שתף קטע נבחר

חבל ונטו בצפון איטליה

לגבעות בין הרי הדולומיטים ועמק נהר הפו קוראים תושבי האזור פדמונטנה (למרגלות ההרים). דלית קצנלבוגן חזרה מוקסמת מטיול השוזר נוף, אמנות והיסטוריה

אזולו מאזר באסאנו מרוסטיקה 

אל העיירה ההררית המקסימה אזולו הגענו מכיוון צפון, בדרכנו חזרה מהרי הדולומיטים אל ונציה. היה קשה מאוד להיפרד מההרים - קיסמם עוד המשיך להצית את דמיוננו ולהפעים את ליבותינו, וממרומי פיסגת מונטה גראפה נראה לנו אזור הפדמונטנה המישורי, בתוכו שוכנת העיירה אזולו, שטוח ומשמים.
אך אזולו, הנמצאת בלב חבל ונטו שבצפון איטליה, היתה כולה הפתעה: הררית להפליא ועם זאת עירונית, בעלת מראה מלא הוד ופאר של מי שהיתה.
היא לא נראתה מתרגשת במיוחד לקראת האורחים הרגילים של סוף השבוע, משל היתה זכרון יעקב של צפון איטליה: רוב התיירים מקומיים - זוגות שיצאו לאחר צהרים קצר בסביבה, צעירים שתופסים רגע של שמש בבית קפה בפיאצה גריבלדי, וסתם תיירים רגילים כמונו, ששמעו שמועת אזולו ובאו לעמוד על טיבה.
כמעט לא שומעים כאן שפות זרות: לגבי תיירים רבים היא עדיין בגדר סוד כמוס, שלא כערי רנסנס אחרות, עליהן צובאים מדי יום גדודים של אוטובוסים.

אזולו

הדוכסות של קתרינה קורנרו

הדמות הראשית בסיפורה של אזולו היא קתרינה קורנרו, בת למשפחת אצולה ונציאנית שעם נישואיה הפכה למלכת קפריסין. לאחר מות בעלה ובנה, נאלצה להחזיר את קפריסין לשליטת הרפובליקה הונציאנית ובתמורה קיבלה ממנה בשנת 1489 את אזולו, בה הקימה דוכסות שאל חצרה נשאבו אמנים, משוררים ואנשי רוח. קתרינה שלטה בעיר עד שנת 1509, אז ברחה מאימת הקיסר הגרמני מקסימיליאן לונציה, שם הלכה לעולמה שנה מאוחר יותר.

כדאי להשאיר את הרכב מחוץ לחומות העתיקות ולהיכנס דרך שער סנטה קתרינה אל מרכז העיר הקטנטונת. בקרו בחצר טירת המלכה בעלת מגדל השעון המסיבי, כאן קבעה קתרינה את משכנה. כיום נמצא שם תיאטרון דוזה, הנקרא על שם השחקנית האיטלקיה אלאונורה דוזה, הקבורה באזולו. רדו אל פיאצה גריבלדי, אשר במרכזה מזרקה נאה. בפינת הכיכר נמצא המוזיאון העירוני, במבנה מהמאה ה-15 שקירותיו מצויירים בפרסקאות. במוזיאון אוספי אמנות וארכיאולוגיה, חדרים המוקדשים לאמנים שחיו ופעלו באזולו, כמו דוזה והמשורר רוברט בראונינג, וכן כתבי יד של המלכה קתרינה.

הממשיכים במורד רחוב פייטרו במבו יגלו חנויות מעצבים אלגנטיות ומיוחדות, מעדניות המציעות מזון מתוצרת מקומית ואווירה ימי-ביניימית משהו הנושבת מן הבתים והסמטאות. בכל סופשבוע שני בחודש (מלבד יולי-אוגוסט), מתקיים כאן שוק עתיקות, שהוא אחד הגדולים והחשובים באיטליה. המלון המפואר ביותר באזולו הוא villa cipriani, השוכן בארמון יפהפה מהמאה ה-16. לסיום הביקור באזולו כדאי מאוד לעלות דרך שביל מדרגות היוצא משער קולמריון אל ראש הגבעה ולבקר בשרידי המצודה החולשת על העיר. הנוף הנשקף מהחומות הגבוהות מגיע עד מרגלות ההרים, וכולל כמובן תצפית יפה על אזולו עצמה.

מבנה לבן, הנראה ממרחק כמקדש יווני עם כיפה עגולה וגדולה, תפס את העין ולא הירפה, עד שהטרחנו עצמנו לעמוד על טיבו מקרוב: זהו הטמפיו קנוביאנו - כנסיה אותה תיכנן אנטוניו קאנובה, הגיבור הראשי של הפיסול הניאו-קלאסי האיטלקי, בה נמצא גם קברו. המבנה, הנראה כשילוב של מקדשי הפרתנון והפנתאון, נמצא בעיירה פוסאניו, בה נולד קאנובה ב-1757. אפשר לבקר גם בג'יפסוטקה (גלריית יציקות גבס), המציגה מודלים מגבס, פסלי שיש, רישומים, ציורי שמן וסקיצות. ביתו של קאנובה, הנמצא בסמוך, פתוח אף הוא לקהל.

חזור למעלה
מאזר

ביקור בוילה מדהימה

קילומטרים ספורים ממזרח לאזולו, בעיירה מאזר, נמצאת אחת הוילות היפות ביותר של האדריכל המפורסם בן המאה ה-16, אנדראה פאלדאיו. פאלאדיו, יליד פאדובה, גדל בויצ'נזה, שם עבד כשוליה בסדנת סיתות אבן. כאמן הושפע מהתרבות הקלאסית, אליה נחשף בין השאר במהלך מסעותיו לרומא. הוא חקר ורשם את שרידי המבנים העתיקים, ואימץ במבנים שתכנן את הערכים, הצורות והרעיונות הקלאסיים.

פאלאדיו בנה ארמונות, כנסיות ומבני ציבור בערי ונטו. באזור הכפרי - כמו לאורך תעלת ברנטה, בין ונציה ופאדובה ובאזור שמסביב לעיר ויצ'נזה - תיכנן וילות שהוזמנו על ידי אצילי ונציה והסביבה. את וילה ברברו במאזר תיכנן פאלאדיו עבור האחים דניאלה ומרקאנטוניו ברברו. דניאלה היה אציל, הומניסט וחוקר שעימו ערך פאלאדיו את מסעו האחרון לרומא. מרקאנטוניו היה שגריר הרפובליקה הונציאנית בקוסטנטינופול, והאיש בעזרתו הגיע פאלאדיו אל תוככי האצולה הונציאנית. הוילה נראית כשילוב בין מקדש קלאסי לאחוזה כפרית, וחדריה מקושטים בפרסקאות של הצייר פאולו ורונזה. הוילה משמשת כיום למגורים, ופתוחה לביקור בימי א', ג' ושבת, בשעות 18:00-15:00. למרגלות הוילה נמצא הטמפייטו, ששימש גם כקאפלה פרטית של הווילה וגם ככנסיית הכפר.

חזור למעלה
באסאנו

בעקבות הגראפה

ישנן ערים שכדאי לפקוד אותן לפנות ערב, לפני השקיעה, ובאסאנו דל גראפה היא ללא ספק אחת מהן.

את באסאנו, הנמצאת ממערב לאזולו, חוצה נהר הברנטה, וגשר העץ המקסים, שנבנה גם הוא על פי תכניתו של פאלאדיו, היה הסיבה העיקרית לבואנו. הגשר, שנהרס והוקם מחדש פעמים אחדות, הוא סמלה של העיר היפה. באסאנו היא עיר תעשייה ומסחר משגשגת, המפורסמת בתעשיית הקרמיקה שלה וכמובן בגראפה שלה.

בקצה הגשר נמצאת הגראפריה ההיסטורית, מקום מפגש למקומיים ותיירים, הבאים ללגום מהגראפה של נרדיני - בית זיקוק הגראפה הראשון באיטליה שהפעיל טכניקות תעשייתיות מודרניות לייצור המשקה, אותו מייצרים מזיקוק הקליפות, הגרעינים וכל מה שנשאר מהענב אחרי שהפך ליין. מי שמתעניין מעבר ללגימה קלה, יוכל לקבל הסברים על תהליך ייצור המשקה במוזיאון הגראפה, הנמצא מול הגשר. בקרו בפיאצה דלה ליברטה, בפיאצה גריבלדי וברחובות הסמוכים להן כדי לחוש את האלגנטיות של העיר, המתבטאת בארמונות, בחנויות ובמבני הציבור שלה.

חזור למעלה
מרוסטיקה

טורניר שחמט חי

מבאסאנו תוכלו להמשיך בכביש 248 אל מרוסטיקה האצילית, מוקפת החומות, אליה מגיעים בכל שנה זוגית המוני תיירים כדי לצפות במשחק שחמט מיוחד במינו, הנערך עם כלים אנושיים - שחקנים חיים הלבושים בתחפושות, המגלמים במשך כשעתיים משחק שחמט אמיתי. כל בני העיר יורדים אל הכיכר המרובעת, שרצפתה מעוצבת כלוח שחמט ענקי, כדי לחזות באירוע, ששורשיו במאה ה-15, עת היתה מרוסטיקה חלק מהרפובליקה הונציאנית.

ראש העיר, תדאו פריסיו, משכיל והומניסט, הבטיח לנתיניו שנות שלווה ושלום. מספרים כי שני אצילים, רינאלדו וויארי, ביקשו כל אחד בנפרד את ידה של בתו הבכורה של ראש העיר, ליאונורה. הם פנו אליו כדי שיערוך ביניהם דו קרב, אך הוא העדיף לערוך טורניר שחמט, שימנע שפיכות דמים, ואף הבטיח את ידה של בתו הצעירה למפסיד בקרב. ב-12 בספטמבר 1454 התקיימה התחרות, בה ניצח ויארי, שהיה, כך מספרת המסורת, האביר המועדף על ידי ליאונורה הבכורה. הטורניר האחרון נערך בספטמבר 2002, והמעוניינים לצפות באירוע ייאלצו לחכות עד סתיו 2004.

בכל מקרה, הנה מלון יפהפה הנמצא בסמוך לכיכר, בו מומלץ בכל לב לשהות, אם יזדמן לכם לעבור במרוסטיקה, עם שח או בלעדיו: המלון נקרא orim due, והוא חדש ומעוצב בצורה מקסימה. מחלונות החדרים הפונים לרחוב אפשר לראות את מצודת העיר, הצופה אל מרוסטיקה מראש הגבעה. אתר המלון ב'אתרים נוספים' בטור הימני.

ממרוסטיקה צאו דרומה אל ויצ'נזה, בה תוכלו לראות יצירות נוספות של פלאדיו, כדוגמת הבאזיליקה והתיאטרון האולימפי, ומשם, תוכלו להחליט אם לנסוע מערבה (לכיוון ורונה ואגם גארדה) או מזרחה (לכיוון פאדובה וונציה). האפשרויות שמציע אזור ונטו, כפי שתוכלו להיווכח בעצמכם, הן רבות.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים