שתף קטע נבחר

די, נו! תקנה לי!

"אבל פנטיום 3 זה כבר ישן!", "לכל החברים שלי יש". אל תקשיבו לילדים: לעולם לא שווה לקנות את הדור החדש של החומרה

יש היום יותר מודעות לנושא הזה בקרב הורים, אבל שווה לחזור על המסר: אף פעם, כמעט אף פעם, לא שווה לקנות את רכיב החומרה "הכי טוב" בתחומו. הילדים הם סחטנים מקצועיים בנושא הזה, ובתור מי שעבד מספר שנים כאיש מכירות בחנות מחשבים אני מכיר את כל הנימוקים, שמועברים בטון של "אוף, אבא, מה אתה והמוכר הזה מבינים במחשבים? אתם מקלקלים לי את המתנה!":
* "אבל לכל החברים שלי יש את זה!" (לבן של השכנים, שניהם מנתחי לב, קנו מחשב ב- 15,000 ש"ח).
* "אבל פנטיום 3 זה כבר ישן!" (המעבד שאתם עומדים לקנות לי כבר חצי שנה בשוק, קמצנים).
* "שומעים הרבה יותר איכותי עם הכרטיס הזה!" (בדיקות מעבדה רגישות מבחינות בירידה של 3.4 אחוז ביחס הרעש לצליל).
וכולי.

שלושה חוקים חשובים

אם אתם מיליונרים ואין לכם מספיק זמן אפילו לגרוס את הכסף שאתם מרוויחים, בבקשה. אם במילא אין לכם כסף לבזבז על מחשב חדש, גם טוב. הבעיה היא כשבאים עם תקציב לא מוגדר, משהו כמו "אני מתכנן על בין 5000 ל- 7000, אולי 8000 אם הילד יעשה סצנות".
חוק ידוע מספר אחת הוא: הילד תמיד ישתמש במקסימום התקציב שהוא יכול להשיג. חוק מספר שתיים הוא: הילד תמיד ינסה לקנות רכיבים יותר טובים מאלה שיש לחברים שלו. החוק השלישי הוא: לידע של הילדים נדבקים הרבה חומרי לוואי בצורת הייפ והתלהבות נעורים. זה שהם אומרים ש"X הרבה הרבה יותר טוב מ-Y", לא אומר שהם באמת יודעים כמה זה ה"הרבה הרבה" הזה (לרוב בסביבות 10 אחוזים).

למה לא שווה לקנות את הדור החדש של החומרה?

א. הוא יותר יקר. לרוב - הרבה יותר יקר, מעבר למה שהחידושים והשיפורים בו מצדיקים.
ב. עניין התמיכה בו בתוכנות. אם הוא מכיל תכונות חדשות, אז רוב התוכנות עדיין לא מנצלות אותן. חלק מהפיצ'רים האלה יכולים להיות נסיוניים, כך שעתידם בכלל לא מובטח. במקרה הטוב, יקח שנה וחצי עד שחלק משמעותי מהתוכנות יתמוך בהן. צריך לזכור: מפתחי תוכנה לא אוהבים להשקיע בפיצ'רים שרק חלק קטן מהשוק נחשף אליהם.
ג. אמינות. בהגדרה, רכיב חדש פחות אמין מרכיב ותיק בשוק (אם הרכיב הותיק לא יותר מדי ותיק, כמובן). באגים שיכולים להפריע לו לעבוד עם חלק מהתוכנה או החומרה בשוק, מנהלי התקן (התוכנה שמקשרת בין הרכיב למערכת ההפעלה) לא בשלים או שלא מנצלים את יכולותיו, אפילו תקלות חומרה יכולות להתגלות בשנה הראשונה לקיומו של מוצר שמתבסס על טכנולוגיה חדשה. לא כיף להיות שפן ניסיון.
ד. "אבל אני לא רוצה להחליף כל שנתיים". אתה אולי לא רוצה, אבל הרכיב הכי משוכלל היום לא ימנע מהמחשב שלך להיות מיושן תוך שנתיים, מקסימום שלוש. אי אפשר להתכונן לעתיד במחשבים. אפשר לחיות בעבר, וזה מתאים מצוין למי שרוצה לעבד תמלילים, לגלוש ברשת או לשחק משחקים צנועים שלא זוללים משאבי מערכת. אבל אם אתה דואג שהמחשב שלך יהפוך לצב מהר מדי, תחשוב על זה: נגיד שאתה יכול להשקיע עוד 1000 שקלים ולקבל שיפור באמת גדול של 20 אחוזים סה"כ במהירות. צב שמאיצים אותו ב- 20 אחוזים לא הופך לברדלס, הוא עדיין צב. זה לא מה שיציל אותך בעוד כמה שנים.
ה. מהירות של רכיב זה רק זה: מהירות של רכיב. מעבד מהיר בשליש לא יגרום למחשב שלכם לעבוד בשליש יותר מהר. לפעמים רכיב פותח צוואר בקבוק, מקום בו המידע שעובר במחשב נתקע, כך שלא ממצים את הפוטנציאל של שאר החומרה. במקרים כאלה אפשר להתקרב לשיפור בביצועים, שמקביל לשיפור שנותן לכם הרכיב המשופר על הישן. אבל ברוב המקרים ולגבי רוב סוגי השימושים שתעשו במחשב, דרישות התוכנה או מגבלות רכיבי החומרה שמסביבו לא יאפשרו לאלקטרוניקה הסופר-דופר שרכשתם להתבטא בצורה הדרמטית לה אתם מצפים.

תחכו, המחיר ממילא ייפול

יש עוד נקודה מרגיעה, שמבוססת על מפגשן של שתי אמיתות. האחת היא שהפי.סי הוא מפלצת ניתנת לשידרוג. השניה היא שמחירים של חומרה תמיד יורדים, מהר וכמעט לגובה ים המלח. הם יכולים לקפוץ למעלה לרגע או שניים, אבל ה"פיקים" האלה כלפי מעלה הם קצרים ולא משפיעים על המגמה לטווח של חצי שנה - שנה.
התוצאה היא, שגם אם מתברר אחרי שנה פלוס שאתם בכל זאת זקוקים לתוספת המהירות או הפיצ'רים שאותו רכיב יקר שויתרתם עליו מסוגל לתת, אתם יכולים לרכוש אותו, במודל משוכלל יותר מהמקורי ששקלתם לקנות, ולשלב אותו במחשב במחיר שהוא נמוך יותר, אפילו כשלוקחים בחשבון את הכסף שהשקעתם ברכיב המוחלף. זה בדוק.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אבל זה כבר ישן!". אל תאמינו
מומלצים