שתף קטע נבחר

 

לינוקס עולה על כף היד

תערוכת לינוקס-וורלד הוכיחה כי מערכת ההפעלה האלטרנטיבית עשויה לתפוס נתח חשוב בשוק מערכות ההפעלה למחשבי כף יד. AMD ויבמ הציגו קטגוריות עיצוביות שלפיהן יתוכננו מוצרי החומרה והתוכנה העתידיים שיתבססו על לינוקס

תערוכת לינוקס-וורלד, שנערכה בשבוע שעבר בניו-יורק, הוכיחה כי מערכת ההפעלה האלטרנטיבית עשויה לתפוס נתח חשוב בשוק מערכות ההפעלה למחשבי כף-יד. כוכבות התערוכה, יצרנית המעבדים AMD ויבמ, הציגו קטגוריות עיצוביות שלפיהן יתוכננו מוצרי החומרה והתוכנה העתידיים שיתבססו על לינוקס. שתיהן נראו רציניות בכוונותיהן להפוך את לינוקס לבת בית על-גבי הסביבה הניידת, ובכך לנגוס בנתח השוק של פאלם ומייקרוסופט.
כיום פועלות יותר מעשר יצרניות חומרה המפתחות מחשבי כף-יד מבוססי לינוקס. למעט שארפ, אף אחת מהן לא הצליחה להציג יריב ראוי לשתי הגדולות. משתמשי לינוקס טוענים, כי היא פועלת מהר, יציב וטוב יותר על מחשבי פי-סי. היתרונות הללו עשויים להיות משמעותיים עבור משתמשי כף-היד, אולם זה לא הכל.
בלינוקס-וורלד היה אפשר לראות סוף-סוף קו אחיד, שלפיו יפותחו מחשבי הלינוקס העתידיים. הקו הזה כולל ערכות פיתוח, שיהיו מזוהות עם מוצרי לינוקס, מנועי סינכרון אחידים, ותמיכה בתקנים מובילים כגון תקן הג'אווה JEM2. החיבור בין לינוקס לבין מחשבי כף-יד החל כבר לפני שלוש שנים. יצרניות חומרה מוכרות כמו PH וקומפאק ניסו לפתח מכשירים מבוססי לינוקס. ברשת היו פזורות גירסאות כיס של מערכת ההפעלה וניתן היה להתקין אותן על-גבי מחשבי חלונות CE3.

הראשון שמבוסס על לינוקס

בתערוכת לינוקס-וורלד 2000 הוצג מחשב כף-יד ראשון שהתבסס על לינוקס: Agenda עורר התעניינות עצומה בין המומחים אך נחל כישלון צורב בחנויות. גם חברות כמו Vtech והנדספרינג, שכבר הצליחו אז בשוק עם מחשבי כף-יד, הודיעו, כי בכוונתן לפתח מכשירים מבוססי לינוקס.
בתערוכת סביט 2001 הציגה החברה הקוריאנית Gmate אב-טיפוס של מכשיר מהפכני בשם Yopi. המחשב, בצורת קונכיה, היה מצויד במסך-צבע מרשים ובמעבד מהיר - אך לצערנו הוא שווק רק בקוריאה ולא הגיע למערב. בתערוכת האלקטרוניקה CES שנערכה בשנה שעברה, חשפה גם חברת Royal מחשב לינוקס חדש, המצוייד בכל התכונות שאפיינו מחשבי כף-יד מתחרים. אבל היא לא הצליחה להביא אותו לתודעת ההמונים.
מי שמתמידה באימוץ לינוקס היא שארפ היפאנית. מחשב הלינוקס הראשון שלה, זאורוס SL5000, היה מצוייד במקלדת זעירה, במסך צבע מרשים ובשלל יישומי מולטימדיה. המחשב הזה הפך את שארפ לחברה היחידה שהצליחה להציב אלטרנטיבה ראויה לפאלם ולמייקרוסופט. אולם למרות הביצועים, הזאורוס נכשל בחנויות.

התגובה של שארפ

שארפ לא הרימה ידיים, והמשיכה לפתח מחשבים חדשים המתבססים על מערכות לינוקס זעירות. הבולט שבהם הוא - C700 מחשב כף-יד זעיר בקטגוריית HandHell גדול מכף-יד וקן ממחברת,ומצוייד ביכולות אלחוט מרשימות, מקלדת Qwerti גדולה, ומסך-צבע ענק בגודל של 40X4806 פיקסלים.
בעקבות שארפ, הלכו חברות נוספות. יבמ, שמעסיקה 5,000 מהנדסים בפרוייקטים שונים הקשורים בלינוקס, מתעניינת יותר ויותר במערכת ההפעלה הזו כבסיס להתקנים הניידים העתידיים. לפני שנה הציגו יבמ ודיירקט לינק את פארון - מחשב כף-יד משותף, מבוסס לינוקס, שהציג יכולות אלחוט ואבטחה משופרת. בתערוכה שהתקיימה בשבוע שעבר הציגה יבמ אבות-טיפוס עיצוביים למחשבים עתידיים בשם הקוד- Lape.

כמו מקינטוש של אפל

המכשירים שיעוצבו בקטגוריה זו יתבססו על מעבדי Power Pc, שבאמצעותם פועלים גם מחשבי מקינטוש של אפל. הם יצויידו בזיכרון-בזק של 64 מ"ב, יציאה סטריאופונית, צגי-צבע איכותיים בגודל של 320X240 פיקסלים, יציאת תקשורת מבוססת USB וחריץ הרחבה לכרטיסי Sdio. מעבדי Power Pc מתחרים במעבדי Xscale של אינטל - ומתיימרים לנצל את המקסימום ממערכת ההפעלה, תוך חיסכון באורך חיי הסוללה.
לדברי יבמ, המכשירים החדשים יתבססו על דפדפן האינטרנט אופרה (שכבר הוצג בעבר על-גבי מכשירי זאורוס של שארפ), ויגובו באמצעות סביבת הרצת היישומים JEM2 של סאן - שתאפשר הורדת יישומים ישירות למחשב כף-היד. AMD מגלה אף היא עניין רב בפיתוח קטגוריות עיצוביות חדשות למכשירי לינוקס עתידיים.
בתערוכת לינוקס-וורלד הציגה החברה את פירות שיתוף-הפעולה שלה עם חברת Metrowerks שאחראית זה שנים ארוכות לייצור ערכות פיתוח עבור מחשבי פאלם. קטגוריות המיועדות ליצרני חומרה ותוכנה, וכוללות סדרת יישומי לינוקס חדשים - ובהם יישומי ניהול מידע וזמן, מולטימדיה וסינכרון משופר לרשתות.






לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האלטרנטיבה עשויה לתפוס נתח חשוב
לינוקס: בת בית על גבי הסביבה הניידת
לתפוס נתח של פאלם ומייקרוסופט
מומלצים