נועם בתן היה ממש ליד. רגע לפני הפריצה, שנייה וחצי לפני ההמראה. כמעט שבר את המסך של 'הכוכב הבא לאירוויזיון', אבל לא התקבל. כמעט ניצח בריאליטי 'אביב או אייל', כמעט השתלט על המצעדים ברדיו, אבל אף שיר מצליח לא פרס בפניו את השטיח שרצה, ואז גם הגיעה המלחמה בעזה. מפנטזיות על קריירה בועטת, הוא כבר הידרדר למחשבות פרישה. ״אחרי 'אביב או אייל' מילצרתי באולם אירועים", בתן מכווץ את המצח. "ופתאום מישהו אומר לי, ‘רגע, אתה לא היית בטלוויזיה? מה אתה עושה פה?’ הוא הסתכל בי במבט מאוכזב. זה ריסק לי את האגו באותו רגע. קפאתי לשנייה, אמרתי לו, 'כן, מה לעשות, אני צריך להתפרנס'. בפנים הרגשתי רע. זו גם הייתה תקופה משונה. במשך די הרבה זמן המוזיקה הייתה הרבה יותר גדולה ממני”.
כלומר? “אם היית שואל ברחוב אחרי שהוצאתי את השיר ‘בובה’ אם מישהו מכיר את נועם בתן, סביר שהיו אומרים לך לא. אבל אם היית משמיע את השירים, הם היו מזמזמים איתך. הרוב לא קישרו את הפנים שלי לשירים ברדיו”.
8 צפייה בגלריה
נועם בתן
נועם בתן
נועם בתן
(צילום: שי פרנקו)
אולי לא עשית מספיק כדי לבלוט? “שמע, היו די הרבה צעדים שהציעו לי ולא רציתי לעשות, גם הצוות שלי היה איתי באותה דעה. בגדול זה אומר לשחק את המשחק. היו אנשים בתעשייה שהציעו לי לארגן איזה דייט עם מישהי יחסית מפורסמת, לקרוא לתקשורת, לאפשר צילום ולספר שמשהו מתבשל למרות שלא מתבשל. זה לא אני. הייתה מישהי בענף שאמרה לי, 'בוא נעשה כתבה, תגיד שלקחת כדורים והיום אתה אחרי המשבר'. כל מיני דברים כאלה. אבל מה לעשות, אין לי סיפור קורע לב”.
ולא לקחת כדורים. “חוץ מריטלין איזו תקופה כשהייתי נער. זה עשה לי רע מאוד, הכניס אותי לדיכאון. זה קורה לאנשים עם הפרעות קשב, ועבר מהר. אבל זה לא הסיפור שהיא רצתה ואני לא הרגשתי בנוח עם ההצעות האלה. לנפח, להגיד שהייתה לי תקופה קשה של משבר כדי שיכירו אותי? לא תודה".
ביום שלישי הקרוב יעלה בתן כנציג ישראל לאירוויזיון 2026 במשלחת כאן תאגיד השידור לחצי הגמר הראשון בווינה מול יותר מ-100 מיליון איש בעולם. במוצ"ש ישודר הגמר (שניהם בכאן 11). זה יהיה האירוויזיון בסימן 70 שנות תחרות, בימים שהתאגיד חוגג 90 שנה לשידור הציבורי. גם השנה התחרות מעוררת עניין ציבורי הרבה מעבר לערך האמנותי שלה כתחרות שירה, והצופים בישראל יעקבו אחרי כל צעד שיעשה בתקווה לטפס מקום אחד מעלה מיובל רפאל בשנה שעברה ולהחזיר את האירוויזיון לישראל, לכאורה. וגם, אם אפשר, לגלגל על הדרך תפוח אדמה לוהט לכיוון המדינות באיגוד האירופי שלא רצו אותנו בתחרות, והגיעו עד לדיון על השתתפותנו שאליו נדרשו נציגי התאגיד לנסוע כדי לוודא שאנחנו בפנים, ורואים בניצחון ישראלי תסריט בלהות. זאת אחרי שבשנים האחרונות עדן גולן סבלה משריקות בוז ואיומים על חייה, מבריונות של המשלחות האחרות, וגם מניסיון פריצה לבמה שסוכל בתחילתו. יובל רפאל חוותה תנועות שחיטה מול פניה עוד לפני הבמה בבזל וכמובן בוז צורם בהמשך בדרך.
איך קיבלו אותך כשהגעת לווינה? ״בזרועות פתוחות, כל הצוות של האירוויזיון, המעטפת מסביבי הכי מקצועית״.
איך חווית את הבמה בפעם הראשונה בחזרות? ״במה ענקית ומדהימה. ועם זאת זה מרגיש שאני נמצא במקום שבו אני אמור להיות".
מה אומרים במשלחת? "אנחנו שמחים ומתרגשים אבל לצד זאת נשארים מאוד מפוקסים. יש הרבה עבודה לעשות. בחזרות בארץ יואב צפיר דאג שיצעקו לי 'אתה אפס', אבל לא באמת אפשר להתכונן לשריקות בוז עד שאתה לא חווה את זה. אם ישרקו לי בוז? אני חושב שאגיב לזה בצורה טובה ובכל מקרה אהיה מאוד מרוכז בביצוע. אכיל את זה על הבמה".
8 צפייה בגלריה
חנן בן ארי
חנן בן ארי
חנן בן ארי
(צילום: משה נחומוביץ)
אולי בכלל לא צריך לנסוע למקום שלא אוהב אותנו? "אנחנו רוצים כמו כל העולם שיאהבו אותנו, שנאהב גם אחרים. בלי להגיע לאירוויזיון, זה לא יקרה. המדינה בחרה בי לייצג אותה, מדהים, זכות אדירה, אבל אני בסוף גם מייצג דעה אישית שלי. ואני, כבנאדם שרוצה להיות מחובר לאנשים בעולם, להחליף דעות, חוויות, לא חושב שצריך לוותר על במה כזו".
אבל הם לא אוהבים אותך כי אתה מייצג את ישראל, לא כי אתה נועם בתן. זה לא אישי. "אלחם בשביל מי שרוצה ואתן את הכל, לא משנה מה תהיה הסיטואציה ומי יהיה הקהל. אם אפתח הופעה של 50 אלף איש ויגיעו 200, אני לא אגיד להם 'סליחה, אני מבטל'. אני אעלה להופיע במאה אחוז שלי מול האנשים שהגיעו. זה די דומה".
כמעט בכל שנה, בעיקר מאז 2023, יש התרעות לפגיעה במשלחת הישראלית. אתה מרגיש מאוים? "אני מרגיש מאוד בטוח, יש לנו צוות אבטחה מדהים ואני מלווה על ידי משלחת של 'כאן'. אבל חשוב לי לא לישון בשום מקום לבד, גם לא להיות בשום מקום לבד, כולל חדר מלון. אני מרגיש משהו בפנים, אני יודע שיש סיכונים שאנחנו לא תמיד שומעים עליהם".
אפשר להחזיר את האירוויזיון לישראל, בהנחה שיאפשרו לנו לארח? "בעזרת השם".
× × ×
בתן לא צפה את הסערה שירדה על ישראל עם ההשמעה הראשונה של השיר ׳מישל׳. הביקורות טענו להגזמה במינון של הצרפתית דווקא על במה בינלאומית גדולה כמו האירוויזיון, כשברקע כמובן מרחפות שנות המלחמה האחרונות והרצון המיידי הפטריוטי להיאחז בסמלים לאומיים. הרשתות החברתיות התמלאו אמנם במחמאות לגבי הביצוע הסוחף של בתן - אבל גם בתחושה של עלבון מנטישת העברית, שנעשתה אולי כדי ללטף את הקהל הזר. מייצרי הנרטיב התעלמו מהעובדה שגם נועה קירל, עדן גולן ויובל רפאל הצליחו באירוויזיון באנגלית ובצרפתית. נטע ברזילי, נזכיר, ניצחה באנגלית. בתן ספג ונפגע, גם הוא לא רוצה להיות טוי של אף אחד.
"חשוב להבין שיש בי גם צד צרפתי, אין לברוח מזה וגם לא צריך. זה חלק בתוכי שהרבה שנים ניסיתי לזרוק הצידה כי מאסתי בו, והיום אני לומד לחבק אותו. בצדק, הוא חצי ממני".
בסדר גמור, אבל יגידו לך: עכשיו נועם מייצג את ישראל, לא את הצרפתית שלו.
"כדי לייצג הכי טוב שיש ולהצליח באירוויזיון, צריך שהביצוע יהיה מעולה. זו משוואה מאוד פשוטה. כדי שהביצוע יהיה מעולה, צריך שהזמר שמבצע יתחבר למילים, יתחבר למה שהוא שר".
נראה שהביקורות על השיר הפתיעו אותך. "ביומיים הראשונים עיכלתי. הייתי בווייב כזה של וואו, למה? זה היה לי קצת קשה בהתחלה. ברגע הראשון חשבתי: אני הולך לאירוויזיון עם השיר הזה, הייתי שמח אם הקהל היה לגמרי לצידי. אחרי יומיים-שלושה התחלתי לראות שאנשים מאוד אוהבים את השיר. בהתחלה, אני מודה, היו ימים מאתגרים. לגבי הבחירה עצמה בשיר, הייתה פה ועדה של התאגיד שכוללת אנשי מקצוע מהטובים בתעשייה. בעיניי הם בחרו טוב. ויש עוד משהו שאולי לא שמו לב אליו".
8 צפייה בגלריה
נועם בתן בחזרה על במת האירוויזיון
נועם בתן בחזרה על במת האירוויזיון
נועם בתן בחזרה על במת האירוויזיון
(צילום: Corinne Cumming, European Broadcasting Union)
לכן אנחנו פה.
"ב'מישל' יש עברית בחלקים יותר גדולים מהשירים שייצגו את ישראל בשנים האחרונות. השיר נפתח בבית שלם בעברית".
גם יובל רפאל איתכם כיוצרת. להביא סגנית מנצחת של האירוויזיון לשבוע כזה זו תוספת כוח.
"היא עשתה עבודה מדהימה בשיר יחד עם צליל קליפי ונדב נאבי אהרוני. אני חייב להם תודה שהייתה לי הזדמנות להיכנס לטקסט ולכתוב בעצמי חלק מהמילים".
היו באמת רחשים על ויכוחים ביניכם, אפרופו הקרדיטים על יצירת השיר.
"כי לאנשים תמיד יהיה מה להגיד, אבל זה לא אמיתי. לא היה שום דבר. רציתי להיכנס למילים ואיפשרו לי, זה מדהים. נדב אהרוני מאמין בי, הוא הפיק את השיר 'מדאם' ואנחנו נעבוד ביחד עוד הרבה".
אילו שורות הוספת משלך?
"מעדיף לשמור על זה כמקשה אחת".
התחלת להתראיין גם בעולם. איך מרגיש עם הכתבים הזרים?
"בסדר גמור. הייתה עיתונאית מגרמניה ששאלה אותי מה אני חושב על תכשיטים לגברים, לא הבנתי, אמרתי אוקיי, אוהב. אחר כך היא שואלת מה דעתי על שעווה לגברים. פה כבר לא הבנתי".
אז מה אתה חושב על שעווה לגברים?
"חחח. גם אתה?"
לא. עכשיו אני עיתונאי מנורווגיה ששואל מה דעתך על המצב הביטחוני מול איראן.
"אין לי הבנה בזה ואני גם לא מעוניין להתעסק בזה אלא מעוניין לעשות מוזיקה".
"על מי נכתב 'מדאם'? אמא לשני ילדים, לא מבוגרת ממני בהרבה, אבל סיפור מורכב. זאת אהבה שלא התממשה בסוף. לא רציתי להיכנס למשפחה שקיימת כבר, רציתי לבנות את הדבר שלי בפעם ראשונה עם האישה שלי, יכול להיות שפיספסתי משהו, עד היום יש לי מחשבות על זה"
בתן הוא לא רק הזמר הראשון שמייצג את ישראל באירוויזיון מאז ההצלחות הנשיות שהחלו בליברפול 2023, אלא גם המבוגר בהן, בכל זאת 28, ובהחלט שייך יותר לאסכולה של נועה קירל ועדן גולן שהגיעו מעוטרות בצלקות במה, לעומת יובל רפאל שחוותה ראשוניות כמעט בכל צעד. למרות הנטייה הסבירה לחשוב שכל זה קורה לו מאוד מהר, בתן חווה יותר מדי רכבות הרים בקריירה לא ארוכה ונאלץ לפרק מוקשים מורכבים, ומועקה שהלכה וגברה כשהבין שהשירים שהוציא אמנם מושמעים, אבל לא מצליחים כפי שרצה. 'הכוכב הבא' נחשבת מהלך אינסטנט להצלחה, אבל בתן עבר שנים ארוכות עד שבכלל היה בטוח שהוא במקצוע הנכון. "כשהגעתי ל'כוכב הבא' הייתי רק בן 16, אבל יואב צפיר התעקש שאעשה עוד אודישן. ושוב לא עברתי".
8 צפייה בגלריה
נועם בתן
נועם בתן
נועם בתן
(צילום: שי פרנקו)
'הכוכב הבא' הוציא לך את הרוח מהמפרשים או להפך? כי בכל זאת הבמאי התעקש עליך. "נפגעתי אישית, אבל זה לא היה ממקום מקצועי כי לא הייתי שם עדיין. אם הייתי מגיע אז ממקום יותר מנוסה, יכול להיות שהתשובה שלהם הייתה מרסקת לי את הדרך. זה כן פגע באהבה שלי לדבר הזה, אולי גם ברצון להתחרות על במה. הייתי נורא עצוב אז ואמרתי לעצמי, יואו נכשלתי. עכשיו אני אחזור לבית הספר וכולם יראו את זה, לא יהיה נעים. אבל זה לא שיצאתי משם וחשבתי שלא תהיה לי קריירה".
בגיל 20 בתן קיבל את ההזדמנות הגדולה השנייה בקריירה שלו מול אביב גפן, אייל גולן ומירי מסיקה שהיו המנטורים בתוכנית. "התקשרו אליי מההפקה של 'אביב או אייל' והגעתי עם עיקרון חזק של לא לזוז מילימטר ממי שאני. באודישן הראשון כמעט לא עברתי, התרגשתי, אבל אייל נלחם עליי ועברתי על הקשקש, עבדתי, התקדמתי. למבחן המסך כבר הגעתי עם 'פורמידבל' והייתה תחושה ברורה שהמטען שהצטבר בי במשך שנים מתחיל להתפרק על הבמה. הרגשתי שגם את הביישנות העפתי החוצה".
היית יותר מבסוט כי הגעת עד לגמר או יותר מאוכזב כי לא ניצחת? "עמדתי שם ברגע של ההכרזה וכשאמרו 'המנצח או המנצחת הוא-היא', התפללתי שזה לא יהיה אני. לקראת הסוף כבר הרגשתי שזה יותר מדי עבורי, שאני כבר לא נהנה מזה. היה קשה לי להכיל את מה שקרה. זה היה מהיר מדי, הכל היה מלחיץ מדי, גדול מדי".
אבל ניצחון אולי היה מבטיח לך החתמה בחברת תקליטים, שירים, הופעות, אלבומים, קמפיינים.
"הייתי מוכן לוותר על זה ביג טיים, כי זה היה פשוט לא נעים. הקצב היה מהיר מדי לילד בן 20. הלכתי בקניון עם אמא שלי, יד ביד, פתאום מישהו זרק משהו, אנשים מסתכלים, מלחששים. זה עשה לי לא טוב, אפילו חרדה. אנשים היו ניגשים אליי פתאום ולא הצלחתי לקבל את זה באהבה. הייתי בווייב של תתרחקו ממני. המחשבה שעברה לי בגמר ברגע של ההכרזה זה שניצחון הוא הדבר האחרון שאני רוצה עכשיו, בטח לא שמישהו יבוא ויראיין אותי כי לא יכולתי להכיל עוד ראיון. הייתי בסוג של דיכאון".
איך זה בא לידי ביטוי?
"זה לא שנשארתי רק במיטה, אבל הייתי לא בטוב במשך המון זמן, לא הייתי אדם שמח, התעוררתי בבוקר ורק רציתי לסיים את היום. בדיעבד הבנתי שלא ידעתי אז מי אני. נגמרת התוכנית, אין לי שירים וכולם מסביבי מלחיצים: תכה בברזל כשהוא חם, תוציא סינגל. אבל אני עדיין לא יודע מה המוזיקה שלי בכלל".
כאן נכנס לתמונה הצוות הצרפתי של בתן. אנשי העסקים ז'אק אזוגי, רודי סמדג'ה וג'וליאן קסטל, שמהווים יחד מעטפת ניהולית וכלכלית (חברת זהב מיוזיק). "התחלנו לעבור יחד, אבל זה לא התקדם. עברו שנתיים, המוזיקה לא יצאה. היה בי המון תסכול".
8 צפייה בגלריה
יואב צפיר
יואב צפיר
יואב צפיר
(צילום: יאיר שגיא)
איך מתפרנסים? "מילצרתי בים, מילצרתי במסעדות איטלקיות, המסעדה האחרונה שעבדתי בה ברעננה הייתה ג'ויה".
טיפים טובים?
"הייתי אש. אהבתי מאוד לעבוד עם אנשים, הייתי ממתג את עצמי כזמר, אומר לאנשים, 'תבואו, יהיה לי אלבום, יש לי שיר'. כמעט כל שולחן שמע את זה ממני".
לא הבנתי למה לא יצאו השירים בעצם.
"כי זה לא עבד מבחינת הביג בוס, המנהל שהיה לי בזמנו, שפשוט לא אהב את זה. אני רציתי, הוא לא. לא קרה".
אבל אתה יכול להגיד לו: אדוני, אני מחליט.
"לא ממש, כי הכסף שמושקע בסוף הוא לא שלי. היה סיפור, אבל העיקר שהדברים נגמרו בטוב. במהלך הדרך אמא שלי הפגישה אותי עם ידיד שלה בשם ג'וליאן, השמעתי לו ולאשתו שירים שכתבתי, הוא עף על מה ששמע. זה היה כבר שלוש שנים אחרי 'אביב או אייל', הברזל מה זה קר, אבל ג'וליאן אמר, 'אני רוצה להפיק לך אלבום'. מאז הוא איתנו".
הוא החל להופיע במקומות קטנים, מול כמה עשרות אנשים. מופע הבכורה היה למוזמנים בלבד בבר. "זה היה רק כדי לשים אותי על במה, לתת לי תחושה מול קהל. עם הסינגל הרביעי 'כביש מהיר', כבר הופעתי בגריי תל-אביב. זה כבר 350 איש. לפני ההופעה התרגשתי ברמות היסטריות, עליתי לבמה ועברתי טראנס. יצאתי מההופעה, לא זכרתי מה קרה. אבל הייתי מאה אחוז ואיתי לוי בא לראות את ההופעה. שם הרגשתי שהקריירה מתחילה לקרות באמת".
כבר לא נבהלת מהקהל?
"קיבלתי את זה באהבה, לא פחדתי כמו אחרי 'אביב או אייל'".
8 צפייה בגלריה
קרן פלס
קרן פלס
קרן פלס
(צילום: נועם יוסף)
עכשיו מול 120 מיליון צופים. שינוי קל.
"אבל עכשיו אני מבין, עכשיו אני יותר מוכן. במשך כל השנים האלה הייתי מאוד סבלני, חרשתי במות, למדתי להופיע, הייתה בי גם הערכה לסבלנות הזו. אמרתי למנהלים שלי, 'אני רוצה להרוויח את הדבר, אני רוצה לאכול חרא, אני רוצה לדעת בדיוק מה עושים על במה'. ידעתי שהדרך הארוכה טובה לי. הרגשתי שהקריירה הולכת טוב".
כזו: אין לי שום שליטה על התוצאות, עדיף לשחרר שם. איכשהו קשה לי להיות מאוד תחרותי על במה, כי בעיניי זו אמנות שלא צריכה להימדד ככה. אם נשחק טניס, יהיה לי חשוב עכשיו רק לנצח אותך. מוזיקה? זה צריך להיות מאה אחוז כיף, אני לא סובל את עניין התחרות שם"
בדצמבר 2022 הוציא את הלהיט הראשון שלו, 'בובה', שיצר יחד עם גיא קופלמן ויובל מעיין. הוא הופיע גם בסמל הסטטוס של הרוק הישראלי, ה'בארבי' בנמל יפו. "שמע, לא רק ש'בובה' עבר פלייליסט, הוא היה בעשירייה במצעד והיה השיר הרביעי הכי מושמע ברדיו באותה תקופה. עדיין מילצרתי במשך תקופה עד שג'וליאן אמר לי יום אחד, 'תפסיק לעבוד, אני אעזור לך בינתיים. אתה עושה רק מוזיקה'".

בינתיים שהופך לתקופה לא קצרה.
"התחיל להיגמר לי האוויר, התחלתי לאבד סבלנות כי דברים לא קרו בסדר הגודל ששאפתי אליו".
מחשבות על פרישה?
"גם. בשיר שלי 'היום' אני כותב שם: 'יש לי קולות שעוד רצים בראש, עשר פעמים ביום רוצה לפרוש. אבל הלב שלי רעב לכבוש, הוא רק מתחזק עם השנים'. הייתי מקבל הודעות מדהימות מאנשים וזה לא היה מגיע אליי ללב. מישהי כתבה לי פעם: 'נועם, אתה לא מכיר אותי, ממש לפני כמה שעות חשבתי להתאבד, שמעתי את השיר שלך היום, החלטתי שאני לא נשברת'. אבל באותו רגע אפילו לא הרגשתי כלום".
7 באוקטובר עיצב לבתן את הרגש החסר. "התעוררתי בתאילנד, ראיתי מה שקרה וחזרתי לארץ להופיע בכל מקום שאני יכול. חיילים, מפונים, פצועים, משפחות חטופים. בימים הראשונים הייתה אזעקה, ירדתי למקלט ואמרתי לעצמי: זו פעם ראשונה שאני הולך להופיע כדי לעזור, לשמח, אני יכול לרדת לעצמי מהגב, אני לא צריך לחפש כלום פה. כולם תורמים, אנשים הולכים וקוטפים ירקות, פירות, מכינים חלות, זו התרומה שלי".
כלומר, אתה לא העניין פה עכשיו.
"באתי בגישה הזו להופעה, בביטול עצמי במובן הכי חיובי. הבנתי שלאורך הזמן הזה הבעיה לא הייתה במוזיקה אלא בגישה שלי, להסתכל למה אני לא מסופק ולמה אני לא נהנה ורק מה אני מקבל. עברתי במקביל טיפול שאיפשר לי להגיע לתובנות האלה".
לא היה רגע של: פתאום המצב קוטע לי את הקריירה אולי ברגע הפריצה הכי משמעותי?
"להפך. הבנתי שהייתי בפוקוס על הדברים הלא-נכונים".
8 צפייה בגלריה
יובל רפאל
יובל רפאל
יובל רפאל
(צילום: גיל נחושתן)
היו שירים שאתה מצטער שהוצאת?
"לא, כי גם בתוך המאבקים האלה עשיתי את כל המאה אחוז שלי כדי להיות אמיתי, אבל באלבום הבאה אני כבר אהיה אקסטרה כן לעומת מה שהייתי".
אחרי השנה הראשונה של המלחמה הוא התחיל לחזור ליצירה, להופעות, בפברואר 2025 הוציא את 'מדאם' שזכה לתגובות יפות. "אבל עדיין לא התפרנסתי. אנחנו לא באמת מרוויחים. בראש שלי חשבתי: הנה הקאמבק שלי. אני מאמין ב'מדאם' מאוד, מרגיש שהוא שיר חשוב בשבילי, מוציא אותו".
כאן הגיעה אכזבה. השיר לא התפוצץ לפי הציפיות שלו. "הייתה הצלחונת, לא יותר, קצת טיקטוק, עשינו תחרות קאברים לשיר, אבל זה לא עבר פלייליסט ולא התפוצץ".
על מי כתבת את 'מדאם'?
"אמא לשני ילדים, לא מבוגרת ממני בהרבה, משהו כמו חמש שנים, אבל סיפור מורכב. זאת אהבה שלא התממשה בסוף, אבל כן הייתה התאהבות מאוד גדולה. אני כמעט לא בן אדם שמתאהב כל כך, וכשאני מתאהב, זה כבר בא טוטאלי. זה השיעור שלמדתי ממנה".
למה בעצם זה לא התממש?
"המורכבות. לא רציתי להיכנס למשפחה שקיימת כבר, רציתי לבנות את הדבר שלי בפעם ראשונה עם האישה שלי, שגם חווה את זה בפעם הראשונה, למשל ילד ראשון ביחד. יכול להיות שפיספסתי משהו, עד היום יש לי מחשבות על זה".
היא יודעת ש'מדאם' נכתב עליה?
"כן. יש אפילו עוד שיר שנכתב עליה שיהיה באלבום החדש, שהוא הרבה יותר התדר שלה, כי ב'מדאם' יש קצת חושך באווירה, אבל היא כולה אור".
8 צפייה בגלריה
(צילום: שי פרנקו)
חמש שנים עברו על נועם בתן בחיזורים מצד 'הכוכב הבא לאירוויזיון', המועדון שסירב לקבל אותו בתחילת הדרך. בתן סירב בכל פעם מחדש, כי לא האמין בקיצור הדרך הפומפוזי שהתוכנית מסוגלת לייצר. ההצעה האחרונה נפלה בדיוק בטיימינג הבשל: ההבנה של בתן שלפעמים כדי לתת לעולם לגלות את הכישורים שלך, אפשר להשתמש גם במנופים פופולריים. "בהתחלה התנגדתי להגיע לתוכנית, הייתי עדיין בפוזיציה של 'אני עדיין בדרך שלי'. כשהגיעה ההצעה האחרונה, רודי פתאום אמר 'אולי השנה כן?' עניתי, 'איך אתה לא בצד שלי?' הלכתי לפגישה עם ההפקה, ביקשו שאחשוב על זה. יצאתי וקלטתי שיש הרבה קולות שהגיעו מתוך האגו שלי, ששאלו למה לעשות את זה".
מה אמרו הקולות?
"מה אם פתאום אני אהיה לא טוב בלייב, אזייף? וואלה זה יכול לשרוף אותי. כשהרשיתי לעצמי לפנטז על מה יכול לצאת טוב מהתוכנית, פתאום דמיינתי את החיבוק שאולי אקבל מהאנשים, נכנסתי לווייב של יו, אכפת לי מזה! אולי פתאום תהיה לי הערכה מכל מיני אנשים וגופים, גם במדיה, שלא הסתכלו עליי לפני?"
האלמנט של האירוויזיון דיבר אליך? "בהתחלה לא, אבל בשנייה שהבנתי שאני נכנס לדבר הזה, אז אני כבר אול-אין. אני מאוד אוהב את המדינה, אני גאה לייצג אותה, אני רוצה לפתח קריירה גם בצרפת, אבל גם אם זה יקרה אני לא הולך לגור בשום מקום אחר חוץ מישראל".
וברמת הסגנון המוזיקלי? "בעיניי לא הרגשתי הכי מתאים לאירוויזיון. בראש שלי היה את יובל רפאל עם קול גדול ויציב, את עדן גולן שהיא וירטואוזית משוגעת, אני לא החומר הזה, אני מחוספס, לפעמים החספוס נשבר. בכל מקרה אני ידעתי של'כוכב הבא' אגיע עם המוזיקה שלי, שאבצע כמה שירים שלי ולא רק אחד, עם הלהקה שלי".
תוך כדי העונה אתה מבין את האהבה מבחוץ?
"התחלתי להבין לאט-לאט, אבל לא הרשיתי לעצמי להישאב לזה עד שאני לא מגיע לגמר. גם כשראיתי פה ושם תגובות, לא חשבתי שאני שונה. לקראת הגמר כבר הרגשתי שאוהבים אותי מאוד, אבל עד הרגע של ההכרזה לא ידעתי".
הייתה ביקורת של השופטים שלקחת ללב? "אסף אמדורסקי אמר שהוא לא מאמין לי, שהוא לא קונה את הדמות הזאת שאני וכל הדבר הזה. אבל אני דווקא רוצה להגיד לו תודה כי היה בזה מן הצדק, ולאורך הזמן הוא עזר לי. לא בזה שהייתי לא אמיתי, הייתי מאוד מי שאני, אבל כן שאלתי את עצמי אם אני יכול לקלף עוד שכבה. חנן בן ארי אמר לי באחת התוכניות, 'אני מאוד מזדהה איתך, כי את החרא שלך אתה שומר לקרובים'. זה נכון, זה הגן הפרטי שלי, אני לא צריך להוציא את כל הצדדים לכל העולם, אני לא ארגיש נוח פתאום להיות אמן מיוסר".
מה אתה לא מראה?
"לא מראה לחץ גדול, לא מסגיר פחדים אם יש לי, לא בלבול".
אמדורסקי התכוון לכך שאולי הטכניקה שלך עלולה לבוא על חשבון הרגש.
"אני חושב שהראיתי רגש והייתי מאוד אותנטי, אבל הוא עזר לי לשאול את עצמי אם אני לא אמיתי בחלק מהזמן. בהתחלה זה פגע בי אבל חשבתי שאני צריך לקחת את הביקורות שלו כהזדמנות".
חשבת מה קורה אם תפסיד? באיזשהו שלב שירה זלוף נראתה בדרך לניצחון.
"ראיתי ש'מדאם' מתחיל להתפוצץ מחדש ואמרתי לעצמי שאם המסע שלי הוא לא אירוויזיון ואלוהים בוחר בשבילי משהו אחר, אני אקבל את זה באהבה, החשיפה מדהימה, העלייה בקריירה תגיע בכל מקרה".
מתסכל לקרוא טובקבקים שהכל ב'כוכב הבא' היה מכור לנועם בתן מההתחלה?
"לא, כי אני יודע מה עשיתי ואני יודע שעבדתי כמו חמור כדי שזה יצליח ובדם יזע ודמעות הגעתי למקום הזה. היו רגעים שגם קיבלתי בראש משופטים שאני אוהב, איתי לוי - היה רגע שהוא פחות התחבר אליי. גם לעדן חסון הייתה ביקורת על ביצוע שהוא פחות אהב. לא עשו לי חיים יותר קלים. אני הייתי בפוזיציה יותר מאתגרת ב'כוכב הבא', כי הייתי צריך לעמוד בציפייה, באתי עם רקע מסוים, זה דבר שהיה לי לא פשוט להכיל בהתחלה".
המנטורית קרן פלס הכינה לך שיר. לא נתנו לה להתמודד השנה.
"זה גם משהו שאין לי שליטה עליו. הוועדה החליטה. אני אשמח אם קרן תשלח לי שיר. היא יוצרת מדהימה, בן אדם ממש טוב, אני מאוד אוהב את המוזיקה שהיא עושה".
"אנחנו רוצים כמו כל העולם שיאהבו אותנו, שנאהב גם אחרים. בלי להגיע לאירוויזיון, זה לא יקרה. אני מרגיש מאוד בטוח, יש לנו צוות אבטחה מדהים. אבל חשוב לי לא לישון וגם לא להיות בשום מקום לבד, כולל חדר מלון. אני מרגיש משהו בפנים, יודע שיש סיכונים שלא תמיד שומעים עליהם"
מאז שבתן נכנס לחליפת האירוויזיון, הוא נתקל בחלקים מעם ישראל שרואים בו רכוש ציבורי לאומי. "אני הולך ברחוב יום אחד, נעצר, מישהו מגיע ואומר לי, 'תגיד, אפשר להרים אותך?' אמרתי שלא כמובן, אבל בצורה די ברורה. הלכתי יום אחד למסעדה עם חבר, עומדות מאחוריי שתי בנות, מטר ממני, מצחקקות דקה וחצי, באות, הולכות אחורה, קדימה. אני שואל אותן, 'אפשר לעזור לכן?' ואז אחת מהן אומרת, 'חברה שלי חוגגת יום הולדת בפנים, אתה יכול לבוא לשיר לה מזל טוב?' אמרתי לה שלא, כי אני בדיוק אוכל, אבל אם את רוצה אני יכול לצלם לך סרטון. הסברתי בצורה מאוד עדינה".
אותי שיכנעת.
"אבל היא אומרת לי, 'שמע, אולי בכל זאת? החברה שלי ממש פה'. ואני חוזר ואומר 'אני בדיוק אוכל כרגע'. ואז היא הולכת ואחרי דקה יוצאות 20 בנות לכניסה של המסעדה, מביאות עוגה עם זיקוק, ומגיעות לכיוון שלי כדי שאשיר 'מזל טוב'. לא הקשיבו לי פשוט".
יש מעריצים ומעריצות שחוצות גבול?
"יש מלא הודעות ובקשות הזויות, כבר התרגלתי לזה כי חלק כבר היו עוד הרבה לפני האירוויזיון במהלך שמונה השנים האחרונות. אני כבר לא עושה מזה עניין, אבל שלחו גם תמונות עירום. יש גם אנשים מוזרים, מישהו כבר שלושה חודשים שולח לי הודעה: 'אתה רוצה לבוא אליי עכשיו?' בערך כפול 18. גם יש הודעות חוצות גבול עם דברים של 'יואו מה הייתי עושה לך'. יש גם מעריצות ששמות ידיים בלי חשבון, למדתי לשים גבולות בצורה מנומסת".
אמרת שאין לך זמן כרגע להכיר מישהי. זה לפעמים בעיקר רגש, לא עניין של זמן.
"כשאחזור לארץ מהאירוויזיון אני ארצה להכיר, אני מאוד רוצה אהבה. הייתה לי זוגיות שנגמרה באוגוסט האחרון, היינו שמונה חודשים ביחד, היא בת 23, הייתה אהבה מאוד גדולה, יש לה את הלב הכי גדול שאני ראיתי. זה פשוט לא היה מספיק מדויק".
לאן נועם בתן יכול לצאת לדייט ראשון? בכל זאת צריך שקט.
"את האמת, אני לא יודע איך עושים את זה. כנראה שאצטרך ללמוד על בשרי".
איפה אתה אחרי האירוויזיון? לנועה קירל הייתה בת-מצווה בראשון-לציון אחרי שחזרה. נחיתה רכה.
"שבוע חופש. לא יצאתי לחופשה כבר המון זמן. ואז מתרגש לפגוש את הקהל שלי מקרוב בכל הארץ. מניח שיהיו גם הופעות בחו"ל. ואלבום חדש בעברית".
עדן גולן התחפשה לפני שיצאה לרחובות מאלמו באירוויזיון. הכנת משהו לווינה?
"יש לי פאה ג'ינג'ית".