שתף קטע נבחר

ברק: האחריות הכוללת היא של הממשלה

ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, העיד בפני ועדת אור וציין שלא ניתן היה לצפות את היקף האלימות באירועי אוקטובר. לדבריו, הוא הנחה את המשטרה לנהוג באיפוק, אולם לא התערב בהחלטות הדרג המבצעי. ברק שיבח את תפקודו של אליק רון: "הוא אדם שאומר אמת. מספיק להסתכל עליו, ולדעת שהוא אומר את האמת, הוא גם איש אמיץ מאוד"

ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, העיד אתמול (ג') בפני חברי ועדת אור לבדיקת אירועי אוקטובר 2000 במגזר הערבי, בהם נהרגו 13 אזרחים בעימותים עם המשטרה. את ההחלטה על הקמת ועדת החקירה הממלכתית קיבל ברק בשלהי כהונתו.
ברק אמר בעדותו כי האחריות הכוללת לאירועים היא של הממשלה ו"היא זו שצריכה לתת אחריות ולקבוע כיוונים". עם זאת, ברק הדגיש כי "זה לא בא במקום אחריות של כל ראש גוף ביצועי".
העדות, שנמסרה בבית המשפט העליון בירושלים, נמשכה שעות אחדות. צפו בה מספר ח"כים ערבים וכן קרובים של ההרוגים.
במהלך העדות התפרצה לעבר ברק ג'מילה עסלי, ששכלה את בנה במהומות. היא החזיקה בתמונת בנה וצעקה: "זה הפשע שעשיתם בלוטם, זו בושה". היא הוצאה מהמקום על ידי כוחות האבטחה של משמר בתי המשפט. לאחר התקרית אמר ראש הממשלה לשעבר: "אני מבין את הזעם של כל אחת מהמשפחות".
במהלך העדות, ובניגוד לביקורת שהעביר השר שלמה בן עמי, ראש הממשלה לשעבר ציין לשבח את מפקד מחוז הצפון לשעבר, ניצב אליק רון. ברק אמר: "אני מכיר את אליק, הוא אדם שאומר אמת. מספיק להסתכל עליו, ולדעת שהוא אומר את האמת, הוא גם איש אמיץ מאוד".

עדותו של ברק: הקטעים העיקריים

כשנכנס ברק לאולם הוועדה, הוא נראה נינוח ומחוייך. הוא לחץ ידיים, וכשהתמקם ליד הדוכן, סידר לפניו ערימת דפים.
בפתח דבריו אמר ברק שערב ראש השנה, לאחר האירועים בהר הבית, היתה הערכה כי יפרצו אירועים כלשהם במגזר הערבי. "בפירוש היה ברור שיכולים להיות אירועים של הפרות סדר. אנחנו יודעים שכשיש אירועים בהר הבית יש נטייה להפרות סדר בקרב ערבים ישראלים... אך כשהאירועים פרצו, הם פרצו בעוצמה שלא נצפתה על-ידינו ולפי הערכתי לא יכלה להיצפות".
ברק הוסיף: "היה ברור שיהיו אירועים יותר משגרתיים, אבל כמו שהם התגלגלו, בעוצמה, בהיקף, אינטנסיביות ובנחישות, איש לא צפה. לא היתה התראה קונקרטית לאירועים מהסוג הזה מאף אחד מגורמי המודיעין".

"פערים קשים"

לדברי ברק, הרקע לפרוץ האירועים היה רחב ביותר: "ידוע לנו וברור לממשלה שיש פערים קשים במימוש הזכויות של האזרחים הערבים במדינה... הפערים הם פרי ההיסטוריה של הסכסוך ומה שעשו ולא עשו ממשלות ישראל לדורותיהן".
ברק הוסיף כי הכעסים הצטברו באוכלוסיה הערבית במשך שנים. "חשוב שהוועדה תרשום לפניה ש-99.5% מאזרחי ישראל הערבים הם אזרחים שחרף המבחנים הלא קלים של המציאות שומרים על אחריות ונאמנות יסודית של החוק ושל שלטון החוק", הדגיש ברק.
לדברי ברק, לא רק המצב הכלכלי הביא לפרוץ האירועים, אלא גם "השפעה של גורמים קיצוניים על בודדים בקרב ערביי ישראל... תרומת קבוצה קטנה וקיצונית מאוד שמנסה לערער על קיומה וחזונה של מדינת ישראל, כמדינה יהודית, ציונית ודמוקרטית, תחת הניסוח התמים של 'מדינת כל אזרחיה'".

"המפגינים תקפו"

ביחס למדיניות הממשלה בטיפול באירועים אמר ברק: "החלטנו להמשיך במדיניות של הרגעה ומניעת חיכוך תוך קריאה ומתן גיבוי למשטרה ולצה"ל וביצוע פעולות להבאת האחראים להתפרעויות לדין".
הוא הדגיש כי למשטרה הועברו הוראות מפורשות לפעול ככל יכולתה להרגעת הרחוב. ברק ציין כי ההוראות ניתנו למרות התנגדות של חלק מהשרים בממשלה, "אנשים שנחשבים למתונים". יחד עם זאת, ברק הדגיש כי רק "תחם" את המדיניות ולא הורה למשטרה כיצד להוציאה לפועל.
ברק הדגיש כי ההנחיות היו ש"אינטרס המדינה הוא להחזיר את שלטון החוק והסדר, וכי הדבר יעשה בשכל ובשיקול דעת".
באשר לדרך בה נהרגו המפגינים אמר ברק: "התמונה שהצטיירה אצלנו היתה שהנסיבות בהן נהרגו אנשים היו כאשר קבוצה קטנה של שוטרים, מוקפת על-ידי מאות מתפרעים אלימים שתוקפים אותם בפועל באבנים, חפצים וגולות, פותחת באש".
השופט תיאודור אור שאל את ברק האם יש "להגן בכל מחיר על תחנת משטרה ולפתוח ציר, ומהם הקווים האדומים". בתגובה אמר ברק: "קו אדום הוא דבר מסוכן, אני לא אוהב את המושג הזה. ברגע שאתה קובע קו אדום, אתה מקרב אליך את הקו, מביא אותו אליך".

"העדפנו שהביקור לא יתקיים"

בנושא ביקורו של שרון בהר הבית אמר ברק כי "העלייה להר הבית היתה התרסה נגד הממשלה. היה ברור שהעדפנו שהביקור לא יערך בעיתוי הזה, אך הביקור היה חוקי... בסופו של דבר ההתפרעויות היו למחרת ולא באותו היום. בדיעבד... עדיף היה שהביקור לא היה נערך בעיתוי הזה, אבל אנחנו יודעים שעבור ערפאת זה היה תירוץ, ואם זה לא היה קורה הוא היה מוצא תירוץ אחר".

"לא הייתי עובר טלטלה"

ראש הממשלה לשעבר נשאל על ידי יו"ר הוועדה, השופט תיאודור אור, עד כמה הוא מעורה בנושא שימוש בכדורי גומי בפיזור הפגנות בישראל. ברק בתגובה: "לא הכרתי ולא עסקתי בזה, אם מישהו היה אומר לי שמשתמשים בגומי לא הייתי עובר טלטלה, ההרגשה שלי היא שהמשטרה פועלת בנשק רק בסכנת חיים".
ברק הוסיף כי שלמה בן-עמי הזכיר בישיבה אחת בממשלה את נושא כדורי הגומי ותוצאת הדיון היתה שהשימוש בכדור גומי כגורם לפיזור הפגנות יאושר רק על ידי קצין, "אבל את הסמכות והחובה להשתמש בנשק כששוטר נמצא בסכנת חיים, אי אפשר לשלול בצורה חוקית מהשוטר הבודד".
ביחס לשימוש בצלפים נשאל ברק אם היה צריך להיות מדווח על כך והשיב: "יש הגיון של דיווח". השופט אור: "האם ההחלטה על שימוש בצלפים היתה מושכלת?", ברק: "אתה שואל אותי לאחר מעשה, אני לא יכול להגיד ביושר שהצבת צלפים במקום שיש בו סיכון בטחוני היא מעשה אימפולסיבי".
ברק אמר כי נודע לו על השימוש בצלפים רק כאשר השרה לשעבר יולי תמיר סיפרה על כך בישיבת ממשלה כשבוע לאחר שנהרגו 13 ערביי ישראל. לדבריו, השרים התקשו להאמין לכך.




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
ברק בוועדת אור
צילום גלי תיבון
צילום גלי תיבון
האם שבנה נהרג במהומות
צילום גלי תיבון
מומלצים