שתף קטע נבחר

תמונה אחת שווה אלף מילים

כאשר שמירת תמונה דיגיטלית עולה פחות מרבע אגורה, לא פלא שאנו טובעים בים של JPG-ים. כל מה שצריך לדעת על תוכנות ניהול אלבום, חלק ב'

אחרי שסתמתם את הדיסק בכמה אלפי תמונות, איך מוצאים אותן בין עשרות אלפי הקבצים האחרים, שמכסים את המרחב המגנטי מאופק לאופק? כל מה שרציתם לדעת על אלבומי תמונות, חלק שני ואחרון.

ACDSee 5.0

זה מוצר וותיק שאיבד את מקומו בצמרת משום שהוא לא התחדש בקצב הרצוי. הוא סובל מעודף תגים, סרגלים וכלים אחרים, שאין מקומם בתוכנת חובבים, ומצד שני חסרות לו כמה תכונות חשובות בתחום ההדפסה והדפדוף. ברירת המחדל לחיפוש היא מבט היררכי על עץ הספריות, בתקווה שהשמות אומרים לך משהו.
כמובן שזה לא מצליח, אז עוברים למבט "לוח שנה" יותר מוצלח אבל לא נוח לשימוש כמו ציר הזמן. איכות ה-Thumbnail עלובה וכדי לזהות תמונה עליכם לפתוח אותה - תהליך גוזל-זמן ומרגיז. לזכות התוכנה יאמר כי היא מאפשרת לראות ולערוך את תגי EXIF, בהם רשום המידע הסטנדרטי שכל מצלמה שומרת יחד עם כל תמונה (כמו תנאי הצילום).
לכידת התמונה קלה וארגז הכלים לצורך עריכה כולל יותר ממה שהחובב המצוי צריך, כמו פילטרים ואפקטים של "חידוד" (Sharpen), "טשטוש" (Blur) והבלטה (Emboss). התרשמנו במיוחד מהיכולת של פילטר העיניים האדומות ולהחזיר למצולמים את צבע העיניים המקורי. חמישים דולר.

CompuPic 6.S

אין הרבה סיבות לבחור דווקא בתוכנה הזאת, שלמרות הוותק שלה עדיין לא מספקת את הסחורה במרבית הקריטריונים שלנו. למעט באספקט הריטוש, היא תת-ממוצעת ובלתי מספקת בעליל. הממשק אומנם פשוט, המחיר נוח (40 דולר, מהאתר www.photodex.com) וקיימת התייחסות שטחית למרבית הנקודות שהעלנו כחשובות, אבל המימוש די צולע ויש צורך דחוף במקצה שיפורים. מאחר ויש כל כך הרבה מוצרים טובים יותר, לא נבזבז על CpmpuPic מקום יקר.

iO Presentation Manager 3.2

התוכנה הזאת הגיעה לשוק האלבומים מתחום אחר, הכנת תמונות למצגות עסקיות, והתוצאה היא חוסר התאמה בין נקודות החוזק שלה לנקודות החשובות לקהל היעד. יש לה אוסף כלים מרשים ורב עוצמה, אך המחיר הוא ממשק מורכב מדי וקצת מפחיד לחובבים. אפשר לעשות איתה הרבה, אבל רק בתהליכים ממושכים שדורשים לימוד ותרגול.
מנגנון ניהול הקבצים אינו מוגבל לתמונות, הוא תומך גם בוידאו ובאודיו, והתוצאה היא שעליכם לנווט בין יותר מדי תפריטים עם יותר מדי פונקציות שלא רציתם לדעת על קיומן. מושגי היסוד של התוכנה תורמים לבלבול משום שהם מתייחסים ל"אוספים" אחרת מל"גלריות", שהן אוספים של אוספים. בצד הזכות נרשום לה כלי יעיל מאוד להוספת מילות מפתח לתגים, וחיפוש בוליאני משוכלל לפי אותם תגים.
למשל, אם הכנתם תגים מתאימים, אפשר לחפש תמונות של כל האירועים המשפחתיים משנת 2001, למעט ברית מילה או יום הולדת, בהן מופיע משה אבל לא חיים. אתם לא צריכים לזכור את מילות המפתח משום שהתוכנה עושה זאת עבורכם. 45 דולר מהאתר www.go-io.com.

Paint Shop Photo Album 4 (גרסת ביטא)

למרות שהיא לא מושלמת, תוכנה זו ראויה למבט שני. היא אחת מהשתיים (השניה היא Picasa) שעברו את הבחינות שלנו בציון טוב מאוד (4 כוכבים מתוך 5) במיוחד בזכות הכלים המצוינים שלה לריטוש והדפסה, מורשת תוכנת האם Paint Shop Pro.
החולשה העיקרית היא בצד הדפדוף, משום שהיא לא משתמשת במטפורת ציר הזמן. מנגנון התיוג והחיפוש עובד בצורה מושלמת, עם מסד נתונים של מילות מפתח במבנה היררכי. ניתן לחפש לפי שמות, תאריכים, נתוני הצילום (EXIF) ומיקום באלבום מסוים. ערכת כלי העריכה מספיקה לכל הדרישות של צלם חובב, כולל אשף שעוזר למתחילים לבצע שיפורים בסיסיים.
מודול ההדפסה משוכלל מאוד ומאפשר הדפסת תמונות שונות בחיתוכים ובהגדלות שונות על אותו הדף. יש כלי לא רע להכנת מצגות והפצתן באינטרנט או על CD-R/RW, כולל הוספת מוזיקת רקע וצריבת תקליטורי וידאו מסוג VCD ו-DVD. בהחלט באה בחשבון, תמורת 49 דולר.

Picasa 1.5

זו המועמדת השניה שלנו לרשימת המומלצות לקניה, אם כי היא לא מתאימה לכולם. יש לה את הממשק המקורי והאינטואיטיבי ביותר, פונקצית לכידת התמונה שלה כמעט מושלמת ויכולת הדפדוף טובה יותר מבכל מוצר מדף אחר שזמין היום. אבל היא חלשה בקטע של תיוג וארגז כלי הריטוש יכול לקבל קצת עזרה מחברים מקצועיים. באופן כללי אפשר לאומר כי היא, יותר מכל תוכנה אחרת, עוצבה לקהל היעד החובבני והדבר מתבטא בפרטים.
למשל, המעצבים ויתרו על יכולת חיפוש בוליאנית, על לכידת וידאו, על דחיסת תמונות ועל יכולת עריכה של בהירות וניגודיות. מצד שני, היא קלה מאוד לשימוש ומטפורת ציר הזמן מהווה מראה מרענן על המכתבות המשעממות שמקובלות ביישומי PC. הפונקציונליות של מודול המצגות אינה עשירה, אבל מודול ההדפסה עומד בדרישות. בסך הכל זו תוכנה מעוררת עניין, שעולה רק 30 דולר ומספקת תמורה הוגנת.

Preclick Photo Organizer 1.2

הדבר הטוב ביותר שאנו יכולים להגיד על תוכנה זו הוא, שאפשר להוריד אותה בחינם מהאתר www.preclick.com. מאחר ולא בודקים בשיני סוס שמקבלים במתנה (אמרה ידועה בין סוחרי סוסים, שידועים בדמיונם לפוליטיקאים, שטבעו גם את האמרה "אין ארוחות חינם" - ולא רק לסוסים חסרי שיניים שמקבלים במתנה) נתעלם מכך שאין בה כלל פונקצית לכידת תמונה.
אין בה יכולת ההדפסה קיימת רק כדי לצאת ידי חובה, וכלי הריטוש ושיתוף האלבום קמצניים כדמויות ממחזה של מולייר. אז מה כן טוב, אתם שואלים. המחיר, כבר אמרנו, קלות השימוש - ובמידה מסוימת גם פונקציות התיוג, חיפוש ודפדוף. מי שלא מוכן להוציא כסף על מוצר מלא יותר, יוכל להסתפק בסוס חסר השיניים הזה.

Ulead Photo Explorer 8.0

התוכנה הזאת היא וריאציה חדשה על מנוע ישן, שבמקורו נועד רק לעריכת תמונות ומצגות של שקופיות ווידאו. בתור שכזה יש לו כלים חזקים יותר מכל מוצר אחר בסקירה, אך המיצוב שלו בין תוכנות אלבום לחובבים הוא פרובלמטי. מצד אחד הוא מורכב ועשיר מדי בכלים מקצועיים, ומצד שני חסרים לו כלים בסיסיים של תיוג וחיפוש, שהם חיוניים בקטגוריה הזאת.
התוצאה היא חוות דעת פושרת של השופטים, למרות שכולם מסכימים כי בכמה תחומים הוא בהחלט צועד בראש. בין אלה אפשר למנות את מודול לכידת התמונה ואת פונקציות השיתוף. גם ההדפסה והריטוש תופסות מקומות מכובדים ואפילו קלות ההפעלה ראויה לצל"ש.
אבל חסרה לנו מטפורת ציר הזמן, התיוג חסר גמישות מספקת ואין חיפוש בוליאני. מצד שני יש כלים נהדרים ליצירת מצגות והעברתן לתקליטורים או להפצה באינטרנט. המחיר, 30 דולר בלבד, הוא פיצוי חלקי בלבד לתכונות שחסרות.

Adobe Photoshop Album

התוכנה הזאת לא עברה מבחנים פורמליים משום שהיא עוד לא שוחררה להפצה בזמן הקובע. היום אפשר להשיג אותה בגרסת ביטא (פרטים באתר www.adobe.com), שהרשימה אותנו מאוד. נראה שכדאי לחכות לה למרות האיחור. אדובי הכלילה בתוכנה שלה את רוב האלמנטים החיוביים שמנינו באחרות, החל במטפורת ציר הזמן, דרך צפייה מוקדמת (Preview) בתמונות תוך כדי הייבוא מהמצלמה, וכלה ביכולות חיפוש מתקדמות - אפשר אפילו לחפש תמונות לפי קומפוזיצית-צבעים דומה.
למשל, אתם פותחים תמונה משפת הים ומחפשים תמונות דומות והתוכנה תציג את כל אלה שכוללות פרופורציות דומות של צבעי חול וכחול. כלי העריכה כוללים מספר כפתורים לתיקון תמונות בלחיצת כפתור אחת, כמו Auto Color ו-Auto Levels. מספר גדול של אופציות הדפסה מציעות תבניות מוכנות לכל מיני פרוייקטים, כמו מצגות, לוחות שנה, כרטיסי ברכה מסוגננים וכדומה.
אפשר לבנות גלריית תמונות וירטואלית, הכוללת חדרים תלת-ממדיים שעל קירותיהם יוצגו התמונות, ולטייל בגלריה על ידי הזזת העכבר. הבעיה היחידה שיש לנו עם Photoshop Album היא, שהתוכנה לא זמינה עדיין בצורה מסחרית. במחיר מיועד של 50 דולר, זו הולכת להיות להיט.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פי סי מגזין
תמונה שווה אלף מילים
צילום: פי סי מגזין
צילום: פי סי מגזין
פחות מרבע אגורה
צילום: פי סי מגזין
מומלצים