שתף קטע נבחר

"בעוד כמה שנים לא יכירו את העיר"

תוכנית האב של פתח תקוה ל- 20 השנים הבאות הוצגה לראשונה בפני הנהלת העירייה, על ידי היחידה לאסטרטגיה עירונית. התחזית: עד שנת 2025 יגיע מספר התושבים ל- 317 אלף. תוך עשר שנים ייבנה פארק נופש פעיל ובו שבילי אופניים, אגף מלאכותי ומרכז קונגרסים. מחנה סירקין יפונה ובמקומו תיבנה שכונת מגורים שתקלוט עד 50 אלף איש. רחובות מרכז העיר יהפכו למדרחוב. ראש העירייה: "לא ניתן יהיה להכיר את העיר"

מי שיעזוב את פתח תקוה וישוב אליה בעוד עשרים שנה יתקשה להכיר את העיר: מדרחוב ומגדלים במרכז העיר, עשרות שכונות חדשות, שלפחות אחת מהן שתימנה 10,000 יחידות דיור תיבנה על שטחו של מחנה סירקין, פארק ציבורי על שטח של 9,000 דונם בצפון העיר, והעיקר: המון פרצופים חדשים.
על פי תוכנית האב שגובשה באחרונה על ידי היחידה לאסטרטגיה עירונית באגף ההנדסה, תוך עשר שנים צפויה אוכלוסיית פתח תקווה לגדול בעוד כ- 63 אלף תושבים ולהגיע ל- 250 אלף נפש. וזוהי רק ההתחלה: עד שנת 2020 צפויה האוכלוסייה להגיע לכ- 267 אלף נפש, ועד 2025 הצפי הוא ל- 317 אלף תושבים. היום אגב, מונה העיר 187 אלף תושבים.
תוכנית האב, העוסקת בחזון העירוני לעשרים השנים הבאות, הוצגה לראשונה בפני חברי הנהלת העירייה, ובקרוב צפויה להתגבש תוכנית עבודה מפורטת המבוססת עליה. ראש העירייה, איציק אוחיון, שיזם את הקמת היחידה האסטרטגית עם כניסתו לתפקיד בשנת 98', מתגאה: "בעוד כמה שנים לא יכירו את העיר. במרכז העיר למשל, תהיה בנייה מאסיבית לגובה, הרבה רחובות קיימים ייהפכו למדרחוב ותצומצם עד למינימום תנועת כלי הרכב הפרטיים.
"החזון הוא לעסוק בפיתוח מואץ, תוך שמירה על איכות החיים ומתן פתרונות לריאות ירוקות יותר. הבנייה הרווייה לגובה תשחרר שטחים ותיצור מרחבי מחייה גדולים יותר. יוכשרו מקומות חנייה תת קרקעיים רבים, ויוקמו פארקים בפאתי העיר".
דני סוויסה, סמנכ"ל העירייה, העומד בראש היחידה, אמר: "קם כאן צוות שתפקידו לחשוב על העתיד, לשלוט בתכנון העיר ולא לתת להתפתחות להוביל את התכנון".

מגדל העירייה ייהרס

עתודות הקרקע של פתח תקווה עומדות כיום על 7,750 דונם של קרקע ציבורית. מתוכם 2,530 דונם מיועדים להקמת מבני ציבור ו- 5,220 דונם מיועדים לשמש שטחים פטורים. על פי החלוקה של מבני ציבור הצפויים להיבנות על השטח המיועד לכך, יוקדש חלק הארי להקמת מוסדות חינוך (50 אחוז), שירותי בריאות ורווחה (16 אחוז), תרבות ופנאי (17 אחוז), והיתר לבניית חניונים ציבוריים, מבני משרדים ואכסניות נוער.
בעשור הקרוב, על פי תוכנית האב, צפוי להיבנות פארק שישתרע על שטח של 9,000 דונם, משתרע מצומת ירקונים עד לכביש ז'בוטינסקי (פארק אזורים). אוחיון: "במתחם הפארק יוקם קונסרבטוריון ענק. הקונסרבטוריון הקיים ברחוב שלום אש יפונה, כחלק מתוכנית פינוי בינוי שתחדש את אזור מרכז צפון העיר". התוכנית להקמת הפארק תובא לאישור בסוף חודש אפריל בפני המועצה הארצית לתכנון ובנייה.
זאת ועוד: תוכנית השיפוץ של השוק העירוני ברחוב ליפקיס צפויה להתחיל בשנה הקרובה, ובמסגרתה ישתלב השוק בקומפלקס מבנים שיכלול שלושה מגדלים בני 22 קומות, כשכל אחד מהם ישמש למסחר ולמגורים.
בדומה לשוק, בתוך 20 שנה ייבנו שישה מבנים במרכז העיר על קבוצות בניינים ישנים שאינם מיועדים לשימור וייהרסו בשיטת פינוי בינוי.
פקקי התנועה ברחובות מרכז העיר, דוגמת איכילוב וחיים עוזר, יוחלפו מדרחוב שיתבסס על המודל שנבנה בהצלחה בזכרון יעקב: מדרחוב שלצדו מבנים חדשים למגורים, המשתלבים בנוף הבניינים ההיסטוריים המיועדים לשימור.
בנוסף, מגדל העירייה הישן ייהרס, ובמקומו ייבנה מגדל בן 20 קומות, עם כיכר שמתחתיה ייבנה חניון תת קרקעי, המיועד להכיל עד 500 כלי רכב.

פיתוח מואץ בצפון העיר

תחזית האוכלוסייה נערכה על סמך תוכניות בניין עיר, בחלקן אושרו. האזורים העומדים לעבור התפתחות מואצת הם צפון העיר ודרומה. בתוכניות האב חולקה העיר לשמונה איזורים. האזור הצפוני, המשתרע על שטח של 15,015 דונם, כולל את שכונת אם המושבות, קריית אריה, סגולה ומסתיים במבואות הירקון. כיום חיים באזור זה כ- 13 אלף תושבים, ועד שנת 2020 צפוי מספרם להגיע ל- 45 אלף.
האזור הצפון מזרחי, המשתרע על שטח של 7,427 דונם, כולל את שכונות כפר אברהם, פ'גה ובלינסון. מספר התושבים כיום עומד על כ- 15,000 איש ועד שנת 2020 צפוי מספרם להגיע ליותר מ- 25 אלף.
אזור שכונת עמישב משתרע על שטח של 1,365 דונם, ומנה כיום 23 אלף תושבים. עד סוף שנת 2020 צפוי מספר התושבים להגיע ל-38 אלף.
אזור שכונות שערייה ומחנה יהודה, המשתרע על שטח של 2,776 דונם, מונה כיום 23 אלף תושבים. עד סוף שנת 2020 יעלה מספר התושבים לכ- 35 אלף.
הגידול המשמעותי ביותר צפוי באזור דרום מערב, המשתרע על שטח של 2,046 דונם, וכולל את שכונת כפר גנים ג' החדשה. מספר התושבים באזור כיום עומד על 1,500 והוא צפוי להגיע לכ- 25 אלף עד סוף שנת 2020.
לעומת זאת, יהיה גידול איטי באזורים הוותיקים של העיר. אזור מרכז העיר, המשתרע על שטח של 2,648 דונם, מונה כיום כ- 55,000 תושבים. עד סוף שנת 2020 צפוי מספרם של התושבים להגיע ליותר מ- 58,000.
שכונת כפר גנים, המשתרעת על שטח של 922 דונם, מונה כיום 13,800 תושבים. עד שנת 2020 יגיע מספרם ליותר מ- 15,000.
האזור המערבי, המשתרע על שטח של 3,528 דונם, כולל את שכונות רמת ורבר, נוה עוז וקרית מטלון. כיום חיים באזור כ- 24 אלף תושבים, ומספרם צפוי להגיע ליותר לכ- 26,000 עד סוף שנת 2020.
מבין התוכניות להקמת שכונות חדשות בעיר, הגדולה ביותר נוגעת להקמת שכונת המגורים בשטח המחנה הצבאי סירקין. המחנה, המשתרע על שטח של כ- 1,500 דונם, עתיד להתפנות במסגרת התוכנית הממשלתית להוצאת בסיסים צבאיים ממרכזי הערים הגדולות. תחתיו צפויה להיבנות שכונת מגורים שתכלול 10,000 יחידות דיור, המיועדת לקלוט כ- 50 אלף איש.
בנוסף צפויות להיבנות שכונות באזור איצטדיון הפועל (2,000 יחידות דיור), בכפר גנים ג' (6,000 יחידות דיור) ובצמוד לאיצטדיון העתידי בקרית אריה (1,200 יחידות דיור). אוחיון: "כיום אנו נוטים לאשר יותר בנייה למגורים, פארקים
ושטחים ירוקים במקום אזורי תעשייה וזאת מהסיבה הפשוטה שהעיר כבר רוויה במבני תעשייה".

אלף מקומות חנייה

בתוך כך, צפויה פריחה גם במספר גני הילדים ובתי הספר. כיום פרוסים בפתח תקוה 248 גני ילדים. עד שנת 2020 צפוי מסתרם להגיע ל- 509. גם מספר כיתות הלימוד בבתי הספר צפוי לעלות בצורה משמעותית. כך, למשל, צפוי לעלות מספר הכיתות בבתי הספר היסודיים מ- 542 כיום ל- 1,018. גם בבתי הספר התיכוניים, בהם מספר הכיתות כיום הוא 464, צפויה עלייה זהה.
אוחיון: "יוקמו בתי ספר יחודיים ברחוב השחם בקרית אריה, במסגרת התוכנית לבניית קריית חינוך בנושאי ביולוגיה, פיסיקה ומחקר. בתי הספר ישתלבו במתן עזרה במרכזים הרפואיים הקיימים, מתוך כוונה להקים דור חדש של סטודנטים לרפואה בני העיר".
מבחינה תעבורה, יסלל קו הרכבת קלה עילית שיעבור ברחוב ז'בוטינסקי, עד לתחנה המרכזית. זאת בנוסף על רכבת פרברית, שתהיה בחלקה תחתית, ומסלולה יעבור מאזור התחנה המרכזית, דרך רחוב בר כוכבא, כיכר המייסדים ועד הרחובות חיים עוזר וההסתדרות.
התוכנית אף כוללת התייחסות למצוקת החנייה בעיר, כפי שמסביר אוחיון: "הכוונה היא לבנות חניונים תת קרקעיים רבים ככל הניתן. אחת התוכניות היא ליצור אלף מקומות חנייה חדשים במרכז העיר, 500 מתחת לבניין העירייה, והיתר מתחת למגדלי זיסו ברחוב הרצל. גם מתחם היקב הישן ברחוב אושיסקין הופך בימים אלה למגרש חנייה. בנוסף, נפרסם בקרוב מכרז להקמת מסלולי אופניים בכביש 40, דרך לוד. באזור דרך הרב מלכה ובכל השכונות החדשות יוקמו מסלולי אופניים".
בארבע השנים הקרובות צפויים להיפתח ברחבי העיר מרכזי קניות ענקיים. מול תחנת הדלק בדרך רבין מוקם בימים אלה מרכז מסחרי על ידי איש העסקים סמי שמעון. המרכז ייבנה על שטח של 12 אלף מ"ר, וצפוי להפוך לאחד ממרכזי הקניות הגדולים ביותר בגוש דן. מתחם מסחרי נוסף צפוי להיבנות על שטח מגרש החנייה של בית החולים בלינסון, על ידי משפחת דנקנר, בעלת הקרקע. המדובר במתחם שישתרע על שטח של 40 אלף מ"ר, ויכלול שני מגדלים בני 36 קומות כל אחד, קניון ומרכזים רפואיים.
באזור התעשייה סגולה מתוכננים לקום שלושה מרכולים שישתרעו על שטחים של עשרות אלפי מטרים רבועים.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פארק, מדרחוב, מגדלים והמון פרצופים חדשים
מומלצים