19 צפייה בגלריה
ניקיון חדר השינה
ניקיון חדר השינה
כללים ברורים לשמירה על היגיינה
(צילום: Shutterstock)

קרש החיתוך

מתי לנקות: אחרי כל שימוש
קרש החיתוך, שמשמש לחיתוך בשר, דגים, ירקות ופירות, מהווה סיכון בריאותי אם אינו מתוחזק כראוי. כמו כן, מאחר שלרוב ירקות ופירות אינם עוברים תהליך בישול (שבו מושמדים חלק מהפתוגנים) חשוב להקצות להם קרש משלהם.
איך מנקים:
  • כדי לחטא משטח חיתוך, מפלסטיק או מעץ, קרצפו את שני הצדדים במים וסבון. אפשר להשתמש בתמיסת אקונומיקה מדוללת (כף אחת לכל ליטר מים), ולשטוף היטב במים חמים.
  • לאחר הניקוי הניחו את המשטח לייבוש באוויר.
TIP: אל תכניסו קרש חיתוך למדיח הכלים כי הוא עלול להיסדק. סדקים בקרש החיתוך מהווים מצע לשגשוג חיידקים, וככלל אם יש על הקרש סדקים רבים, רצוי להחליפו בחדש.
19 צפייה בגלריה
קרצפו משני הצדדים. קרש חיתוך
קרצפו משני הצדדים. קרש חיתוך
קרצפו משני הצדדים. קרש חיתוך
(צילום: דודו אזולאי)

משטחים, קופסאות תבלינים, ברז הכיור

מתי לנקות: בכל יום
כמעט כל משטח במטבח הוא מגנט לחיידקים, לנגיפים ולמחוללי מחלות אחרים. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Food Protection ב־2022, בדק זיהום חיידקי על משטחים ועל כלים שונים במטבח בזמן הבישול ולאחריו. הממצאים הראו כי כלי אחסון התבלינים מהווים את הסיכון הגבוה ביותר לזיהום חיידקי - כמחצית מכלי התבלינים היו מזוהמים בפתוגן. את המקום השני ברמת הזיהום תפסו קרשי החיתוך ואת המקום השלישי - מכסי פחי האשפה. ידיות הברז הציגו את שיעור הזיהום הנמוך ביותר במהלך הכנת המזון.
עוד כתבות למנויים:
איך מנקים:
  • שטפו ידיים במים וסבון לפני שאתם באים במגע עם כלי המטבח ובוודאי עם מזון.
  • נגבו מדי יום, ובעיקר לאחר הכנת אוכל, את כל משטחי המטבח, כולל דלפקים, ידיות התנור והמיקרוגל, כפתורי הכיריים, וכן קופסאות התבלינים שהשתמשתם בהן לצורך בישול. השתמשו בחומרי חיטוי המאושרים על ידי משרד הבריאות.
19 צפייה בגלריה
ברז מים אילוסטרציה
ברז מים אילוסטרציה
ידיות הברז. פחות מזוהמות ביחס לפרטים אחרים במטבח
(צילום: shutterstock)

מגבות המטבח

מתי לנקות: 1-3 ימים
מתוך 100 מגבות מטבח שנדגמו על ידי מיקרוביולוגים מאוניברסיטת מאוריציוס, אפריקה, במחציתן נמצא שהן נושאות פתוגנים שעלולים להוביל להרעלת מזון, ויותר משליש מתוכן נמצאו חיוביות לחיידקים צואתיים ממשפחת הקוליפורמים, כך לפי מחקר שפורסם בכתב העת Canadian Journal of Infectious Diseases and Medical Microbiology ב־2016. כמו כן נמצאו חיידקים עמידים ביותר, מסוג MRSA (סטפילוקוק אאוראוס העמיד למתיצילין), בשכיחות גבוהה יותר במגבות מטבח בבתים שבהם צורכים יותר בשר.
איך מנקים:
  • ככלל, העדיפו שימוש במגבות נייר על פני מגבות בד.
  • אם אתם לא יכולים לוותר על מגבות הבד, החליפו אותן בתדירות גבוהה (אחת ליום או שלושה, בהתאם לשימוש), כבסו אותן בטמפרטורה גבוהה והקפידו לייבש אותן באוויר הפתוח.
19 צפייה בגלריה
מגבות נייר. עדיפות על מגבות בד
מגבות נייר. עדיפות על מגבות בד
מגבות נייר. עדיפות על מגבות בד
(צילום: shutterstock)

ספוגית הכלים

מתי לנקות: פעם בשבוע
במחקר שפורסם ב-2017 בכתב העת Scientific Reports נטלו חוקרים דגימות מ-14 ספוגי כלים משומשים. הם מצאו 362 מינים שונים של חיידקים החיים בתוכם. לדברי החוקרים, כ־82 מיליארד חיידקים התקיימו באינץ' מעוקב של ספוג (16.38 סמ"ק), צפיפות חיידקית המצויה בדגימות של צואת אדם. בנוסף נמצא כי בין החיידקים מצוי החיידק Moraxella Osloensis שעלול לגרום לדלקות ולזיהומים בקרב אנשים עם מערכת חיסון חלשה.
איך מנקים:
  • החליפו את ספוגית הכלים המשומשת בחדשה אחת לשבוע או בתכיפות גבוהה יותר אם עולה ממנה ריח רע.
  • במהלך השימוש הקפידו לשמור על ספוגית סחוטה היטב במתקן יבש.
TIP: אם אתם רוצים לעשות בספוגית שימוש חוזר, כבסו אותה במכונת כביסה בטמפרטורה הגבוהה ביותר. לאחר ייבוש מלא יעדו אותה לניקוי אזורים פחות רגישים להיגיינה כמו חדר האמבטיה.
19 צפייה בגלריה
החליפו ספוגית אחת לשבוע
החליפו ספוגית אחת לשבוע
החליפו ספוגית אחת לשבוע
(צילום: shutterstock)

סינר המטבח

מתי לנקות: פעם בשבוע
סינר המטבח שאנחנו נוהגים ללבוש בזמן בישול ואפייה נוטה לספוג רסיסי מזון שורצי חיידקים - בעיקר באזור הכיס קדמי. כמו כן הוא עלול להזדהם גם בעת לבישה שלו באזורי הבית האחרים ולכן חשוב לפשוט אותו לפני שאתם מבקרים בשירותים.
איך מנקים:
  • כבסו אותו אחת לשבוע או אחת לשלושה ימים, תלוי בתדירות השימוש.
  • לאחר הכביסה יבשו אותו באוויר הפתוח.
19 צפייה בגלריה
סינר. לא לשכוח לכבס
סינר. לא לשכוח לכבס
סינר. לא לשכוח לכבס
(צילום: shutterstock)

מקרר

מתי לנקות: פעם בשבוע
נכון, המקרר שומר על המזון שלנו בטמפרטורות נמוכות, אבל אם לא מקפידים לנקות אותו לעתים קרובות, בדומה לשאר המשטחים הוא עלול לצבור עובש וחיידקים שיזהמו את המזון שאתם מכניסים לפה, וגם ידיף ריחות רעים.
איך מנקים:
  • הוציאו את כל תכולת המקרר, מיינו אותה והשליכו לפח שאריות אוכל ומזונות אחרים שפג תוקפם.
  • נגבו היטב את כל החלק הפנימי של המקרר במטלית לחה עם חומר חיטוי ולאחר מכן יבשו היטב במגבת נייר.
  • לסיום נגבו היטב את דלת המקרר, ובייחוד את הידיות.
  • פעם בחודש עשו ניקוי יסודי: הוציאו את כל החלקים המתפרקים (מגירות, מדפים), שטפו אותם היטב במים וסבון, ונקו במברשת רכה את גומיות האטימה בדלתות.
19 צפייה בגלריה
פערי קולינריה
פערי קולינריה
נדרש ניקיון יסודי של המקרר אחת לחודש
(Shutterstock)

מצעים

מתי לנקות: פעם בשבוע
יש ימים שאנחנו רק מחכים לרגע שבו ניכנס למיטה בלי שיהיה לנו שמץ של מושג שבעצם אנחנו מתפלשים בתוך סביבה רוחשת חיים. מיקרוביולוגים מאוניברסיטת ווסטמינסטר בבריטניה פרסמו ב-2021 עבודת מחקר שהראתה כיצד שילוב של קשקשים, תאי עור מתים, רוק, זיעה, ולפעמים אפילו פירורי מזון, הופך מהר מאוד את המצעים שלנו לכר פורה לשגשוג של חיידקים, פטריות ונגיפים.
איך מנקים:
  • אחת לשבוע כבסו את המצעים בטמפרטורה גבוהה - 40-60 מעלות.
  • בימי שמש הוציאו את המצעים לאוורור בשמש, כולל הכריות והשמיכה.
19 צפייה בגלריה
The Bedlinen Factory
The Bedlinen Factory
חשוב גם לאוורר את המצעים בשמש
(צילום: יח"צ)

מזרן

מתי לנקות: פעם בחודש
כמו המצעים, גם המזרן מהווה מקור להצטברות פתוגנים ואלרגנים.
איך מנקים:
  • השתמשו במגן מזרן וכבסו אותו אחת לשבוע עד שבועיים.
  • אחת לחודש שאבו את המזרן ומדי פעם הפכו אותו.
TIP: אם אתם סובלים מאלרגיה, העדיפו מזרן היפואלרגני או השתמשו בכיסוי עמיד בפני אבק.
19 צפייה בגלריה
  לא לשכוח גם מגן מזרן
  לא לשכוח גם מגן מזרן
לא לשכוח גם מגן מזרן
(צילום: סטודיו דג זהב)

מאווררי תקרה

מתי לנקות: פעם בשלושה חודשים
שומן, אבק ולכלוך נוטים להיצמד ללהבים של המאווררים, כך שבמוקדם או במאוחר הם עלולים להגיע לאוויר שאתם נושמים.
איך מנקים:
אחת לחודשיים-שלושה נגבו היטב את להבי המאוורר בעזרת מגבון לח.
19 צפייה בגלריה
 גם את מאוורר התקרה צריך לנקות ארבע פעמים בשנה
 גם את מאוורר התקרה צריך לנקות ארבע פעמים בשנה
גם את מאוורר התקרה צריך לנקות ארבע פעמים בשנה
(צילום: shutterstock)

שלטי הטלוויזיה

מתי לנקות: פעם בשבוע
לרוב כל בני המשפחה נוגעים בשלט שבסלון, לפעמים תוך כדי אכילה, גירוד או לאחר שיצאנו מהשירותים בלי שהקפדנו לשטוף את הידיים היטב. כל הפעולות האלה אחראיות לכך שהשלט נחשב לחפץ שנושא על גבו הכי הרבה פתוגנים בסלון.
איך מנקים:
נקו את השלט בעזרת מגבונים אנטי-בקטריאליים אחת לשבוע, והשתמשו במקלון אוזניים כדי לנגב הצטברות פירורי מזון מסביב למקשים.
19 צפייה בגלריה
כל המשפחה נוגעת בו. שלט הטלוויזיה
כל המשפחה נוגעת בו. שלט הטלוויזיה
כל המשפחה נוגעת בו. שלט הטלוויזיה
(צילום: Shutterstock)

מזגן

מתי לנקות: פעם בחודש
מזגן שאינו מתוחזק כראוי עלול להכיל עובשים, סוג של פטריות, כשמקור הבעיה בנבגים, חלקי הרבייה שלהם. עובש יכול להתפתח בכל מקום שיש בו רטיבות ולחות, בין השאר במזגנים, במקררים, באמבטיה, בשירותים, במכונות כביסה וייבוש. במזגן שפועל לסירוגין מצטברת לחות שעלולה להוביל להתפתחות עובש, וכשמפעילים אותו שוב, הנבגים נפלטים לחלל ומגיעים לדרכי הנשימה ולעור. בעקבות זאת אנשים הסובלים מאלרגיה, אסתמה ומחלות ריאה עלולים לחוות החרפה בתסמינים.
איך מנקים:
  • אחת לחודש נקו היטב את הפילטרים בעזרת סקוץ' תחת מים זורמים.
  • בסיום הניחו להם להתייבש היטב באוויר הפתוח וודאו שהם יבשים לחלוטין לפני שאתם מחזירים אותם למקומם.
19 צפייה בגלריה
אילוס אילוסטרציה מזגן
אילוס אילוסטרציה מזגן
פילטרים של מזגן חשוב לנקות אחת לחודש
(צילום: shutterstock)

סמארטפון

מתי לנקות: פעם ביום או יומיים
הסמארטפון הוא היד השלישית שלנו, שאנחנו לא שוטפים לעולם. לפי מחקרים אנחנו נוטלים את הסמארטפון לידינו עשרות פעמים ביום, לאחר שהאצבעות שלנו לחצו על כפתור המעלית, נתמכו במעקה המדרגות או באוטובוס או נגעו באוכל. בנוסף אנחנו מניחים את הטלפון על משטחים מזוהמים, כמו שולחנות, כיור בשירותים ועוד. במחשבה שאנחנו עושים גם מסלול הפוך - מהאצבעות שנגעו במסך המזוהם, למגע באזור האף, הפה והעיניים - הסיכון לזיהום גדול. המצב גם מחריף כשלא נגמלים מההרגל המאוד לא מוצלח להיכנס לשירותים עם הסמארטפון. חלקיקי המים הניתזים בשירותים נדבקים לטלפון שלנו, שלרוב מכוסה במגן גומי המהווה כר פורה לחיידקים. ואם זה לא מספיק, הרי שהחום שמפיץ המכשיר מגביר את קצב ההתרבות של חיידקים מחוללי מחלות (כמו סלמונלה ואי־קולי).
איך מנקים:
  • קודם כול, לא נכנסים עם הסמארטפון לשירותים.
  • פעם ביום או יומיים נקו את המכשיר בהתאם להמלצת היצרן. לרוב ההמלצות הן לכבות את המכשיר ולנגב בעדינות את המסך ואת גב המכשיר בעזרת בד מיקרופייבר רך או מגבון ייעודי ולאחר מכן לייבש היטב במגבת נייר.

שטיחים וריפודים

מתי לנקות: פעם בשבוע
הצרה הגדולה עם השטיחים והריפודים היא קרדית אבק הבית, אבל מתברר שבשטיחים מסתתרים גם חיידקי צואה. במחקר שפורסם לאחרונה ב־Indoor and Built Environment בדקו חוקרים כמה חיידקי צואה מכניסים תושבי ניו יורק איתם הביתה לאחר שהסתובבו ברחובות העיר. הם מצאו כי על השטיחים בבית היה ריכוז גבוה של חיידקים צואתיים שככל הנראה הגיעו מהמדרכות לסוליות הנעליים ואז לשטיחים. באשר לקרדית האבק, הימצאותה הוכחה כמעוררת תגובות אלרגיות שיכולות להתבטא בתסמינים כמו התעטשויות, נזלת מימית, עיניים דומעות.
איך מנקים:
  • שאבו היטב את השטיחים והריפודים מדי שבוע כדי להפחית את הנוכחות של קרדית האבק ככל האפשר.
  • אחת לשבועיים-שלושה הפכו את השטיח למשך יום-יומיים.
  • אם אתם מודאגים מחיידקים ומנגיפים, שקלו לוותר על ספת בד לטובת ספה מחומר דמוי עור ועל השטיח לטובת פרקט (במחקר שמוזכר למעלה נמצא שמשטחי פרקט וריצוף הכילו הרבה פחות חיידקים צואתיים בהשוואה לשטיחים).
  • בזמן השטיפה הזיזו את הרהיטים ושטפו היטב את הפנלים ואת פינות החדר שכן האבק נוטה להצטבר בהם.
19 צפייה בגלריה
שטיחים הם קרקע פורייה לחיידקים
שטיחים הם קרקע פורייה לחיידקים
שטיחים הם קרקע פורייה לחיידקים
(צילום: shutterstock)

מתגים, ידיות וכפתורים

מתי לנקות: פעם בשבוע
כפתורים של מכשירי חשמל, מתגים, ידיות – כל אלה באים במגע עם הידיים שלנו בתדירות גבוהה. בנוסף, בשל הזרם החשמלי המתגים חמימים מעט ולכן מהווים כר פורה לשגשוג חיידקים, וכך גם בכפתורים של מכשירי חשמל שונים.
איך מנקים:
אחת לשבוע נקו את כל המתגים, הידיות והכפתורים של מכשירי החשמל בבית באמצעות מטלית המכילה חומר חיטוי ויבשו היטב. נקו אותם גם לאחר ביקור של אורחים, ואם אחד מבני המשפחה חולה במחלה נגיפית, נקו אותם מדי יום עד להחלמתו.
19 צפייה בגלריה
אחת לשבוע צריך לנקות את כל המתגים בבית
אחת לשבוע צריך לנקות את כל המתגים בבית
אחת לשבוע צריך לנקות את כל המתגים בבית
(צילום: shutterstock)

כיור ואמבטיה

מתי לנקות: כיור - פעם ביום או יומיים; אמבטיה - פעם עד פעמיים בשבוע
אפשר לנקות את כיור האמבטיה ואת ידיות הברזים באופן יומיומי בעזרת מגבוני חיטוי ייעודיים, ופעמיים בשבוע - בעזרת ספוגית עם חומר חיטוי כפי שמנקים את האמבטיה. שיטת הניקיון צריכה להתאים לחומר שממנו הם עשויים. חומרי חיטוי חזקים עלולים לפגוע בציפוי שלהם.
איך מנקים:
התיזו על כל האמבטיה חומר ייעודי לחיטוי, השהו כמה דקות, ואז קרצפו בעזרת ספוג נקי. לאחר מכן שטפו ביסודיות במים ויבשו במטלית.
19 צפייה בגלריה
כיור דורש ניקיון כמעט יומיומי
כיור דורש ניקיון כמעט יומיומי
כיור דורש ניקיון כמעט יומיומי
(צילום: shutterstock)

מגבות

מתי לנקות: מגבות ידיים – פעם ביומיים; מגבות רחצה – כל 3־4 שימושים
המגבות נמצאו במחקרים רבים כמפיצות מחלות. הן מצויות רוב הזמן בחדר לח המהווה תנאי אידיאלי לשגשוג תרביות חיידקים. בנוסף הן עוברות ידיים רבות של אנשים שלא בהכרח שוטפים ידיים באופן קפדני. בין התופעות שעלולות להיגרם כתוצאה מחשיפה לחיידקים דרך מגבות: זיהומי עור, פגיעה במערכת העיכול והידבקות במחלות חום.
איך מנקים:
החליפו את המגבות בתדירות המצוינת למעלה וכבסו אותן בטמפרטורה גבוהה - יותר מ־60 מעלות. אם אחד מבני המשפחה חולה, הקצו לו מגבות נפרדות וכבסו אותן בטמפרטורה גבוהה בתום השימוש.
TIP: מיד לאחר השימוש (כשמזג האוויר מאפשר זאת) הוציאו את המגבת לשמש. הקרניים האולטרה סגולות (UV) הן מחטא טבעי שמשמיד חיידקים.
19 צפייה בגלריה
אילוס אילוסטרציה מגבת מגבות
אילוס אילוסטרציה מגבת מגבות
אם מישהו בבית חולה, הקצו לו מגבות משלו
(צילום: shutterstock)

אריחים

מתי לנקות: פעם בשבוע
עובש, כאמור, הוא סוג של פטרייה המתפשטת באמצעות הנבגים ומשגשגת בתנאי לחות וחום. העובש פוגע באיכות האוויר שאנחנו נושמים. אדם בריא יכול להתמודד עם חשיפה ממושכת לעובש, אולם אנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת או אנשים המטופלים בסטרואידים (המחלישים את מערכת החיסון) וכאלה עם נטייה לאלרגיה, עלולים לסבול מתופעות כמו נזלת מימית, דלקות בעיניים ואסתמה.
איך מנקים:
  • נקו את האריחים אחת לשבוע בחומר ייעודי.
  • משטחים עם עובש נקו בעזרת תמיסה המכילה כמות שווה של מים וחומץ או השתמשו בחומרי ניקוי ייעודיים.
  • אווררו היטב את חלל חדר הרחצה, ואת הבית בכלל, לעתים קרובות.
19 צפייה בגלריה
אריחים. סכנת עובש
אריחים. סכנת עובש
אריחים. סכנת עובש
(צילום: shutterstock)

ראשי ברזים ומקלחות

מתי לנקות: פעם בשבוע
עם הזמן, וכתוצאה מרטיבות תמידית בשילוב אבק או לכלוך, נוצרים על ראשי הברזים והטוש אבנית, חלודה, מושבות חיידקים ולעתים גם עובש. בזמן מקלחת, כשזרם המים מופעל, עלולים החיידקים לחדור לגוף ולגרום לבעיות נשימתיות, לעייפות ולשיעול יבש.
איך מנקים:
  • בתום כל רחצה הקפידו לייבש את ראשי הברזים או את הטוש במטלית יבשה.
  • פעם בשבוע נקו את ראשי המקלחת בעזרת מסיר אבנית ייעודי (בהתאם להוראות היצרן). אפשרות נוספת: ערבבו בתוך מכל התזה מים וחומץ ביחס של 1:4 (כמות החומץ: רבע מכמות המים). לאחר מכן שפשפו את הברזים במטלית, המתינו כמה דקות, שטפו במים נקיים ונגבו במטלית יבשה.
  • אם לא השתמשתם במקלחת במשך כמה ימים, פתחו את זרם המים החמים ואפשרו להם לזרום במשך דקה (עדיף לצאת מהחדר באותו הזמן שכן חיידקים שהצטברו בראש המקלחת עלולים להינתז לכיוונכם).
19 צפייה בגלריה
ראש מקלחת. נקו באמצעות מסיר אבנית
ראש מקלחת. נקו באמצעות מסיר אבנית
ראש מקלחת. נקו באמצעות מסיר אבנית
(תמונה: shutterstock)

אסלה

מתי לנקות: פעם ביום
במחקר שפורסם בכתב העת Clinical Infectious Disease Journal ב־2010, נמצא כי 60% מהמקרים של חולים שסבלו מחיידק מעיים הגורם לשלשולים (Clostridium Difficile) קשורים בהדחת המים בשירותים שהובילה להפצת חיידקי צואה למרחק של עשרות סנטימטרים.
איך מנקים:
  • סגרו את האסלה במכסה ורק לאחר מכן הדיחו את המים.
  • נגבו מדי יום את כפתורי האסלה ואת מתגי החשמל בשירותים במגבון אנטי בקטריאלי.
  • נקו את פנים האסלה בחומר ייעודי ואת מכסה האסלה במגבוני ניקוי ייעודיים מדי יום, ופעמיים בשבוע השתמשו גם באקונומיקה.
  • שטפו היטב את הידיים במים וסבון לאחר כל ביקור בשירותים.
  • אוורורו את חלל החדר כמה שיותר.
19 צפייה בגלריה
אסלה
אסלה
אסלה. גם את הכפתורים צריך לנקות
(צילום : shtterstock)

וילון אמבטיה מבד

מתי לנקות: פעם בחודש
על וילון בד באמבטיה עלולים להצטבר משקעי סבון ונוסף על הלחות והחום הם עלולים לשמש מצע לעובש ולחיידקים.
איך מנקים:
  • אם על פי הוראות היצרן אפשר לכבס את וילון המקלחת במכונת הכביסה, הוסיפו לחומר הניקוי חצי כוס סודה לשתייה ולתוף המכונה מגבת לבנה נקייה. הסודה תפרק את הלכלוך מהווילון והמגבת תסייע במניעת קמטים. הפעילו את המכונה בתוכנית עדינה בטמפרטורה נמוכה וגם ותרו על פעולת הסחיטה. לאחר מכן יבשו היטב במקום מאוורר.
  • אם אי אפשר לכבס את הווילון, פזרו סודה לשתייה על מטלית מיקרופייבר לחה ושפשפו אותו. לאחר מכן שטפו במים ונגבו במטלית נקייה ויבשה.
ייעוץ מקצועי: רונית נתיב, מרכזת תחום בכירה במניעת זיהומים במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית

הכתבה התפרסמה במגזין "מנטה"