תרבות ובידור  כללי
משהו לא טוב קורה לחיריק
אריאנה מלמד
פורסם: 02.10.02, 11:08
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 105 תגובות ב-105 דיונים
1. שתה שקל....
אלינור   (02.10.02)
גם באנגלית יש סלנג, כמוGONNA, WANNA, WASS UP. AINT, ואלה הדגמאות הכי מקטבלות שיש. עברית מדוברת לא קיימת כ"כ הרבה זמן, העברית עברה משנות ה-50 ועד היום שינויים רבים, ואולי דווקא העובדה שהסלנג ישתלט וכולם ידברו פחות או יותר באותה שפה, תביא אותנו לאיזה איחוד קולקטיבי יותר. עברית זו שפה קשה מאוד, והיא (לדעתי) שורש בעייתנו, השפה ישנה וקשה מדי אפילו במחשבה... היידיש והלדינו ששלטו בתרבות היהודית, הן שפות הרבה יותר ידידותיות ומתגלגלות...וזו התרבות שלנו ביסודה, ולא הכתב העתיק בו אנחנו מדברים היום. עם כל הכבוד לאליעזר, כדאי תשוקם מחדש השפה העברית! והכיוון הטבעי בו היא זורמת אולי דווקא חיובי? למרות שזה נשמע רע.
2. אהה...וד"ש ללימור
אלינור   (02.10.02)
3. נו.
יניב פרקש ,   ירושלים   (02.10.02)
כן, זה מאד כיף ללעוג לעילגות. גם אני נהנה לעשות את זה. אבל אני מניח שאם זה היה תלוי בך, גם isn't לא היתה באה לעולם דובר האנגלית, כמוה כ- i'm וכעוד תופעות דומות רבות באותה שפה נעלה שבה תלמידים לומדים הגייה נכונה עוד ברחם אמם. אני כבר לא מדבר על שפות אחרות - צרפתית ואיטלקית הן רק שתי דוגמאות - שבהן התופעות האלה שכיחות עוד יותר. ובכלל - תופעות בלשניות של השתנות מילים בלתי נוחות להגייה הן חלק בלתי נפרד מכל שפה. למה, למשל, את לא אומרת "התספרתי"? יען כי זה לא נוח. מי קבע שזה לא נוח? איזה פרֵחָה בשנת 1,500 לפנה"ס (אנא אל תתפסו אותי בשנים) שלא הצליחה להגות את זה. ולכן זה השתנה. בטח גם אז צחקו עליה, אבל היום היא צוחקת על כולנו מלמעלה.
4. פויה!!
שרית   (02.10.02)
מה פשעה תנועת הנוער שבה היה חבר זבולון המר ז"ל, שבה תלית את תחילת התופעה? לא מתאים. לא מעודד קירוב לבבות.
5. לאריאנה ה-גדולה
שלומי ,   ירושלים   (02.10.02)
כבר מזמן ידוע שהשפה היא המכשיר הראשי לעיצוב התודעה. אני מקפיד עם בני על כל תג ועל כל קוצו של יוד בלשון בתחביר ובהגיה הנכונה של השפה, אך הוא "מתקלקל" בגן מילדים להורים שלא אכפת להם. חזקי ואמצי והמשיכי במאבק לשפה נכונה ולתרבות לא מתרשלת.
6. קלקול וסאוב השפה
חבצלת ,   לונדון   (02.10.02)
קלקול וסאוב השפה הם חלק מחוסר האסטתיות, ההשחתה והמידות הרעות של החברה הישראלית. כמו תמיד, כל מילה בסלע, אריאנה.
7. אני גם רגיש להגיה נכונה ולעברית צחה
שחר   (02.10.02)
ואני חייב להגיד שאין לי מושג על מה אריאנה מדברת. היא מכירה אנשים שמדברים ככה?! נראה לי סתם הגזמה.
8. לא האנגלים, כי אם האמריקאים
סתם אחת   (02.10.02)
הם מושא ההערצה החביב עלינו הישראלים. הם החלו עם ה Fogetboutit. אולי כדאי שתפני אצבע מאשימה מערבה מכאן, שהרי אם האמריקאים יתקנו דרכם, סופנו שניישר קו עימם.
9. יחי הרישול
יובל המרושל ,   כפר אז"ר   (02.10.02)
הרשלנות משתלטת על כל התחומים במדינה, ממש רחמנות על הדורות שיצטרכו לחיות בתוך זה. אנחנו מתדרדרים והערבים סביבנו משתפרים
10. מאז שלמדתי ערבית ספרותית- התחלתי להקפיד על הגייה נכונה
גיא הר ,   עמק   (02.10.02)
כולל ח' וע' - ואני בכלל אשכנזי!
11. חיריק באפלה
סוכנת מיוחדת דנה סקאלי   (02.10.02)
בדיוק תהיתי לאן נעלם החיריק מה"הצליח" (HETZLIACH) ו"השפיע" וכו', ששמעתי אצל הכתבים הצעירים בגל"צ. איפה אייג'נט מאלדר כשממש צריכים אותו?
12. כמו תמיד המבוגרים מתלוננים שהיום זה לא כמו פעם
עידו ,   חיפה   (02.10.02)
אין מה להשוות בין אנגלית לעברית. העברית היא שפה הרבה יותר קשה להגייה לכן חלות בה תופעות בדיבור. יש לזכור שהעברית מעולם לא היתה שפה מדוברת (ב2000 השנים האחרונות) עד אליעזר, וההפיכה שלה למדוברת היתה מלאכותית. אין בזה הפתעה שהיא משתנה.
13. צאו לנו מהצלחת, מהרחם ומהלשון
אלי   (02.10.02)
איזו פטרונות מרגיזה ומעליבה אל תגידו לנו איך לדבר, מה לא לאכול ולמה הפלה זה נגד רצון האלוהים שפה זה דבר שמתפתח ומשתנה כל הזמן ולאף אחד אין עליו סמכות (חוץ מהאקדמיה ללשון העברית שהגיע הזמן לסגור) מזל שאריאנה לא כפתה את שיטותיה לפני מאתיים שנה, היינו מדברים עד היום כמו בתקופת התלמוד
14. כה עצוב ונכון
טונטה   (02.10.02)
אריאנה, את צודקת כ"כ - וחבל. אני מנסה בכל יכולתי לשמור על שפה נכונה, לצערי אין היום הרבה שאיכפת להם מהשפה ומשימוש נכון בה. איך דילגת בקלות על מצב המספרים? הרי שם המצב עגום עוד יותר (שתי ספרים, שלושה בנות וכו') מוכר לא?! הלוואי ויהיו מספיק אנשים שאכפת להם לפני שהעיוותים יהיו תמידיים, בלתי הפיכים.
15. נו שוין
דורית   (02.10.02)
צ'מעי אראנה את מה זה צודקת ממש אין מצב לשפה היום. מי שלא מבין ת'קטע פשוט אאוט. תמיד היו ותמיד יהיו מי ששהגמישו את השפה ובאותה הזדמנות סימנו את גבולות הדור.. אני עוד זוכרת את הפנאן וכאלה.. זה בא והולך.. מה לשות.
16. ומה עם הצירה - הוא בכלל נעלם
האיל הקורא   (02.10.02)
הכל חד וקצר ואין מקום לצירה. האחרון ששמעתי אותו משתמש בצירה הוא אהוד ברק שאמר שדיבר על אנשים "רעייבים". אולי בגלל זה הוא לא נבחר ?
17. נכון
דין   (02.10.02)
ואפילו גרוע מזה, לפעמים קשה להבין הגייה של קרייני החדשות בטלוויזיה, הסלנג, כבודו במקומו מונח, זה לא סלנג . זה סתם החפיף הרגיל שלנו. אבל כששומעים איך המורים שלנו מדברים.....
18. עברית שפה קשה, חיה ובועטת
אחת שלמדה קצת בלשנות ,   ממש כאן   (02.10.02)
וכל אחד שהיה ולו בחצי שיעור בלשנות, יודע שתפקידנו לראות איך השפה חיה ומתפתחת. תפקידנו לא לשמור עליה מפני שינויים, אלא לקדם אותם בברכה. יחי העברית החדשה!
19. ניקוד עכשיו
דורון   (02.10.02)
הכל נכון, אך לעולם אי אפשר יהיה להפוך את תהליך ההתרדדות הלשונית ללא אורתוגראפיה חד-משמעית שתאפשר קריאה נכונה מיידית של כל טקסט במבט ראשון, במקום מלאכת הפיענוח המייגעת הנכפית כיום על קוראים שאינם יחידי סגולה. על אחת כמה וכמה כשאנחנו ארץ הגירה ומערכת החינוך התפוררה מזמן.(וראי לצד אובדן החיריק את אובדן ההבחנות בניקוד אותיות השימוש, בדגש שאחריהן ובאותיות האית"ן בזמן עתיד - "אני יגיד לך" ומפלצות דומות.) היום אין בעייה בטכנולוגיית המחשב לנקד הכל,גם ובמיוחד בטקסטים למבוגרים. כך תתאפשר קריאה מדוייקת באופן טבעי, בלתי מאולץ, וממילא יבוא מאליו ההיגוי הנכון. ואולי יתן YNet דוגמה ויתחיל במצווה? זה עשוי להיות גורם משיכה רציני.
20. לידיעתך
תושי   (02.10.02)
הגיית המילים ניסיתי וכיביתי כניסתי וכיבתי היא הגייה נכונה על פי חז"ל. בהגיית חסרי ל"ה התקבלה דווקא הגישה המקראית, אך בעברית בת ימינו השתלבו מילים משתי התקופות. גם כנס לאתר הוא ביטוי לגיטימי: כנס זהו פועל בציווי כמו לך הביתה, בוא הנה, חוזה לך ברח ועוד. בברכת כסיל מחריש חכם יחשב
21. מורים להגיה
נועה ,   מרכז   (02.10.02)
מישהו יודע היכן ניתן למצוא מורים להגיה אנגלית בארץ?
22. סרוחית, זרוכית, סכוכית
עטרה שמסכימה כמעט עם הכל   (02.10.02)
המילה הזאת לא חוקית בעליל ! איך אפשר לבטא זכוכית בלי שזה יחתוך את הגרון ? את הפה ? את הלשון ? אולי זאת יופי של אונומטופיאה מסוג חדש, הסוג שלא שומעים אבל מרגישים בגרון, ובכל זאת ... אי אפשר לצפות מאנשים שבאמת יגידו את המילה הזאת באופן תקני. מלשות ;-) אגב, זה קרה לעוד כמה מילים שקושי ההגייה השטיח אותן. (ובכל זאת ,מסכימה עם שאר הכתבה, העברית בסכנה :-( )
23. נכון מאוד
דנה   (02.10.02)
משום מה העיברית הקלוקלת תופסת עמדה של נכונות חברתית דבר הפוגם בשפה.
24. כינויי הבוז הנהוגים כלפי הזולת לאחרונה
לודויג ואן ,   קומפטון   (02.10.02)
כתבת "אודה לכם אם תעדכנו אותי בכינויי הבוז הנהוגים כלפי הזולת בחודשים האחרונים". אז הרי לך- לאחרונה נהוג לבוז לזולת בעזרת ביטויים כגון: אפס מלוכלך, מלחך רקטומים ורקוב.
25. אבולוציה
שוקו   (02.10.02)
אם כולם זנחו את הח' והע' הגרוניים, כנראה שזה לטובה. שפה מתפתחת עם השנים ומתאימה עצמה לרוח התקופה. במיוחד השפה העברית המודרנית שבאופן יחסי עדיין בחיתוליה. תפסיקי להתבכיין.
26. לחבצלת מלונדון
קרן ,   תל-אביב   (02.10.02)
באשר לתגובתך המתנשאת וחסרת הטעם. בחרת לגור במדינה זרה, לא לדבר את שפתנו ולא לקחת חלק ביצירתה היומיומית. איך את יכולה להגיב בצורה חסרת נימוס שכזו ולהעליב חברה שלמה? מאוד לא "מתקדם" ובמיוחד שזה בא מבחורה שנמצאת במדינה של politically correct
27. מוזר.. אני לא מדבר ככה, ואני לא מכיר בן אדם בודד שמדבר ככה.
(02.10.02)
אני תלמיד תיכון, ד"א.
28. זילות העברית
מירה ,   השרון   (02.10.02)
כל הנאמר בכתבה הוא רק חלק מן התופעה של זילות העברית. גם אנשים שדוברים עברית כהלכה נאלצים לפעמים להנמיך את רובד השפה ואף לדבר בשגיאות ("שתי חלב שלוש אחוז") כדי שיבינו אותם (זו המציאות, אין מה לעשות..). אני אישית נתקלתי לא פעם בתגובות כגון: "מה את מתנשאת" כאשר דיברתי בעברית נכונה. תגובה אופיינית אחרת היא: את מורה? ילדים נתקלים בתגובות כגון: חנון, לפלף וכו', ולכן מעדיפים להגיד" תביא לי חמש שקל", כדי שלא להרגיש חריגים. חבל!
29. תשובה ל(15)
מירה   (02.10.02)
כנס - זוהי צורת הציווי בבנין פיעל,(כמו למשל: כנס את הצאן/הבקר), אך בבנין נפעל יש לומר: היכנס. נא לחזור על שיעורי הבית בלשון...
30. התפתחות העברית
ברכה ,   פ"ת   (02.10.02)
השיבושים בעברית לאורך הדורות הם תהליך טבעי של כל שפה חיה ודינמית. כבר נכתבו על כך מאמרים בתחיית הלשון שהעברית הגיעה למצב כזה שהיא יכולה להרשות לעצמה שימוש בשיבושים שונים. שימוש בסלנג מעיד רק על חוסנה של השפה. כמובן שכל דובר משכיל יודע להשתמש בלשון המתאימה לנסיבות הדיבור. לעתים מתאים להשתמש בסלנג כמו למשל בנסיבות לא רשמיות, אך בנסיבות רשמיות כדאי שאדם יקפיד על דיבורו. גם בלשון חז"ל היו שיבושים מצינו לעומת מצאנו ועוד. צורות ההתפעל גם הם תהליך טבעי של הדיבור. מסקנה טבעי שיהיו שיבושים ושימוש בסלנג מראה על חוסנה של השפה, אך יש לדעת מתי מותר להשתמש בסלנג.
תגובות נוספות
חזרה לכתבה