שתף קטע נבחר

השר לוין: "חוק הלאום יחזיר את הרוב היהודי לגליל"

בריאיון באולפן ynet לקראת אישור חוק היסוד התקדימי שהוביל, השר יריב לוין טוען שאם בג"ץ יפסול חלקים ממנו "הוא ישים עצמו גם מעל מה שהוא קורא החוקה, זה יהיה מדהים ויוכיח שוב שצריך לשנות את בית המשפט מהיסוד". אז מה החוק יעשה בפועל? "נקים עוד יישובים ונחזיר את המצב לקדמותו"

 

חוק הלאום מעורר הסערות צפוי להיות מאושר עד סוף השבוע באופן סופי ולהיכנס לספר החוקים כ"חוק יסוד: ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי". במקביל לדיון הסוער בוועדה המיוחדת בכנסת התראיין היום באולפן ynet (ב') מוביל החוק, השר יריב לוין, והתייחס למשוכה הבאה הצפויה לו בהמשך, בבג"ץ. "עד היום לא היתה התערבות בחוקי יסוד. אין דבר כזה שבית משפט שם את עצמו גם מעל מה שהוא קורא החוקה, ומחליט שהוא גם קובע מהם ערכי היסוד ומהם חוקי היסוד", אמר לוין.

 

לנוסח המעודכן של חוק הלאום - לחצו כאן

 

אתמול סיכמו ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, על נוסח פשרה לסעיף שעורר את מרב המחלוקת, ונגע לאפשרות להקים יישובים לקהילה לאומית. על פי הנוסח המתוקן, סעיף 7 ינוסח באופן הבא: "המדינה רואה בפיתוח התיישבות יהודית ערך לאומי ותפעל על מנת לעודד ולקדם הקמה וביסוס שלה". עם זאת, זה הדבר היחיד שיישאר בסעיף 7 שעורר את מרב המחלוקות. לדברי לוין, "מדהימה אותי ההתנגדות שהחוק מעורר בשני מקומות, במערכת המשפט ובאופוזיציה".

 

- אל תשכח את בית הנשיא.

"אני לא רוצה להכניס את הנשיא לתוך הוויכוח הפוליטי, למרות שלפעמים נראה שהוא מתאמץ להיות שם. החוק הזה הוא חוק רטרו, הוא לא ממציא שום דבר חדש, הוא בסך הכל אומר את מה שהיה מובן מאליו בשנות קיומה הראשונות של המדינה, עד כדי כך שלא היה צריך לכתוב אותו על ספר, והסיבה שצריך אותו היא העובדה שלאורך שנים בפסיקות של בתי המשפט, מה שהיה מובן מאליו הלך והתכרסם. הלך ונעלם.

 

"הגענו למין מציאות שבה הדבר הכל כך מובן הזה של הזכות שלנו להתיישב בכל מקום, של החובה של המדינה לעודד התיישבות יהודית, של הלגיטימיות של מתן תמריצים להתיישבות יהודית, כל הדברים האלה הפכו לאי שוויון ולאפליה פסולה, ואת זה אנחנו באים לתקן".

יריב לוין בראיון אולפן ynet (צילום: יריב כץ)
השר לוין באולפן. "כשמדובר ביהודים שמים מגבלות. לערבים זה עובר"(צילום: יריב כץ)

- ציינו לא מזמן חמישים שנה להתיישבות היהודית ביו"ש, היית צריך חוק לאום כדי לעודד התיישבות? יש שם כמעט חצי מיליון, בשביל להתיישב בנגב ובגליל אתה צריך חוק מיוחד כדי שתוכל להזרים לשם כספים ולעודד התיישבות? לא. תבנה ערים, תבנה מקומות עבודה, אנשים יבואו.

"אתה צודק, בעבר באמת לא היה צריך, אבל לצערי הרב זו לא המציאות היום. והדוגמה הבולטת ביותר היא פסק דין קעדאן (שכפה על קבלת ערבי ליישוב בגליל), שבעצם בא ואמר שעקרון הבסיס של הציונות הוא אפליה פסולה, הוא אי שוויון. אני אגיד לך מה עוד יותר מדהים, שכאשר מדובר בהתיישבות יהודית שמים את כל המגבלות האלה, וצריך להיות פתוח לכולם וכן הלאה, ובה בעת יוצאים מכרזים ביישובים ערביים שהם יוצאים לערבים בלבד. וזה בסדר, וזה עובר".

 

- מה זה אומר בפועל, פרקטית? יהיו יישובים חדשים בנגב, בגליל? נראה יותר התיישבות יהודית בזכות החוק הזה?

"התשובה היא כן. זה יאפשר לממשלה לקבל החלטה שאומרת את הדבר הבא: אנחנו הולכים להקים עכשיו עוד שורה של מצפים חדשים שהמטרה שלהם היא לייצר מצב שבגליל יחזור להיות רוב יהודי, בניגוד למציאות שנוצרה שם כתוצאה מחוסר היכולת לפעול בגלל הפסיקות האלה".

 

- האם אתה לוקח בחשבון מצב שבו בית המשפט יתערב גם בסעיף הזה, כי הזכרת את פסק דין קעדאן?

"ממש לא. גם בטירוף הבלתי נסבל שמתקיים פה, שבו בית המשפט העליון רומס את סמכויותיהן של הממשלה והכנסת, מבטל חוקים ללא סמכות באופן שאין לו אח ורע באף מדינה דמוקרטית, עד היום לא היתה התערבות בחוקי יסוד. זה הרי אבסורד מוחלט, הרי כל הזמן טוען בית המשפט העליון שהוא יונק את סמכותו בכלל לפסול חוקים מתוך זה שהחוקים הם כביכול לא חוקתיים ועומדים בניגוד לחוקי היסוד, אין דבר כזה שבית משפט שם את עצמו גם מעל מה שהוא קורא החוקה, ועכשיו מחליט שהוא גם קובע מהם ערכי היסוד ומהם חוקי היסוד".

 

עם זאת, לוין יודע שייתכן כי החוק או סעיפים ממנו ייפסלו בבג"ץ. "יכול להיות שבבית המשפט העליון שלנו, גם התקדים הבינלאומי המדהים הזה ייווצר. אני מאוד מקווה שלא נגיע למקום הזה, ואני חושב שאם נגיע אליו, זו תהיה הוכחה נוספת לצורך היסודי לשנות את מערכת המשפט ואת בית המשפט העליון מן היסוד".

יריב לוין בראיון אולפן ynet (צילום: יריב כץ)
לוין: "גם בטירוף הבלתי נסבל שמתקיים פה, בית המשפט לא התערב בחוקי יסוד"(צילום: יריב כץ)
  

- אגב, מה עם עקרון השוויון?

"עקרון השוויון קיים ונמצא היום בחוק יסוד: כבוד האדום וחירותו, ומה שקרה לנו זה שבמשוואה הזאת של מדינה יהודית ודמוקרטית, קרי מדינה שהיא מדינה יהודית ומתקיים בה משטר דמוקרטי, בית המשפט הפך אותנו למין מדינת כל אזרחיה, כל מסתנניה, שפה ושם מותר לקיים קצת חיים יהודיים איפה שזה לא מפריע. את זה בדיוק אנחנו רוצים לשנות".

 

- מדינת ישראל הצליחה להגיע להישגים כל כך מרשימים ב-70 שנה בלי חוק לאום. עכשיו הגיע החוק ומייצר לנו באזז, כשאתה מסתובב בעולם תיתקל בזה, ישאלו אותך למה זה טוב. או שמא מדובר בחוק הצהרתי בלבד כמו שאומר הבוקר השר בנט?

"ההישגים האדירים נובעים גם מכך שיש לנו בעשרות השנים האחרונות רוב הזמן ממשלות ליכוד, שבאמת הצעידו את המדינה למקום המצוין שאתה מתאר. על זה אני בוודאי לא חולק. אבל שוב, אנחנו נמצאים בתהליך מאוד מסוכן של כרסום בערכי היסוד שעליהם המדינה הזאת עומדת, ומה שהחוק הזה בא לעשות זה פשוט להשיב את המצב למקום שבו הוא היה אמור להיות.

 

"יש בחוק לא מעט אמירות דקלרטיביות, יש בו גם היבטים מעשיים לא מעטים. אני חושב שהוא אחד החוקים הכי חשובים שחוקקו כאן. הליכוד לקח את החוק הזה והוביל אותו - החל מח"כ דיכטר שהגיש אותו ודרך כל התהליך שראש הממשלה מוביל בעניין הזה - וזהו החוק הכי חשוב בקדנציה הזאת. הוא רשום על שם הליכוד, למרות הניסיונות של כל מיני גורמים לנסות להראות שיש להם איזה חלק קטן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
השר לוין באולפן ynet
צילום: יריב כץ
מומלצים