וויז אייר אחראית בתקופה האחרונה לרכבת אווירית מישראל לבודפשט. לא מדובר בנוסעים שמחפשים דיל זול להונגריה אלא בבכירי משרד התחבורה שמנהלים מגעים צפופים עם הנהלת החברה על הקמת בסיס (hub) בנתב"ג. רק בשבוע שעבר היו בבירה ההונגרית מנכ"ל המשרד, משה בן זקן, ומנהל רשות שדות התעופה שרון קדמי. כמה ימים אחרי הביקור כאן של בכירי המשרד, מנהלי וויז אייר עורכים לנו סיור במטה החברה בבודפשט. זו הפעם הראשונה שחברת הלואו-קוסט ההונגרית מאפשרת למשלחת עיתונאים מישראל לבקר במרכז העצבים שלה. וויז אייר היא סיפור הצלחה יוצא דופן עבור הכלכלה ההונגרית. מדובר בחברת הלואו-קוסט השנייה בגודלה באירופה אחרי ריינאייר. בישראל, עד לפני המלחמה, וויז אייר הייתה החברה הבינלאומית הכי פעילה בנתב"ג, שנייה רק לאל על.
זאת הסיבה שמשרד התחבורה — למרות הכעס שהצעד הזה מעורר בחברות התעופה הישראליות — מחזר אחרי וויז אייר במרץ כדי שתקים בסיס בנתב"ג. לאחר הביקורת הקשה שספגו במהלך המלחמה, במשרד התחבורה מקווים שהרחבת הפעילות של וויז אייר בישראל, שתכלול הוספת יעדים וזינוק במספר הטיסות, תוביל לתחרות עזה ולירידה במחיר הממוצע של כרטיסי הטיסה. הקמת בסיס בישראל תשווה בעצם את התנאים שמהם תיהנה וויז אייר בנתב"ג לאלה של החברות הישראליות, ותהפוך את שדה התעופה בארץ למגרש ביתי שלה, ללא ההגבלות שמוטלות על חברות התעופה הזרות. בשפה המקצועית זה מכונה "חופש תעופה שביעי". אז כמה הצעד הזה קרוב? בוויז אייר מנסים לצנן מעט את ההתלהבות.
4 צפייה בגלריה
מטוסי חברת וויז אייר
מטוסי חברת וויז אייר
מטוסי חברת וויז אייר
(צילום: באדיבות וויז אייר)
"לא מדובר במהלך שעומד לקרות מחר בבוקר וגם לא בחודשים הקרובים", מדגיש אנדרש ראדו, ראש מערך התקשורת של וויז אייר בראיון ל"ממון". "אנחנו עדיין בוחנים לעומק את הפרמטרים שמצדיקים פתיחת בייס בנתב"ג. יש כרגע כמה בעיות בגלל רגולציית התעופה הקיימת בישראל".
למשל? "אני אתן דוגמה, טייסים ישראלים לא יכולים להיות מועסקים באופן ישיר על ידי חברה אירופית, מה שמצריך מציאת פיתרון. ברור שהעסקת טייסים ישראלים שמתגוררים בארץ תחסוך לנו עלויות בתפעול הבסיס. כמובן שזה רק אחד מהמכשולים בדרך להקמת בסיס במדינה זרה".
מי פנוי בנתב"ג
אז מה זה אומר בעצם הקמת בסיס פעולה קבוע בנתב"ג? צעד כזה יאפשר לוויז אייר להחזיק מטוסים וצוותים באופן קבוע בישראל ולנצל "סלוטים" (זמני המראה ונחיתה) בשעות השיא המבוקשות על ידי הנוסעים. המשמעות: וויז אייר תוכל להגדיל בעשרות אחוזים את מספר הטיסות מישראל ובחזרה וגם להרחיב את היצע הטיסות ליעדים רחוקים יותר כמו מדינות הבלקן, הקווקז, איחוד האמירויות ואפילו מרוקו. התוצאה של הצעד, כך מאמינים במשרד התחבורה, תהיה גיים צ'יינג'ר עבור הנוסעים הישראלים ותוביל להוזלה של עשרות אחוזים בקווים החדשים שייפתחו לתחרות נוספת. אחד התנאים של משרד התחבורה הוא שוויז אייר תפעיל מנתב"ג גם טיסות פנים-ארציות בקו תל-אביב-אילת. זה גם לא סוד כי בוויז אייר בונים לקבל יותר הקצאות טיסה על חשבון חברת הלואו-קוסט המתחרה, ריינאייר, שלא נראה שתחזור בקרוב לטוס לישראל, אם בכלל.
כיום, יש כמובן לחברות התעופה הישראליות יתרון יחסי בולט על החברות הזרות: המטוסים שלהן חונים בנתב"ג ויכולים לנצל את הסלוטים הראשונים והאחרונים ביום, שמועדפים על ידי הנוסעים. אם וויז אייר תקים בסיס בישראל, היא תוכל ליהנות מאותם תנאים ולהפוך לשחקנית דומיננטית בשעות של שיא הביקוש. היא גם תוכל להמשיך ולהיות חברה זרה, כך שלא תחול עליה הרגולציה המחמירה שמוטלת על החברות הישראליות — דוגמת הסדרי ביטחון קשיחים ותיאומים עם אל על, שהיא לא רק חברה מתחרה, אלא גם ספקית שירותי האבטחה בענף.
השיח סביב הענקת בסיס קבוע לוויז אייר כבר גורם לטלטלה בענף התעופה הישראלי. לצד הנחישות של משרד התחבורה לקדם את הקמת הבייס של וויז אייר בנתב"ג, יש לא מעט מתנגדים למהלך הזה, החל מרשות התעופה הישראלית ועד לאל על, ארקיע וישראייר. החברות הישראליות חוששות, ובצדק, מפני התחרות ומזהירות מקטסטרופה בשעת חירום. כולנו ראינו כיצד החברות הזרות התקפלו מכאן במציאות של מלחמה ומי שהמשיכו לטוס בלי הפסקה היו החברות הישראליות. בלעדיהן הייתה הופכת ישראל למדינה נצורה. אחת הסוגיות המרכזיות במשא ומתן בין משרד התחבורה לוויז אייר נוגעת לדרישה שהחברה ההונגרית תתחייב שלא תפסיק לפעול מנתב"ג גם בימי מלחמה.
אנדרש ראדו: "הנוסע הישראלי לא מפונק במושבים, יושב איפה שיש מקום, מביא איתו אוכל ושתייה לטיסה ונוסע עם תיק גב ללא תשלום או מקסימום עם טרולי. הישראלים הבינו שהטיסה היא כמו אוטובוס"
"בכל מקום שאנחנו מזהים פוטנציאל להגדלת כמות הנוסעים אנחנו בוחנים אפשרות להקים בייס", מסביר ראדו. "ישראל בהחלט מצדיקה בדיקה בכל מה שקשור לתפעול יעיל ורווחי, אבל הנושא הרגולטורי מהווה כרגע עיכוב משמעותי. הקמת בייס בישראל תאפשר לנו חניית מטוסים ללילה, תחזוקה שוטפת בנתב"ג וצוות דיילות ודיילים מקומי שצריך יהיה לגייס".
נכון לעכשיו, טיסות לואו-קוסט רבות שממריאות מישראל נוחתות באירופה בשעות הערב, מה שמחייב לשלם על לילה נוסף לצוות. רבות מטיסות החזור ממריאות מאירופה בבוקר — מה שמבזבז לילה נוסף במלון רק עבור הטיסה. "אם נוכל להחנות את המטוסים שלנו בנתב"ג למשך הלילה, נוכל להציע טיסות שיוצאות בבוקר מתל-אביב ושבות בלילה — חיסכון של זמן וכסף לנוסע הישראלי", מסביר ראדו.
עד כמה אתם מודעים להתנגדות הגדולה למהלך הזה בקרב החברות הישראליות? "ברור שאנחנו מודעים לכך, אבל זה פחות מדאיג אותנו. אנחנו לא חוששים מתחרות, להפך. תחרות עושה אותנו טובים יותר ומי שמרוויח מכך הוא בסופו של דבר הצרכן כי התחרות על המחיר רק תגדל".
הקמת בסיס בנתב"ג תוביל גם לירידה במחירי הטיסות שלכם מישראל ואליה? "נראה שלא באופן משמעותי, כי כבר עכשיו המחירים שלנו מאוד זולים, החל מ-200 שקל לטיסה מישראל. הרעיון שמוביל אותנו כחברת לואו-קוסט הוא בראש ובראשונה שאין צורך להשקיע סכום כסף גדול בעלות הטיסה כי אחרי הכל מדובר רק בחלק מתוך מכלול ההוצאות על חופשה בחו"ל כמו בתי מלון, השכרת רכב, אטרקציות, מסעדות ומופעים".
במידה שתקימו בסיס בישראל, האם תגייסו עובדים מקומיים כמו טייסים ודיילים? יש לכם כרגע טייסים ישראלים? "כן, זה יהיה הכיוון, בהחלט נגייס צוותים מקומים. נכון להיום יש לנו כמה טייסים ישראלים שמתגוררים בחו"ל ועובדים אצלנו".
אי של הזדמנויות
וויז אייר הוקמה בשנת 2004 וממשיכה לצמוח בקצב מרשים. ב-2024 טסו עם החברה 62.8 מיליון נוסעים. הקיץ האחרון היה המוצלח ביותר בתולדות וויז אייר עם כאלף טיסות ביום בשיא. היא נסחרת בבורסה של לונדון לפי שווי של כ-1.3 מיליארד דולר. וויז אייר היא סיפור הצלחה בישראל: מאז שנכנסה לפעילות בארץ ב-2013 טסו איתה יותר מ-10 מיליון נוסעים. החברה חזרה לפעול בישראל לאחר המלחמה עם איראן ומפעילה כרגע כ-21 קווים מנתב"ג. בין היעדים: בודפשט, לונדון, וינה (עד מארס), ברטיסלבה (ממארס), סופיה, וארנה, לרנקה, אתונה, סלוניקי, רודוס, כרתים (בקיץ), מילאנו, רומא, ונציה, נאפולי ועוד. מדובר ב-117 טיסות שבועיות, כ-1.55 מיליון מושבים נמכרו בשוק הישראלי ב-2025. "וזה", מדגיש ראדו, "רק בחודשים בהם יכולנו לטוס תחת המצב המתוח בארץ. אנחנו רואים יותר ויותר אנשים שרוצים לטוס לישראל לאחר הסכם הפסקת האש וכמובן שנפעיל עוד טיסות אם נמשיך לראות את הביקוש העולה".
אתה יכול להבטיח לנוסעים הישראלים שלא תעצרו שוב את הטיסות שלכם לארץ במצבי חירום ביטחוניים? "אנחנו פה עבור הלקוחות הישראלים, כל עוד יהיה בטוח לטוס לישראל, אנחנו נטוס".
מה הופך את השוק הישראלי למיוחד בעיניך? "ישראל מדינה קטנה, אבל היא כמו אי, אפשר רק לטוס או לשוט אליה, אז הביקוש לטיסות גבוה מאוד. דבר שני, הישראלים אוהבים לטוס, במיוחד לאחר תקופה ארוכה של מציאות מלחמה. כבר עכשיו המחירים שלנו אטרקטיביים ללא קשר אם יש בסיס או לא. צריך להבין, המודל שלנו הוא לא למכור חצי מטוס במחיר כפול, אלא מטוס מלא בחצי מחיר. אנחנו רוצים להגדיל את ההיצע שלנו, רוצים לטוס יותר מישראל ואליה. אגב, אם בייס שפתחנו לא מצדיק את עצמו אנחנו לא מהססים לסגור אותו, כמו שקרה בספטמבר האחרון כשסגרנו את הבסיס שלנו באבו-דאבי ובאפריל את וינה בגלל מיסוי גבוה. המודל שלנו חייב להתבסס על מינימום הוצאות ומקסימום רווח, החברה לא זורקת כסף מהחלון. כחברת לואו-קוסט, אנחנו טסים רק בקווים שמניבים רווח. גם בלי בייס בישראל, אנחנו רואים שמאז שחזרנו לטוס אליכם בצל המלחמה, יותר ויותר ישראלים בוחרים לטוס איתנו".
4 צפייה בגלריה
כתבת "ידיעות אחרונות" במרכז ההדרכה של וויז אייר בהונגריה
כתבת "ידיעות אחרונות" במרכז ההדרכה של וויז אייר בהונגריה
כתבת "ידיעות אחרונות" במרכז ההדרכה של וויז אייר בהונגריה
איך אתה מאפיין את הנוסע הישראלי? "הצרכן הישראלי מאוד אוהב טיסות לואו-קוסט. מה גם שלא נראה על פניו שחברות מתחרות כמו ריינאייר ואיזי ג'ט עומדות לחזור לטוס לתל-אביב, כך שאנחנו מתכננים להגדיל את כמות הסלוטים שלנו בישראל. הנוסע הישראלי זיהה את הכדאיות של טיסות הלואו-קוסט והתאים את עצמו למודל כמו כפפה ליד".
איך זה מתבטא? "הנוסע הישראלי מבין את הקונספט שהעלויות גדלות עם הוספת מזוודה, בחירת מושב ורכישת מזון במטוס. הוא לא מפונק במושבים, יושב איפה שיש מקום, מביא איתו אוכל ושתייה לטיסה ונוסע עם תיק גב ללא הוספת תשלום או מקסימום עם טרולי בתשלום. הישראלים הבינו שהטיסה היא כמו אוטובוס — שכל המטרה להביא אותו ליעד ושם מתחילות ההוצאות על מלון, השכרת רכב ומסעדות, שזה הופך לכסף הגדול בחופשה לחו"ל. במקביל אנחנו מעודדים את הקהל הישראלי לבחור במסלול 'טוס כפי יכולתך', All You Can Fly, ב-499 דולר שמאפשר לטוס לכל היעדים שלנו על בסיס מקום פנוי בעלות של 9.90 יורו לכל טיסה. מבצע שהשקנו לפני שבוע ותוך שעות הפך לסולד-אאוט בישראל".
כמה בסיסים יש לוויז אייר ברחבי העולם? כמה מטוסים יש בצי החברה ומאילו דגמים? "אנחנו טסים לקרוב ל-200 יעדים במעל 50 מדינות. יש לנו 32 בסיסים בעולם. הצי של וויז אייר כולל 250 מטוסי איירבוס A320 ו-A321. אנחנו לא מתכננים להזמין מטוסים רחבי גוף כך שאין לנו תכנון כרגע להגיע, למשל, לתאילנד. נישאר מפעילים של מטוסים צרי גוף (משפחת מטוסים A320). הדגם הזה מתאים למודל העסקי שלנו. ה-A321XLR (שגם הוא מטוס צר גוף אך עם טווח טיסה מורחב) יכול לטוס עד 7 שעות, ומחבר את הנקודות הרחוקות ביותר ברשת שלנו. עובדים כיום בחברה מעל 9,500 איש".
אפרופו נסיעה באוטובוס, יגיע היום שבו נעמוד בטיסות לואו-קוסט, מה שיוזיל עוד את העלות הכרטיס? "אנחנו לא שוקלים כיוון כזה כרגע. רק מקומות בישיבה".
פורסם לראשונה: 00:00, 07.11.25