שתף קטע נבחר

איי סיישל: גן העדן הוא קלישאה שנמצאה נכונה

אמרתם סיישל, ומיד חשבתם על מים תכולים, חופים לבנים והרבה בטן-גב. מעבר לכך, בארכיפלג הקסום מאמינים בכשפים, הקוקוס הוא סמל לאומי וכאן גם צולם הסרט "עמנואל". לא פלא שהנסיך וויליאם ואשתו בחרו לבלות כאן את ירח הדבש שלהם

"מימינכם - תחנת הדלק", הצביע המדריך בגאווה על תחנה הנראית כאילו "נתקעה" בשנות ה-50. "מולכם", הוסיף לאחר מספר דקות, "הרמזור היחידי שלנו".

 

ברוכים הבאים לאיי סיישל, מקום שבו תחנת דלק ורמזור הם תופעת טבע עבור המקומיים, ועבורנו, התיירים, הם מייצגים את הטבע במלוא הדרו ועוצמתו, חזרה לימים נאיביים, בהם הגאות והשפל של האוקיינוס היו הגורמים המרכזיים לפיהם כיוונו אנשים את חייהם.

 

סיישל היא קבוצה של כ-115 איים הממוקמים מזרחית לאוקיינוס ההודי ואוכלוסייתה מונה 81 אלף איש. 33 מהם מאוכלסים, כאשר רוב האוכלוסייה יושבת ב-3 איים: מאהה, בו מתגוררים 90 אחוז מתושבי האיים, מהם 30 אלף בוויקטוריה, עיר הבירה הקטנה בעולם, באי פראלין ובאי לה-דיג.


חזרה לימים נאיביים. חוף הים של סיישל (צילומים: אורנה בן-חיים)

 

איים קטנים, עיר מיניאטורית, אבל הטבע בסיישל הוא ענק, מרהיב ביופיו ומדהים בעוצמתו. הים מבהיק בגוני טורקיז שונים ומתחלפים, חופי הזהב העצומים משובצים סלעי בזלת ענקיים ודקלי קוקוס הנעים ברוח ומטילים צל מעל, שוניות אלמוגים ססגוניות, דגים בשלל צבעים, מאות סוגי ציפורים, צמחים נדירים, צבי ענק... כל פינה טומנת בחובה הפתעה.

 

עד המאה ה-17 לא היו איי סיישל מיושבים כלל. בשנת 1609 הגיעה לאיים אוניה של "החברה הבריטית להודו המזרחית". בעקבותיה הגיעו ספינות פיראטים, אשר העבירו את תחום פעילותן מן הים הקאריבי אל האוקיינוס ההודי והפכו את האיים לבסיסם. בשנת 1770 הגיעה לסיישל קבוצה ראשונה של עבדים ושל מתיישבים צרפתים והחלה לגדל בו תבלינים, קני סוכר, קפה, בטטות ותירס. כשהפכו האיים לפורחים ומפתים, החלו הבריטים להתעניין בהם, עד שהשתלטו עליהם בשנת 1814. תקופת שלטונם התאפיינה בגידול במספר העבדים והאסירים הפוליטיים.

 

עם זאת, השפה השלטת נשארה צרפתית וגם התרבות היתה צרפתית. ועדיין, הותיר השלטון הבריטי את חותמו. עיר הבירה נקראת ויקטוריה, על שם המלכה ויקטוריה, הנהיגה היא בצד שמאל של הכביש, בדומה לאנגליה, ובמרכז העיר ניצב ה"סמול בן", העתק מושלם של השעון המפורסם בעולם - "הביג בן" הלונדוני. מעבר לכביש ניצב פסל של המלכה ויקטוריה, שהוצב ב-1900 כדי לחגוג את יובל היהלום של המלכה. ויקטוריה היא מרבד ססגוני של כל התרבויות שהותירו את חותמן באיים. אדריכלות בסגנון בריטי קולוניאלי בריטי, בתי קפה בסגנון צרפתי, ניחוחות וטעמים של הודו וסין ומוסיקה קריאולית מקפיצה וסוחפת.


העתק מושלם של השעון המפורסם בעולם. "הביג בן" הלונדוני

 

מדינה שקוקוס הוא הסמל שלה

באיי סיישל שוכנים שני אתרים שהוכרזו על ידי אונסק"ו כאתרי מורשת עולמית. שמורת הטבע ואל דה מיי (עמק מאי) ואלדאברה - אטול האלמוגים המורם הגדול בעולם. כ-4,000 עצים של ה"קוקו דה מר" - קוקוס הים, גדלים בוואל דה מאי הנמצאת בפראלין, האי השני בגודלו, השוכן כ-35 ק"מ מצפון מזרח למאהה.

 

קוקוס הים הוא אחד מסמליה המובהקים של סיישל. הזכרי נראה כאיבר מין זכרי והנקבי נראה באופן מביך כהעתק מדויק של איבר מין נקבי, כולל השערות במקום המדויק. המקומיים מאמינים כי בלילות של ירח מלא ניתן להבחין בפרי הזכרי ובפרי הנקבי של עץ הקוקוס הסיישלי, כשהם משוטטים על החוף שלובי ידיים. מי שיזכה לראותם לא יעזוב את האי לעולם, מאמינים המקומיים.

 

בכלל, למרות שרוב התושבים הם נוצרים-קתוליים, האמונה בעל-טבעי ובכשפים חזקה מאוד בסיישל. לטענתם, הבתים הקולוניאליים העצומים שנותרו מתקופת השלטון הבריטי והצרפתי באיים הם רדופי שדים ורוחות, ויש אפילו מכשפים רשמיים, למרות שהכישוף הוא מחוץ לחוק.

 

הקנאות בה שומרים תושבי סיישל, המכונים בשפתם "סיישלואה", על אוצרות הטבע שלהם, מעוררת הערצה. החוקים המקומיים אוסרים על בניית בית שגובהו יעלה על עץ הקוקוס שגדל בסמוך לו, יש הגבלה של מספר התיירים הנכנסים למדינה, הרשויות מכתיבות לבעלי המלונות איזו צמחייה ישתלו במתחמי המלון, והיא יכולה להיות רק כזו שגדלה באותו אי ומתאימה לתנאי הקרקע והאקלים במקום. הלינה בשטח אסורה, ובעלי חיים שנהפכו לסמל, כמו הצבים הענקיים, ניצלו מהכחדה בזכות ארגוני איכות הסביבה.


פירות טרופיים צבעוניים. לא מראה זר בסיישל

 

עמנואל שלי

אחד האיים היותר קסומים בסיישל הוא לה-דיג, האי השלישי בגודלו, השוכן כ-4 ק"מ מפראלין. אין בו תנועת מכוניות והתחבורה הציבורית היא בעגלות שוורים המחופות בענפי קוקוס. המקומיים נעים באופניים ובעיקר ברגל, ו-4 משאיות בלבד מורשות לנוע באי. רחובות האי רחבים ומוקפים בצמחיה טרופית, יש בו צימרים ובתי הארחה וחופי ים ציוריים. תושביו, כמו רוב תושבי סיישל, מתפרנסים מדגה, מתיירות ומחקלאות.

 

באי נמצא מפעל קוקוס שבו מפיקים בשיטות מסורתיות שמן מפרי הקוקוס,

באמצעות אבני ריחיים. המקומיים מתגאים בעיקר בבית הקולוניאלי בו צולם הסרט "עמנואל" ומחשיבים אותו כאתר תיירות. בלה דיג אף נמצא אחד החופים היפים בעולם "סורס ד'ארג'נט", שמי הטורקיז שלו שלווים ונעימים.

 

המטבח הקריאולי משלב מסורות קולינאריות של מהגרים ממקומות שונים בעולם - טכניקות בישול צרפתיות עם קארי, צ'ילי, חלב קוקוס, למון גראס, שום וג'ינג'ר, היוצרים מטבח מעניין, מפתיע וחושני. אוהבי הדגים ופירות הים יחגגו כאן. הם טריים, זמינים ומככבים בכל ארוחה, לצד אורז, והרבה. השוק הקטן שבעיר ויקטוריה מציע דוכני תבלינים, פירות טרופיים צבעוניים, פירות ים, דגים כמו טונה, רד סנאפר, דג הטונה, סרדינים ואפילו כריש ענק הנפרש במקום לנתחים.

 

מעל הריחות, הנופים והיופי מרחפת תמימות מקסימה. תושבי סיישל נעימים וחייכניים, שלווה כובשת מרחפת באוויר ואתה מוצא עצמך מטייל ומחייך לעצמך כל העת, ואף נענה בחיוך מכל עבר. אין מנוס מליפול במהלך חופשה בסיישל לקלישאה השחוקה - אכן מדובר בגן עדן. עכשיו ברור לכולם מדוע הנסיך וויליאם ואשתו בחרו לבלות כאן את ירח הדבש שלהם.


מסורות קולינאריות של מהגרים מהעולם. דוכן תבלינים בשוק המקומי

 

מודיען שלום

ציוד: בגדים קצרים, בגד ים, מקדם הגנה, שנורקל וציוד צלילה.

מזג אוויר: הטמפרטורה בכל עונות השנה נעה בין 24 ל-30 מעלות צלזיוס, הלחות גבוהה. עונת המונסונים היא מנובמבר עד מרס.

 

כסף: המטבע הרשמי הוא רופי, אך יקבלו מכם בשמחה גם דולרים ויורו, ובשער חליפין נוח בהרבה מזה הרשמי.

ויזות: אין צורך בויזה על מנת לבקר בסיישל, אך יש להציג כרטיס חזרה ואישור על הזמנת מקום לינה.

ספורט ימי: שלל דגים ואלמוגים ממתינים למשנרקלים בשוניות המוגנות. דולפינים מצויים בשפע בין האיים.

שפות: השפות הרשמות הן צרפתית, אנגלית וקריאולית. השילוט כולו באנגלית ולפיכך קל מאוד להתמצא.

מה עושים: הרבה בטן גב, טיולים קצרים בטבע, שיט בין האיים, צלילות, פינוקים. מי שמחפש שופינג וחיי לילה סוערים – סיישל איננה הכתובת עבורו.

איך מגיעים לגן העדן הזה: חברת "מדראפט ספיריט" מציעה מספר פעמים בשנה טיסות ישירות בתקופת החגים ובקיץ. טיסה ישירה אורכת שש שעות בלבד. כאשר אין טיסות ישירות, ניתן להגיע דרך אירופה. אז לוקחת הדרך לשם כמעט יממה, אבל הכל נשכח מיד כשמגיעים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקוקוס נחשב למוטיב מרכזי בסיישל
צילום: אורנה בן חיים
מומלצים