שתף קטע נבחר

דיווח: האמריקנים חוצים את המדבר, בדרך לבגדד

לפי הדיווח, הכוחות, שיצאו הלילה מכווית, נעים מדרום לכיוון הבירה. פיצוצים עזים נשמעו בעיר הדרומית בצרה. מטוסי הקואליציה תקפו מטרות בבגדד ובמוסול. מסוק אמריקני התרסק בכווית; 16 חיילים נהרגו. ארה"ב פועלת גם במערב עיראק

כוחות ארה"ב חוצים את המדבר בדרום עיראק ונעים לכיוון בגדד. כך דיווחה היום (ו') סוכנות רויטרס. מדובר בכוח המלווה בטנקים וכלי רכב צבאיים שונים, אשר עזב הלילה את כווית והוא מפלס את דרכו לתוך עיראק. לא דווח על התנגדות כלשהי בה נתקלו הכוחות. הלילה נרשמו גם האבידות הראשונות לכוחות הקואליציה בעיראק, כאשר 16 חיילים נהרגו בהתרסקות מסוק אמריקני בגבול כווית.
הכוחות האמריקנים עשו הלילה את את דרכם לכיוון העיר בצרה. הדי פיצוצים עזים נשמעו מהעיר, בעקבות הפצצות אמריקניות כבדות. קודם לכן נפלה אמש העיר הראשונה בידי כוחות הקואליציה. הכוחות האמריקנים כבשו את העיירה אום אל קאסר, סמוך לגבול עיראק - כווית. מדובר בעיירת נמל חיונית, המהווה את אחת הגישות היחידות של העיראקים למי המפרץ הפרסי.
בשעות הלילה נחת כוח קומנדו בריטי על חצי האי פאו, מאחז אסטרטגי החולש על תנועת מכליות הנפט בפתחו של המפרץ הפרסי. הפעולה נעשתה תוך כדי סיוע אווירי נרחב, ושמי האזור הוארו כתוצאה מההפצצות, דיווחו עדי ראייה מתחום כווית.
סמוך ל-19:00 החלה מתקפה מאסיבית, כאשר מטוסי הקואליציה הפציצו מבני ממשל וצבא בבגדד הבירה ובבצרה. זאת במקביל לאש ארטילרית כבדה שירו תותחנים אמריקנים מכיוון כווית.
על-פי דיווחי הכתבים מבגדד, פיצוצים עזים נשמעו סמוך למבני ממשל, בהם שניים מארמונותיו של סדאם, ומטרות צבאיות בבירה. בנוסף, הופגזו גם משרד ההסברה, משרד התכנון ומפקדת המודיעין העיראקי. צבא עיראק הגיב באש נ"מ כבדה לעבר מטוסי הקואליציה.
טילי שיוט נורו אל אחד הארמונות של סדאם, אולם לא דווח על נפגעים. במקביל, דיווח דובר צבא עיראק כי ארבעה חיילים עיראקים נהרגו במהלך הקרבות. ב-21:00 נשמעה בבגדד צפירת הרגעה.
לפנות ערב פתחו כוחות הדיוויזיה השלישית האמריקנית בירי ארטילרי לעבר מטרות בדרום עיראק. במקביל, דווח בכלי התקשורת כי הנחתים וכוחות בריטיים פועלים על הקרקע באזור, לאחר שחצו את הגבול עם כווית. על-פי דיווח שהעביר כתב ה-CBS, שנמצא עם כוחות המארינס בשטח, מספר חיילים עיראקים שעסקו בהכנת שדה מוקשים הסגירו עצמם לידי הכוחות מייד עם חציית הגבול.
ב"אל ג'זירה" דווח כי ב-22:00 נפתחה החזית הצפונית, עם מתקפה אווירית לעבר העיר מוסול. הלילה דווח על הדי פיצוצים עזים בעיר. סוכנות הידיעות הצרפתית דיווחה כי במקביל, אירעו תקריות בין כוחות כורדים לצבא העיראקי בעיר קירקוק בצפון המדינה.
המתקפה החלה זמן קצר לאחר שדובר הבית הלבן, ארי פליישר, הודיע רשמית כי מבצע "חירות לעיראק" יצא לדרך. זאת לאחר שכבר לפנות בוקר נפתחה המלחמה במתקפת טילי שיוט על אזור בגדד. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, נועד הערב עם קבינט המלחמה שלו ואמר שמטרת המלחמה להפוך את ארה"ב למקום בטוח יותר: "אנחנו בטוחים שנוכל להשיג את מטרתנו", אמר.

"פועלים במערב עיראק"

כוחות אמריקנים החלו אמש (ה') לפעול במערב עיראק מן האוויר ומן הקרקע. כך אישרו גורמים במערכת הביטחון בישראל.
על פי ההבנות המוקדמות בין ארה"ב לישראל, צפויים האמריקנים להשתלט על שטחים נרחבים במערב עיראק בשתי היממות הראשונות של המלחמה, כדי למנוע ירי של טילי קרקע-קרקע לעבר ישראל. פעולה זו תגן על ישראל וכן תמנע ממנה להגיב למתקפת טילים עיראקית.

רמספלד: ימיו של סדאם ספורים

גורמים בפנטגון אמרו כי המתקפה העיקרית נגד עיראק עדיין לא החלה. שר ההגנה האמריקני, דונלד רמספלד, אמר אמש בתדרוך בפנטגון כי "ימיו של שלטונו של סדאם חוסיין ספורים", וקרא לצבא העיראקי להימנע משימוש בנשק השמדה המוני.
ראש המטות המשולבים, הגנרל ריצ'ארד מאיירס, אמר כי "יש עוד מספר פעולות שאנו נדרשים לעשות לפני שנפתח במערכה העיקרית על הקרקע". בתוך כך, אישר הפרלמנט הטורקי לצבא ארה"ב להשתמש במרחב האווירי של טורקיה בדרכו למפרץ.

התגובה העיראקית

גורם בכיר בפנטגון דיווח אמש כי עיראק הבעירה שלושה שדות נפט דרומית ומערבית לעיר בצרה בדרום עיראק.
אמש שוב נשמעו אזעקות בכווית, ומטח נוסף של מספר טילים נורה לעבר הנסיכות. לא ידוע על נפגעים או נזק. זאת לאחר שקודם לכן ירתה עיראק ארבעה טילים לעבר צפון כווית והחיילים האמריקנים. קצין בכיר בצה"ל אמר אחר הצהריים כי הטילים ששיגרה עיראק הם טילים לטווח בינוני של כמה עשרות קילומטר, והדבר אינו מעיד על יכולתה לשגר טילים לישראל. עם זאת הדגיש הקצין כי אין מדובר בטילי הסקאד ארוכי הטווח מדגם "אל-חוסיין" שנורו לעבר ישראל במלחמת המפרץ הקודמת.
"הגזרה החמה" על הקרקע היא לפי שעה גזרת הדרום: במהלך כל שעות היום ירו העיראקים טילים מדגם "סקאד בי" ו"א-סמוד" לעבר כווית ובירתה כווית סיטי. צופרי האזעקות ייללו שוב ושוב, בעוד האזרחים והחיילים רצים למקלטים.
הטילים כוונו בין היתר למחנות הצבא שבהם שוהים החיילים המערביים, סביב הבירה. אחד מהם פגע סמוך למחנה של הנחתים, בלי לגרום לנפגעים. האמריקנים הורו לאנשיהם לחבוש מסכות גז, מחשש לראשי נפץ כימיים, והצליחו ליירט שני טילים באמצעות סוללות הפטריוט.
באירוע נוסף, דווח על מטוס קל שהתרסק סמוך לכוח קרקעי אמריקני. לא ברור אם היה מדובר במטוס שנשא מטען נפץ או מטען כימי ונשלח על ידי העיראקים.
במקביל, נפתחה גם אש ארטילריה מהצד העיראקי לעבר הכוחות האמריקנים והבריטים, שהשיבו אש. נראה כי הקרבות מתנהלים באזור המפורז וצפונה.

המרדף אחרי סדאם

קודם לכן, לפנות בוקר, ניסו האמריקנים לאתר את סדאם בעקבות מידע שהגיע מה-CIA: כארבעים טילי שיוט מדגם "טומאהוק" ופצצות מסוג "מפצחות הבונקרים" שהוטלו ממפציצים פגעו במבנים בדרום בגדד בסביבות 4:20 בבוקר. עיראק טוענת כי אזרח אחד נהרג ומספר נפצעו. האמריקנים אומרים כי עוד מוקדם להעריך את התוצאות. הלילה, בכל אופן - הם אומרים שזה ייראה אחרת.
ובמקביל, התנהלה מלחמה נוספת, תקשורתית: זה החל בהודעתו של הנשיא ג'ורג' בוש לפנות בוקר על פתיחת המערכה, נמשך בהופעה טלוויזיונית של סדאם (מוקלט? לא מוקלט?) שקרא לעמו לצאת לקרב - ונמשך במהלך כל היום עם הצהרות תקיפות של שני הצדדים. העיראקים, מצידם, עברו לשפה גסה במיוחד ועברו לכנות את בוש "הכלב, הנשיא הקטן" ואת שר ההגנה הבריטי "החמור". המתדרך העיקרי מצידם היה שר ההסברה, מוחמד סעיד א-סחאף.
התגובות בעולם התחלקו בין התומכים והמגנים, בהתאם לתמונה שנרשמה גם באו"ם בחודשים האחרונים.

שרון: "ישראל לא מעורבת במלחמה"

בישראל המשיכו לשמור על שתיקה זהירה: גורמי ההסברה הבהירו כי אין שינוי בהנחיות אודות ההיצמדות למסיכות והכנת החדרים האטומים.
אחר הצהריים חזר ראש הממשלה, אריאל שרון, ואמר כי ישראל איננה מעורבת במלחמה בעיראק והוא מקווה שהמצב הזה יימשך, "אך אם נותקף נדע להגן על עצמנו ונתמודד עם כל איום אפשרי מבחינה הגנתית והתקפית". שרון קרא לאזרחים להמשיך בשגרת חייהם, לשלוח את הילדים לגנים ולהגיע למקומות העבודה. הוא הזהיר את ארגוני הטרור ובהם חזבאללה שלא לנסות ולנצל את המצב. ראש הממשלה דיבר בהקמת אתר לזכר מורשת הצנחנים ליד קיבוץ מפלסים.
בעזה נערכו הפגנות בעד סדאם ונגד ישראל והאמריקנים, והעולם הערבי החל לבעור: במצרים כבר היו הפגנות אלימות ונשמעו קריאות לגירוש השגרירים הישראלי והאמריקני.

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד, פליקס פריש וחנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: cnn
ההפצצות בבגדד
צילום: cnn
צילום: sky news
רמספלד והרמטכ"ל מאיירס. "ימים ספורים"
צילום: sky news
צילום: איי פי
הגבול הדרומי. גזרה חמה
צילום: איי פי
צילום: אתר רייתאון
ה"טומאהוק". שוב בפעולה
צילום: אתר רייתאון
מומלצים