שתף קטע נבחר

קליין: סביר שלקוחות הבנק למסחר לא ייפגעו בשל המעילה

סגנית מנהל מחלקת ההשקעות בבנק המסחרי הקטן הודתה שגנבה 250 מיליון שקל מאז97', מבלי שהנהלת הבנק הבחינה בכך. לטענתה, היא ביקשה לכסות את החובות של אחיה, שהסתבך בחובות בשוק האפור. לבנק מונה מנהל מורשה, שהורה לסגור אותו באופן זמני ולהיערך לטיפול בלקוחות

היום (א') לא יתקיים מסחר במניות "הבנק למסחר" בבורסה בת"א, וזאת בשל פרשת המעילה הגדולה שנחשפה בו.
סגנית מנהל מחלקת ההשקעות בבנק למסחר, אתי אלון, בת 34, הודתה במעילה בכספי הבנק בסכום של 250 מיליון ש"ח. בית משפט השלום בת"א האריך ביום שישי בבוקר (ו') את מעצרה בעשרה ימים.
הפרשה נחשפה בעקבות ביקורת של בנק ישראל, שהחלה בעקבות ההיקף החריג של הלוואות שהעניק הבנק למסחר. כאשר נודע לאלון על הביקורת, היא התייצבה ביום חמישי במשטרה, בלוויית עו"ד בני נהרי, וסיפרה לחוקרים ההמומים על מעשיה. החוקרים הזעיקו את מנהל הבנק ואת אנשי הפיקוח על הבנקים ויצאו עם אלון לבנק, כדי לאמת את פרטי סיפורה.
מהחקירה עלה שאלון הצליחה להוציא את הכספים במרמה מהבנק מאז שנת 97', מבלי שהנהלת הבנק הבחינה במתרחש. לדברי החוקרים, היא משכה כספים מחשבונות של לקוחות והזינה אותם בדיווחים כוזבים על היתרה בחשבונותיהם; כמו-כן היא פתחה חשבונות פיקטיביים על שם הלקוחות, העבירה אליהם הלוואות, ומשכה את הכספים. מדובר במאות רבות של פעולות בנקאיות שנעשו בכ-200 חשבונות. במשטרה אומרים כי בימים האחרונים הפקידו לקוחות כעשרים מיליון ש"ח בעקבות מודעה שפרסם הבנק, המבטיחה ריבית גבוהה למשקיעים. "כספים אלה", אומרים במשטרה, "ירדו לטמיון עם סגירת הבנק". ל-ynet נודע עוד כי אלון ניהלה רישומים פרטיים על המצב שבו אמורים היו להיות חשבונות הבנק של הלקוחות מהם לקחה כסף. על סמך רישומים אלה, דיווחה ללקוחות דיווחי שווא.
לדברי אלון, הכספים נועדו לכסות את ההפסדים של אחיה, עופר מקסימוב, שהוא מהמר כפייתי, שהסתבך בחובות כבדים למלווים בשוק האפור. הכספים הועברו באמצעות צ'קים בנקאיים ובאמצעות העברות ישירות לחשבונותיהם של המלווים. אביה של אלון, אביגדור מקסימוב, נחקר והודה שזייף חתימות של לקוחות הבנק ושימש בלדר של כספים שהועברו למלווים.
עו"ד נהרי אומר כי לאלון אין עבר פלילי, והיא הייתה נתונה בלחצים גדולים מצד אחיה. בין היתר היא סיפרה שאחיה נחטף, והיא נדרשה לשלם סכומים גדולים כדי לחלץ אותו. עו"ד נהרי הוסיף כי לדבריה של אלון, היא לא לקחה אפילו אגורה לכיסה.
ואולם במשטרה חושדים שסיפור החטיפה בדוי, וכי הכספים הועברו לא רק לכיסוי חובותיו של האח. מהחקירה עולה שאביה ובעלה של החשודה, שהם בעלי חנות ירקות בחולון, השתמשו בהמחאות של הבנק כדי לשלם על סחורה שקנו בשוק הסיטונאי בתל אביב.
עד כה נעצרו, מלבד אתי אלון, חמישה חשודים נוספים, בהם אביה, החשוד בהערבת הכספים לשוק האפור. חשוד מרכזי הוא בני רביזדה, מנהל חברה לניכיון צ'קים, החשוד כאחד מהמלווים הגדולים בשוק האפור. לדברי המשטרה, רביזדה הודה בכך שקיבל מאביה של אלון יותר ממאה מיליון שקלים. מעצרו הוארך ב-5 ימים. גם מעצרו של אוהב ציון, שחשוד שניכה צ'קים של הבנק, הוארך ב-4 ימים.
חשודה נוספת היא אשה בשם חנה חסון, לקוחה של הבנק, שכשבעה מיליוני שקלים גנובים הופקדו בחשבונה. במשטרה אומרים כי בעלה ידוע גם הוא בשוק ניכיון הצ'כים. מעצרה הוארך ב-3 ימים.
בראש צוות החקירה של מחלק הונאה בת"א, שחוקר את הפרשה, עומדים רב-פקד אריה אידלמן ופקד דודי בר, וחברים בו גם פקד לילית טייבר ופקד אלישע קוגל.

קליין: סביר שהלקוחות לא ייפגעו

בשל ההיקף הגדול של המעילה החליט נגיד בנק ישראל, ד"ר דוד קליין, באישור הממשלה, למנות לבנק מנהל מורשה. המנהל המורשה הוא ד"ר דוד תדמור, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים. המינוי הוא לחודש אחד, לצורך גיבוש מסגרת הטיפול בבעיות של הבנק ולנקיטת אמצעים ראשוניים.
קליין התייחס הערב בראיון לערוץ השני לפרשה ואמר כי לאור הניסיון שקיים בישראל, סביר להניח כי גם הפעם המדינה תדאג ללקוחות הבנק ואלה לא ייפגעו. בעניין תפקוד הפיקוח על הבנקים בפרשה אמר קליין כי הפיקוח פעל לדעתו היטב וכי הוא אינו סבור שהמפקח על הבנקים ייאלץ להסיק מסקנות אישיות.
המנהל תדמור הורה לסגור זמנית את הבנק החל מהיום, לצורך היערכות לטיפול בבעיות שהתגלו ובלקוחות הבנק במסגרת החדשה. תדמור הודיע הבוקר כי בכוונתו לפרסם הודעה על מצב הבנק ועל דרך המשך הטיפול בלקוחות בהקדם האפשרי.
המפקח על הבנקים, ד"ר יצחק טל, הדגיש כי מדובר באירוע נקודתי, שהתרחש בבנק מסחרי קטן, ולמרות שהנזק שנגרם לבנק הינו חמור, האירוע אינו צפוי להשפיע על יציבות בנקים אחרים או על המערכת הבנקאית כולה.
בנק למסחר הוא בנק מסחרי קטן עם לקוחות עשירים. לבנק יש סניף אחד בתל-אביב. הבעלות עליו היא בידי כמה קבוצות, שהעיקרית בהן היא משפחת איראני. יו"ר מועצת המנהלים של הבנק הוא שמיל וובר, שגם הוא מבעלי השליטה העיקריים בבנק.
הפעם האחרונה שבה היה אירוע דומה, שבו מונה מנהל מורשה לבנק, הייתה בשנת 1986, כאשר מונה מנהל מורשה לבנק הירושלמי צפון-אמריקה, בעקבות מעילת ענק של מנהליו ובעליו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
סניף הבנק למסחר בת"א
צילום: דלית שחם
ההודעה ללקוחות (לחצו כדי להגדיל)
צילום: דלית שחם
מומלצים