שתף קטע נבחר

צילום: אפי שריר

סובב חומות ירושלים

סוכות הוא אחד משלושת הרגלים שבהם היו המוני ישראל עולים לרגל לירושלים ונכנסים בשערי העיר, ולמקדש. מסלול בין שערי חומות העיר הקדומים ומה שביניהם. כתבה חמישית בסדרה



ראו כתבות נוספות בסדרה בטור מימין



אורך המסלול: שעתיים וחצי עד שלוש. אופי המסלול: הליכה ברגל, הליכה במים בנקבת השילוח (להצטייד בפנסים). איך מגיעים: לשער יפו תגיעו בכביש מספר 1, או מכיוון הסינמטק של ירושלים. בחג ניתן להגיע לעיר דוד ישירות בתחבורה ציבורית קו מס' 1 מהתחנה המרכזית, וקו 38 מרחוב יפו.

גן לאומי סובב חומות ירושלים מקיף את ירושלים העתיקה, המהווה את הלב ההיסטורי של ירושלים בירת ישראל. הגן בנוי כטבעת הכוללת בתחומה את חומת ירושלים העתיקה ושעריה: במזרח, ערוץ הקדרון וחפירות העופל, שערי חולדה, עיר דוד ומפעלי המים הקדומים. בדרום, הר ציון וגיא בן הינום. במערב, אזור ימין משה, משכנות שאננים ובריכת הסולטן. ובצפון, הגן הצמוד לקיר החומה.
סוכות הוא אחד משלושת הרגלים שבהם היו המוני ישראל עולים לרגל לירושלים ונכנסים בשערי העיר ולמקדש. לרגל החג, נמליץ על מסלול שיעסוק בחלק מהשערים הקדומים ובממצאים ביניהם.

מסלול על חומת העיר העתיקה או בגן הצמוד לה

תתחילו מול שער יפו, שקיבל את שמו מכיוון שממנו התחילה הדרך הראשית מירושלים ליפו ולים התיכון (אם אתם ברכב פרטי, מומלץ לחנות בחניון קרתא הנמצא במורד הכביש, במרחק מאה מ' מהשער).
מכיכר השער תמשיכו לכיון דרום. את המסלול ניתן לבצע על חומת העיר העתיקה או בגן הצמוד לחומה מבחוץ, בשתי האפשרויות ישנה תצפית יפה ללב העיר המודרנית, הנמצא ממערב למסלול. אם תלכו על החומה, תקבלו בונוס: תצפית לתוך העיר העתיקה.
הכניסה למסלול על החומה מתבצעת מהרחבה החיצונית של מגדל דוד (הכניסה בתשלום, וכיוון ששטח זה של הגן נמצא בהסכם הפעלה לשנים הקרובות עם עיריית ירושלים, התשלום עדיין אינו כלול בכרטיסי רשות הטבע והגנים. שעות הכניסה לחומה הן 17:00-9:00).
המסלול יוביל אתכם עד לשער ציון, פה תוכלו לרדת אל תוך מבנה השער. מנקודה זו תמשיכו במורד הסמוך לצד החיצוני של החומה, דרך גן ארכיאולוגי המשמר שרידים של עשרות בתים מתקופת בית שני.
השריד הבולט ביותר שנותר הוא עשרות מקוואות טהרה חצובים בסלע, שנבנו במרתפי הבתים. בגלל סמיכות הבתים למקדש, הקפידו תושביהם הקפדה יתירה על דיני טומאה וטהרה.
בסוף המורד תגיעו לשער האשפות, ומשם, הליכה קצרה מהשער תביא אתכם אל מצפור העופל. מבט מזרחה, לכיוון הר הזיתים, יאפשר לכם לסקור את בית הקברות ששימש את ירושלים לאורך דורות. במורד ערוץ הקדרון תראו את מצבות הפאר מתקופת בית שני, המכונות קבר זכריה ויד אבשלום (שמות עממיים, מוטעים מבחינה היסטורית) וכן את אחוזת הקבר של משפחת הכוהנים בני חזיר.
מימין למצבות (בכיוון דרום) תוכלו לראות מערות קבורה, הפעם מתקופת בית שני. המערה המפוארת ביותר מכונה קבר בת פרעה (אבל גם פה, אין שום קשר לבת פרעה אשת שלמה).
במבט שמאלה (לכיוון צפון), לעבר הקיר התוחם את הר הבית, תוכלו לראות את מדרגות חולדה, המדרגות הרחבות ששימשו את עולי הרגל בבואם ובצאתם מבית המקדש. המדרגות מסתיימות בשני שערים שנחסמו במהלך הדורות, את קווי המתאר שלהם אפשר לראות טבועים בחומר: מימין שער משולש, משמאל שער כפול שרק חלקו חשוף.
ממצפור העופל שובו כ-50 מטר מערבה ותרדו במורד הרחוב עוד כ 50 מטר עד לכניסה למתחם 'הצופה', הכניסה לעיר דוד הקדומה. מנקודה זו תוכלו להיעזר בשילוט חדש שהותקן ברחבי האתר (בינתיים רק שילוט מכוון, בהמשך יהיו גם שלטי הסבר מפורטים). תוכלו לעלות לתצפית מרהיבה מגג המתחם, ואז לרדת לבור המים הקדום (חמישה מטר ירידה בסולם).

פרשיות דרמטיות מימי חורבן ירושלים

יעדכם הבא יהיה קריית השלטון, לשם נרד במדרגות היורדות. תוכלו לראות את קירות התמך הכנענים האדירים, שחיזקו והרחיבו את שטח המצודה הקדומה של העיר, ואת מבנה המגורים 'בית ארבעת המרחבים', מבנה אופייני לתקופת ההתנחלות.
האם אתם מרגישים את משק כנפי ההיסטוריה? במקום בו אתם נמצאים אירעו פרשות דרמטיות רבות בתקופת חורבן ירושלים בסוף תקופת בית ראשון. כל הפרשות אירעו במרחב שבין קריית השלטון (בה אנו נמצאים), בית המקדש (הנמצא מצפון למקום בו אתם ממקומים), לבין ארמון המלך (שלפי השערות החוקרים, ייתכן ונמצא בשטח אתר הצופה). פירוט של אותן פרשיות, על התמודדות הנביא ירמיהו מול המלך יהויכין ויועציו ערב החורבן על ידי הבבלים, נוכל לקרוא בירמיהו פרק ל"ו.
מזכרת מאותה תקופה נמצאה בחפירות האתר, בצורת 'בבולות', חותמות חמר קטנות שנושאות את שמו של גמריהו בן שפן הסופר (שתפקידו מקביל לתפקיד מזכיר הממשלה בלשון ימינו).
מקריית השלטון תמשיכו לרדת לפי השילוט לכניסה למערכות המים הקדומות (פיר וורן), גרם מדרגות שחלקו העליון משוקם והמשכו קדום, המוביל אותנו ישירות עד לחפירות החדשות ב'בית המעיין'. מדובר במבנה תמך מודרני, שבו מוצגים החידושים האחרונים בחקר ירושלים הקדומה.
תוכלו לעצור לזמן רב על ריצפת הסורג התלויה במרכז חלל בית המעיין. מנקודה זו, כשתביטו מערבה נראה את המזוזות (משקוף) של שער כפול ששימש ככניסה למגדל שמירה אדיר שנבנה ממש מעל מעיין הגיחון ושמר על מקור המים של העיר הקדומה.
היסודות של המגדל ענקיים - גודלם 40X40 מטר. אבני הבניה של הנדבכים הנמוכים, שנותרו במקומם, עצומן גם הן בגודלן, כל אבן בנפח של מספר מטר מעוקבים ובמשקל של חמישה-שישה טון! בצמוד למגדל, לכיוון דרום, נראה חלק מ'הבריכה', מפעל המים הקדום שאיפשר למספר רב של אנשים לשאוב בו זמנית, והוגן על ידי שומרי המגדל. מקור הבריכה בקרקעיתה, משתי נקבות תת קרקעיות שהגיעו ממעיין הגיחון.
בצפון הבניין תראו פתח טבעי קטן בסלע, ממנו ניתן לשמוע את זרימת מי מעיין הגיחון. פתח זה נוצר באופן טבעי כפיר קארסטי, ולא הורחב בחציבה. וייתכן שמדובר באותו 'צינור' ידוע בו טיפסו יואב שר צבא דוד ואנשיו, בשעת כיבוש העיר מידי היבוסים. בבטן הסלע, בעומק שבעה מטרים, נמצאים מפעלי המים נוספים הידועים כתעלות 1 ו-2, המקבילות לנקבת חזקיהו.
אפשרות אחת, לרדת אל הכניסה למעיין הגיחון, ולהתכונן: את 500 המטרים הבאים תצעדו בחושך ובמים, במשך חצי שעה. מדובר בנקבת חזקיהו, שנחצבה על ידי המלך חזקיהו במאה ה-7 לפני הספירה. הנקבה מגיעה עד בריכת השילוח, במורד הדרומי של עיר דוד.
תוך כדי ההליכה הארוכה במים, שגובהם עד 70 ס"מ, תוכלו להתרשם מסימני פטישי החוצבים, שחצבו את הנקבה משני הכיוונים, והתחברו מתחת לקרקע באופן מושלם. מדובר במפעל מרשים: לא ברור מדוע קטעים מהנקבה ישרים, וקטעים אחרים מפותלים. והשאלה הגדולה: כיצד בוצע מפעל מרשים זה, שהקשיים לביצועו פורטו בכתובת הקדומה שנחקקה בסלע.
ביציאה מבריכת השילוח (שימו לב, זו לא הבריכה התנ"כית המקורית) תוכלו לעקוב אחר השילוט ליציאה, דרך מתחם בית מיוחס.
אפשרות שנייה, לדלג על ההליכה במי הנקבה: צאו לכיכר היפה של מעיין הגיחון, ולאחר תצפית מרהיבה לערוץ העליון של נחל קדרון תוכלו לטפס במדרגות החדשות (לפי השילוט), חזרה לאתר הצופה ולחזור באוטובוס משער האשפות לנקודת החניה בשער יפו.

הכותב הוא מנהל גן לאומי סובב חומות ירושלים, רשות הטבע והגנים

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום לע"מ
שער יפו. ממנו התחילה הדרך הראשית מירושלים ליפו ולים התיכון
צילום לע"מ
צילום: לע"מ
יד אבשלום. מצבת פאר מתקופת בית שני
צילום: לע"מ
צילום: דובי זכאי
בריכת השילוח. הליכה ארוכה במים שגובהם 70 ס"מ
צילום: דובי זכאי
מומלצים