שתף קטע נבחר

הלווין "אופק 5" שוגר לחלל

"פתחתי את החלון, ופתאום עבר לי טיל ענק ליד החלון, סיפר נאור, תושב תל אביב. אביהו בן-נון: אין ספק שזה הישג יוצא דופן שמשפיע על ההרתעה שלנו במדינות ערב

תושבים רבים בגוש דן נדהמו אתמול בערב (ג'), כשטיל חלף לא הרחק מהם. "פתחתי את החלון, ופתאום עבר לי טיל ענק וזה נראה ממש ליד החלון", סיפר נאור, תושב תל אביב.
הטיל בו חזו התושבים נשא את הלווין "אופק 5" לחלל. הלווין שוגר בשעה 18:25 על גבי טיל מדגם "שביט", מתוצרת התעשייה האווירית, מאתר במרכז הארץ. הטיל שוגר לכיוון מערב כדי שבמקרה של תקלה יוכלו מפעיליו להפילו לים. השיגור מערבה נחשב למסובך יותר מבחינה טכנולוגית מפני שמדובר בכיוון ההפוך לכיוון סיבובו של כדור הארץ.
בסביבות השעה 20:00 נכנס הלווין למסלול נמוך סביב כדור הארץ ובהמשך אמור להקיף את כדור הארץ מדי שעה וחצי בגובה ממוצע של כ-450 ק"מ. בימים הקרובים יחל הלווין לשגר תמונות ואז יידעו במערכת הביטחון סופית אם השיגור עבר בהצלחה.
דוברת משרד הביטחון הודיעה ש"עם הצבת הלווין במסלול סביב כדור הארץ הוא יעבור סדרת בדיקות לאימות תקינותו ורמת ביצועיו. הלווין בעל יכולות טכנולוגיות מתקדמות, המאפשרות ניצולו למגוון צרכים לאומיים".
שר הביטחון, בנימין בן-אליעזר, אמר כי "שיגור הלווין הינו הישג אדיר למערכת הביטחון הישראלית ומהווה התקדמות טכנולוגית משמעותית ברמה הלאומית".

העלות: 60 מיליון דולר

עלות בנייתו של הלווין החדש נאמדת בכ-60 מיליון דולר. "אופק 5", שיוצר על ידי חטיבת החלל של התעשייה האווירית, יחליף את "אופק 3", ששוגר לחלל באפריל 1995. לפני כשנה וחצי פסקה פעולת "אופק 3", משום שאזל הגז המאפשר לתקן את מסלולו בחלל.
במקביל פותח אז הלווין "אופק 4", אולם הפרוייקט נכשל, משום שבמהלך השיגור אירעה תקלה, והלווין נפל לים. מאז שהופסקה פעולתו של "אופק 3" קיבלה קהילת המודיעין בישראל צילומים באמצעות הלווין האזרחי "ארוס". מדובר בפרוייקט שמנוהל על ידי חברת "אימאג'סאט" הישראלית, העובדת בשיתוף עם התעשייה האווירית.
"אופק 5", שהמערכת האופטית שלו יוצרה על ידי חברת "אלאופ", ישגר לתחנת הקרקע צילומים, שבהם יהיה אפשר להבחין בגופים שונים. יכולותיו המדוייקות של הלווין הישראלי לא נמסרו ואולם חזי כרמל, מומחה ישראלי ללוויינים, אמר ל-ynet: "לוויינים אמריקנים מסוגלים לצלם היום גופים בגודל של 20 ס"מ ברזולציה טובה מאוד".

"תרומה אסטרטגית"

מפקד חיל האוויר לשעבר, אביהו בן נון, אמר אתמול ל-ynet ש"התרומה של הלווין לביטחון ברורה וגדולה. גם באיראן וגם בעיראק קשה להשיג מודיעין בדרכים אחרות. לווין כזה יכול לספק גם מידע התרעתי וגם מידע על מטרות, אם כי יש לו מגבלות שונות כמו מזג אוויר".
לדברי בן נון, "אמנם בשנים האחרונות אפשר לקנות תמונות מלווינים של מדינות אחרות, אבל הרזולוציה שאפשר לקנות לא הכי טובה, וקשה לזהות מטרות קטנות. ודבר נוסף, בזכות לווין פרטי אפשר לצלם מטרות בלי שאחרים יודעים מזה".
בן נון הדגיש ש"לווין מהסוג הזה לא משמש למודיעין בזמן אמת, כמו דיווח על שיגור טילים מעיראק, אלא למודיעין אסטרטגי לטווח ארוך". הוא קובע כי "אין ספק שזה הישג יוצא דופן שמשפיע על ההרתעה שלנו במדינות ערב, בעיקר בזכות הצגת היכולת הטכנולוגית לשגר את הטיל ולהביא את הלווין למסלולו, דבר שקשה מאוד לעשות בישראל בגלל שצריך לירות אותו רק למערב ולא לכיוון מזרח כמקובל, בגלל כיוון סיבוב כדור הארץ".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
שיגור הלווין "אופק 5"
צילום: ערוץ 2
מסלולו של "אופק 5"
צילום: התעשיה האווירית
מסלולו של "אופק 5"
צילום: התעשיה האווירית
מומלצים