שתף קטע נבחר

ישראלים בחו"ל: אל תחששו מהרפורמה במס

חבר בוועדת רבינוביץ' מסביר מדוע הרפורמה אינה חלה על רוב הישראלים ששכרו בית בחו"ל, בייחוד בארה"ב

האם הרפורמה חלה על ישראלים השוהים בחו"ל? השאלה הזאת מטרידה כיום ישראלים רבים השוהים בארה"ב, אירופה ומדינות אחרות.
לפי פקודת מס הכנסה, יש להבחין בין ישראלי השוהה במדינה שיש לישראל אמנת מס עימה כמו ארה"ב, אנגליה ורוב ארצות אירופה, סין, יפן ואחרות (37 מדינות), לבין מדינות אחרות שאין עימן אמנת מס.
אמנות המס מעניקות הקלה גדולה לגבי ישראלים. כך לפי גישת מס הכנסה, אם ישראלי הגר בארה"ב בדירה ששכר שם ("בית קבע"), הרי שאינו חייב מס בישראל. אותם ישראלים נחשבים כ"תושבי חוץ" למרות שהם בעלי אזרחות ישראלית, ואם יחזרו אחרי 3 שנות שהות בחו"ל יהנו מ-5 שנות פטור ממס הכנסה בישראל על פנסיה מחו"ל. בנוסף, יהנו מפטור בישראל בגין ריבית בחשבונות בנק בחו"ל או שכר דירה מדירתם בחו"ל.
את דירתם בחו"ל יוכלו למכור בפטור ממס במשך 10 שנים, וגם אחר כך ישלמו מס רק על אחוזים בודדים מהרווח.

המבחן החוקי לפי "מרכז חייו"

מצבם של ישראלים השוהים באנגליה מעט מסובך יותר. לפי אמנת המס עם בריטניה, הם יהיו פטורים ממס רק אם שילמו על הכנסה ספציפית מס באנגליה, אחרת יהיו חייבי מס בישראל. לגבי מי שאין אמנה רלבנטית לגביו (לישראל כ-37 אמנות מס), חל המבחן החוקי לפי "מרכז חייו". מרכז חיים ניזון משפע של זיקות וביניהם: אזרחות, בני משפחה, חיי חברה, כתובת, חיי עסקים ותרומות למוסדות ציבור.
ברפורמה נקבע מבחן חדש: חזקה של מושב לפי מספר ימי שהות בישראל. אם אדם שהה 183 יום בשנה או 425 יום ב-3 שנים ו-30 יום בשלישית מתוכן, חזקה שהינו תושב ישראל.
חזקה זו, לכאורה, יוצרת גם חזקה הפוכה לפיה די למי ששהה בחו"ל 183 יום בשנה או 425 יום ב-3 שנים על-מנת שיהפוך לכאורה תושב חוץ. חזקה הפוכה זו איננה מקובלת על מס הכנסה. לנו נראה, כי אם נוצרי קתולי מאיטליה מוחזק כתושב ישראל אחרי 183 יום בהם שהה כאן כתייר, אין סיבה שישראלי המצוי 360 יום בחו"ל לא ייחשב כתושב חוץ, וזאת ללא אמנה.
המסקנה: לרוב הישראלים ששכרו בית בחו"ל אין מה לחשוש, הרפורמה לא חלה עליהם.

עו"ד ד"ר אברהם אלתר היה חבר בוועדת רבינוביץ' לרפורמה במס

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלתר. מבחן חדש - ימי שהות בישראל
מומלצים