שתף קטע נבחר

כך גידלה ארה"ב את בין לאדן

זה נשמע כמו אבסורד, אבל במשך שנים רבות ארה"ב תמכה בקיצונים האפגנים, כדי שיבלמו את בריה"מ. גם ישראל סיפקה להם נשק. עכשיו, הגולם קם על יוצרו

שורשי המתקפה על ארה"ב ביום שלישי נמצאים בשנות ה-70. אז, בעת שהמלחמה הקרה היתה בשיאה, יצאה וושינגטון, המושפלת מתבוסתה בווייטנאם, ביוזמה לשיתוף פעולה עמוק עם מדינות וגופים שונים - שתכליתו היתה ריסון בריה"מ.
המקור למדיניות זו היה כיבוש אפגניסטן בידי בריה"מ. הנשיא דאז ג'ימי קרטר הרכיב צוות שבראשו עמד היועץ לבטחון לאומי, זביגנייב בז'ז'ינסקי, כדי שיפעל לניתוק בין הרפובליקות עתירות המחצבים של מרכז אסיה לבין מוסקבה.
בדרך זו נפתחה פרשיית האהבים של ארה"ב עם ארגונים מוסלמיים, שמניעיה היו להשיג רווחים לטווח קצר, אך תוצאותיה הרצחניות רודפות עתה את העולם והגיעו גם לאמריקה בשבוע שעבר.
מימושם של נישואי נוחות אלה, עם בעלי הברית המוסלמים הפונדמנטליסטיים, התאימו בעיקר לכת הצבאית הפקיסטנית של גנרל מוחמד זיא-אול-חאק, שחיפש עומק אסטרטגי גדול יותר והשפעה כלכלית באפגניסטאן ובאסיה המרכזית.
התוכנית של הגנרל הערמומי היתה שהברית עם ארה"ב תחזק גם את היכולות הצבאיות של פקיסטן, ביחס לאויבתה הודו, בהשראת הנשק האמריקני המתוחכם ובמחיר מזערי. בתקופה זו פקיסטן גם התקדמה מאוד בפיתוח יכולתה הגרעינית הסודית באמצעות צירוף של עיסקאות סודיות, גניבה לאור היום וכינון יחסים צבאיים וגרעיניים קרובים יותר עם סין, שכולם נרקחו בוושינגטון.
הדגם המנחה של "מלחמה באמצעות שליח" זו של ארה"ב, התבסס על ההנחה כי המוסלמים הם בעלי ברית ואנטי-קומוניסטים טובים. התוכנית היתה שטנית בפשטותה: לשכור, לאמן ולשלוט בשכירי החרב המוסלמים חדורי המוטיבציה. המאמנים באו בעיקר מתוך סוכנות הביון הפנימי של פקיסטן, שלמדו את מקצועם מכוחות הקומנדו היבשתיים והימיים האמריקניים, במתקני אימונים של צבא ארה"ב.
האימון המאסיבי של המוג'האידין האפגניים נוהל בסופו של דבר על ידי צבא פקיסטן ותחת פיקוחה של יחידת העלית של השירותים המיוחדים הפקיסטניים, על ידי מומחים שפעלו במסווה מאחורי קווי האויב, ועל ידי סוכנות הביון הפנימי של פקיסטן.
שליטה הצבאי הנוכחי של פקיסטן, גנרל פרוואז מושאראף, עבד שבע שנים בסוכנות הביון הפנימי של ארצו, ואף היה מעורב באימון מיליציית המוג'האידין האפגנית. אם ישתף פעולה, הוא יוכל לסייע לארה"ב במצוד אחר טרוריסטים בתוך אפגניסטן.
כל המבצע האנטי-סובייטי, שבראשה עמדה סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב, ה-CIA, ונוהל בשטח על ידי סוכנות הביון הפנימית של פקיסטן, הסתייע בתרומות נדיבות של משרד החוץ האמריקני, ממשלות מערביות, ערב הסעודית וממומחי קומנדו מהשירותים המיוחדים של חיל האוויר הבריטי. אימוני התצפית, התקשורת וסיוע החירום הרפואי באו מצרפת.
ישראל סיפקה נשק רב כגון רובים, טנקים ואפילו חלקי חילוף צבאיים שנתפסו במלחמות הרבות עם ארצות ערב, בעוד שסודן ואלג'יריה תרמו את המניע הדתי למוג'האידין. המבצע כולו כונה, מבלי שניתן לכך הסבר, "מועדון הספארי".

התוצאות: שורת מלחמות

השלכותיה של "מלחמת קודש" זו, שבאה לקיצה עם הנסיגה הסובייטית בשנת 1989, היו בתחילה סדרות של "מלחמות לא קדושות" נפרדות ו"מגיפות אלימות" במקומות כמו קשמיר בצפון הודו. היא גם גרמה לאי-שקט חמור במרכז אסיה וברפובליקות הסובייטיות המרוחקות כמו צ'צ'ניה וכן בצפון אפריקה. כעת הן הגיעו לארה"ב ולשאר העולם.
בעשור האחרון זועזעה אפגניסטן ללא הרף מקרבות הרסניים, שבהם ניצחה חלקי מיליציית הטאליבן שנתמכה על ידי פקיסטן. כשני מיליון מבני אפגניסטן, שאוכלוסייתה מונה כארבעה מיליון, הפכו לפליטים בפקיסטן, איראן ואסיה המרכזית. רובם של אלה שלקחו חלק בג'יהאד איבדו את בתיהם ומקומות עבודתם, וסבלו ממחסור במזון ומעל לכל, איבדו את פטרוניהם.
עובדה זו הפכה אותם למגוייסים אידאליים לניצול בידי סוכנות הביון הפנימי של פקיסטן והצבא הפקיסטני, שנעשה יותר ויותר פונדמנטליסטי. על פי הערכה מודיעינית, יותר מ-10,000 שכירי חרב, שעברו אימונים בלוחמת גרילה וחומשו בכלי נשק מתוחכמים, נמצאים כיום בפקיסטן כשהם מחוסרי עבודה והם ממתינים לג'יהאד הבא.

השם החדש: בין לאדן

אוסאמה בין-לאדן היה אחד מרבים אלה שזכו בחסדיה של ארה"ב במלחמתה נגד מוסקבה. באמצע שנות ה-80 הוא פעל זמן רב להרמת תרומות וגיוס אלפי צעירים מוסלמים למלחמה בסובייטים.
ב-1988 הקים בין-לאדן, בידיעת ארה"ב, את אל-קאעדה, "הבסיס", תשלובת של תאי טרור איסלאמי עצמאיים למחצה ב-26 ארצות לפחות, לרבות אלג'יריה, מרוקו, טורקיה, מצרים, סוריה, אוזבקיסטן, טאג'יקיסטן, בורמה, לבנון, עיראק, סעודיה, כוויית, אינדונזיה, קניה, טנזניה, אזרבייג'ן, דאגסטן, אוגנדה, אתיופיה,
סוריה, תוניסיה, בחריין, תימן, בוסניה וכן בשטחי הגדה המערבית ורצועת עזה. מקורות מודיעיניים טוענים כי לאל-קאעדה יש אפילו תא בשינגיאנג שבסין, מדינה שבאופן אירוני היתה שותפת נלהבת בג'יהאד נגד הסובייטים. סין רצתה שבריה"מ תצא מאפגניסטן לשם מטרותיה האסטרטגיות ואף אימנה מוסלמים מחבל שינגיאנג שבמערב המדינה ושיגרה אותם למלחמה לצד מיליציית המוג'האידין האפגנית. סין חששה שדרך המשי העתיקה, לאורך הדרך הראשית מקאראקורום, תישלט בידי הסובייטים, אם הם לא יגורשו במהירות מקאבול.
לאסטרטגיה הסינית בחזית זו היתה תוצאה אחת לגבי בייג'ינג: שיבת לוחמי הג'יהאד שכבר נשטפו ברעיון המרדני לכונן אוטונומיה איסלאמית בשינגיאנג. התקוממות זו נמשכת מאז, למרות שהסינים השכילו לפעול נגד המורדים באמצעים כלכליים, סגירה יעילה של הגבולות ודיכוי ההתנגדות ביד חזקה.
וושינגטון העלימה עין מארגון אל-קאעדה, משום שלא ראתה בו איום. בעת ששגרירויות ארה"ב בקניה ובטנזניה הותקפו בפיצוצים בשעת 1998, פיגועים בהם נהרגו 242 ובתוכם תריסר אמריקנים, ופיגוע בוצע נגד מרכז הסחר העולמי ביש המזל בשנות ה-90, כבר היה מאוחר מדי לנקיטת אמצעים לתיקון המצב.

הכתבה נכתבה על ידי ראהול בדי, שליח כתב-העת הצבאי ג'יינס בניו דלהי

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים