שתף קטע נבחר

שלום: "התכנית הכלכלית לא פגעה בשכבות הביניים"

בראיון עם שר האוצר לרגל התוכנית הכלכלית המוצעת, דוחה השר את ההאשמות על ניהול לקוי של תקציב המדינה ומצהיר: אין בתכנית צעדים פופוליסטיים

הרפורמות כאן 

סילבן שלום עסוק מאז נכנס לתפקיד שר האוצר כמעט רק בנושא אחד. הוא אף שבר בתחום הזה, כנראה, את השיא הארצי, ואולי גם את שיא העולם: בתוך 13 חודשים הכינו שלום וראשי האוצר כבר חמש תוכניות תקציב, ובתוכן שלוש תוכניות לקיצוצים בתקציב.
הראיון הזה מתקיים זמן קצר לאחר ששר האוצר נשא נאום לאומה, בו הסביר את עיקרי תוכניתו הכלכלית החדשה - תוכנית כלכלית-חברתית - חומת מגן.

אדוני שר האוצר, איך הגענו למצב שאתה נאלץ לגבש תוכנית חירום?

המשק הישראלי נקלע למצב קשה בעקבות שורה של גורמים, שחברו יחדיו. מצד אחד המיתון העולמי והמשבר בהייטק, ומצד שני המשבר הביטחוני החמור, אשר הביא לגידול חד בהוצאות המדינה לביטחון ולירידה חדה בהכנסות ממיסים. בתי המלון, הקניונים, המסעדות ובתי הקפה כמעט ריקים, והכל מבינים שהפעילות הכלכלית נפגעה קשה.

לפני ארבעה חודשים בלבד צפיתם עדיין צמיחה של 4% לשנה הנוכחית.

במהלך הקודם ביצענו קיצוץ רחב מאוד, של 6.15 מיליארד שקל, אבל זה היה לפני גל הטרור הרצחני, שהביא לפגיעה קשה בכלכלה. כבר בדצמבר הודענו שאם יהיה צורך, נבצע מהלך נוסף באמצע השנה, ולאור האירועים האחרונים והמבצע הצבאי רחב ההיקף החלטנו להקדים את הביצוע.

למה אתם נמנעים מצעדים שכל הציבור היה מברך עליהם, כגון סגירת משרדי ממשלה מיותרים?

כשסוגרים משרדים לא מחסלים את פעילותם. צימצמנו בשנה האחרונה בהוצאות הממשלה מיליארדי שקלים, וקיצוץ כה חד לא בוצע מעולם. אני לא חושש ממהלכים קשים, אם אני מאמין שהם נכונים. התוכנית הכלכלית הרחבה, שנביא לממשלה כבר ביום ראשון הקרוב, היא לא קלה ולא פשוטה - ואין בה צעדים פופוליסטיים.
ככל שהתוכנית גדולה ומקיפה, כך יש לה התנגדות רבה יותר. ראש הממשלה, שנותן גיבוי מלא לתוכנית, ואנוכי נפגשנו עם כל ראשי המפלגות והסיעות בכנסת, במטרה להעביר את התוכנית בשלימותה בממשלה. אני מקווה שהשרים ינהגו הפעם באחריות לאומית, ויעבירו את תוכנית החירום.
בכוונתי להסביר לשרים שאנחנו מצויים לא רק במצב חירום ביטחוני, אלא גם במצב חירום כלכלי. לכן, כפי שהתגייסנו כולם לתמיכה במבצע 'חומת מגן' הביטחוני, כך אני מצפה שתהיה עכשיו גם התגייסות מלאה לתוכנית 'חומת מגן כלכלית-חברתית'. זהו צו השעה.
לא היססנו לפגוע הפעם בשכבות המבוססות, והטלנו עליהן מס כבד. ביטול תיקרת תשלומי הביטוח הלאומי ומס הבריאות הוא צעד בכיוון הזה, במיוחד כשראינו לנגד עינינו את שכבות הביניים ואת המשרתים במילואים, שבהם לא פגענו כלל.
לא יתכן שבעלי השכר הגבוה ישלמו פחות לבריאות ולביטוח לאומי. במצב הקיים, מי שמשתכר יותר מפי חמישה מהשכר הממוצע במשק, כלומר למעלה מ-35,000 שקל, משלם רק 50% מס, ומי שמשתכר פחות משלם 60%! זה הגיוני? בצעד שנבצע כעת יהיה תיקון ברור של אפליה לרעה של שכבות הביניים, שקיימת כיום.

אבל, הקפאתם את השכר גם למי שמשתכרים 4,000 שקל ברוטו לחודש.

הקפאת השכר תוחזר לשכירים במלואה, כשנפעיל את הרפורמה במס, ונוריד את שיעורי מס ההכנסה. הם לא ייפגעו בסופו של דבר.

הרפורמות כאן
התוכנית אמורה גם להוציא אותנו מהמיתון, או שהיא נועדה רק לשמש כבלם?

התוכנית נועדה לשמר את היציבות ולמנוע הידרדרות, וגם להוות בסיס לצמיחה ותעסוקה. דאגנו לכך שההשקעה הגדולה בתשתיות לא תיפגע, וזה בעצם הסעיף היחיד בתקציב הממשלה שלא יקוצץ. בעתיד תהיה הפחתה במס הכנסה, וכמו כן נממן שליש מכל מועסק נוסף באזורי עדיפות לאומית ובאזורי אבטלה - בענפי הבניין, החקלאות, התעשיה והתיירות.

המטרה שלנו כעת היא לייצר את התנאים הנחוצים לצמיחה מחודשת, לזמן שבו יירגע המצב הביטחוני ויחלוף המשבר הכלכלי העולמי. אנחנו רוצים להימנע ממראות שיש במקומות אחרים בעולם, כמו ארגנטינה, אבל אם לא נעשה את הצעדים הנכונים, ובזמן - אנחנו עלולים להגיע להידרדרות כלכלית מסוכנת.

זאת התוכנית התקציבית החמישית מאז התמנית לשר האוצר. יש למשרד האוצר זמן לעסוק גם בעניינים אחרים?

נכנסתי לתפקידי כשהתקציב שעבר בממשלת ברק, לקראת 2001, היה כבר בלתי רלוונטי, מאחר שהוא לא כלל את ההוצאות המיוחדות לביטחון, להסכמי השכר שנחתמו ערב הבחירות ולירידה החדה בהכנסות. מאז, האוצר הציע שורה ארוכה של רפורמות ופרוייקטים כלכליים חדשים, כגון התפלת מים, שתוזיל את מחירי המים בצורה משמעותית, רפורמה בשוק התרופות, שבעקבותיה ניתן יהיה מה-1 ביוני לרכוש תרופות ללא מירשם רופא בסופרמרקטים ובחנויות של תחנות הדלק בהוזלה של 25-30%.

כמו כן קיצרנו את הבירוקרטיה, ואפשר כעת לשלם עבור רישיונות נהיגה, רכב ונשק וגם לבצע תשלומי מיסים באמצעות האינטרנט. ויש עוד ועוד דברים. לא רק בתקציבים עסקנו כאן בשנה האחרונה.

תטיל באמת מס על רווחי ההון, או שגם הפעם זהו מס שפתיים בלבד?

נמתין כולנו להמלצות של ועדת רבינוביץ', ואני בטוח שהן יאושרו גם בממשלה וגם בכנסת. לא נחשוש, אם נמצא זאת לנכון, להטיל מיסים על שוק ההון, כדי להפחית את מס ההכנסה. יותר מזה איני מוכן לומר כעת. מספיק רעש היה ביממה האחרונה סביב הנושא הזה. השאיפה שלנו היא שהשכירים ישתכרו עוד כמה מאות שקלים בנטו בכל חודש.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אלי יפרח
סילבן שלום. מחכה לרבינוביץ'
צילום אלי יפרח
מומלצים