שתף קטע נבחר

חיסון נגד איידס: תוך חמש שנים

כך טוענת חברת תרופות אמריקנית. ראש סוכנות האו"ם לאיידס: המאבק במחלה מתעכב מסיבות פוליטיות

בשורות על חיסון ותרופה נגד מחלת האיידס צפויות לפתוח היום (ב') את הפרק המדעי של כינוס ועידת האיידס הבינלאומית של האו"ם בברצלונה. החברה האמריקנית "ואקסג'ן" טוענת שביכולת לייצר את החיסון בתוך כחמש שנים, ולא עשר כפי שסברו תחילה.
כיום, כ-21 שנים מאז החל המאבק נגד איידס, נמצאים רק כשמונה חיסונים נגד המחלה בתהליכי ניסוי על בני אדם. "ואקסג'ן" טוענת שתהליך הניסויים שלה נמצא בשלב מתקדם למדי לעומת רוב הניסויים האחרים, שמצויים עוד בשלביהם הראשונים. החברה היא היחידה לפי שעה שמבצעת את הניסויים שלה על בני אדם המצויים בשלב הסופי של המחלה, ובכינוס היא צפויה להודיע שתוצאות הניסויים אמורות להתפרסם בעוד כשנה.
בשורה נוספת בכינוס היא על תרופה חדשנית המיועדת דווקא לנשאי הנגיף. "רוש" השוויצרית צפויה להודיע שתוציא בשנה הבאה לשוק תרופה שמעכבת את חדירתו של הנגיף לכדוריות הדם. השוני בין תרופה זו לבין קוקטייל התרופות שנמצא בשימוש כיום הוא העובדה שהקוקטייל פועל לאחר מעשה - לאחר חדירת הנגיף לכדוריות הדם, ואילו המוצר החדש יקדים, למעשה, תרופה ל"מכה".
אולם בכינוס צפויות להישמע גם בשורות פחות טובות. מחקר בקרב הומוסקסואלים צעירים בארה"ב מגלה, ששלושה מבין כל ארבעה אנשים שנדבקו במחלה כלל לא היו מודעים לעובדת היותם נשאים. המחקר, אותו ערך המרכז לשליטה ומניעה על מגיפות (CDC) מגלה עוד, שבקרב אוכלוסיית ההומוסקסואלים השחורים, הנתון אף עומד על 91 אחוזים.
מחקר חדש, שהתפרסם ערב כינוס הוועידה, מצביע על כך שבשל המגיפה, עומדת תוחלת החיים הממוצעת בשבע מדינות באפריקה על פחות מ-40 שנה. בחמש מדינות - בוצואנה, מוזמביק, לסוטו, סוואזילנד ודרם אפריקה - קיים ריבוי טבעי שלילי, ובזימבבואה ובנמיביה הגידול באוכלוסין עומד על שיעור של קרוב לאפס אחוזים.

"המאבק מתעכב מסיבות פוליטיות, לא טכניות"

בכינוס, שיימשך כשבוע, משתתפים כ-15,000 מתנדבים וגורמים רשמיים מרחבי העולם, והם צפויים לשמוע בסיומו קריאה למדינות העשירות לספק תרופות זולות למאבק במחלה במדינות הנחשלות. אירגון הבריאות הבינלאומי מעריך שדרושים כ-10 מיליארד דולר בשנה כדי לעצור את התפשטות המחלה; כיום מוקדשים לנושא רק 3 מיליארד.
ראש סוכנות האו"ם למאבק באיידס, פיטר פּיאוט, אמר בנאום הפתיחה של הכינוס אמש (א'), שבמספר מדינות באפריקה נושאים למעלה מ-30 אחוזים מהאוכלוסייה את הנגיף. לדבריו, אסור לאפשר למצב זה לחזור על עצמו במדינות נוספות. "העולם עמד מנגד כשהאיידס השתלט על יבשת אפריקה, אך לא עוד", אמר.
פיאוט דחה את הטענות, לפיהן אין זה ישים לספק טיפול למיליוני בני אדם במדינות העניות. "הבעיה אינה טכנית, אלא פוליטית", אמר ורמז שהיה מצפה מפוליטיקאים שלא נרתמו למאבק במחלה להתפטר ממשרותיהם. "בואו נקרב את היום בו פוליטיקאים המקיימים את הבטחותיהם בנוגע למלחמה באיידס יבואו על שכרם", קרא פיאוט.
בשבוע שעבר התפרסם מחקר, ולפיו 70 מיליון בני אדם צפויים למות ממחלת האיידס ב-20 השנים הבאות, אם לא יינקטו צעדים ממשיים למיגור המחלה. מומחים ציינו, כי בהשקעה של 10 מיליארדי דולרים מדי שנה, ניתן לספק מענה להתפשטות המהירה של המגיפה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצפי: 70 מיליון קורבנות תוך 20 שנה
צילום: איי פי
"תרופות עכשיו". מפגינים בברצלונה
צילום: איי פי
מומלצים