שתף קטע נבחר

דיווח: איראן ביצעה ניסוי טיל בליסטי לפני חידוש הסנקציות

גורמים אמריקניים רשמיים מסרו כי איראן שיגרה טיל בליסטי קצר-טווח מעל מצר הורמוז - כמה ימים לפני שטראמפ חתם על הצו שמחדש את הסנקציות. על פי הדיווח, מדובר בניסוי טיל בליסטי ראשון של איראן לראשונה זה יותר משנה

ניסוי טיל בליסטי איראני. ארכיון (צילום: רויטרס, Mahmood Hosseini) (צילום: רויטרס, Mahmood Hosseini)
ניסוי טיל בליסטי איראני. ארכיון(צילום: רויטרס, Mahmood Hosseini)

איראן ביצעה בשבוע שעבר ניסוי בטיל בליסטי, לראשונה זה יותר משנה. כך מסרו הלילה (שבת) שלושה גורמים אמריקניים רשמיים לרשת "פוקס ניוז". על פי הדיווח, איראן ביצעה את הניסוי כמה ימים לפני שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חתם על הצו שמחדש את הסנקציות.

 

על פי הדיווח, הניסוי בוצע בטיל מדגם "פאתח 110" - טיל בליסטי קצר-טווח - במהלך תרגיל צבאי של משמרות המהפכה, שכלל בעיקר את הכוחות הימיים האיראניים. התרגיל היה גלוי, אולם ניסוי הטיל נשמר בחשאיות.

 

על פי הגורמים הרשמיים, הטיל, מדגם שנועד לפגוע בספינות, שוגר מבסיס בנדר ג'אסכּ שממזרח למצר הורמוז, עף מרחק של כ-160 ק"מ לכיוון המדבר האיראני וחלף בדרכו מעל המצר. "זה היה ניסוי מחוף אל חוף", אמרו הגורמים.

דונלד טראמפ ארה
המדיניות האמריקנית נועדה להפעיל על טהרן "לחץ כלכלי מקסימלי". טראמפ(צילום: AFP)

הסנקציות האמריקניות שהוטלו השבוע עוסקות בעיקר בסחר האיראני במכוניות, בזהב ובמתכות מרכזיות נוספות, בפחם וברכישת דולרים. הסנקציות המרכזיות, שעוסקות בתחום האנרגיה והבנקאות במדינה, כולל ייצוא נפט, יוטלו ב-4 בנובמבר.

 

עם חידוש הסנקציות אמר טראמפ כי המדיניות האמריקנית נועדה להפעיל על טהרן "לחץ כלכלי מקסימלי". בהודעתו הדגיש טראמפ שוב שהסכם הגרעין שממנו פרשה ארה"ב בחודש מאי הוא "נוראי" וחד צדדי. הוא אמר שבזכות ההסכם, שבו מתחייבת איראן להקפיא את תוכנית הגרעין שלה בתמורת להסרת הסנקציות, היא התעשרה והשתמשה בכסף למימון סכסוכים במזרח התיכון.

 

טראמפ הוסיף שהוא "פתוח" למו"מ על הסכם גרעין חדש, ושהוא מוכן לפגוש "בכל עת" את ההנהגה האיראנית. טראמפ אמר שהוא מעוניין בהסכם מקיף שיטפל בכל "הפעולות הזדוניות" של המשטר האיראני, "כולל תוכנית הטילים הבליסטיים והתמיכה בטרור". ג'ון בולטון, יועצו של טראמפ לביטחון לאומי, אמר ל"פוקס ניוז" שאם איראן הייתה "רצינית באמת" היא כבר הייתה מנהלת עם טראמפ מו"מ על הסכם חדש.

 

 

טראמפ אמר עוד שארה"ב קוראת לכל המדינות "להבהיר למשטר האיראני שיש לו בחירה: או לשנות את האיומים ואת ההתנהגות המערערת ולהשתלב בכלכלה העולמית – או להמשיך בדרך של בידוד כלכלי". טראמפ הזהיר שמי שלא ישתף פעולה עם הסנקציות – וימשיך להיות בקשרים כלכליים הדוקים עם איראן – עלול לסבול מ"השלכות קשות".

 

זמן קצר לאחר חידוש הסנקציות הגיב נשיא איראן, חסן רוחאני, לרצונו של טראמפ לנהל מו"מ להסכם גרעין חדש ושאל: "איזה משמעות יש למו"מ עם הטלת סנקציות?". רוחאני הוסיף שארה"ב תתחרט על הטלת הסנקציות. לדברי רוחאני, דיבורי טראמפ על מו"מ הם "דיבורי סרק. טראמפ הפנה את גבו למו"מ ופועל נגד איראן". לפי רוחאני מטרתו של טראמפ היא לפלג את העם האיראני: "הקריאה של טראמפ לשיחות ישירות נועדה לקהל באמריקה - וליצירת כאוס באיראן".

 

גם שר החוץ של איראן, מוחמד ג'וואד זריף, הגיב לחידוש הסנקציות ואמר כי "היחסים הבינלאומיים הם לא תחרות מלכת היופי, עם קלישאות שחוקות על רצון בשלום עולמי". טראמפ היה בעבר מבעלי הארגון שערך את תחרויות מיס יוניברס ומיס ארה"ב.

 

זריף הוסיף כי "התקפי זעם וציוצים באותיות גדולות לא ישנו את העובדה שלעולם נמאס מהחד-צדדיות של ארה"ב. אין לנו בעיה שהמסחר עם ארה"ב ייפסק ו-100 אלף משרות אמריקניות יאבדו, אבל העולם לא ייכנע לתכתיבים אימפולסיביים שמועברים בטוויטר. תשאלו את האיחוד האירופי, רוסיה, סין ועשרות שותפות הסחר האחרות שלנו".

חסן רוחאני ומוחמד זריף (צילום: AFP)
"אין לנו בעיה שהמסחר עם ארה"ב ייפסק". רוחאני וזריף(צילום: AFP)

 

מאז ההחלטה של טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין הכלכלה האיראנית הידרדרה במהירות, בין השאר בשל חוסר הוודאות להמשך קיומו של הסכם הגרעין. בנוסף נמצא ערך המטבע המקומי, הריאל האיראני, בשפל של כל הזמנים. גורם בכיר בממשל האמריקני אמר השבוע שארה"ב מעוניינת שכמה שיותר מדינות יפסיקו לקנות נפט מאיראן.

 

איראן דורשת מהמעצמות האירופיות שנותרו בהסכם להציל אותו. באירופה הביעו אכזבה מההחלטה האמריקנית לחדש את הסנקציות. "אנחנו מצרים על חידוש הסנקציות האמריקניות", נמסר בהודעה משותפת של שרי החוץ של גרמניה, צרפת ובריטניה. שתי החברות הנוספות בהסכם הן רוסיה וסין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, Mahmood Hosseini
ניסוי טיל בליסטי איראני. ארכיון
צילום: רויטרס, Mahmood Hosseini
מומלצים