שתף קטע נבחר

להקדים תרומה לתרופה

מיקרוסופט תורמת יותר מחצי מיליון דולר לממשלת פרו, למען הממשל הזמין במדינה, רגע לפני קבלת חוק חדש המחייב שימוש בתוכנות קוד פתוח. "זהו שוחד" טוענים תומכי הקוד הפתוח

מיקרוסופט תעניק 550,000 דולר בתרומה כספית, תוכנה ושירותי ייעוץ לממשלת פרו עבור מיזמים חינוכיים ופרויקטים של "ממשל זמין" במדינה, כך הכריזו אתמול (ב') יו"ר מיקרוסופט, ביל גייטס, ונשיא פרו, אלחנדרו טולדו, במסיבת עיתונאים שכונסה ברדמונד.
שני האישים מסרו כי הכסף יוזרם להכשרת מפתחי תוכנה ולהקמת אתר אינטרנט ממשלתי מרכזי, שיספק שירותי אינטרנט לעם בפרו. כמו כן, התרומה מיועדת להכשרת מורים ולרכישת טכנולוגיה למוסדות חינוך במסגרת פרויקט "האוסקאראן" (ההר הגבוה ביותר בפרו), שמיועד לשפר את מצב מערכת החינוך במדינה באמצעות השקעה בהכשרת מורים ובטכנולוגיה בבתי ספר.
הפרויקט עמד במוקד קמפיין הבחירות של טולדו, שנבחר לתפקידו בשנה שעברה, לאחר שהבטיח להילחם בעוני במדינה בדרכים שונות. שנה לאחר בחירתו, מעמדו הציבורי של טולדו מצוי בשפל, לנוכח התסכול בציבור על ההבטחות שלא מומשו.

"המטרה: לקבור הצעת חוק "התוכנה החופשית"

אנשי הפמליה של טולדו דחו טענות לפיהן התרומה של מיקרוסופט לממשלת פרו מיועדת "לקבור" הצעת חוק שנדונה בפרלמנט במדינה.
ההצעה, שיזם חבר הקונגרס אדגר דיוויד וילנואיבה נונז, עשויה לחייב כל מוסד ציבורי או ממשלתי בפרו לעבור להשתמש בתוכנות קוד פתוח בלבד, תוכנות שקוד המקור שלהן זמין לכל מי שמעוניין לבחון או לשנות אותו, ולא בתוכנות קנייניות כמו אלה של מיקרוסופט.
בעוד ממשלות רבות ברחבי העולם החלו בחודשים האחרונים לבחון אפשרות לעבור להשתמש בתוכנות קוד פתוח, הצעות חוק המקדמות שימוש בתוכנות חופשיות במגזר הציבורי החלו להתגבש בארגנטינה, ספרד, צרפת ומקסיקו. הצעת החוק הפרויאנית מרחיקת לכת ומתקדמת מכל היוזמות האחרות בתחום.
על פי הצעת החוק של נונז, כל התוכנות שבהן ישתמשו הגופים הציבוריים יהיו חופשיות: תוכנות שרת, מסדי נתונים, מערכות הפעלה, תוכנות דואר אלקטרוני ומעבדי תמלילים. אם תאושר הצעת החוק, פרו תהיה המדינה הראשונה בעולם שמחייבת שימוש בתוכנה חופשית במגזר הציבורי.

השיקולים בעד שימוש בתוכנות חופשיות

אחד השיקולים לעבור להשתמש בתוכנות קוד פתוח בפרו הוא חסכון כספי. על פי בדיקה ממשלתית שנערכה ב-2001, פרו תצטרך לשלם 18 מיליון דולר תמורת רישוי תוכנות פיראטיות המותקנות במוסדות ממשלתיים במדינה. אך נונז טוען כי החיסכון הממשלתי אינו השיקול היחיד. "הצעת החוק נועדה להעניק גישה רחבה ככל האפשר לטכנולוגיה, במיוחד לאנשים צעירים", אמר.
המנהל הכללי של מיקרוסופט בפרו, חואן אלברטו גונזלס, מיהר לשגר מכתב לנונז ב-21 במרץ, 2002, בו פירט את הסכנות הטמונות בתוכנה החופשית, לטענתו, בהן היעדר אחריות היצרן, בעיות אבטחה והפרת של זכויות יוצרים של חברות מסחריות.
נונז הבהיר במכתב פתוח ששלח למיקרוסופט ב-8 באפריל, כי הצעת החוק מאפשרת למדינה לפקח על מהימנות הקוד ואבטחתו. "כדי להבטיח את הגישה החופשית של אזרחים למידע ציבורי, חשוב להבטיח שהקוד עליו מתבסס המידע לא יהיה שייך לספק יחיד", כתב נונז לגונזלס, "השימוש בפורמטים פתוחים וסטנדרטיים יבטיח את הגישה החופשית למידע ציבורי באמצעות תוכנות חופשיות".
"כדי שנוכל לערוב לביטחון הלאומי של המדינה, עלינו להתבסס על מערכות שרכיביהן אינם ניתנים לשליטה מרחוק או מאפשרים העברה של מידע לגורמים אחרים".
פרסום המכתב עורר הדים רבים באתרי אינטרנט ברחבי העולם והביא ליוזמה לכינוס וועידה בינלאומית ראשונה בפרו לנושא תוכנה חופשית בממשלות. שלוש יוזמות חקיקה דומות הוגשו לפרלמנט בפרו, והיוזמים טענו כי הן יאפשרו להכשיר מפתחים מיומנים במקום משתמשים שיודעים "ללחוץ על כפתורים".

מיקרוסופט פתחה בקמפיין נגדי

מיקרוסופט לא נותרה אדישה לנוכח הליך החקיקה בפרו ונקטה בשני אמצעים שהיא מיטיבה להפעיל: כסף ועוצמה. זאת, בניסיון לשכנע הפוליטיקאים בפרו לבטל את הצעת החוק. בשלב ראשון, רדמונד הפעילה לובי בפרלמנט הפרויאני, באמצעות שירותיו הטובים של איגוד בתי התוכנה בפרו (APESOFT).
שתי ועדות בפרלמנט הפרויאני צריכות לאשר את הצעת חוק "התוכנה החופשית" בטרם תועבר לפרלמנט לצורך השלמת החקיקה. עד כה, נדונה ההצעה בוועדה אחת, בדיון שבו כמה חברי הפרלמנט הגנו על יוזמת החקיקה בעוד אנשי איגוד בתי התוכנה מביעים התנגדותם להצעה.
נשיא איגוד בתי התוכנה, רולנדו ליינדו, טען, כי אם תאושר הצעת החוק, היא תפגע קשות בתעשיית התוכנה המקומית, שמכירותיה מסתכמות בכ-40 מיליון דולר בשנה, כרבע מהן למגזר הממשלתי במדינה. מנהל התכנון האסטרטגי של מיקרוסופט לאזור אמריקה הלטינית, מאורו מורטוריו, טען כי שיעור ההוצאה על תוכנה מסתכם בכשניים עד שלושה אחוזים בלבד מהוצאות הטכנולוגיה של הארגונים הממשלתיים.
לטענתו, יותר מ-90 אחוז מההוצאות הן על תמיכה טכנית, הכשרת מפתחים ופיתוח תוכנה, לדבריו, אם פרו תתחיל להשתמש בתוכנות קוד פתוח, היא תשלם יותר עבור שירותים אלה. מורטוריו העריך, כי מכירות מיקרוסופט בפרו יסתכמו השנה ב-27 מיליון דולר ויניבו לעסקים מקומיים הכנסות של 70 מיליון דולר. נונז השיב, כי בטווח הרחוק תועיל הצעת החוק גם לתעשיית התוכנה המקומית, כמו גם לאזרחי המדינה העניה.

מיקרוסופט מוציאה אס מהשרוול

לאחר שנראה כי הצעת החוק ממשיכה להתקדם לקראת אישור, מיקרוסופט הוציאה "אס" מהשרוול: זימון נשיא פרו לרדמונד והבטחה לתרומה נכבדת. גולש שכתב באתר התוכנה החופשית www.advogato.org מצטט מידיעה של היומון הפרויאני "אל קומרסיו", לפיה הצעת החוק הוקפאה לאחר שביל גייטס שלח לנשיא פרו את הצעת התרומה בתוספת הזמנתו לביקור ברדמונד.
"זהו שוחד", טוענים תומכי הקוד הפתוח בפרו, "עם יותר מ-38 מיליארד דולר רזרבה, למיקרוסופט יש די כסף לקנות מדינה בסדר גודל של פרו. טולדו יחזור מרדמונד עם הכסף של גייטס ואילו החוק יוקפא". התומכים אינם מתכוונים לשתוק. בהנחה שהצעת החוק תיקבר בוועדה עם שובו של טולדו מרדמונד, הם יפתחו במסע הסברה באמצעות קהילות מפתחי הקוד הפתוח באינטרנט והתקשורת.
גם אם הצעת החוק הפרויאנית לא תאושר, תומכיה יכולים להתגאות בהישג חשוב: העלאת נושא התוכנה החופשית לסדר היום במדינות רבות בעולם, בהן גם ישראל, והבאתו לידיעת אנשים רבים, שלא היו מודעים כלל ליתרונות הקוד הפתוח לפני כן. הכרת הנושא, על פי תומכי התוכנה החופשית, היא שלב ראשון בדרך לשבירת מונופול התוכנה העולמי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גייטס ואלחנדרו במסיבת העיתונאים אתמול
צילום: איי פי
מומלצים