שתף קטע נבחר

המלון המפואר הפך ל'מזבלה'

לפני כמה חודשים נשרף בטבריה מלון גינוסר ההיסטורי, ששנותיו המפוארות שזורות בסיפור חייו המעניין של מקימו. המועצה לשימור אתרים ביקשה מהעירייה להציל את המבנה, וטוענת כי לא נעשה דבר. בעירייה טוענים כי היות והנכס פרטי הם מוגבלים באכיפת שימורו וכי דווקא המועצה לשימור לא עשתה את תפקידה

בחודש אוגוסט 2001 נשרף מלון גינוסר, אחד המבנים ההיסטוריים המרכזיים בתולדות טבריה.
מנהל מחוז צפון של המועצה לשימור אתרים, עמרי שלמון, אומר, כי במשך השנים האחרונות חזרו נציגי המועצה והתריעו על החורבן הצפוי למלון, וכי כל הניסיונות לשכנע את ראש העירייה, בני קרייתי, לפעול להצלת המבנה עלו בתוהו.
בינתיים הפך המקום ל'מזבלה' בה מרוכזת פסולת ממגדל המגורים המוקם בסמוך, שיחד עם הגשמים העזים שירדו בחודש האחרון מזרזים את החרבתו המוחלטת של המבנה.

עם עגלות לראינוע

מלון גינוסר, אחד המבנים היפים בעיר, נבנה בשנת 1929, לא כמלון אלא כבית מגורים. הוא היה מבין המבנים הראשונים שנבנו ללא עמודים תומכי גג, אלא בעזרת קורות בטון ערוכות שתי וערב. על ראשו התנוססה כיפה מרשימה, שהתמוטטה בשריפה האחרונה. בזמנו, שימש המבנה כמרכז התרבותי של האזור: בנוסף למלון, היו בו אולם ראינוע, החדיש ביותר בטבריה, ואולם תיאטרון מפואר בו הופיעו שחקני ה'אוהל' ו'הבימה'. תושבי הגליל היו מגיעים לערבי התרבות בעגלות איכרים מכל יישובי הסביבה.

עם שתי נשים

מלון גינוסר הוקם בשם 'מלון אליזבט' בפינת הרחובות אחד העם וביאליק, בשכונת קרית שמואל. הבניין הוקם על ידי שלמה פיינגולד, שהיה קבלן (היום היינו קוראים לזה 'יזם') שבנה בניינים רבים וגדולים ברחבי הארץ, ביניהם גם את בניין הדואר הישן בתל אביב. אשתו הראשונה של פיינגולד היתה אליזבט פלמר, אנגליה, בתו של בונה נמל חיפה. פיינגולד התנצר למענה. אבל אז, פגש פיינגולד את יהודית שינדל, בת רב שעלתה לארץ בשנת 1917 כדי לעבוד כמורה. פיינגולד, הנשוי, חשק גם בה והצליח להינשא לה מבלי שהתגרש מאשתו הראשונה. לא ברור היכן בדיוק התקיימו הנישואין ועל יד מי.
את בניית המלון, שנקרא ע"ש אשתו הראשונה אליזבת, השלים פיינגולד בחורף 1929. בטקס המפואר של חנוכת הבית השתתפו רבים, ביניהם הנציב העליון הבריטי. המלון שימש שנים רבות את הממשל הבריטי והנציב העליון, ושימש כבית נופש של האצולה הבריטית. במקום נערכו פגישות של מנהיגים, והוא היה מרכז שוקק חיים לתיירים ומבקרים. פיינגולד עצמו התגורר בבניין עם שתי נשותיו.

אחרית דבר

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה השתכנו בבניין קצינים בריטים. משפחת פיינגולד עזבה את המקום, וכפי הנראה איבדה את כל רכושה. אחרי פטירתו, נאלצה האלמנה יהודית להתפרנס ממכירת משקאות בקיוסק קטן שעמד בחצר הבניין המפואר.
לאחר שעזבו הקצינים הבריטים את הארץ עמד הבניין שומם ועזוב שנים רבות. רק בסוף שנות ה-60 נפתחו בו מחדש קולנוע "אליזבט" ובית המלון "גינוסר", אך גם אלו סגרו שעריהם לפני שנים, והבניין ננטש. השריפה ומה שבא בעקבותיה עלול, כאמור, למחוק בניין מיוחד עם היסטוריה ייחודית כל כך.

ומה טוענת עיריית טבריה

בעיריית טבריה טוענים שמי שאשם בהזנחת הבניין היא דווקא המועצה לשימור אתרים. ראש העירייה, בני קריתי, מסר ל-ynet כי המבנה הוא ברשות יזם פרטי ולעירייה אין שום אפשרות חוקית לחייב אותו לשקמו. עם זאת, טוען קריתי, שהעירייה הציעה הטבות ליזם כדי שישקמו והוא מסיבותיו אינו מוכן לכך. ראש העירייה מאשים את המועצה לשימור אתרים כי לא עשתה די מצידה כדי לשכנע את היזם לקדם את שיקום הנכס.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלון גינוסר. בזמנו, שימש המבנה כמרכז התרבותי של האזור
מומלצים