שתף קטע נבחר

חשד לרשלנות בהתקנת החימום בבית משפחת אייל

משטרת מחוז תל אביב מעריכה כי נמרוד ודליה אייל, ובנם אסף, לא התאבדו אלא מתו משאיפת גז רעיל שדלף ממערכת החימום בדירתם. קן שבנו ציפורים על הארובה ששימשה לאוורור הבית - חסם אותה וגרם לחנק בני המשפחה. המשטרה חוקרת חשד לרשלנות באופן התקנת מערכת החימום מצדה של חברת הגז. שירותי הכיבוי: האסון יכול לקרות בכל מקום - אם לא שומרים על כללי זהירות

המשטרה פתחה בחקירה בחשד לרשלנות בפרשת מותם של בני משפחת אייל בדירתם שברמת אביב ג'. מהמשטרה נמסר, כי בעקבות התפנית שחלה היום בפרשה, נבדק כעת אם מותם קשור למערכת החימום שפעלה בדירה, שלא הותקנה כראוי על ידי חברת הגז.
במשטרה מעריכים כי שלושת בני משפחת אייל מתו כתוצאה משאיפת גז רעיל. זאת לאחר שתחילה העריכו במשטרה כי מדובר בהתאבדות.
השלושה הם נמרוד אייל, אדריכל, בן 57, רעייתו דליה, רופאה, בת 53, ובנם אסף, סטודנט למשפטים, בן 24.
ההערכה היא שגז CO שדלף ממערכת החימום בדירתם גרם למותם. הקביעה זו מבוססת על סמך ממצאים שהתקבלו מהמעבדה הטוקסיקולוגית בבית החולים שיבא בתל השומר ועל הבדיקה שנערכה בביתם. בבדיקה התברר כי קן ציפורים חסם את ארובת מחממי ההסקה של הדירה והדבר הביא להצטברות הגז הרעיל. בשל העובדה שחלונות הדירה היו סגורים, הורעלו בני המשפחה למוות.
טפסר משה ריבק, מפקד שירותי כבאות חיפה, הסביר כי "מדובר בגז קטלני שאין לו ריח וצבע, שנוצר כתוצאה משריפה לא יעילה של מוצרי דלק. חשיפה לכמות גדולה של הגז גורמת לתחושה לא נעימה של חולי והרגשה לא טובה. אולם אדם שלא מבין, לא ייחס את התחושה הרעה לסוג של חנק. בהתחלה התחושה לא טובה מלווה בבחילות, החשיבה מטשטשת ולא בהירה וזמן קצר לאחר מכן, אם לא מזרימים חמצן מאבדים את ההכרה ומתים למעשה מחנק".

"אמרנו לכם שהם לא התאבדו"

הלווייתם של בני המשפחה נערכה אתמול בשעות אחר הצהריים (יום ב') בבית העלמין ירקון. עשרות רבות של חברים, מכרים ובני משפחה ליוו את בני משפחת אייל למנוחת עולמים בבית העלמין ירקון.
חלק מהנוכחים בהלוויה הביעו את כעסם על הפרסומים לפיהם התאבדו השלושה ואמרו: "אמרנו לכם שאין סיכוי שהם התאבדו וכי מדובר בהרעלה. הייתם צריכים להקשיב, גם אתם וגם המשטרה".
הגיס, יונה, מתח ביקורת על התקשורת והמשטרה ואמר "אני רק מקווה כי תלמדו לקח מהמקרה הזה, מיהרתם לפרסם, מיהרתם סתם". בני הזוג קתי וגבי שנן, המכירים את בני הזוג אייל זה 20 שנה, אמרו: "זו היתה משפחה מלאת חיים. ההשערה על ההתאבדות היתה לא במקום ואנחנו לא אימצנו אותה אפילו לשניה אחת, הם לא הטיפוסים לזה".

תחושת הקלה בבניין

תחושה של הקלה היתה היום בבניין בו גרו בני משפחת אייל ברמת אביב ג'. "עד עכשיו לא ידענו מה לחשוב. כל הזמן שאלנו את עצמנו מה קרה ולא הבנו כיצד זה יכול היה לקרות", אומרת נטע אבנר, המתגוררת באותה קומה בה גרו בני משפחת איי. לדבריה, "זה היה ברור מההתחלה שזאת לא התאבדות. זה אסון גדול מה שקרה פה אני לא מבינה את המשטרה ואת ההתנהגות שלה, הם היו צריכים להביא את מכון התקנים מההתחלה ולא לצאת עם כל מיני הודעות שהם התאבדו". שכן אחר אמר כי הוא מבין את המשטרה וכי אין מה להאשים אותם. "מי היה חושב שקן של ציפור הוא זה שהרג אותם", אמר השכן.
תשתית למערכת חימום כמו שהיתה למשפחת אייל מותקנת בכל הדירות בבניין, אולם לדברי הדיירים הרוב הגדול ניתק עצמו מן המערכת המרכזית כבר לפני שנים.

מקרה דומה

לפני כשנתיים ארע מקרה דומה במושב כפר קיש, שם מת משאיפת גז רעיל חיל בצבא קבע, ששירת בחיל האויר. החייל, איתן מימון, הפעיל את החימום, נכנס למקלחת ומת אחרי ששאף גז רעיל. מהבדיקות שנערכו לאחר מכן התברר כי קן של ציפור סתם את הארובה.

איך להימנע?

רב טפסר אפריים מערבי, מפקד שירותי כיבוי גבעתיים, אומר ל-ynet כי "אם לא מטפלים נכון בארובות, מה שקרה בסוף השבוע שרמת אביב ג' יכול לקרות בכל מקום אחר. אם משתמשים בתנורים בהם יש בעירה גלויה. הארובה של התנורים האלה חייבת להיבנות כך שתשאב ללא הפסק את תוצרי הלוואי של האש, ותפלוט אותם החוצה ולא אל תוך הדירה. אם לא מתקינים נכון את הארובה, מקרים כמו אלה שקרו יכולים לחזור על עצמם. המקרה שקרה אמנם נדיר, משום שלא כל יום יש קן של ציפור על ארובה".
לדברי מערבי, "co הוא גז ללא ריח, טעם או צבע, ולא מרגישים ששואפים אותו ומאבדים את ההכרה. אנו צריכים לפחות 21% חמצן באוויר על מנת שנוכל לתפקד. ברגע שהאחוז יורד ל-15 עד 16 מאבדים את ההכרה, ועם אחוזים נמוכים יותר של חמצן באוויר - נחנקים מבלי להרגיש. היו הרבה מקרים כאלה, שאנשים שמו תנורים באמבטיות. בעיקר תנורי נפט, ששורפים את החמצן ואם לא פותחים חלון אחוזי החמצן יורדים.
מערבי אומר כי "במדינת ישראל יש הרבה תנורים עם בעירה גלויה, ברוב הבתים יש תנורי סולר או עץ, גם אח מסוכן למרות הרומנטיקה. כל מי שמשתמש בתנור כזה חייב להיות מודע לסכנה, ולצערי אנשים לא מודעים אליה. המתקינים לא מסבירים איך לתקן את הארובה לפני החורף, ואנשים מזניחים את זה". לטענתו, אם יהיה תקן ארצי, כל חברה תהיה חייבת לנקות את הארובות, כמו שעושים במעליות.
מפקד שירותי כיבוי גבעתיים נותן מספר "טיפים" לזהירות: לפנות לחברות שמתמחות בניקוי ארובות ולנקות לפחות פעם בשנה, ברגע שמפעילים תנור חימום - להשאיר תמיד חלון פתוח לכניסת חמצן. ולבסוף - לא להשאיר תנור דולק כשלא נמצאים בבית או כשישנים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה ידיעות אחרונות
מוות מסתורי. אסף אייל ז"ל
צילום רפרודוקציה ידיעות אחרונות
צילום דלית שחם
אחת הגופות מועברות מהבית
צילום דלית שחם
מומלצים