שתף קטע נבחר

50 טיפים למציאת עבודה

זה עלול לקרות גם לכם: פתאום תמצאו את עצמכם בלי עבודה. אז מה עושים?

מצב השוק, כידוע, בכלל לא משהו. ובלי להלחיץ, גם אנשים עם ג'ובים מבוקשים עלולים בימים אלה למצוא עצמם לפתע מובטלים. על כל צרה שלא תבוא, לפניכם רשימת המלצות, עצות ורעיונות, שתקל את הדרך לעבודה חדשה. לקרוא, לזכור ולשמור לימים פחות טובים.

 

1. חיפוש עבודה הוא עבודה לכל דבר. לכן הקצה, מדי יום, זמן לחיפוש עבודה ולביצוע צעדים שיקדמו אותך.

 

2. פתח לעצמך "משרד" לחיפוש עבודה, גם אם זה רק שולחן או קלסר. רכז בו חומר, נתונים, מידע וכל דבר רלוונטי. אסוף את כל המסמכים הרלוונטיים תעודות, קורסים, השתלמויות עם התאריכים והפרטים החשובים, כך שיהיו זמינים בעת הצורך.

 

3. תכנן את פעולותיך לפחות שבועיים קדימה. נכון שלכאורה יש לך הרבה זמן פנוי, אך הזמן הוא משאב יקר לו נטייה לחמוק בין האצבעות ולהיעלם.

 

4. הכן לעצמך תמיכה פסיכולוגית לתקופה בה תצטרך לחיות בחוסר ודאות ולעשות דברים שאינך רגיל אליהם.

 

5. הכן לעצמך כלים בסיסיים לחיפוש עבודה: כרטיס ביקור, משיבון או תא קולי, כתובת אימייל, קורות חיים מודפסים על עמוד אחד בלבד! ומכתב מלווה. אם התבקשת להעביר קורות חיים בכתב יד לצורך בדיקה גרפולוגית העבר את המכתב המלווה בכתב יד, ואת קורות החיים בהדפס. השתמש ב"מכתב מלווה", באמצעותו תסביר למה נשלחו קורות החיים, מה תכונותיך ולמה כדאי לשקול את מועמדותך.

 

6. לפני הכנת קורות חיים, הכן רשימה של כישוריך. היא צריכה לכלול גם כישורים כלליים וגם ספציפיים, הרלוונטיים לתפקיד שאליו אתה פונה. פרט אותם בקורות החיים תחת הכותרת "התמחויות", "כישורים" או "יכולות". ציין בקורות החיים את השפות בהן אתה שולט. השתמש במושגים "ברמת שפת אם", "שליטה מלאה", "שליטה ברמה טכנית בלבד" וכדומה. הדגש מה שיכול לעניין את המעסיק הספציפי אליו אתה פונה. אל תצרף לפנייה הראשונה מכתבי המלצה או תעודות. הסתפק בציון "שמות ממליצים יימסרו לפי דרישה".

 

7. אם אתה לומד לתואר מתקדם, אל תרשום אותו בקורות החיים. נכון, זה מידע חשוב, אבל מעסיקים לא אוהבים סטודנטים.

 

8. אם אתה עצמאי המחפש עבודה כשכיר, אל תשתמש בחומרים הנושאים את הלוגו או שם החברה שלך. המעסיק יחשוב שמעמדך כעצמאי חשוב לך מאוד וידחה אותך.

 

9. כיום אסור לשאול על פרופיל צבאי, אך אם שירתת בצבא, כדאי לציין זאת. ואם שירתת כקצין או בתפקיד מיוחד הזכר זאת בקצרה ("שירות מלא כקצין מבצעים, שחרור בדרגת סגן").

 

10. השתדל לא לחולל שינויים משמעותיים באורח החיים שלך. גם אם אתה נאלץ לחסוך ולהדק את החגורה, השתדל להמשיך ולקיים את פעילויות השיגרה שלך ושל בני-המשפחה. אל תאמץ "אורח חיים של מובטל": אל תישאר בפיג'מה ואל תתחיל לישון עד הצהריים.

 

11. הקפד על פעילות גופנית סדירה. גם אם קודם לא עסקת בפעילות גופנית, עכשיו יש לך זמן, אז נצל אותו. הפעילות תשמור על המרץ שלך ותאפשר לך לחוש ביטחון וכושר וגם לשדר אותם.

 

12. אל תסתיר מבני-המשפחה את היותך מפוטר או מובטל. קשה לשמור סודות בבית, ובני-המשפחה יחשדו ויחששו שיש בעיה גדולה יותר.

 

13. ספר לחבריך ולמכריך שאתה מחפש עבודה. אל תדרוש עזרה וגם אל תבקש מהם להתגייס לטובתך. במקום, בקש מהם טיפים וייעוץ. כך אתה מחמיא לצד השני ומבטיח מעורבות יותר גדולה. השתדל לחדש קשרים ישנים. אל תהיה בררן בפגישות עם אנשים. נסה להיעזר במקום העבודה הקודם שלך ובחבריך לשעבר לעבודה.

 

14. נצל את זכויותיך כאזרח המחפש עבודה. פנה לשירות התעסוקה כדי לבדוק את האפשרות לקבל הפנייה לקורס, להסבה או לרענון מקצועי. הגש תביעה לדמי אבטלה אם אתה זכאי להם. בדוק את זכויותיך הסוציאליות הצבורות.

 

15. אל תסמוך רק על דרך אחת לחיפוש עבודה. שלח את קורות החיים שלך לחברות השמה ולחברות כוח אדם. אל תהיה בררן. השתמש באינטרנט. הרבה מעסיקים קטנים ובינוניים בכלל לא מפרסמים מודעות כשהם זקוקים לעובדים. נסה לאתר אותם בסביבתך.

 

16. אם יש לך "פגם" שיכול להרתיע מעסיק, הסתר אותו בשלב הפנייה, אך הצג אותו ביוזמתך בזמן הראיון תוך הסבר למה זה לא צריך להפריע.

 

17. עסוק בהתנדבות בתחום שיכול לעניין אותך כמקום עבודה. זו דרך מצוינת להכיר אנשים מתאימים ולרכוש מיומנויות בתחום שבו היית רוצה להשתלב.

 

18. נצל את תקופת האבטלה לבדיקת אפשרויות לשינוי כיוון תעסוקתי, במיוחד לכיוון של מימוש חלומות או החמצות תעסוקתיות בעברך.

 

19. נסה לאתר מקומות עבודה מועדפים עליך ואסוף לגביהם מידע הנוגע למשרות פנויות, דרכי גיוס, כיווני התפתחות וכדומה. כך תהיה בתמונה אם וכאשר תיפתח הזדמנות.

 

20. אם אתה מופנה לאיבחון, ערוך הכנה. בדרך כלל אפשר להסתפק בספר המציג דוגמאות של מבחנים ופתרונות. הוא נמצא בחנויות הספרים.

 

21. במבחנים, נסה להבין מה רוצים ללמוד מהם על אישיותך. השתדל שתשובותיך יהיו אופטימיות, אנרגטיות וחברתיות.

 

22. אם הוזמנת לראיון, ודא את הכתובת המדוייקת ועשה כל מאמץ להגיע בזמן. איחור, ואפילו קטן, יגרור מסקנות לא מחמיאות לגביך.

 

23. ברומא התנהג כרומאי, משמע, עליך לבוא לראיון בלבוש הולם. כשאשה הולכת לראיון עבודה בתפקיד בכיר, כדאי לה ללבוש משהו מחוייט. עליה להקפיד שהאיפור לא יהיה כבד מדי ושהתכשיטים לא יהיו בולטים מדי.

 

24. נסה לחשוב ולהתכונן מראש לשאלות שאתה עלול להישאל. אתה לא יכול להיכנס לראיון בלי שתהיה לך תשובה טובה לשאלה "למה פוטרת"?

 

25. אם אתה לחוץ ונרגש בזמן הראיון, אל תנסה להסתיר זאת. אמור למראיין "אני /מתרגש לחוץ, אני כנראה רוצה מאוד את המישרה". המראיין קלט את זה גם בלי שאמרת והוא ייתן לך קרדיט על כנותך.

 

26. נסה לברר מראש כמה זמן מוקצב לראיון איתך, כדי שזמנך לא יסתיים לפני שקיבלת הזדמנות להציג את יתרונותיך.

 

27. מרגע שנכנסת למקום העבודה, התנהג כל הזמן כאילו אתה במבחן. גם למזכירה יהיה מה לומר על התנהגות מוזרה או תוקפנית שלך.

 

28. במקומות רבים, לפני כניסה לראיון תתבקש למלא שאלון. אם אינך בטוח שתזכור פרטים כמו מקומות עבודה ותאריכים, הכן בבית רשימה מפורטת עם כל המידע.

 

29. אל תשאיר רווחים של שנים בשאלון, וגם לא בקורות החיים. כל דבר החורג מהשגרה מעורר התעניינות וחקרנות יתר, שעלולות להזיק לך.

 

30. במהלך הראיון עליך להיות רגיש לשפת הגוף שלך. האם אתה משדר התרפסות? התנשאות? נסה להיראות נמרץ, זקוף ועירני.

 

31. באותה המידה עליך להקשיב ולהיות רגיש לשפת הגוף של המראיין. אם אתה רואה שהוא קצר-רוח או משועמם, אתה חייב לעשות משהו כדי לשנות את האווירה. שאל אותו אם יש נושא נוסף שהיה רוצה לדעת עליו. העיקר לשבור את השיעמום.

 

32. אל תטעה לחשוב שבראיון עבודה מנסים לבחון רק את מקצועיותך. בדרך כלל ינסו גם ללמוד איזה אדם אתה. לכן הימנע מנאומים טכניים ארוכים והדגש נקודות המציגות אותך כחבר לעבודה, כאיש צוות וכדומה.

 

33. בדרך כלל יש בראיון קטע לא מובנה שבו מבקשים ממך לספר על עצמך. הכן מראש מצגת (פרזנטציה) קצרה ומוכרת, ולא רק מההיבט המקצועי, גם האישי.

 

34. אם עשית טעות בראיון או שכחת נקודה חשובה, אל תוותר. עליך להודות בטעות ולתקן את הטעון תיקון.

 

35. היזהר מלהשמיץ בראיון את מקומות העבודה ומנהליך הקודמים. זעם, טינה וחשבונאות אינן תכונות שיתרמו לקבלתך לעבודה.

 

36. בראיון אל תהיה צנוע ועניו. אלה אמנם תכונות חשובות, אבל הראיון הוא מצב של מכירה, ועליך להיראות יותר טוב מהמתחרים.

 

37. חשוב שתהיה אמין. אם אין לך ניסיון בתחום כלשהו, אל תסתיר את זה, אך ציין שאתה בעל יכולת ורצון ללמוד.

 

38. אם מתברר שיש לך חורים בהשכלה בתחומים מסויימים, אמור שאתה מוכן לעבור את ההכשרה הנדרשת על חשבונך.

 

39. חוש הומור זה דבר חשוב, אך בראיון עליך לשים ברקסים על הלשון. אל תיסחף לבדיחות על עדות, מקצועות וכו'. יש הרבה דברים שעלולים להעליב בלי משים.

 

40. אל תעלה ביוזמתך שאלות לגבי שכר ותנאי עבודה. אם ירצו בך, הנושא יעלה ויהיה זמן לניהול משא ומתן. בראיון הראשון, התפקיד שלך הוא למכור את עצמך כאיש עבודה דינמי שדואג למקום העבודה, לא לשכרו הפרטי.

 

41. גם כשהמראיין שואל אם יש לך שאלות, אל תשאל על שכר ותנאים. רק על התפקיד, סוג העבודה וכו'.

 

42. כשיעלה נושא השכר, השתדל לא לנקוב בגובה השכר לו אתה מצפה. תן לצד השני להציע, ושמור לעצמך את הבחירה אם להתפשר או לא. אף פעם אל תיצור את הרושם שאתה לא מוכן להתגמש ושחבל על הזמן.

 

43. הכן מראש תשובה לשאלה האהובה על המראיינים: מהן נקודות החולשה שלך? תשובות טובות הן "אני וורקוהוליק", "אני פרפקציוניסט מדי", "אני עובד עד אמצע הלילה ופוגע במשפחתי", "אני צולל לתוך בעיה ופתאום מגלה שהשעה כבר שתיים לפנות בוקר". אין מעסיק שלא יאהב תשובה כזאת.

 

44. אם אתה מבוגר, עליך להיות מודע לסטיגמות הגיל בנושאי בריאות, אנרגיה, יכולות שכליות וחברתיות. הכן עצמך לביטולן על-ידי המצאת מידע סותר. הדבר חשוב במיוחד אם המראיין צעיר ממך.

 

45. אל תיתן שם של ממליץ על סמך תחושה ש"יהיה בסדר. עליך לשאול אותו מראש אם זה בסדר להזכיר אותו כממליץ. ואל תתבייש לשאול אותו: "אם ישאלו אותך עלי, זה יהיה לטובתי?"

 

46. אל תתפתה לכיבוד במהלך הראיון. אפשר לשתות, אבל רצוי להימנע מאכילה. שיחה בפה מלא, עם פירורים על השפתיים, לא תתרום לקידומך.

 

47. אל תבוא לראיון עם תיק מלא מסמכים, ואל תתחיל לחפש ולשלוף מסמכים שונים במהלך הראיון. עליך להיות מסודר ומאורגן.

 

48. בסוף הראיון עליך להודות למראיין ולסיים את השיחה באווירה נעימה.

 

49. אם היית מועמד סופי למשרה, ובסופו של דבר נבחר מישהו אחר, אל תתייאש. כמה שבועות לאחר מכן כדאי לך להפנות מכתב תודה קצר למעסיק. במקרים לא מעטים המועמד המועדף לא נקלט בעבודה והפנייה שלך למעסיק חוסכת ממנו את התהליך הארוך של חיפוש מחודש.

 

50. לעתים קרובות, תהליך הקבלה לעבודה כולל יותר מראיון אחד. עליך להיות סבלני ולהיות במיטבך, אפילו כשאתה משוכנע שיש כאן עניין של בירוקרטיה וטרטור. אם עברת את כל הדרך המפרכת, אל תהרוס את הרושם הטוב דקה לפני שאתה נוגע בפסגה.

 

בהצלחה!

פורסם ב"זמנים מודרניים", 12/6/02. הכתבה הוכנה על ידי מנכ"ל "נקודת מפנה", מוטי נוימן, וצוות יועצי הקריירה של החברה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"משרד" לחיפוש עבודה
צילום: אלעד גרשגורן
לא אוהבים סטודנטים. צילום: אלעד גרשגורן
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: צביקה טישלר
נצל את זכויותיך. צילום: צביקה טישלר
צילום: צביקה טישלר
מומלצים