שתף קטע נבחר

תוכנית הגזרות המלאה של האוצר

תוספת המס על הסיגריות והסולר היא רק קצה הקרחון של הגזרות הכלכליות שנחתו על הציבור. עיון במסמך המלא שפרסם משרד האוצר מגלה שאניו שמרו כמה שפנים בכובע לרגע האחרון. בין היתר מדובר על ייקור המים ב-15%, אי הפחתת תעריפי ביטוח חובה, שינוי הקריטריונים לקבלת דמי אבטלה ודחיית החלפת אוטובוסים ישנים

משרד האוצר מפרסם את המסמך המלא של הגזרות הכלכליות החדשות, תחת הכותרת "המדיניות הכלכלית לשנים 2002 - 2003, התאמות בתקציב". עיון במסמך חושף טפח נוסף של הגזרות החדשות שיוטלו על הציבור מעבר לאלה שכבר נכנסו לפועל: העלאת מחיר הסולר ב-10% וייקור הסיגריות בשקל אחד. ואלה הגזרות החדשות במסגרת התוכנית על פי הסעיפים השונים. סימו לב, כמה מהגזרות לא אושרו בממשלה:

הקפאת שכר במשק

*מ-1 ביוני ועד 31 בדצמבר 2003 יוקפא השכר בכל המשק, כולל המגזר הציבורי והפרטי - לא אושר בממשלה.
*קיצוץ בשיעור של 5% בשכר השרים הח"כים, נבחרי ציבור אחרים ובכירים במגזר הציבורי.
*השכר הממוצע לא יעודכן ב-2003 ובהתאם לכך לא יעודכנו התגמולים, המענקים והשכר לרבות שכר מינימום.

פגיעה בתשלום דמי אבטלה

*הפחתת ימי הזכאות לדמי אבטלה למי שגילם פחות מ-25 מ-100 יום ל-50. מי ששרתו בצה"ל או בשירות לאומי יהיו זכאים ל-70 ימי אבטלה בשנה הראשונה לאחר שחרורם.
*העלאת גיל הזכאות לקבלת דמי אבטלה ל-21 לגבר ו-20 לאשה.
*תוארך התקופה לקבלת דמי אבטלה. במסגרת זו נקבע כי במקום שתי החלופות הקיימות כיום לקבל דמי אבטלה (180 יום מתוך 360 או 270 יום מתוך 540) תיקבע תקופה אחת בלבד של 360 יום מתוך 540 יום.
* יצומצמו התשלומים למי שנשלחים להכשרה מקצועית במימון המדינה. מי שנשלח להכשרה מקצועית יהיה זכאי לדמי אבטלה בסכום השווה להפרש בין התשלום שניתן לו בזמן ההכשרה המקצועית לבין 70% מדמי האבטלה שהיה זכאי לקבל אילו היה מובטל.
*כדי לקבל דמי אבטלה יש להוכיח כי עבדת במשך שנה מתוך השנה וחצי האחרונות. זאת לעומת המצב היום בו די לעבוד חצי שנה בשנה האחרונה או תשעה חודשים בשנה וחצי האחרונה.

מיסוי שוק ההון ורפורמה במס

*ועדת רבינוביץ' תפרסם בערך ב-25 במאי את מסקנותיה לרפורמה במס הכנסה. על פי ההערכות, תמליץ הוועדה על מיסוי שוק ההון והרווחים על החסכונות. בנוסף צפויה הוועדה להמליץ על הפחתת מס ההכנסה לעבודה.

פגיעה בסיוע בדיור

*מעתה יחושבו גמלאות הבטחה הכנסה והשלמת הכנסה כהכנסות לצורך קבלת סיוע בשכר דירה.
*צמצום כל מענקי הסיוע וההלוואות לרכישת דירה ב-4% החל מהראשון ביוני.
*ביטול הזכאות לסיוע מקום לזכאים שאינם חסרי דירה
*צמצום סכומי הסיוע בשכר דירה לבעלי ותק של יותר מ-3 שנים ב-5%.
*הפחתת 320 מיליון שקל מתקציב מענקי בינוי ושיכון

פגיעה בקצבאות הילדים

*תוחזר האבחנה בקצבאות הילדים בין מי ששירתו בצה"ל על פי המבנה הבא: הקצבה לילד ראשון ושני תעמוד על 151 לכל המגזרים. הקצבה לילד שלישי תעמוד על 189 שקל למי שלא שירת בצה"ל ועל 301 שקל למי ששירת. קצבת הילד הרביעי תעמוד על 189 שקל למי שלא שירת ועל 610 שקל למי ששירת. קצבת הילד החמישי ואילך תעמוד על 189 שקל למי שלא שירת ועל 754 שקל למי ששירת. משמעות סעיף זה היא פגיעה בעיקר באוכלוסיית החרדים והערבים ולכן קיים סיכוי נמוך שתעבור - לא אושר בממשלה.

קיצוץ בתקציבי משרדי הממשלה

*קיצוץ אחיד בתקציבי המשרדים בשנים 2002-2003 בסך 4%.
* מעבר לתקציב נומינלי בכל הסעיפים עד סוף שנת 2003, שמשמעותו היעדר עדכון אוטומטי בהתאם לאינפלציה בסעיפים השונים כבעבר.
*במקביל תינתן תוספת 400 שקל לתקציב המשרד לביטחון פנים ושל 2 מיליארד שקל למשרד הביטחון.

קצבאות הביטוח הלאומי

*קיצוץ אחיד של 4% בקצבאות הביטוח הלאומי, למעט קצבאות ילדים, נכים, אלמנות ושארים וקשישים שהנכסתם היחידה היא מהגמלה.
*הקפאת עדכון הגמלאות בשנת 2003 גל הגמלאות הבאות: נכים, משפחות שכולות, נפגעי הנאצים, נכי הנאצים, חיילים משוחררים, סל הקליטה, נפגעי גזזת.

סעיפים אחרים

* העלאת מחיר המים - כל תעריפי המים (לחקלאות, לתעשייה ולשימוש ביתי) יועלו ב-15%. מהלך זה אמור להזרים לקופת המדינה כ- 200 מיליון שקל בשנה - לא אושר בממשלה.
* אי הפחתת תעריפי ביטוח חובה - יוקפאו כל ההפחתות המתוכננות בתעריפי ביטוח החובה לרכב. הראשונה בהן אמורה הייתה להתבצע כבר ב-1 ביוני הקרוב, בשיעור של 3.75%.
* דחיית הצטיידות בתחבורה הציבורית - מדובר בהארכת התקופה שבה רשאים הקואופרטיבים לתחבורה ציבורית להחליף אוטובוסים, מ-15 שנה ל-16 שנה. החסכון הכספי הגלום בהצעה זו מסתכם בכ-200 מיליון שקל לשנה.
* משיכת תמלוגים נוספים מרשות הנמלים והרכבות - הסעיף הנוסף היחיד שבצד ההכנסות ממסים. מדובר במשיכת תמלוגים נוספים מקופת רשות הנמלים והרכבות, בשיעור של 300 מיליון שקל השנה וסכום זהה בשנת התקציב הבאה. סכומים אלה יצטרפו ל-300 מיליון השקלים שמשך כבר האוצר מהרשות במסגרת הקיצוץ התקציבי בשנה שעברה.
* העלאת המע"מ ב-1% ל-18% עד סוף 2003. צעד זה אמור להכניס לקופת המדינה 2.1 מיליארד שקל לשנה. באוצר מעריכים כי הוא ייכנס לתוקף ב-1 ביוני, לאחר השלמת הליכי החקיקה.
* ביטול מוחלט של תקרת מס הבריאות ותקרת הגבייה לביטוח לאומי. כיום גביית שני המסים הללו נעצרת בסכום של 35 אלף שקל לחודש וכעת הן יבוטלו. המשמעות הנה, ששיעור המס השולי על המשתכרים מעל 35 אלף שקל לחודש יגיע ל-60%.
* קיצוץ השתתפות הממשלה בתשלומי המעסיקים לביטוח הלאומי. כיום משלמים המעסיקים 4.9% ממשכורתו של כל עובד לביטוח הלאומי וכעת יעמוד התשלום על 5.9%.
* הממשלה אישרה קיצוץ ב-50% בהטבות המס הניתנות לתושבי קו העימות בצפון, בנגב ובהתנחלות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
סילבן שלום. שר האוצר
צילום: ערוץ 2
שוק ההון. צפוי מיסוי
ארכיון YNET
תלוש משכורת. השכר יוקפא
ארכיון YNET
מומלצים