שתף קטע נבחר

חשיפה: תוכנית מהפכנית לאיחוד רשויות מקומיות

שנים מדברים על זה, ועכשיו כבר יש תוכנית: כפר סבא תתמזג עם רעננה, הרצליה עם רמת השרון, רמת גן עם גבעתיים. האיחודים המפתיעים: סביון עם יהוד ואור-יהודה, באר שבע עם עומר. המטרה: צמצום הוצאות הממשלה בשני מיליארד שקל. הערכה: ראשי הערים והתושבים יילחמו נגד התוכנית

סביון, יהוד ואור יהודה מתאחדות יחד לעיר גדולה – בוודאי נראה לכם כמו תסריט דמיוני. אז זהו, שלא. בשבועות הקרובים תונח על שולחן הממשלה החדשה רפורמה מרחיקת לכת לאיחוד של 203 רשויות מקומיות ברחבי הארץ ל-72 רשויות מקומיות. כך מפרסם הבוקר (ד') ידיעות אחרונות.
התוכנית המהפכנית, שתובא לממשלה כחלק מהתוכנית הכלכלית החדשה, אמורה לצמצם את הוצאות הממשלה בשני מיליארד שקל בשנה. סכום זה שימש עד היום לכיסוי הגירעונות של רשויות רבות. הבחירות לרשויות המקומיות צפויות להתקיים בתוך חודשים אחדים, ואם הרפורמה החדשה תתקבל, יהיו הבחירות כבר לרשויות המאוחדות.
כדי למנוע את הכשלתה מראש עובדה התוכנית בסודיות במשרד ראש הממשלה, מבלי לשתף נציגים מהרשויות המקומיות וממשרד הפנים. התוכנית כוללת איחודים מפתיעים ביותר – יישובים ערביים ויהודיים, וכבר ברור שתושבים רבים יתנגדו למהלך בתקיפות. בחלק מהמקרים הוחלט לאחד רשויות אף על פי שאין להן גבול משותף, ושהמרחק ביניהן מגיע אפילו עד 15 ק"מ.
בכל מקבץ חדש של רשויות תיקבע רשות מובילה, והמערכות האירגוניות והמקצועיות שלה ישמשו בסיס להקמת המערכת המוניציפלית המאוחדת. ביתר הרשויות יבוטלו ויצומצמו יחידות וייעשו שינויים בארגון ובתפקוד של העובדים. עקב כך צפויים פיטורים של אלפי נבחרי ציבור ועובדים – דבר שיגרור התנגדות רבה ברשויות.
האיחודים הבולטים: כפר שמריהו, הרצליה, רמת השרון וקיבוץ גליל ים יאוחדו לעיר בת 121 אלף תושבים, שתתבסס ככל הנראה על התשתית הארגונית של עיריית הרצליה; רעננה וכפר-סבא יתאחדו לעיר גדולה (תתבסס כנראה על עיריית רעננה), שתמנה 141 אלף תושבים; רמלה ולוד צפויות לשאת את השם "רמלוד" ולהתבסס על עיריית רמלה (127 אלף תושבים); חולון בת-ים ואזור יאוחדו וישתמשו בתשתית של עיריית חולון (312 אלף תושבים); רמת גן וגבעתיים יתאחדו על בסיס עיריית רמת גן (175 אלף תושבים).

ירושלים עם אבו גוש

חיפה תתאחד עם טירת הכרמל ונשר (310 אלף); באר שבע תתאחד עם היישוב היוקרתי עומר ועם מיתר ולהבים (188 אלף); ירושלים תתאחד עם מבשרת ציון, הכפר הערבי אבו גוש, קריית יערים, 18 מיישובי מועצת מטה יהודה והר אדר לעיר הגדולה בישראל: 701 אלף תושבים.
קריית מוצקין, קריית אתא, קריית ים וקריית ביאליק יהפכו ל"עיר הקריות"; העיר הערבית-יהודית מעלות תרשיחא תאוחד עם היישוב היוקרתי כפר-ורדים והמועצה המקומית מעליא; קיבוץ אילות יאוחד עם מלכת התיירות הישראלית, אילת.
במשרד ראש הממשלה אמרו אתמול כי אין כל הצדקה להפעלת רשות מקומית עם פחות מעשרת אלפים תושבים, בהתחשב בכך שרמת ההוצעה לתושב ברשויות הקטנות גבוהה ב-70%-20% לעומת הממוצע בארץ.
הפערים מקשים על הרשויות הקטנות לשמור על איזון תקציבי, וכך הן נקלעות שוב ושוב לגירעונות ונזקקות ל"מענקי איזון" מוגדלים מהמדינה. סך כל "מענקי האיזון" עמד בשנה שעברה על 3.5 מיליארד שקל, ו-60% מהם הלכו לרשויות הקטנות שבהן מתגוררים רק 21% מתושבי המדינה.
בעבר כבר הוצעו רפורמות מסוג זה, וועדה לאיחוד רשויות בראשות הפרופ' אריה שחר אף פעלה בנושא. עוד ביוני 1998 הציע פרופ' שחר לאחד רשויות מקומיות שגודלן לא הצדיק שיהיו עצמאיות. למעשה, רוב הרשויות בישראל מתקיימות על בסיס היסטורי עוד מתקופת המנדט, ומאז חלו במפה שינויים מעטים בלבד.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים