שתף קטע נבחר

אנציקלופדיית רשת עדכנית

אנציקלופדיית ynet היא אנציקלופדיית הרשת הראשונה בשפה העברית. מטרתה להציע – לתלמידים, למורים ולכל הסקרנים ותאבי הדעת – ידע נגיש, קל לאיתור ולאחזור, נוח לקריאה ולהרחבה.
האנציקלופדיה תספק מידע עדכני באופן רציף, והיא עתידה ללכת ולהתרחב על-פני תחומים ונושאים רבים יותר במהלך הזמן. נשמח לקבל מכם כל תגובה, הערה, ביקורת והצעה.

עורך אחראי: ד"ר עמנואל לוטם



אישים ומושגים

אנציקלופדיית ynet מגישה לכם מידע מדויק ועדכני במגוון נרחב של תחומים – למן הפילוסופיה ומדעי הרוח ועד למדעים המדויקים, ממדעי החברה ועד למדעי הטבע, וכן דת, פוליטיקה, בידור, ספורט ועוד. מקצת הערכים עוסקים באישים שפעלו בתחומים אלה: מי היו אותם גברים ונשים? מתי חיו ופעלו? כיצד הטביעו את חותמם בחיינו? איך שינו את פני עולמנו? ערכים אחרים עוסקים בנושאים ובמושגים שונים מכל תחומי הדעת; חלקם רחבים ומקיפים, אחרים פרטניים. בדרך זו תוכלו לגשת לנושא המבוקש מכיוונים שונים; לדוגמה, יש באנציקלופדיה ערכים נפרדים לקרל מרקס ולפרידריך אנגלס, וכן יש מרקסיזם, קומוניזם וסוציאליזם. תמצאו גם את שמותיהם של בך, בטהובן, שופן ושוסטקוביץ', וגם מושגים כגון סונטה או קונטרפונקט; גם אישים פוליטיים בישראל וגם את המפלגות השונות.
לכל ערך שם משלו, בעברית וברוב המקרים גם בלועזית, אך הוספנו שמות נרדפים, וריאציות שונות של איות ותעתיק ומלות מפתח כלליות (לדוגמה, "ציירים איטלקים"), כדי להקל על הגעתכם לערך המבוקש. לצד תמליל הערך יופיעו, ככל הנדרש, תמונות ותרשימים, נוסחאות, טבלאות וכיו"ב.

התחומים

האנציקלופדיה מבוססת על חלוקת כל הידע למספר רב של תחומים, ואלה מאוגדים בעל-תחומים לנוחות הגישה. לאור העובדה שזו אנציקלופדיה עברית ישראלית, אחדים מהתחומים מתייחסים במישרין לישראל ולעם היהודי, כגון ספרות עברית ויידיש, או היסטוריה של א"י. חלק מהתחומים עוסקים באישים בלבד (לדוגמה: מדענים, מגלים וממציאים, או אישים פוליטיים), חלקם עוסקים במושגים בלבד (לדוגמה: מוסיקולוגיה), ותחומים אחרים כוללים גם אישים וגם מושגים.
בשלב ראשון זה, לא כל התחומים נכללים באנציקלופדיה המוגשת לכם, ואנו מתכוננים להוסיף עוד תחומים רבים. לדוגמה, התחום הקרוי עתה סביבה ואקולוגיה יפוצל בעתיד לגיאולוגיה, הידרולוגיה, קלימטולוגיה ועוד, ואז ייתוספו ערכים רבים בתחומים אלה, המצויים עתה בשלבי הכנה.

מבנה הקישורים

בתוך הערכים עצמם, ישנם קישורי היפרטקסט (בצבע כחול) לאישים ולמושגים שונים שיש להם זיקה לערך שלפניכם. קישורים פנימיים אלה, מערך לערך בתוך האנציקלופדיה, יעשירו ויעמיקו את המידע, ומומלץ מאוד לפנות אליהם כדי לקבל תמונה כוללת של הנושא.
בנוסף לכך מציעים ערכים רבים גם חומר נוסף, באמצעות קישורי גלישה ברשת אל אתרים חיצוניים נבחרים, שתמצאו בהם עוד מידע על הנושא הנידון.

איך לחפש

יש שתי דרכים עיקריות למציאת ערכים באנציקלופדיה:
1. לפי קטיגוריה. בעמוד הראשי של האנציקלופדיה מוצגים התחומים השונים שלפיהם ממוינים הערכים הנכללים בה. לחיצה על שם תחום תפתח לפניכם עמוד המציג את שמות כל הערכים השייכים לתחום זה, לפי סדר הא"ב (שמות המתחילים בה' הידיעה, כמו "הצלב האדום הבינלאומי" - יופיעו ברשימה זו באות ה'). אם ערך שייך לשני תחומים או יותר (לדוגמה, איינשטיין לתחומים "פיסיקה" ו"מדענים, מגלים וממציאים"), יופיע שמו ברשימות שני התחומים.
2. חיפוש חופשי בתיבת החיפוש. בכל עמוד באנציקלופדיה מוצגת תיבת חיפוש, שבה תוכלו להקליד את מה שאתם מחפשים.
ניתן לחפש לפי שם של אדם או מושג (למשל, חיים ויצמן), או לפי מאפיין בולט של הנושא שאתם מחפשים (למשל, נשיא ישראל). חיפוש כזה יפתח בפניכם עמוד תוצאות חיפוש, ובו רשימה של כל הערכים העונים על מלות החיפוש שהקלדתם. לצד כל שם ערך מופיעה כותרת קצרה, שמטרתה לאפשר לכם למצוא את הערך המבוקש מבין כמה ערכים ששמותיהם זהים או דומים. לדוגמה, אימפרסיוניזם (אסכולה במוסיקה) או אימפרסיוניזם (סגנון ציור).
השתדלנו לספק את כל הווריאציות האפשריות על כתיב השמות. אם לא הצלחתם למצוא את הערך המבוקש, נסו לשנות את מלות החיפוש שהקלדתם:
- אם רשמתם שם מלא (פרטי ומשפחה) נסו לחפש לפי שם המשפחה בלבד.
- נסו להוסיף (או להחסיר) מאותיות אהו''י. לדוגמה: במקום ויצמן – כתבו וייצמן.
- הפכו יחיד לרבים או להיפך: גז / גזים.
- הוסיפו או החסירו מקף מחבר, ו''ו החיבור וה''א הידיעה:בן לאדן / בן-לאדן.
- נסו לחשוב על מלים נרדפות: מדינאים = פוליטיקאים.
- פרקו (או צרפו) ראשי תיבות: ת''א / תל-אביב.
תוכלו לחפש ערכים גם לפי שמותיהם הלועזיים.

הערות על התעתיק:

- בשמות ערביים הכוללים את מלת היידוע אל-, מלה זו קודמת לשם; לדוגמה: אל-חוואריזמי. אם השם מתחיל באחת מ"אותיות השמש", האות ל' במלת היידוע מתחלפת בהתאם, לפי כללי ההיגוי הערבי. לדוגמה: גמאל עבד אנ-נאצר.
- בשמות הכתובים במקורם בא"ב הלטיני, אך בתוספת סימני היגוי (אקצנטים), השם מופיע ככתיבו בשפת המקור. לדוגמה: Kurt Gödel.
- בשמות סיניים, התעתיק הראשי הוא תעתיק פין-יין (Pin-Yin), המקובל כיום. עם זאת, תוכלו להגיע לערך הרצוי גם באמצעות התעתיק הישן, וייד-ג'יילס (Wade-Giles). לכן תקבלו את הערך "מאו דזדונג" גם אם תקלידו "מאו טסה-טונג" או "מאו טסה טונג".
אם בכל זאת לא מצאתם את הערך, אנא פנו אלינו. נשמח להפנותכם לערך המתאים, אם הוא קיים; אם לא, במידת האפשר ובהתאם לשיקולי העריכה הכלליים של האנציקלופדיה, ניצור את הערך המבוקש ונצרפו לאנציקלופדיה.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים