שתף קטע נבחר

מנת יתר בפעוטון

מינון עודף של תרופות עלול לגרום להרעלה ולנזק לכבד. במשרד הבריאות החליטו לאחרונה שעל אריזות התרופות שמכילות פראצטמול יודגש שמינון התרופה יינתן בהתאם למשקל הילד, ולא רק לפי גילו

ביחידה לטיפול נמרץ במרכז שניידר לרפואת ילדים מטפלים מדי שנה בשני מקרים לפחות של ילדים שלקו בהרעלת אקמול קשה. "תרופות ללא מרשם נראות לחלק מההורים כבטוחות לשימוש בכל מקרה, לכן הם לא מייחסים מספיק חשיבות למינונים המומלצים", מסביר ד"ר טומי שינפלד, מנהל היחידה.
למעשה, גם תרופות ללא מרשם עלולות לגרום לסכנת חיים כשהן ניתנות במינון לא נכון. במשרד הבריאות החליטו להגדיל את הדיוק במינונים לילדים; על אריזות התרופות שמכילות פראצטמול תופיע מסגרת שתמליץ על המינון בהתאם למשקל הילד, ולא רק לפי גילו.

חישוב המינון המתאים

פראצטמול הוא החומר הפעיל בתרופות רבות ללא מרשם שניתנות לילדים, כגון אקמול, אלדולור, דקסמול קיד, רוקמול ווימולי. בניגוד לתרופות הניתנות בבתי חולים, שמינונן נקבע על ידי רופא לפי משקל הילד, התרופות ללא מרשם ממליצות על מינונים לפי גיל.
מגיסטר בתיה הרן, מנהלת אגף הרוקחות במשרד הבריאות, מסבירה: "יש דרכים שונות לקביעת מינון נכון לתרופה. לעיתים, למשל בתרופות לסרטן, אפילו צריך להתייחס לשטח הפנים של הגוף כדי לקבוע את המינון הנכון. במקרה של תרופות לילדים, וכיוון שמדובר בתרופות ללא מרשם, כלומר רופא לא רואה את הילד וממליץ, חישבו חברות התרופות את המינונים לפי נוסחה חשבונאית בהשוואה למינונים המומלצים למבוגרים.
"הבעיה בילדים היא שבאותו טווח גילים יש מגוון משקלים, ומינון שמתאים לילד אחד לא בהכרח מתאים לשני, בייחוד
בפעוטות עד גיל ארבע. לא מדובר בהבדלים מסכני חיים. אך אם למשל הורה נותן לילד תרופה בכמות פחותה מהרצוי, הוא יכול להשאיר אותו במצב שבו היה קודם, עם חום וכאבים".
גלי הוד, מנהלת תחום התרופות לתינוקות בחברת כ.צ.ט, היתה בין התומכים בשינוי. "עם תחילת השיווק של 'טיפטיפת אלדולור' (תרופה ללא מרשם להורדת חום לתינוקות) בקרב רופאי הילדים, עלתה בעיה חמורה", היא אומרת. "התברר לנו שהורים לא מקפידים על המינון המומלץ לפראצטמול לתינוקות וילדים קטנים המצוין בעלון לצרכן. המינונים שקבועים בישראל, בדומה לכל מדינות העולם המערבי, מצוינים בעלון לצרכן לפי גיל הילד בלבד. אבל רופאי ילדים, וגם בתחנות 'טיפות חלב', מדריכים את ההורים לתת מינון התואם את משקל הילד ולא את גילו. ספרי הלימוד של רופאי הילדים, מאמרים מקצועיים שמתפרסמים, ולהבדיל, אתרי אינטרנט פופולריים, כולם קובעים מינונים לפי משקל. זה הביא למצב אבסורדי, שדווקא לתרופה השכיחה ביותר בשימוש בתינוקות וילדים אין מינון אחד קבוע מקובל ומיושם".

הסכנות שבמינון יתר

מכ.צ.ט נמסר שבמינונים לא מתאימים צפויות מספר סכנות: חום גבוה הוא הגורם העיקרי לחרדות אצל הורים לתינוקות. מינון חסר יגרום לכך שהחום לא יירד באפקטיביות, דבר שעלול לגרום להורים המודאגים להוסיף מנה ולהגיע למינון יתר. התרופה ניתנת לדוגמה גם לתינוקות שסובלים מפרכוסי חום, ומינון חסר עלול שלא להפסיק את הפרכוס. הסכנה במינון יתר היא הרעלה.
"השימוש השכיח בתרופה יצר עודף ביטחון מסוכן אצל ההורים", אומרת הוד מכ.צ.ט. "התרופה נתפסת בקרב רבים ככזו שאין מגבלת שימוש לגביה. תרופה שנותנים ממנה 'בערך'. אמנם מחקרים חדשים מראים שתינוקות עמידים יותר ממבוגרים לסכנות הרעלת פראצטמול ובאפשרותם לפנות מהגוף במהירות עודפי תרופה, אך עדיין זילות התרופה מסוכנת".
אז למה עד היום המינון המומלץ נקבע רק לפי גיל? מגיסטר רחל גוטמן, מנהלת מחלקת רישום תכשירים רפואיים במשרד הבריאות, מסבירה את זה בצורך למצוא מכנה משותף לכל הילדים, כיוון שהתרופות אינן ניתנות ישירות על ידי רופא. לצורך כך קיים החישוב החשבונאי המקובל בחברות התרופות. זאת בנוסף לעובדה שבכל מקרה לא היה מדובר בסיכון חיים.
עם זאת, המצב מתחיל להשתנות בכמה מדינות. "ה-FDAהאמריקאי וארגונים אירופיים התחילו בשנים האחרונות בביצוע מחקרים קליניים בילדים כדי לדעת מהו המינון היעיל והמהיר ביותר לנטילה. נראה שהעולם המערבי הולך לקראת שינוי בתחום", אומרת גוטמן.
גם הרופאים מברכים על המהלך. ד"ר טומי שינפלד, מנהל טיפול נמרץ בשניידר: "הורים צריכים לדעת לקבוע מינונים לילדים לפי גיל ומשקל. הדבר החשוב שצריך לשים לב אליו הוא הכמות למנה, והכמות המקסימלית שיש ליטול ביום. ממקרי הרעלות אקמול שנתקלתי בהם, הבנתי שלפעמים יש חוסר הבנה בין המלצות רופא ליישום של ההורים בפועל. במקרים אחרים הורים לא התייחסו בכובד ראש למינון התרופה.
"ממנה אחת או שתיים יותר מדי לא מקבלים הרעלה. רק כשמדובר במספר מנות עודפות גדול, החומר הפעיל בתרופה גורם לנזק בכבד, לעיתים בלתי הפיך. אולי הוספת המסגרת הנוגעת למינון לפי משקל תעלה את הנושא למודעות ותהווה אזהרה להורים. עצם העובדה שתרופה היא ללא מרשם אינו הופך אותה לבטוחה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים