מאז שנת 2020 מכירות מכונות הקפה, ובעיקר הדגמים האוטומטיים והחצי-אוטומטיים, מזנקות בשיעורים מרשימים והן כבר לא נחלתם של בריסטות מקצועיים או חובבי גאדג'טים יוקרתיים. הצרכן הישראלי מחפש יותר ויותר לא רק קפה, אלא גם חוויה של טעם וריח, עם בקרה על טמפרטורה, איכות הטחינה – ולא פחות חשוב, תפעול שמתאים לקצב החיים המודרני.
הדבר הכי מטורף שאני שומעת כשאני צוללת לתוך הטרנד הצומח של מכונות הקפה הביתיות הטוחנות פולים, הוא על צרכנים שמשקיעים אלפי שקלים במכונה מתקדמת (מחיר התחלתי בדרך כלל ב-2,000 שקלים), ואז מכינים בה אספרסו והפוך מאבקת קפה נמס. כן, זו הוותיקה של קפה נמס עלית. ברוב מכונות הקפה הטוחנות האוטומטיות וגם בחלק מהחצי-אוטומטיות יש תא לאבקה.
שוק מכונות הקפה הביתיות בישראל נאמד כיום בכ-150 מיליוני שקלים בשנה, לאחר זינוק של 460% מאז 2020. עד אז זה היה שוק קטן בעיקר, שמזוהה בעיקר עם קהל אמיד וחובבי קפה מושבעים. אלא שהמגמה משתנה.
"קטגוריית המכונות הטוחנות הפכה ב-2025 למובילת השוק עם עלייה של 245% במכירות", אומר ארז וסנר, מנהל רשתות מחסני חשמל ושקם אלקטריק. ברשתות אלה מוכרים ומקדמים את מותגי הבית של אלקטרה, שנכנסה לשוק בעוצמה. שקם אלקטריק מפעילה את הדיוטי פרי בנתב"ג שבו הפכו מכונות קפה טוחנות ב-200 דולר ללהיט, מה שמשפיע על שיעור העלייה בהן.
"בחמש השנים האחרונות ירדו מחירי מכונות הקפה כמעט במחצית", קובע אביחי שכטר, סמנכ"ל KSP, המדווח על עלייה של עשרות אחוזים במכירותיהן בשנה האחרונה. "בשנה האחרונה חלה עלייה של 100% במכירות מכונות קפה טוחנות", אומר גם ליאור לוי, סמנכ"ל הסחר של "שריג אלקטריק", יבואנית נינג'ה – כולל המכונה החצי-אוטומטית שהקפיצה את השוק בישראל. "מאז ההשקה ביוני 2025 מכרנו 9,000 מכונות חצי-אוטומטיות, הרבה יותר מהתחזיות".
על פי הערכות, שליש מהבתים בישראל מחזיקים כבר מכונות קפסולות, ובשנים 2025-2023 חדרו מכונות אוטומטיות וחצי-אוטומטיות ל-8%-12% ממשקי הבית הפרטיים. גם ספקי הפולים כמו "עלית" ו"ארומה" חוגגים ומדברים על עליות של עשרות אחוזים במכירות.
עם נתונים כאלה, יצאנו לבדוק רגע לפני תחילת 2026 חמש מכונות, שלוש אוטומטיות ושתיים חצי-אוטומטיות, ולשאול את עצמנו מה גרם להייפ המטורף של הנהירה אחרי מכונות הקפה האלו? אף טעם של קפה לא הפיל את הטועמים המומחים מהכיסא, אם כי צריך להדגיש כי מדובר בקטגוריה הדורשת לימוד, ניסוי וטעייה, גם כשמדובר במכונות אוטומטיות. הכוס ה-20 במכונה טובה תהיה משופרת בהשוואה לכוס הראשונה.
בין קפסולות לפולים
לפני כן, נעשה סדר: מה בעצם ההבדל בין מכונות אוטומטיות ובין מכונות חצי-אוטומטיות? איזו מכונה מתאימה למי?
מכונות קפסולות מספקות פתרון נוח אסתטי, רובן קטנות וזולות יחסית, קלות לתפעול, תקבלו בהן קפה אחיד, ואם אתם אוהבים את התוצאה הן פתרון טוב. אבל אם אתה מעריך טעם, ריח, עומק, שותה כמה כוסות ביום, נהנה מחוויית קפה, רוצה גיוון ומוכן להשקיע מעט זמן ותחזוקה, שווה להשקיע במכונה עם פולים.
מכונה אוטומטית מבצעת את כל התהליך – טחינה, דחיסה, חליטה והקצפת חלב – בלחיצת כפתור אחת. לזולות יחסית מטחנות פשוטות יחסית, פחות אפשרויות של סוגי טחינה, פחות דקות, אם כי יש יוצאות דופן כמו מכונת דלונגי שבדקנו. האוטומטית תספיק למי ששותה 1-2 כוסות ביום, אחת מהן על הבוקר, בדרך כלל לבד ולא רוצה להשקיע בכך הרבה זמן.
מכונה חצי-אוטומטית דורשת יותר התעסקות ומעורבות ידנית בשלבים כמו טחינה, דחיסת קפה לידית והקצפת חלב דרך סטימר, אך מספקת לחץ מים וחימום אוטומטיים; מאפשרת שליטה מדויקת בטעם. אם אתה שותה יותר, עם בת/בן הזוג, מארח, אוהב קפה ומוכן להשקיע קצת זמן בשליטה בהכנה ולסבול את הלכלוך, היא תיתן לך את חוויית "בית הקפה" בבית.
גם בעולם קיימת תנועה של מעבר ממכונות הקפסולות למכונות אוטומטיות או חצי-אוטומטיות — bean to cup. על פי נתונים בשוק הגלובלי, למעלה מ-53% מכלל מכונות הקפה הנמכרות היום הן כאלו. יורשות את מכונות הקפסולות והדריפ האמריקאיות. על פי הערכות, השוק הזה ימשיך לגדול בעולם בקצב שנתי של 4%-5%.
הפכנו להיות יותר אניני טעם. החובבים מדברים בהתלהבות על ריח הפולים הנטחנים, ואפילו על הצליל של המכונה ופעולת ההכנה שמוסיפים לתחושת האיכות.
9 צפייה בגלריה


צוות הבדיקה של מכונות הקפה (מימין לשמאל): השף איתן מזרחי, אורי קטן ואיגור נק
(צילום: טל שחר)
כך, למעשה, מאבדות לאט-לאט הקפסולות מהתהילה. נספרסו, המותג שהכניס את הקפה לכל בית ואחראי על מהפכת הקפה העולמית, מתחיל לאבד את כוחו. כמותית (מספר היחידות הנמכרות) היא עדיין שולטת בשוק ללא מיצרים – 70% ממכונות הקפה שנמכרו השנה בישראל, על פי הערכה, ירידה משנות השיא עם שליטה של קרוב ל-90%, אלא שכספית ירד סגמנט מכונות הקפסולות אל מתחת ל-50%, נתח מוערך של כ-42%, כשהמכונות האוטומטיות והחצי-אוטומטיות היקרות יותר משמעותית מתחלקות כמעט שווה בשווה בשאר. חובה להדגיש כי גידול השוק לא פוגע בהכרח בהיקף המכירות הכולל של נספרסו.
לצד חיפוש האנינות והחוויה, העלאת מחירי הקפסולות של "נספרסו" גרמה לזעם של צרכנים. הקפסולות הקלאסיות שלה מתקרבות ל-30 שקלים לשרוול של עשירייה (28.70 שקלים). ניתן כמובן לקנות גם קפסולות של מותגים אחרים במגוון רחב של מחירים. ה"ורטו" הגדולות שנספרסו מקדמת חוצות את ה-30 שקלים (32.20 שקלים). בחלק גם ירד משקל הקפה. יותר צרכנים מתחילים לשאול את עצמם: נספרסו מדברת על פרימיום ועל עיצוב מוקפד ואיכות הקפה, ואני משלם מחיר פרימיום. האם זהו הקפה הכי טוב שאני יכול לשתות?
מנגד, מחירי הקפה בבתי הקפה האהובים כל כך על הישראלים זינקו בצורה דרמטית. התחשיבים מגלים שבגלל פער המחירים, מכונות הקפה הטוחנות מחזירות בתוצאה הסופית את ההשקעה במכונה תוך זמן קצר יחסית – בתנאי שאתה משתלט עליהן (ראה טבלה).
לאן הולך השוק?
האם באמת כל הצרכנים שעוברים למכונות טוחנות פולים עוצרים את נשימתם מהרגע הראשון ואומרים 'קפה כזה עוד לא טעמתי בבית?' עומר ירמיהו, הנסיין שלנו וסמנכ"ל מלון רויאל ביץ', חובב קפה עם מכונת נספרסו בבית, התאכזב קשות מהאספרסו של חמש המכונות שבדקנו, והוא לא היה היחיד. חובבת קפה הפוך, פריקית של נספרסו שלא נמנתה על הנסיינים הרשמיים של הבדיקה, טעמה את הקפה ההפוך שהפיקו כל המכונות והתאכזבה. האם מדובר בבגדי המלך החדשים?
על פי הערכות, כ-30%-40% ירגישו בהבדל כבר בכוס הראשונה, עוד שיעור דומה ירגישו שהקפה יותר נעים, יותר רך, גם אם לא ידעו להסביר ועוד 30%-40% לא ייחסו לכך חשיבות. מי שכן ירגיש בהבדל הם שותי קפה יומיומיים, מי ששותה אספרסו או הפוך בלי הרבה סוכר, מי שהריח חשוב לו ומי שעבר כבר בין כמה סוגי קפסולות. פחות ירגישו מי ששותה את הקפה עם הרבה חלב/סוכר או מי ששותה קפה "רק בשביל הקפאין".
וצריך לזכור, למרות ההייפ שמסביב, בשטח מול מעריצי הטרנד, הרשת מלאה גם במכתבים של לקוחות לא מרוצים שנתקעו עם מכונות שונות.
נשאלת השאלה – למה חלה עלייה במכירות של מכונות קפה טוחנות? יש בשוק יותר מכונות אוטומטיות במחירים נגישים יותר מאשר בעבר, יש מגוון של מכונות במחירים של החל מ-2,000 שקלים. אבל למרות שניתן להשיג מכונות קפסולות זולות יותר, כוס הקפה עצמה במכונות טוחנות הפולים - זולה יותר, מה שהופך את המכונה למשתלמת יותר בבתים שמרבים בשתיית קפה. ועדיין יש חסם, כי העלות הראשונה של המכונות הטוחנות גבוהה מאלו של הקפסולות, הן מורכבות מעט יותר ודורשות טחינה, ניקיון ומעט תחזוקה. לא כמו להכניס קפסולה וללחוץ על הפעלה.
"השוק ימשיך לגדול במספרים דו-ספרתיים במכירות", צופה אביחי שכטר, "בעיקר על חשבון מכונות הקפסולות. השילוב בין ירידת מחירי המכונות, עלות קפה נמוכה משמעותית לאורך זמן ואיכות משקה גבוהה, צפויה להמשיך ולחזק את המגמה".
ליאור לוי מ"שריג אלקטריק" מעריך כי 2026 תהיה שנה טובה למכונות הקפה הטוחנות. מעבר להשקה לקראת פסח של עוד דגם של מכונה חצי-אוטומטית, תיכנס "נינג'ה" בישראל לעולם המכונות האוטומטיות.
ליאור רוקח, מנהל מסחרי של "דלונגי" מקבוצת ברימאג' מסויג יותר. "מחירי הקפה עולים והם בהחלט יכולים להשפיע על קצב מכירת המכונות", הוא אומר. ויש גם את עניין התפתחות הטכנולוגיה: מה שנמצא היום במכונות היקרות, יורד עם הזמן לזולות יותר.
השוק העולמי של מכונות הקפה הביתיות ניצב בפני פרדיגמה חדשה, שבה נוחות ודיוק אינם עוד סתירה. האתגר הגדול של היצרנים, הן של המכונות האוטומטיות והן של החצי-אוטומטיות, הוא להגיע למינימליזציה של שונות. היצרנים משקיעים בהתאמת חווית המשתמש לסוגים שונים של צרכנים. מכונות מתקדמות משלבות טכנולוגיות מיצוי ברמה גבוהה, כדי לאפשר למשתמש להפיק תוצאות ברמה מקצועית מבלי לרכוש ידע מקצועי.
כשהבינה נכנסת לקפה
מכונות הקפה הופכות ל-Beverage Hub (מרכז משקאות), הן מתרחבות מעבר לאפשרויות של אספרסו וקפוצ'ינו קלאסיים כדי לספק מגוון משקאות גלובליים וטרנדיים. הכללת CoffeeWorld באפליקציות הבית החכם מאפשרת גישה מיידית למתכוני קפה בינלאומיים. פלטפורמות Home Connect של מותגים כמו סימנס ובוש מאפשרות הפעלה מרחוק ובחירת משקאות באמצעות אפליקציה. יכולת הניטור והשליטה מרחוק הופכת את המטבח לבית קפה נגיש בכל עת. בנוסף, נרשמת התפתחות בטכנולוגיות המאפשרות הכנת משקאות שאינם דורשים חום, טכנולוגיות מתקדמות מאפשרות קיצור דרמטי של תהליך ההשריה המסורתי, תוך ניטרול חומציות ומרירות והדגשת המתיקות הטבעית של הפולים, ובכך הופכת המכונה לרלוונטית יותר לעונות הקיץ ולהעדפות בריאותיות.
השימוש הגובר בחלופות חלב (צמחיות) הוליד את הצורך באוטומציה ממוקדת שתבטיח תוצאות איכותיות. חלופות אלו רגישות יותר לחום ולזמן הזרקת האוויר הנדרש ליצירת קצף מיקרו. כבר ראינו התחלות בדגמים שבדקנו. האתגר הגדול ביותר עבור מכונות אוטומטיות הוא שמירה על איכות קפה אופטימלית כאשר המשתמש מחליף פולי קפה, כיוון שכל סוג קלייה דורש פרופיל מיצוי שונה לחלוטין.
חידוש מובהק במכונות המתקדמות הוא פונקציית CoffeePlaylist. תכונה זו פותחה כמענה לצורך של המארח לארח ביעילות. המשתמש יכול לרשום את כל ההזמנות באפליקציה ולשלוח רשימה אחת למכונה, שתכין את המשקאות ברצף. הפיתוח של פונקציות כאלה מצביע על כך שטכנולוגיית הקפה האוטומטית מכוונת כעת לפתור בעיות לוגיסטיות וחברתיות ולא רק צרכים אישיים.
הפוטנציאל העתידי כולל גם שילוב של יכולות AI מתקדמות, עד היכולת לאפשר למכונה לזהות אוטומטית את פני המשתמש המתקרב אליה ולהכין את המשקה המועדף עליו ללא צורך בהתערבות ידנית בממשק המכונה.
אלקטרה XX3565 - חצי אוטומטית | ציון: 8
המחיר: 1,490 שקלים • יבוא: מותג פרטי ביבוא אלקטרה • גודל מכל המים: 2.5 ליטר • נפח מכל החלב: 330 מ"ל • מכל פולי הקפה: 260 גרם • עלות תחזוקה שנתית (קנקן ברילה ופילטרים): 424 שקלים • אחריות: שנה • מבחן נוחות השימוש: 8.5 • מבחן האספרסו: 8 • מבחן הקפה ההפוך: 7.6 • מבחן התחזוקה: 8
למה כן? כי היא עושה את העבודה, הפתיעה בתוצאות האספרסו והקפה ההפוך שהיו הטובות ביותר, למרות שמדובר במותג פרטי ובמכונה הזולה ביותר. כי התחזוקה השנתית פשוטה ביותר, אם כי לא הכי זולה. לא צריך להתעסק בהחלפת פילטרים וניקוי אבנית. בקנייה ניתן לרכוש קנקן ברילה ב־99 שקלים במקום 140 שקלים, שמשמש לצריכה כללית של מים ולהחליף את הפילטר שלו אחת ל־4 שבועות. מנסה להתחרות באופציות הטחינה של נינג'ה עם לא פחות מ־35 סוגים. מכל מים גדול ביותר, מקל על השימוש, ובנוסף, תפעול קל - הנסיינים הסתדרו אפילו בלי להתעמק מדי בהוראות הידידותיות.
למה לא? כי למרות הקלות לא כל אחד מסתדר עם מכונה חצי אוטומטית וכי היא לא "וואו", לא מרשימה חיצונית ואין בה חדשנות פורצת דרך.
דבר הבודקים: איגור: "מנגנון הדחיסה מעולה, מאפיין מכונות חצי אוטומטיות טובות ומונע לכלוך"; טל: "בעל ידע יכול להגיע בעזרתה לתוצאות הטובות ביותר בחלב. באספרסו דורשת יותר דיוק, אבל העבודה בה מאוד נקייה והדחיסה אוטומטית ומדויקת"; אורי: "תפעול פשוט, האספרסו נראה טוב מאוד אבל הטעם פחות, אולי מכיוון שהיה חם מדי. בכל אופן הייתי בוחר בה"; איגור: "הופתעתי מהתוצאות. צריך לדעת איך להפעיל אותה, הסטימר קצת חלש ולוקח זמן להגיע להקצפה טובה".
בשורה התחתונה: דגם זול יחסית לקטגוריה שמפתיע בנוחות ובתוצאות.
9 צפייה בגלריה


מכונת קפה טוחנת של נינג'ה לוקס קפה ES603 – חצי אוטומטי
(צילום: שריג היבואן הרשמי, יח"צ)
נינג'ה לוקס קפה ES603 – חצי אוטומטי | ציון: 7.5
המחיר: 2,490 שקלים • היבואן: שריג אלקטריק • גודל מכל המים: 2 ליטר • גודל מכל החלב: 685 מ"ל • מכל פולי הקפה: 300 גרם •
עלות תחזוקה שנתית: 119 שקלים • אחריות: שנתיים • מבחן נוחות השימוש: 8 • מבחן האספרסו: 7.5 • מבחן הקפה ההפוך: 7 • מבחן התחזוקה: 9
למה כן? כי היא הטרנדית בשכונה, כי האספרסו שהכינה גבר על תוצאות המכונות האוטומטיות שבדקנו וגם הקפה ההפוך היה סביר, כי המכלים של המים, הקפה והחלב גדולים, מה שמאפשר הכנת יותר כוסות ללא צורך למילוי מחדש. בגלל מגוון אפשרויות בסוגי הקפה, גם קולד ברו ואספרסו מרטיני, קפה פילטר להכנת אמריקנו וקפה קלאסי חם או על קרח בכוסות 500-170 מ"ל, ארבע תוכניות הקצפה המותאמות לסוגי חלב שונים רגיל או צמחי. 25 דרגות במערכת הטחינה, שקילת פולים אוטומטית ללא צורך בכף מדידה. ניכרת מחשבה על המשתמש, הושקע מאמץ רב בהנגשת המכונה, מספר חוברות הדרכה בעברית, סרטון בסריקת קוד, אפילו אביזרי העזר כמו ידית החליטה, המשפך והמסננת באריזה נפרדת ונוחה. בנוסף, יש בונוסים ברכישה: קופון הטבה ל־800 גרם פולים, 50% הנחה על רכישת נוקבוקס (מכל ריקון הקפה) – 99 שקלים אחרי הנחה. יש להניח שהתחרות מהיבוא המקביל של דגמי המותג עשתה את שלה.
למה לא? כי ריבוי האופציות בהפעלה יוצר תחושה של הליכה לאיבוד. למרות הרושם, מחייבת לימוד מעמיק, כי מהמותג המדובר והמושקע ציפינו לתוצאות טובות יותר גם בניסיון ראשון.
דבר הבודקים: איגור: "מבחינת תפעול מחייבת מאמץ כמו קורס נהיגה, עם זאת אהבתי את המנגנון לדחיסת וטחינת הקפה מבלי לפזרו, ההקצפה החכמה נותנת תוצאה מרשימה. מכונה שמתקרבת למקצועיות"; טל: "הכי משוכללת עם רמת שליטה גבוהה ביותר, אבל מצריכה לימוד והעמקה. עם כל הידידותיות וההוראות המפורטות יש דברים שמחייבים ידע של מקצוען. למשל בדחיסה, ללא הידע לא יצא לך הקפה הטוב ביותר. פעמיים יצא לי קפה שרוף, כי ההמלצה שנתן המכשיר לעובי הטחינה הייתה שגויה. ידעתי לתקן וקיבלתי תוצאה טובה"; אורי: "מכונה מורכבת יחסית".
בשורה התחתונה: יש לה פוטנציאל, אם כי בניגוד לדימוי דורשת השקעה של המשתמש כדי לקבל תוצאות טובות ומגוונות.
203 MIRA BTB - אוטומטית | ציון: 7.2
המחיר: 2,590 שקלים • יבוא: בנדא • גודל מכל המים: 1.7 ליטר • גודל מכל החלב: אין. יש קשית חיבור ישירה לכל קרטון חלב • מכל פולי הקפה: 250 גרם • עלות תחזוקה שנתית (פילטרים בלבד)" 120 שקלים • אחריות: שנה • מבחן נוחות השימוש: 8.5 • מבחן האספרסו: 6 • מבחן הקפה ההפוך: 7.5 • מבחן התחזוקה: 9
למה כן? הנוחה והכיפית ביותר להפעלה. פאנל מגע צבעוני מאפשר שליטה מלאה בכל פרמטר: טמפרטורה, חוזק, נפח, רמת הקצפה, יכולת נוחה להתאמה אישית. יש קשית חיבור ישירה לכל קרטון חלב ללא צורך במכל פנימי, מה שמונע התעסקות עם החלב. חופשיות לרכוש כל פילטר בשוק, חוסך את המחירים הגבוהים יחסית של הפילטרים של החברות. קומפקטית על השיש.
למה לא? האספרסו איכזב חלק מהנסיינים, מכל המים הקטן ביותר. לא כולם אהבו את המראה שלא מזכיר מכונת קפה.
דבר הבודקים: טל: "מגשימה בצורה הטובה ביותר את עקרון Play & Plug – לחץ ושגר, שבבסיס מכונות הקפה האוטומטיות"; איגור: "ההקצפה הצפופה ביותר לאוהבי קפה הפוך, הטובה ביותר מבין האוטומטיות, הציון הנמוך בעיניי של האספרסו נובע מרמת השליטה המוגבלת במכונה אוטומטית"; אורי: "הקלה ביותר להפעלה, איכות הקפה בטעם וגם בריח הטובה ביותר מבין המכונות האוטומטיות שבחנו".
בשורה התחתונה: הטובה מבין האוטומטיות שבדקנו, כיפית להכנה, עם הזמן ניתן לשפר תוצאות.
Delonghi ECAM220.61GB - אוטומטית | ציון: 6.5
המחיר: 2,690 שקלים • יבואן: ברימאג' • גודל מכל המים: 1.8 ליטר • גודל מכל החלב: 220 מ"ל • מכל פולי הקפה: 250 גרם • עלות תחזוקה שנתית (מסיר אבנית ופילטר): 875 שקלים • אחריות: שנתיים • מבחן נוחות השימוש: 7 • מבחן האספרסו: 5.5 • מבחן הקפה ההפוך: 6 • מבחן התחזוקה: 7.5
למה כן? כי מדובר במותג ותיק, אמין, מבין המובילים בקטגוריה גם בקנה מידה עולמי, אפשר להשתמש בסוגי חלב שונים כולל צמחי.
למה לא? ההפעלה הפחות ידידותית מהדגמים שנבדקו. גם ההוראות לא ידידותיות בהגשה. אפילו היצרן טוען שבפעם הראשונה המכשיר עלול להיות רועש מאוד. הרעש הולך ויורד. תחזוקה שנתית יקרה ביותר – והעיקר, התוצאות לא הצדיקו את ההתעסקות.
דבר הבודקים: אורי: "הכי מורכבת להפעלה, האספרסו אמנם מעט טוב יותר מזה שקיבל את הציון הנמוך ביותר, אבל עדיין נראה דלוח, מימי עם קרמה מאוד בהירה ומאכזב בטעם"; טל: "פאנל מיושן יחסית, תפעול מעצבן". כל הטועמים התאכזבו גם מטעם הקפה ההפוך.
בשורה התחתונה: היצרן אמנם מוביל בקטגוריה, אבל הדגם לא נחשב לדגם פרימיום של דלונגי והתוצאות בהתאם.
Gaggia Magenta Prestige - אוטומטית | ציון: 6
המחיר: 2,890 שקלים • יבוא: המילטון • גודל מכל המים: 1.8 ליטר • גודל מכל החלב: 0.5 ליטר • מכל פולי הקפה: 250 גרם • עלות תחזוקה שנתית (פילטר ומסיר אבנית): 429.5 שקלים • מבחן נוחות השימוש: 7.2 • מבחן האספרסו: 4 • מבחן הקפה ההפוך: 5 • מבחן התחזוקה: 8
למה כן? בגלל מגוון האופציות של הקפה והבטחה להתאמה לפרופיל אישי. למעט אמריקנו אפשר להכין שני משקאות בבת אחת. בגלל התפעול האינטואיטיבי והפשוט יחסית.
למה לא? כי האספרסו במיוחד איכזב קשות, כי יקרה ביותר וגם תחזוקה לא זולה. יש לבצע ניקוי מהיר לפחות פעם ביום ובנוסף לשטוף את ברז מערכת החלב במים זורמים.
דבר הבודקים: רועי: "ממכונה אוטומטית ציפיתי לתוצאות הרבה יותר טובות"; טל: "קפה מימי נטול גוף וגם המראה לא מרשים, אם כי פשוטה יחסית להפעלה אינטואיטיבית"; אורי: "הקפוצ'ינו הגרוע ביותר מבין אלו שטעמנו. החלב עתיר בועות. לא משתלב יפה עם האספרסו. האספרסו מימי יחסית עם קרמה מאוד בהירה וטעם טעון שיפור"; איגור: "אספרסו וקפה הפוך דלוחים, אולי אחרי משחקים רבים וסבלנות אפשר להגיע לתוצאה טובה יותר. לא מה שאני מצפה ממכונה אוטומטית".
בשורה התחתונה: איכזב בטעם, במראה, באספרסו ובקפה ההפוך, וגם יקר.
איך בדקנו
במסעדת "ווסט סייד" במלון רויאל ביץ' בתל־אביב, תחת אירוח של איתן מזרחי השף הראשי של המלון, הוצבו חמש מכונות קפה - שלוש מהן אוטומטיות ושתיים חצי אוטומטיות. כולן במחיר הנמוך מ־3,000 שקלים ועם אפשרות מובנת להקצפת חלב וטחינה.
המשתתפים: אורי קטן, יועץ בתחום הקפה המעביר סדנאות פרטיות וכן הדרכות בבתים ובמפעלים לרוכשי מכונות קפה טוחנות פולים; איגור נק, מנהל מזון ומשקאות במלון, חובב קפה ולשעבר זכיין של בית קפה; טל, צרכן מהשורה, חובב קפה מושבע ורק מפולים טחונים; עומר ירמיהו, סמנכ"ל המלון, חובב קפה ומשתמש קבוע של מכונות נספרסו שהתאכזב מתוצאות המכונות שבדקנו שנחשבות למקצועיות יותר.
אופן הבדיקה: תחילה כוונו המכונות לרמה של צרכן סביר ובכולן נטחנו פולים זהים מסדרת Beans של "שטראוס" הנמצאת בשימוש מקצועי במלון. בבדיקה הוכנו שני סיבובים של אספרסו קצר והבודקים התייחסו בציוניהם למראה, לארומה, הקרמה, החוזק, החומציות והטעם. יצוין כי אספרסו משקף את היכולות העמוקות של המכונה. איכות המטחנה, יציבות לחץ, טמפרטורה וזמן. גם הקפה ההפוך הפופולרי נבדק (בישראל אי־אפשר בלעדיו), עם הקצפת החלב, כולל הנראות, יציבות הקצף והטעם הסופי. הבודקים בדקו גם את איכות ונוחות תפעול המכונות, עד כמה קל ללמוד אותן ולהשתלט עליהן (כולל שליטה בטחינה/דחיסה/סטימר, רעש, גמישות, ושילוב אספרסו בהקצפת חלב).
קביעת הציון הסופי: בציון הסופי שיקללנו את האספרסו, הקפה ההפוך (עם חלב רגיל), נוחות השימוש, עלות ונוחות התחזוקה, דרישות התחזוקה ומחיר כולל תחזוקה, רכיב יקר בחלק מהמכונות, משך האחריות – המשקפת את דעת היצרן על אמינות המוצר, שנחשב למוצר רגיש יחסית דווקא בישראל כי הצרכן לא תמיד מקפיד על הוראות בהחלפת פילטרים או ניקוי אבנית.
טיפים לקניית מכונת קפה
• בחירה במכונה טוחנת תלויה גם בכמות הקפה שאתה שותה ביום. בדקו את גדלי המכלים, בעיקר של המים ופולי הקפה.
• אל תשכחו להשוות גם את מחירי התחזוקה השנתית. הפער גדול. בחמש המכונות שבדקנו נעים המחירים בין 169 שקלים (נינג'ה) ל־875 שקלים (דלונגי,) פער של 417% בשנה. ההוצאה היא על הפילטר ומסיר האבנית.
• המוצר רגיש יחסית לתקלות. בדקו זמינות שירות וחלקי חילוף, אחריות (יבואן רשמי מול מקביל), וגם איכות טחינה, קלות ניקוי (יחידת חליטה נשלפת או מערכת ניקוי אוטומטית), ומספר המשקאות האוטומטיים לכל בני הבית.
• לפני ההפעלה הראשונה הקדישו זמן לקריאת חוברת ההוראות והתבוננות בסרטוני יוטיוב. זה קריטי.
• אל תשתמשו במי ברז, כולל מים ממתקן כמו תמי 4, אלא אם מותקן בביתכם פילטר בכניסת המים לבית, רק במים מצוננים שעברו סינון מסוים. הקפה יהיה טעים יותר ותימנע תופעת האבנית במכשיר. מים מקנקן בריטה – פתרון מצוין.
• הקפידו לעקוב ולמלא את ההוראות שהמכונה נותנת במהלך ההפעלה. קבלת הוראה "נקה אותי" עשה זאת.
• למכונות אוטומטיות מומלץ לקנות פולי קפה בקלייה כהה או בינונית ולא בהירה. קל יותר למצות אותם ולהוציא מהם טעמים טובים יותר.
• הפעלת מכונות, גם אוטומטיות, דורשת לימוד. ניסוי וטעייה. גורם חשוב: עובי הטחינה הנכון ניתן לבדיקה באמצעות משך הכנת האספרסו.
• אספרסו קצר, 30 מ"ל, אמור להיות מוכן תוך 30 שניות. קיבלת בפחות זמן? הקפה יהיה חמוץ ומימי. כוונו לטחינה דקה יותר, ביותר זמן יהיה לרוב עם מרירות לא נעימה. כוונו לטחינה עבה יותר.
כמה עולה הקפה שלכם?
• אספרסו קצר מפולי קפה זולים במכונה אוטומטית /חצי־אוטומטית זולה: 0.8־1 שקלים לכוס
• אספרסו מפולי קפה איכותיים במכונה אוטומטית/חצי־אוטומטית איכותית: 1.3־2 שקלים לכוס.
• אספרסו מקפסולות תואמות נספרסו מותגים פרטיים מחירים ממוצעים: 1־1.3 שקלים למנה.
• אספרסו מקפסולת נספרסו: 2.50־3.2 שקלים
• אספרסו בבית קפה (במרכז הארץ): 10־15 שקלים
• קפוצ'ינו קטן (הפוך) ממכונה אוטומטית/חצי אוטומטית: 1.5־3 שקלים
• קפוצ'ינו קטן (הפוך) מקפסולות תואמות נספרסו: 1.7־2.8 שקלים
• קפוצ'ינו קטן (הפוך) מקפסולות נספרסו: 2.8־4.1 שקלים
• קפוצ'ינו קטן (הפוך) בבית קפה (במרכז הארץ): 18־22 שקלים







