שתף קטע נבחר

חוויות חקלאיות בשדמות דבורה

את מקומם של הלולים והחממות תופסות היום אטרקציות בהן תוכלו להיניק גדיים, לרדות דבש ולרקוח ריבות. אילנה מסר חזרה מוקסמת. ויש גם לקט המלצות ליום העצמאות

דבש רפת ריבות לינה 
ועוד באיזור 

יותר ויותר מושבניקים נוטשים את החקלאות לטובת פיתוח תיירותי. ביקור בן יום במושב שדמות-דבורה בגליל התחתון ממחיש את התהליך שעובר על חקלאי ישראל יותר מכל: הנחלות החקלאיות הפכו לאתרי תיירות. ניתן למצוא שם את הרפת של נפתול, הכוורות של יגאל, מכלאות הגדיים של עודד, תעשיית הריבות של רחל וחדרי האירוח הציוריים של מיקי ינון, המלמדת גם בישול.
כל אלה תפסו את מקומם של הלולים, חממות הפרחים ושדות הפלפלים. האם לכך התכוונו בוני הארץ ומייסדיה? האם כך הגה אוסישקין את חיי האיכר העברי? לאו דווקא, אבל צריך לחיות. והחקלאות, במיוחד, היא ענף במשבר.
מרוויח מכך התייר המקומי, שחווה את כל קסמיו של הכפר התיירותי. אם חשקה נפשכם לחזות בחליבה של פרה שופעת עטינים, או לבחון כיצד הופכות דבורים את הצוף לדבש, איך הופכת ערימת פירות למירקחת מתקתקה ושיכר צבעוני, ואיפה צומחים התבלינים שעולים בסוף השבוע על שולחן המשפחה החגיגי, אין לכם אלא לעלות צפונה ולנחות בירכתי שדמות דבורה. את השאר יעשו האיכרים שהפכו לאנשי שיווק, ויש לומר שהם עושים זאת בחן ובחביבות.

דבש

דבורת התבור

בשדמות דבורה, מישובי חומה ומגדל, חיות 80 משפחות. "אין חקלאים שבעים עד המצח", אומר יגאל בן זאב, שהקים בחצר האחורית שלו את 'דבורת התבור'. אולי בעצם יש חקלאים מבוססים, הוא מהרהר, "אבל רק במקומות בהם משחק הנדל"ן".

לא להיבהל. החקלאות בישראל לא נגמרה עדיין, ובסלט הישראלי נוכחים עגבניות ומלפפונים תוצרת הארץ. אך בשדות העמק חל מפנה דרמטי. "התייתמנו מהאידיאולוגיה", מסכם יגאל.

לפיכך, ב'דבורת התבור' מציעים לתייר המקומי סיור בדרך הדבש. מדריכות צעירות בטישרט וכובע מלמדות כיצד רודים דבש ומה עושות תולעי המשי. ילדים ילמדו שם איך מפיקים נר מדונג ואיך מציירים על בד משי, והוריהם יבינו עד כמה לא ידעו על עולם הרמשים. על רקע של קרקור תרנגולות ופעיית גדיים הן מובילות קבוצות של תיירים בני כל הגילאים במסלול סיבובי ברחבי החצר האחורית של המשק.

כל ילד יקבל הביתה מזכרת ויתכבד במזנון בסוכריה על מקל. הדבש הטרי הניגר מברז חבית ענקית אל הצנצנת עולה 38 שקל לק"ג, ויש גם מוצרי חלבה ומרציפן. במקום נערכות סדנאות יצירה לילדים - הכנת פרפרים מקליפת עץ תות וציור תמונה על בד משי. אתר גידול המשי הוא המקום היחיד בארץ בו מגדלים משי באופן מסחרי והצפייה במאות הפקעות הלבנות שמייצרים זחלי המשי היא חוויה.

טל': 6767459-04.

חזור למעלה
רפת

הרפת של נפתול

במרחק קצר משם יוביל אתכם הריח לרפת של נפתול. 300 רפתות קטנות נסגרו השנה בארץ והממשלה מבטיחה סיוע, אך מערימה קשיים. לא איש כנפתול יישבר. ברפת שלו מתפרקדות על החציר פרות בשן שעטיניהן מתפקעים מחלב חם וטעים. נראה שנפתול נהנה מהקשר עם המבקרים החוזרים אליו כל הזמן. הוא מארח לבבי וחייכן המתאים לשמש תמונת פרסומת לחקלאי ותיק, מחוספס-לשעבר וחינני. הנתיב הלימודי עובר דרך הפרות למכון החליבה, שם מתכבדים בשוקו או בחלב עשיר בטעמיו, מלטפים את העגלים הקטנטנים וניתן גם להצטרף למסע אופניים עם עודד, נפתול-ג'וניור, מיערות-מנשה עד יער בית-קשת והכרמל.

סיור ברפת של נפתול נמשך שעה וחצי ועולה 15 שקל לאדם. תנו כבוד, הרפת של נפתול היא זוכת פרס חלב הזהב לשנת 2001. במהלך הסיור תוכלו, בנוסף להרחבת השכלתכם בענייני ייצור חלב, גם להניק עגל מבקבוק ולהכין במו ידיכם שמנת מתוקה מחלב טרי.

טל': 6766212-04.

חזור למעלה
ריבות

בית הריבות של רחל

הטיול בחצר האחורית של המשק יקח אתכם אל בית הריבות והשיכר של רחל, קונדיטורית בת המושב המנהלת ב'משק קוטין' מרכז מבקרים המאפשר גם לצפות, גם לשמוע וגם לטעום. על הדלפק של רחל ניצבות עשרות מרקחות מפירות העונה, בקבוקי שיכר וליקרים מיוחדים, זיתים כבושים ואפויים (משהו מיוחד למקום) ושמן-זית.

"אנחנו נותנים לטבע לעשות את שלו", אומרים רחל ודוד, המייצרים בשיטה טבעית, ללא חומר משמר, ריבות ויינות מכל פרי העולה על הדעת: שזיפים, בננות, תות-שדה, פומלות, אתרוג, תפוזים סיניים, תאנים ושסק. המגיע למקום נהנה מהדגמות מתוקות. מדי פעם מתקיימים במשק קוטין אירועי אסיף וסדנאות לכיבוש זיתים. מחיר צנצנת ריבה (משובחת): 15 שקל. לכו על ריבת תפוחים בקינמון. על השולחן הכורע מכל טוב מונחות גם פיתות ישר מן הטאבון.

טל': 6769713-04.

חזור למעלה
לינה

הבקתות של מיקי

מי שהקסם הכפרי תופס אותו עד הסוף, מוזמן ללון בבקתות הנופש של מיקי ינון. מדובר בחמש בקתות עץ הצופות אל התבור, כשבכל אחת מהן ג'קוזי זוגי, מטבחון מצויד היטב, טלוויזיה, פינת הסבה ומערכת מוסיקה.

מיקי ודני ינון הפכו אהבת בישול לאמנות. לארוחת בוקר המוגדרת בפיהם צרפתית-ישראלית, מגישה בעלת הבית, שפניה קורנים שלווה פסטורלית, על מפה משובצת ומפיות בד, שלושה סוגי קיש (בצל, פטריות, גבינות), לבנה ביתית, חביתות ירק, גבינת עיזים עטופה בפיסות חצילים, פטה דג, לחמניות בית זרועות חיטה וסלטים בהרכבי ירקות שונים.

המיצים, הקפה המשובח, העוגיות, כל אלה מוגשים בשפע צבעוני, כשהתבור בכל הדרו יושב מול העיניים. לנשארים ללון, מפזרת מיקי וורדים על המיטה. בקרוב יפתחו בבקתות שלה סדנאות בישול. טיילו בנחל תבור הקרוב (אפשר לרחוץ עתה בגבים) והתבוננו בפריחה המדהימה. פשוט גן עדן שאחריו משלימה החגיגה הקולינרית של מיקי את התסריט.

טל' 6767745-04.

חזור למעלה
ועוד באיזור

לקראת יום-העצמאות, כדאי לפקוד את אתרי ראשית ההתיישבות ומלחמת-השחרור הפזורים בעמק יזרעאל. מדובר במוזיאונים יפהפיים ורוויי נוסטלגיה, בהם אוסף פריטים ומסמכים מתקופת ראשית ההתיישבות ומלחמת-השחרור, כולל סליקים מקוריים.

מוזיאון תולדות העמק במזרע

הליפט שהביאו עמם חברי מזרע הראשונים ב-1923 עומד בחצר המוזיאון שבפאתי הקיבוץ במתכונתו המקורית. כך גם ארגזי המסע שהביאו העולים, על תכולתם הנושאת אופי בורגני-אירופאי. מיטת סוכנות, שידה עם מפת תחרה, טקסט של מרטין בובר בגרמנית. כך חיו ראשוני מזרע ועוד היה להם כוח לשיר בגורן.

ביומן המטפלת של גן הילדים מתועד: "לגידי כאבה הלילה הבטן והוא בכה". חדר העבודה של המוזיאון משמר כלי חקלאות ראשונים תוצרת בית, רתמות סוסים, סירי בישול, תרווד, מעגלה. בפינה נסתרת ממוקם הסליק של מזרע. מדרגות יורדות למעבה האדמה שם מוסתרים הסטנים והקרבינים. על הקיר מתנדנד על קולב מעיל צבאי של טייס בריטי בשירות הוד מלכותה. השיטוט במוזיאון הראשונים של מזרע מרגש. הוא הופך את סיפורם של המתיישבים חלוצי העמק לתסריט שניתן לקלוט אותו בכל החושים. להריח, למשש, להתפעל איך יכלו להסתפק פעם בכל כך מעט, ולהיות כל כך מלאי התלהבות.

מי שרוצים להרחיב את החוויה מוזמנים להישאר ללון בלינה הכפרית של מזרע וליהנות מפריחה אביבית חד פעמית שהאזור כבר מזמן לא ידע כמותה (195 ש"ח לזוג עם ארוחת בוקר ושדות של חרציות ומרגניות).

חצר הקואופרציה במרחביה

בראשית המאה ה-20 נעשה במרחביה נסיון לממש את רעיון הקואופרציה החקלאית שהגה הפרופסור פרנץ אופנהיימר: הבסיס העיקרי היה בעלות לאומית על הקרקע ותשלום שכר על-פי התפקיד והמומחיות. במובנים רבים הקדים רעיון הקואופרציה את זמנו, ורבים מהקיבוצים אשר עוברים כיום תהליכי שינוי חוזרים לחשיבתו הכלכלית של אופנהיימר. מאוכזבי הקואופרציה, שהתפרקה ב-1918, הקימו את נהלל.

מבני החצר במרחביה ממחישים את הרעיון החקלאי של אופנהיימר. החצר הגדולה בנויה בצורת האות ח' ומעוצבת כמו חווה אירופאית. בצד אחד בנייני מגורים, בצד השני מבני המשק והאסם. בקומת הקרקע של החצר נמצא מרכז המבקרים, המספר את סיפורו של רעיון הקואופרציה החקלאית באמצעות סרטון. טל' 6598526-04.

מוזיאון ראשית ההתיישבות ביפעת

כבר בכניסה למוזיאון נעתקת הנשימה מול נוף העמק הפרוש לרגלינו על יבוליו הצבעוניים. במקום נמצאת התצוגה הגדולה ביותר בארץ בנושא ההתיישבות, המספרת את סיפור החלוצים בשנים 1959-1920. תראו שם ביתני התיישבות משוחזרים וחפצים כמו אקדח שיוצר על-ידי עוזי אהרוני וכיסא רצענים מתקופת השואה. התצוגה העשירה משחזרת את אורחות החיים והמלאכות שעיצבו את פני העמק. במוזיאון אוסף חפצים המתעד בדייקנות את הווי התקופה: כלי אוכל מאלומיניום, קצ'לקה, מכונת תפירה ידנית, כוסות רוח ומחבצת חלב. ניתן לשלב פעילויות לימודיות. טל': 6548974-04.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
פרסומת לחקלאי ותיק. נפתול ופרה
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: אלעד גרשגורן
דבש ניגר ופקעות משי. יגאל ויערה
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: אלעד גרשגורן
מיערות מנשה ועד הכרמל. עודד והאופניים
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים