שתף קטע נבחר

ממשלת 20 החודשים

ימיה של ממשלה קצרה נוספת בתולדות ישראל הגיעו לקיצם. כמו כל הממשלות משלהי שנות התשעים ואילך, גם ימיה של ממשלת שרון, הגדולה בממשלות ישראל, היו רצופים במאבקי כוח ותקלות - למרות שההתחלה דווקא היתה אופטימית. יומן ממשלה

עיון בהיסטוריה הקצרה של ממשלת האחדות בראשות אריאל שרון מלמדת בעיקר על הרבה מאוד משברים פוליטים, חילוקי דעות כמעט בכל תחום - ובעיקר כרוניקה של כישלון ידוע מראש. על מה לא התעמתו? על ערפאת, הטרור, המוקטעה, מצב הכלכלה, דת ומדינה, המאחזים - ועוד ועוד.
וכך, שוב מתפרקת ממשלה בישראל הרבה לפני מועד 4 השנים שנקבע בחוק בין בחירות לבחירות. למעשה - רק לאחר 20 חודשים. ynet מסכם עבורכם את אבני הדרך המרכזיים של ממשלת האחדות:

ציוני דרך

אריאל שרון מנצח את אהוד ברק בבחירות (6 בפברואר 2001)
ראש הממשלה היוצא אהוד ברק מודיע לשרון כי לא יקבל את תפקיד שר הביטחון בממשלתו והוא עוזב את החיים הפוליטיים (20 בפברואר 2001)
מרכז העבודה מאשר בתום דיון חם וקולני וברוב של 505 מול 243 הליכה לממשלת אחדות בראשות שרון (26 בפברואר 2001)
ממשלת האחדות מוקמת לאחר שנחתמים הסכמים קואליציונים עם העבודה וש"ס (מרס 2001)
ישיבת הממשלה הראשונה: צפוף מאוד ליד השולחן, עקב כך שהממשלה כוללת לבד מראש הממשלה 24 שרים (12 במרס 2001)
מאה ימים לממשלת שרון: תמיכת שיא בראש הממשלה על פי הסקרים. 64% מהישראלים רוצים בהמשך קיומה של ממשלת האחדות (15 ביוני 2001)
בפעם הראשונה מצביעים ח"כים מהעבודה נגד הממשלה, בעקבות "מרד" שמארגן ח"כ אפי אושעיה בשל טענות להפרת ההסכם הקואליציוני (4 ביולי 2001)
ראש הממשלה אוסר על שר החוץ פרס להיפגש עם ערפאת - זה קורה פעמיים, ביוני ובספטמבר 2001. פרס למקורביו: "הוא מבזה אותי". פרס רומז שוב ושוב לכוונת התפטרות וחוזר בו (יוני-ספטמבר 2001)
הפיאסקו בעבודה: בן אליעזר ובורג מתמודדים בפריימריז, המלווים בגל זיופים והאשמות הדדיות. בן אליעזר זוכה והופך ליו"ר מפלגת העבודה (4 בספטמבר 2001)
יממה לאחר שהוא והשר בני אלון הגישו מכתבי התפטרות, נרצח שר התיירות רחבעם זאבי ז"ל על ידי מחבלי החזית העממית במלון "הייאט" בירושלים. בעקבות כך, פורצת פרשת "המוקטעה" הראשונה (17 באוקטובר 2001)
משבר בממשלת האחדות על רקע כניסת צה"ל לכל שטחי הגדה בהוראת שרון. "ימיה של הממשלה ספורים", אומרים שרים בליכוד. השר פרס: צריך להמשיך ולשבת בממשלה (21 באוקטובר 2001)
פיצול בעבודה: רוב הח"כים רוצים לפרוש מהממשלה, אבל השרים רוצים להישאר (דצמבר 2001)
בן אליעזר לפורום שרינו: אני נחוש בדעתי להקדים את הבחירות. "הליכוד יאלץ להחליט אם ללכת עם הימין או אתנו בנושא התקציב, ואני מקווה לפשרה" (3 בינואר 2002)
מרכז העבודה דוחה את הצעתו של יוסי ביילין לפרוש מהממשלה. מתגבשת הערכה כי תכניתו של בן אליעזר היא לפרוש רק בעוד כ-5 חודשים (17 בינואר 2002)
סיעת "עם אחד" בראשות עמיר פרץ פורשת מהממשלה והשר שמואל אביטל מתפטר (19 בפברואר 2002)
יוסי ביילין: יש רוב בעבודה שרוצה לפרוש מממשלת האחדות עם שרון (6 במרס 2002)
"ממשלת האחדות חשובה וטובה, אך אם אגיע למסקנה שהיא הופכת להיות נטל, לאבן ריחיים על צווארנו, אני אומר - עד כאן" (שר האוצר סילבן שלום, 20 במרס 2002).
אורי שני, מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומקורבו של שרון, פורש במפתיע מתפקידו. חשד לקשר לחקירה בפרשת העמותות (אפריל 2002)
תא"ל (מיל.) אפי איתם מתמנה ליו"ר המפד"ל ומצטרף מייד לאחר מכן לממשלה יחד עם סיעת גשר. איתם, יצחק לוי ודוד לוי הופכים לשרים (10 באפריל 2002)
שנה לממשלה: ממשלת שרון זוכה לציונים נמוכים ביותר בסקרים לגבי הטיפול בכלכלה. לפי סקר מינה צמח, 92% מהנשאלים קובעים כי נכשלה בטיפול בכלכלה. התמיכה בשרון צונחת ל-43% בלבד (מאי 2002)
ראש הממשלה מפטר את שרי ש"ס לאחר שלא הצביעו בעד התכנית הכלכלית. שרון מסרב לנהל איתם משא ומתן קואליציוני כלשהו, ולאחר כחודש הם חוזרים לממשלה (22 במאי 2002)
ראש הממשלה נפגש עם הרמטכ"ל היוצא שאול מופז ומציע לו להצטרף לליכוד. ידיעה זו תחזור על עצמה בניואנסים שונים בחודשים הבאים (22 ביולי 2002)
משבר התקציב: בטקס שהפך קבוע, מתפטר השר דוד לוי מגשר בשל הקיצוצים המוצעים. "לא רק עוול משווע יש בתכנית זו, לא רק אטימות לב אלא גם קוצר ראות כלפי תוצאותיה ההרסניות הוודאיות", הוא כותב במכתב ההתפטרות (28 ביולי 2002)
ח"כ שלמה בן עמי מהעבודה מתפטר מהכנסת ופורש לחיי האקדמיה על רקע אכזבתו מדרכה של מפלגת העבודה (9 באוגוסט 2002)
הקיצוצים בתקציב המדינה 2003 עוברים בהצבעה בממשלה, למרות התנגדות שרי העבודה וש"ס. בעבודה ממורמרים (29 ביולי 2002)
ראש עיריית חיפה עמרם מצנע מודיע על כוונתו להתמודד על ראשות מפלגת העבודה. בכך מסתמן מרוץ משולש: בן אליעזר, רמון ומצנע (13 באוגוסט 2002)
במפלגת העבודה גוברים הלחצים נגד בן אליעזר מצד רמון ומצנע, הקוראים לפרוש מידית מממשלת האחדות על רקע המצב הביטחוני-מדיני והמצב הכלכלי. ב-30 בספטמבר מובס בן אליעזר בוועידת המפלגה, המעבירה החלטה לפרוש מהממשלה אם תביעות המפלגה לא ייענו (אוגוסט-ספטמבר 2002)
עימות חריף בין שרון לבן אליעזר סביב סיום פרשת "המוקטעה השניה" ובריחת המבוקשים בתום המצור הישראלי (1 באוקטובר 2002)
עימות בין הליכוד והעבודה סביב פרשת המאחזים בשטחים ופינויים. בימין מאשימים את שר הביטחון במניעים פוליטים. מנהיג המפד"ל אפי איתם מכנה את בן אליעזר "טיפש" ומתנצל. בעבודה גוברים הקולות לפרוש מהממשלה (אוקטובר 2002)
הדיונים בין נציגי מפלגת העבודה לנציגי האוצר אודות דרישות המפלגה לשינויים בתקציב המדינה מתחילים באווירה נינוחה, אולם אחרי כמה ימים עולים על שירטון. ראש הממשלה שרון מסרב להתגמש ומזהיר כי "מי שלא יתמוך בתקציב - לא יהיה בממשלה". המשבר הפוליטי החמור ביותר בתולדות הממשלה יוצא לדרך (אוקטובר 2002)
מפלגת העבודה עוזבת את הממשלה על רקע כלכלי חברתי. בליכוד טוענים שמדובר בתרגילי פריימריס. התקציב עובר בקריאה ראשונה הודות ל"רשת ביטחון" של מפלגות הימין (30 באוקטובר 2002)
הרמטכ"ל לשעבר שאול מופז מושבע כשר הביטחון. הוא יכהן בממשלה הצרה בדיוק יממה אחת, ולא יוכל לכהן בכנסת ה-16 בשל תקופת הצינון שנקבעה בחוק (4 בנובמבר 2002)
שרון משתכנע כי לא יצליח להקים ממשלת ימין צרה, בעקבות תנאים שהציגו לו בנימין נתניהו ובייחוד אביגדור ליברמן, שתוקף אותו בנאום חריף בכנסת. בשעת בוקר מוקדמת הולך שרון לנשיא ומודיע לו כי החליט לפזר את הכנסת. לאחר ההחלטה, מודיע נתניהו על הסכמתו לכהן כשר החוץ. המועד המקורי לבחירות, 4 בפברואר 2003, נפסל בשל היותו יום השנה לאסון המסוקים. המועד החדש - 28 בינואר (5 בנובמבר 2002)

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. רק משברים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
פרס. איים בהתפטרות
צילום: רויטרס
בן אליעזר. צרות מבית
צילום: רויטרס
צילום: גלי תיבון
ישי. הלכו, חזרו
צילום: גלי תיבון
מומלצים