שתף קטע נבחר

נגמרו החיים הטובים

אתם ראש-ממשלה לשעבר ונתתם הרצאה ב-60,000 דולר בארה"ב? אתם משכירים דירה בבודפשט עם תשואה נאה למדי? קניתם מניות בבורסה של לונדון? עד עכשיו לא שילמתם מס; אם יתקבלו המלצות ועדת רבינוביץ', תצטרכו לשלם, כמו על הכנסות אחרות שיהיו לכם בחו"ל; איך יגלו אתכם אם תשתמטו? זו כבר שאלה אחרת

נגמרו החיים הטובים של כל הישראלים שהרוויחו כספים מעבודות שונות בחו"ל. עד כה אפשר היה בעצם לעשות בחו"ל הכול מבלי לחשוש ממעקב של חוקרי מס הכנסה. בקרוב, אם יתקבלו המלצות ועדת רבינוביץ', העניין הזה ישתנה.
דומה שהסעיף הפיקנטי ביותר הוא זה המתייחס למס שישלמו ישראלים שיוצאים לעבוד בחול - בעיקר להרצאות. לפי המלצת הוועדה, מי שיש לו הכנסה ממשלח-יד בחו"ל, כמו הרצאה, או השתתפות בסרט, או השתתפות בתצוגת אופנה, יצטרך לשלם מס שולי באותו שיעור שהוא צריך לשלם בישראל.
אדונים כמו בנימין נתניהו ואהוד ברק, ועוד אישים ישראלים לא מעטים, הדורשים ומקבלים שכר גבוה עבור הרצאותיהם במדינות השונות, ייאלצו להתחלק בהכנסותיהם עם קופת המדינה. על סכומים כמו 60,000 דולר (300 אלף שקל) או 50,000 דולר שישולמו להרצאה של ראש-ממשלה לשעבר מישראל, תיהנה קופת המדינה מתשלום של 25,000 או 30,000 דולר (150 אלף שקל) מס הכנסה. לגמרי לא רע.
ישראלים המחזיקים במניות בחו"ל ישלמו, כמו היום, מס של 35% על רווחיהם בבורסות שם, אבל רק עד סוף שנת 2005. החל מ-2006 ייגבה מהם מס מופחת של 15%. בארץ יונהג המס של 15% על רווחי בורסה כבר בשנה הבאה. המטרה בשיעורי המס השונים הללו היא למנוע בריחה של כספים רבים מדי לבורסות בחו"ל עם תחילת מיסוי הבורסה בישראל.
אם המס שייגבה מישראלים בחו"ל יהיה גבוה מהמס שייגבה בישראל - מצפים שישראלים מעטים בלבד יוציאו כספים לבורסות בחו"ל עם התחלת המיסוי. אחר-כך, אחרי שיתרגלו למס, סביר שמעבר הכספים לחו"ל יהיה איטי, אם בכלל.
גם על דיבידנדים ייגבה בחו"ל מס בשיעור של 25%, כמו היום. רווחים מריבית על פיקדונות בחו"ל, שעד כה לא מוסו, ימוסו בשיעור של 15%, כמו בישראל, כבר בשנה הקרובה.
ובשורה לאלה שיבקשו לרכוש דירות בקנדה, ארה"ב, צרפת, שבדיה, צ'כיה או הונגריה כדי להשכירה בתשואה גבוהה למדי: אם בארץ יימשך לפי שעה הפטור מהשכרת דירות (אמנם עם תקרה סבירה של כ-7,000 שקל לחודש), הרי
שבחו"ל ייגבה מהישראלים מס מלא על הכנסה מהשכרת נדל"ן.
מה בעצם מחדשות המלצות ועדת רבינוביץ' בקשר למיסוי רווחים בחו"ל? כיום העיקרון בגביית המס בישראל הוא שמחייבים במס על הכנסה שמופקת בישראל, הן על-ידי תושב ישראל והן על-ידי תושב חוץ. קיימים גם יסודות אישיים, המאפשרים הטלת מס על הכנסות של תושבי ישראל מחו"ל, אך עד כה זה נעשה באופן חלקי בלבד.
עד כה שולמו מסים רק על רווחי הון בחו"ל (מניות, דיבידנדים), הכנסות בחו"ל מאותו משלח-יד (למשל, נגן התזמורת הפילהרמונית שמנגן גם בתזמורת בחו"ל), הכנסות מעסק בחו"ל שהשליטה בו וניהולו נעשים בישראל, או הכנסות מעבודה בחו"ל אצל מעביד שהוא תושב ישראל. כתוצאה מכך, הכנסות מסוימות של ישראלים בחו"ל אינן מחויבות במס, כמו למשל הכנסה משכר דירה, הכנסה מעבודה בחו"ל שאיננה עבודתו של הנישום בארץ (אפרופו נתניהו וברק), ריבית על פיקדונות ועוד. אם יתקבלו ההמלצות, גם על אלה יצטרכו לשלם מס.
בשורה התחתונה, למס הכנסה יהיה די קשה לגלות משתמטי מס בחו"ל. אפילו בארץ קשה לגלות חלק לא קטן מהם. על אחת כמה וכמה משתמטים שיעשו עסקה בהונדורס, ייתנו הרצאה בנפאל, ילמדו קורס באוסטרליה או יצלמו סרט באוגנדה.
על כך ישיבו שלטונות מס הכנסה: החוקים נועדו לאנשים ישרים, והתפקיד שלנו הוא לגלות את אלה שאינם כאלה ולגבות גם מהם את המס.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
נתניהו. גם המדינה תיהנה
צילום: ערוץ 2
מומלצים