מעולם לא זרעו כאן. כלומר לא שעורה לוויסקי. כלומר לא ב-150 השנים האחרונות. "אז נפגשו כמה משוגעים במזקקה ביפו, ובסוף נולד מזה מיזם של 250 דונם ו-139 טונות של שעורה משני זנים, שהם פיתוח של זני שעורה תנ"כיים, כלומר זנים מקומיים, שמהם החלטנו באותו רגע שמייצרים את וויסקי בארי", סיכם חוטינר.
ילין: "וגם למדנו תוך כדי שלפני 150 שנה בתקופת המנדט כן גידלו שעורה באזור עזה והעוטף, והיו שולחים את התוצרת באוניות לתעשיית הבירה באנגליה, אבל אנחנו הלכנו על שעורה שמתאימה לוויסקי".
את השדות הם זרעו כבר באותו החורף, וכעבור כמה חודשים, במאי 2025, הם כבר קצרו את השעורה ושלחו אותה להלתתה באוסטריה ובגרמניה, בשני מפעלים שונים, שם היא הונבטה ועברה קלייה וייבוש כדי לפתח סוכרים ולהפיק את הטעמים, ולאחר מכן עברה גריסה, בישול וזיקוק במזקקת מילק אנד האני ביפו.
"כבר בשלב הזה, אחרי הזיקוק, טעמנו את הנוזל, שעדיין היה רחוק מאוד מלהיות וויסקי, אבל זיהינו בו בהחלט את הטעמים שחיפשנו, והמשכנו בתהליך מתוך ידיעה ברורה אילו טעמי וויסקי נקבל בסוף, אחרי שהנוזל ישכב בחביות שבחרנו במיוחד, כאלה שיש להן טעם אדמתי מודגש שיתאים לשעורת בארי. אנחנו כבר יכולים להעיד שהאיכות פסיכית", מתחייב חוטינר.
"הגרמנים והאוסטרים כל כך התלהבו ממה ששלחנו להם וביקשו לקנות מאיתנו את כל המלאי", מתלהב ילין. "ברור שלא מכרנו להם". בשבוע הבא יושק הבקבוק של קיבוץ בארי באירוע הוויסקי הבינלאומי, Whisky Live Israel 2025, שיתקיים בתל-אביב. ילין: "מה שאנחנו טועמים עכשיו ויוצג בשם 'סינגל בארי' הוא הומאז' לוויסקי שיהיה לנו, והיה לי מאוד חשוב שנצא עם ההומאז' הזה עוד לפני 7 באוקטובר, כשאנחנו מציינים שנתיים למלחמה, אבל יודעים שתהיה גם תקומה", ילין ממשיך לזקק אופטימיות מתוך הפצע.
5 צפייה בגלריה
חיים ילין על הקומביין
חיים ילין על הקומביין
חיים ילין על הקומביין
(צילום: קאמל קופטר)
סינגל בארי, במשמעות כפולה כאמור, על שם שביל הרוכבים שהוקם בקיבוץ כבר בשנת 2005 והפך למוקד דיווש עבור כל חובבי הרכיבה, בהם גם קבוצת הרוכבים של בארי, שבכר וילין היו חברים בה. בכר עדיין לא חזר לרכוב, מעיד חברו ילין, שמדווש הכי רחוק על החלומות של עצמו ושל בארי, ומבטיח שגם זה עוד יקרה.
"השם 'סינגל בארי' כבר מתחיל להיכנס לתודעה, אנשים יגיעו לתערוכה וזה מה שהם יבקשו – את הוויסקי שלנו, את 'סינגל בארי'. היה חשוב שנזקק את הוויסקי הזה, ונזקק את המשמעות של הייצור שלו ושנקים את המותג ונקים את החברה המשותפת שלנו ואת המלתתה", ילין מתלהב בדרכו המיוחדת. "הדבר הכי חשוב היה לחזור לשדות, לחזור לאדמה, לעבד אותה, לזרוע את התלמים".
ההורים נרצחו, הבן מטפח
מי שזרע את התלמים הוא חגי הקר, בן בארי, ששני הוריו, זאב וזהבה הקר, נרצחו בבארי ב-7 באוקטובר. חגי ורעייתו עידן גם חגגו חתונה ראשונה בבארי לאחר הטבח, מתוך הבטחה לחזור ולבנות את הבית, והמעמד הזה, אומרים, היה מהמרגשים שידע הקיבוץ.
"אבא של חגי, זאב, שנרצח בבית של פסי, היה המגדל מספר אחת של חיטה בנגב, בעל מקצוע מדהים והבן לקח את המושכות וממשיך את דרכו כעת כמחליפו של אבידע", אומר ילין. "חגי הוא זה שזרע את השעורה והשקה וגידל וטיפח וקצר וזה כל כך מרגש שעכשיו אנחנו מחכים למשלוח הראשון שיחזור מהלתתה מאירופה, ויש לנו את זה. אנחנו נפיק וויסקי מהמאלט הראשון של בארי, ואנחנו עוד נשתה ביחד את הוויסקי הזה שיגיע למדפים בעוד שלוש שנים. מבחינתנו זה אירוע היסטורי ונזמין אליו את מי שרק אפשר", הוא מבטיח.
לא רק על היסטוריה מדבר ילין, אלא גם על ריפוי. "כי אחרי שאבידע שאיבד את בנו ואשתו אמר 'אנחנו נמשיך לזרוע ולא משנה מה', הזריעה הייתה סוג של ריפוי גם עבורי, גם עבור חגי וגם עבור אבידע. שלושתנו שורדי 7 באוקטובר, שלושתנו היינו ואיבדנו שם יקרים לנו והזריעה הזו מסמלת תקומה. להרים את הראש, להמשיך קדימה. את ההזדמנות הזו שנוצרה לנו אז במזקקה בפברואר 2024 ביחד עם חוטינר וגורן, אני רואה כחיבור שהוא גדול מאיתנו, כי אנחנו יושבים שם ביפו, פצועים כולנו, ואנחנו יודעים שבעוטף כל יום יש הרוגים ופצועים ומלחמה ובכל זאת אנחנו מדברים על לזרוע בכל מחיר גם כשהתותחים רועמים, וזה רגשי כל כך וקשה לתאר במילים את מה שעובר עלינו, את האימה מול התקומה. הבנו שאנחנו חייבים לעשות את זה, ביחד כולנו. אני מאוד מאמין ברוח האדם, בתדר משותף, ביקום שמחבר חיבורים, אחרת אין דרך להסביר למה טל, תומר, אני ואבידע וחגי התחברנו ולמה מועדון הוויסקי התחבר ואיך זה שאנשים ישרים והגונים נרתמו לפרויקט הזה בזכות האהבה שאנחנו משדרים", הוא אומר ומציין שחלק מההכנסות שיהיו ממכירת הוויסקי בארץ ובעולם – יוחזרו חזרה לשיקום העוטף.
מכירות בעולם? מי ירצה לקנות מוצר עם תווית ישראלית? קשרי המסחר של ישראל לא בשיאם. "ברור שרוצים. הגרמנים והאוסטרים כבר הציעו לקנות ולא מכרנו. זה יצא באיכות מהטופ שיש, וגם המלתתה שנקים כאן, בעוטף, בין אם נקים אותה בבארי או בכפר עזה או בעלומים, היא תהיה מהטופ של הטופ וגם נגייס את כל החברות הגדולות לייצור בירה ו-וויסקי, וככה מתוך כל מה שקרה, יוצא שפיתחנו פה ענף חדש בנגב עם הוויסקי הכי טוב שיוצר בארץ. נכון שעכשיו כל העולם נגדנו, אבל חכי שיטעמו, זה לגמרי יפתח בחזרה את השערים".
למה לי פוליטיקה
ילין הוא לא רק אדם של אדמה ואיש של אנשים, הוא גם בעברו פוליטיקאי שתעה במסדרונות הכנסת, ומהר מאוד הבין שזה לא המקום עבורו, על אף שהדבר שהכי דחוף בעיניו זה להחליף את ההנהגה ולהתחיל ריפוי.
"בארי וכפר עזה וניר עוז וכיכר החטופים, עדיין בכל מקום יש כאב ולא רואים את הסוף שאליו מובילה אותנו הממשלה, אבל אני אופטימי חסר תקנה", הוא מדגיש את מה שאנחנו כבר יודעים עליו, וחוץ מזה, חקלאים הרי חייבים להיות אופטימיים. הם אף פעם לא יודעים מה תביא איתה העונה הבאה.
5 צפייה בגלריה
קומביין קוצר את השעורה בקיבוץ בארי
קומביין קוצר את השעורה בקיבוץ בארי
קומביין קוצר את השעורה בקיבוץ בארי
(צילום: קאמל קופטר)
"כבר ב-12 באוקטובר, עוד לפני שקמה 'תקומה', הקמנו כאן את 'אופק חדש', כדי להחליט איך אנחנו ממשיכים לעשות חקלאות בזמן מלחמה כדי לייצר שוב תחושת ביטחון לעוטף. איתנו ישבו אלופים ומילואימניקים לשעבר וקמנו בתוך חמישה ימים ובנינו תוכניות חקלאיות – כי בסוף יש משהו חזק באנרגיה של אחיזה בקרקע למרות הכל, של החיבור בין אדם לאדמה שהוא מאוד משמעותי בחיים שלנו. אני מאמין בקצת פחות בטון וקצת הרבה יותר אדמה, למרות שעכשיו חצי מהשבוע אני בכלל בתל-אביב ונהנה מאוד. אני מסתכל מסביב ולמרות הכאב אני יודע שיהיה טוב, שבסופו של דבר תהיה לנו ממשלת ריפוי, כי זה מה שאנחנו צריכים. לא דיבורים על כן או לא מדינה פלסטינית, אלא עשייה למען הריפוי הפנימי שדרוש לנו".
ואתה תחזור להיות חלק מהממשלה? "אני אהיה חלק מהעם שמאוד ידבר על הצד הרוחני והערכי שדרוש לנו כדי להחלים, כי זה משהו שפוליטיקאים לא יודעים לעשות ולא מסוגלים לעשות. אולי אם הם יסתכלו על אנשים ערכיים מתוך העם הם ילמדו. הפוליטיקה כמו שהיא עכשיו היא לא בשבילי. כדי שאחזור לשם צריך לקרות שינוי מאוד גדול".
אז בינתיים הוא בוויסקי ובחברים ובחקלאות ובחלומות, ובזיקוק של המשהו הפנימי הזה של אנשי העוטף שיודעים, שאם מתבוננים עמוק בעין החורבן מגלים שמהבהב פנס גאולה.
5 צפייה בגלריה
טל חוטינר
טל חוטינר
טל חוטינר
(צילום: קאמל קופטר)

תערוכת הוויסקי : כל הפרטים על אירוע הוויסקי הבינלאומי
אירוע הוויסקי הבינלאומי הגדול בישראל (Whisky Live Israel) חוזר במתכונת מורחבת למתחם אקספו בתל־אביב. האירוע מבית Whisky Magazine הבינלאומי נערך מדי שנה ביותר מ־30 ערים בעולם, ובישראל הוא מתקיים זו השנה ה־11.
בשנים האחרונות ישראל מעמיקה את אחיזתה בעולמות הבינלאומיים של וויסקי איכותי, עם עלייה ניכרת בצריכת המשקה בארץ לצד העלייה במספר המזקקות המקומיות.
התערוכה, בניהולו של תומר גורן, המזקק של מילק אנד האני (M&H) שסדרת האלמנט שלה זכתה בתואר הוויסקי הטוב בעולם, תציע טעימות מבקבוקי וויסקי נדירים ובקבוקים מהמזקקות הגדולות בעולם. בנוסף, יהיה שם מתחם פרימיום עם טעימות בהיקף גדול ועוד פעילויות, כולל גם השקת הוויסקי החדש והמסקרן "סינגל בארי" וסדנאות של מומחי וויסקי מחו"ל ומישראל. כך למשל ייערך פאנל טעימות וויסקי ישראלי בהנחיית גיל פירת', מנהל קהילת וויסקי ישראל, שיציע שמונה טעימות ממגוון המזקקות בארץ ובהן M&H, גולני, ירושלמי, NGK, רוח, הינשוף השיכור, פאפא ופלטר.
האירוע יתקיים בימי רביעי וחמישי, 10-11.9 בשעות 14:00־23:00.