שתף קטע נבחר

עלו ברשת

קדחת הבחירות, הוצאה לפועל, חדשות הצ'רקסים, חנוך פיבן, שלמה ארצי, פילון לתינוקות, מוזיאון חיל האוויר, המחליפה של מיקי ועוד אתרים ששווה להכיר



פוליטיקה עכשיו

הבחירות הקרבות נותנות ברשת את אותותיהן, וגל של אתרים שתוחלת חייהם לא תעלה על כמה חודשים מציף את הרשת, מתוך כוונה להעביר מסרים ישירים אל ציבור הבוחרים, תוך דילוג על השלבים המקובלים של איזון וניפוי, שמבצעים כלי התקשורת.
בתוך אלה, פועלים גם אתרים שמהותם פוליטית אמנם, אך הרעיון שבבסיסם נועד להתקיים גם הרבה אחרי הבחירות, במידה שתנועת הגולשים תצדיק את הפעלתם בעתיד. הנה מקבץ אתרים לדוגמה, המציג חתך אופייני של הפעילות הפוליטית העכשווית ברשת.
בית הנבחרות - חנה בית הלחמי, ענבל גולדברג וד"ר מירה חניק, שלוש פעילות ותיקות למען נשים ולהעצמתן, מפעילות ביחד את "בית הנבחרות", מגזין מקוון שתכליתו לקדם את ייצוג הנשים בכנסת, במגמה להביא לייצוג דמוקרטי אמיתי שלהן, על פי חלקן באוכלוסיה.
השלוש מפרסמות מאמרים וכתבות, המאירים היבטים שונים של קיפוח נשים, ומעודדות את הקוראות להצביע למען נשים בבחירות המוקדמות ובבחירות הכלליות. המגזין הוא אזור נפרד במסגרת "הדרך למעלה" האתר המצוין של ד"ר מירה חניק, וניתן להירשם ולקבלו גם כניוזלטר באימייל.
פוליטי - פוליטי הוא אתר פרטי (עם נטייה ליפול בגין עומס משתמשים), שמפעיל בהצלחה אלירז לוליאן בן ה-17 זה למעלה משנה. האתר כולל מאמרים וכתבות, פורומים, אינדקס של אתרים מפלגתיים ופוליטיים, סאטירה וקריקטורות, גלרייה של סטיקרים, מידע על המתמודדים בבחירות ומידע על תעמולת הבחירות של המפלגות.
עלה ירוק - אם להאמין לאנשי המקצוע, הבולטות התקשורתית שמקבלת לפתע מפלגת "עלה ירוק" מעידה בעיקר על עומק הייאוש של הציבור מהמצב, או על סוג של אדישות, שמופגן בתמיכה בארגונים שנועדו לשרת אינטרס פרטי וצר, בבחינת 'חיה ותן לחיות'. אם למדוד את ערכן של המפלגות השונות על פי מודעותן לגולשים ברשת - עלה ירוק היא נכס מקוון לאומי. המפלגה השיקה אתר מחודש, יפהפה, חכם, ומאוד אינטרנטי, המציג באופן מקרי ומחזורי תמונות ויצירות אמנות מהרשת, לצד חדשות מהארץ ומהעולם, פירוט מצע המפלגה (אפשר להדפיס), הסברים על יחסה של המפלגה למגזרים שונים, ופירוט האפשרויות להצטרף ולפעול במסגרת המפלגה.
פרויקט פתק - קבוצת אמנים המכנה עצמה "פרויקט פתק", בחרה להשתלב במערכת הבחירות על מנת "לקדם את רעיון השאלה והספק כערך חיוני לקיומה של מחשבה עצמאית". לא ברור אם מדובר בסוג של אקספרימנט תקשורתי או מהלך אמנותי-חברתי אמיתי, וגם אם מנסים לעקוב אחר המידע באתר של פרויקט פתק - עדיין קשה לקבל תשובה מסודרת בעניין.
בכל אופן, מפעילי האתר טוענים כי עד יום הבחירות יריצו קמפיין בכלי התקשורת השונים, שיאפשר ליחידים לתרגם את עוצמתם האישית לכוח חברתי, ולייחס משקל חדש לערכים ישנים. ל"מפלגת פתק" אין רצון להיבחר, ויעדה היחיד הוא עצם הריצה בבחירות. האתר האסתטי מביא חדשות מאוד מוזרות על התנהלות הקמפיין, משהו מהמצע המפלגתי, מידע על פעילות קבוצת האמנים בעבר ועוד. לבד מן הערך העיצובי של האתר, לא ברור לשם מה הוקם.
ובמשבצת השיגועים: משחק החנוכה באתר של "פאזל הד" שופץ והותאם לימי הבחירות. בגרסה המסורתית אפשר היה להשליך שם סופגניות אל פיותיהם הפעורים של תלמידים חביבים (וגם ללועו של חייזר ירוק אחד). כעת מופיעים שם שרון, ביבי, פואד ומצנע על רקע מליאת הכנסת, וצריך להשתדל לקלוע סופגניות עסיסיות לפיהם. כמו במציאות, מדי פעם קופץ לו ערפאת קטן ופוער גם הוא את פיו, וגם החייזר הירוק מבקש את חלקו. מישהו הצליח לצבור שם כבר יותר מ-20 אלף נקודות, וזה אומר שהרבה מאוד מועמדים רעבים כבר באו על סיפוקם.

אין אסים באייס
די מפתיע לגלות שבתקופה כזו, שבה גם מי שמשתייך לעשירון מסודר יחסית מעדיף לדחות או לבצע בעצמו תיקונים ושיפוצים ביתיים - בוחרת רשת "אייס" להשיק אתר כה נחות וחסר ערך תכני, שיווקי או אינטרנטי. ניתן היה לצפות שמקימי האתר לרשת "עשה זאת בעצמך" ידעו לזהות את הצרכים האופייניים לתקופה, ישכילו לספק מידע רב אודות תיקונים ושיפוצים עצמיים, על מנת לפתות בכך את הלקוחות שמעדיפים לקמץ בהוצאות לשוב ולהסתער על המדפים - אבל לא.
האתר של "אייס" הוא בקושי תדמיתי. הוא מספק מידע על מועדוני הלקוחות, תצוגה לא ידידותית במיוחד של המבצעים וההנחות במחלקות השונות, כמה טיפים שטחיים על תיקונים ושיפוצים ביתיים, ומציג את סניפי הרשת.
בהודעה לעיתונות טרחו אנשי "אייס" להדגיש, כי באמצעות פרק זה באתר יוכל כל גולש לדעת אלו מוצרים קיימים בכל סניף – וזה תיאור שבלשון עדינה רחוק מאוד מהמציאות. לא פריטים ולא כלום. למעשה, מדובר באתר תדמיתי בלבד: אין חנות מקוונת, אין אפשרות להזמין פריטים מהחנות הסמוכה, ותמוה מזה - אין קטלוג מלא, המציג את מגוון המוצרים בחנויות בתמונה, במפרט טכני ובמחיר. הפרק "קונים ברשת" באתר מפנה לאיזור עלוב שמפעילה הרשת במסגרת "וואלה שופס", שכולל רשימה קטנה וסלקטיבית של מוצרים בלבד.
אפילו הלינק הפינה של ליאת תימור מ"עבודת בית", מתגלה כהסבר קצר על עצם השתתפותה של הגברת בקמפיין "אייס", ולא כהטמעה רחבה של כל התכנים שנצברו במהלך שתי העונות של התוכנית ב"קשת". תכנים אלה, אגב, מופיעים בהרחבה באתר של "קשת", והעובדה שלא נוצרה האינטגרציה המתבקשת עם האתר של "אייס" מוזרה במיוחד. במילים אחרות - אתר מיותר ומפתיע באיכותו הירודה.

יד שנייה, מהוצאה לפועל
אזור חדש באתר לוח העיר מציע שירות בתשלום, גם הוא ברוח הזמן: מאגר של דירות שמקורן בהליכים של כינוס נכסים, עזבונות והוצאה לפועל. נכסים אלה מוצעים במחיר זול עד 30 אחוז ממחירי השוק, וללא עמלת תיווך. במאגר 184 דירות, והכניסה החד-פעמית אליו (ניתן להדפיס את תכולתו) עולה 199 שקלים.

חדשות הצ'רקסים
אהרון תחאוכו הוא עיתונאי רווק בן 24 מהיישוב הצ'רקסי כפר קמא, בגליל התחתון. תחאוכו מתפרנס מעבודתו במפעל פלסטיקה, אך בכל יתר הזמן מדווח לעיתונים מקומיים אודות הקהילה הצ'רקסית, ומפעיל אתר חדשות פרטי, "ידיעות אדיגה" (אדיגה משמעו האדם הטוב והנחוש. המילה הפכה שם נרדף לצ'רקסים), המביא סיפורים ומידע מחיי הקהילה. האתר מאפשר לתחאוכו להגשים את חזון העיתון הצ'רקסי העצמאי שהוא מעוניין לייסד ואין בידיו משאבים זמינים לכך.
הוא עוסק פוליטיקה, פלילים, חינוך, חברה ותרבות, ועוד. בין היתר ניתן ללמוד שם על ההתנהלות הפוליטית של הקהילה הצ'רקסית, על ההתארגנות של עמותה המבקשת להוציא דרכונים רוסיים לכל חברי הקהילה בישראל ועוד. האתר בסיסי, אך איכותי, ונראה שתחאוכו עצמו – הכתב, העורך והצלם - מניח באמצעותו את אבן הפינה לקריירה רצינית בתקשורת.

האתר של פיבן
ואת האתר של המאייר הגאוני חנוך פיבן מותר להגדיר בלי היסוס שכיית חמדה מקוונת. פיבן, מאייר עולמי בעל שם, כיום תושב ברצלונה, מציג שם את ספר הפורטרטים החדש שלו, אך את רוב תשומת הלב לוכדת גלריה של עשרות איורים מתוך הספר, המציגה מנהיגים ושועי עולם בקווים בסיסיים וחומרים האופייניים לדמותם. בעתיד יציג שם פיבן גם גלריה מיצירותיו לילדים. הסגנון המיוחד שלו מצליח לפרוץ את מחסום הדו-ממד, וזאת, ביחד עם תכנון נכון של האתר ושימוש מבוקר בפלאש - הופך אותו לביקור חובה.

השגרירים של פלונטר
החנות המקוונת "פלונטר", המתמחה בעיקר בציוד היקפי למחשבים, מפעילה כעת תוכנית חדשה "השגרירים", המאפשרת ללקוחותיה ליהנות מתגמול כספי בגין הפניית קונים לאתר. קוד שמספק האתר ללקוחותיו הרשומים יאפשר להנהלת החנות לזכותם בשני אחוזים מערכה של כל עסקה שביצעו בעקבות המלצתם גולשים אחרים. יש כמה סייגים (כמו אל תנסו לתגמל את עצמכם על קנייה שלכם, כי זה אסור), אבל על פניו מדובר במבצע צרכני ידידותי למדי.

שלמה המלך
לזכות אתר המעריצים החדש של שלמה ארצי אפשר לומר שהוא מהרציניים מסוגו ברשת: הטקסטים שלו טובים, התמונות, גם העתיקות שבהן - באיכות סבירה, עבודת המחקר והאיסוף מעוררת התפעלות, ומכאן גם הביוגרפיה של ארצי והדיסקוגרפיה שלו, שמעולם לא הוצגו באופן כה מקיף. האתר כולל מילים לשירי ארצי, קבצי מוסיקה ופורום, ואף שעיצובו והרקע השחור אינם נופלים תחת ההגדרה טעם טוב - ניכר בו שנבנה מתוך אהבה גדולה לארצי, ומכאן גם ההקפדה בפרטים.

בחינה בנדל"ן
באתר של סוכנות התיווך "ארה-ישראל" יכול מי שמעוניין לקבל רישיון לעסוק בתיווך נדל"ן לשנן את הפתרונות של הבחינות שהתקיימו בשנים האחרונות. הבחינה הקרובה תתקיים בחודש פברואר הקרוב, והאתר נרתם לטובת מתווכי נדל"ן לעתיד, ומציף מידע רלוונטי: לשון החוק, הסברים על הליכי הרישוי, הרשמה באימייל לבחינה, פורום לשאלות ותשובות ועוד. לצד אלה, מספק האתר מידע רב לסוכני נדל"ן פעילים, ואם מצליחים לעבור את מחסום העיצוב המזעזע והניווט המאוד לא תקין שלו – אפשר בהחלט למצוא בו ערכים מקצועיים.

פילון לתינוקות
חנות מקוונת חדשה למוצרי תינוקות, "פילון", מציעה שיטה חדשה לרכישה של אביזרים לקראת לידה. הורים שבדרך יכולים להיכנס לאתר, ולהזמין רשימה של פריטים ומוצרים מתוך הקטלוג, ממוצצים ועד מיטות, וכל עוד לא אישרו את הזמנתם - יכולים לשנותה מעת לעת, בהתאם להתפתחות ההריון.
ההזמנה נשמרת על השרת לפרק זמן של עד שישה חודשים, ומגנה על מחיר הקנייה מפני העלאת מחירים. אם הוזל מחירו של מוצר מסוים מהרשימה - יחויבו הלקוחות במחיר הנמוך. ההובלה לכל חלקי הארץ - חינם. בכל יתר המישורים דומה "פילון" לחנויות אחרות בתחום.

מוזיאון חיל האוויר
האתר המצוין והאסתטי שהשיק מוזיאון חיל האוויר מאפשר גם למי שלא מזדמן לנגב להבין פעם אחת ולתמיד מה יש במקום הזה, שמרתק לשם כל כך הרבה עניין. האתר מספק את הסחורה בגדול: הוא מציג את המוזיאון והתערוכות הקבועות הקיימות בו, מספק מידע למבקר, מביא סיפורים על אתרים היסטוריים הקיימים בבסיסי חיל האוויר, וחשוב מכל - מקדיש עמוד מידע לכל אחד מהמטוסים השמורים בו, שכל אחד מהם הוא מיתוס בפני עצמו, חוליה בהיסטוריה של חיל האוויר הישראלי.
"ספיה", החברה שבנתה את האתר, שילבה בו בחוכמה רבה "מדריכה ווירטואלית", מעין דיילת מאוירת וחיננית, שמציגה כל אחד מהמטוסים במוזיאון בסרטון פלאש קצר, ומספרת את תולדותיו ואת הפרטים ההיסטוריים הפיקנטיים המיוחסים לו. האתר ידידותי, נוח וקל לניווט, ומוסיף דעת. שווה ביותר.

יונית השלום
יונית לוי עוד לא הספיקה לחמם את הכיסא של מיקי חיימוביץ', וכבר יש לה אתר מעריצים פרטי משלה, שכולל מעט מידע ביוגרפי וכמה תמונות. אבנר, המעריץ שהקים ומפעיל את האתר מסביר זאת ברצונו לכבד את מי שצפויה להיות מלכת המסך החדשה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך האתר
ארה: בחינה בנדל"ן
צילום: מתוך האתר
צילום: מתוך האתר
מוזיאון חיל האוויר
צילום: מתוך האתר
עלה ירוק: עומק הייאוש
משבצת השיגועים
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
יונית לוי: עכשיו האתר
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים