שתף קטע נבחר

 

מסתמן: המשטרה תפעיל משמר אזרחי באינטרנט

מפלג עבירות מחשב במשטרה לא מצליח להתמודד עם ממדי הפשיעה המקוונת המתגברים בישראל בשל מצוקת תקציב והיעדר כוח אדם. הפתרון המסתמן: הפעלת משמר אזרחי של גולשים מתנדבים

משטרת ישראל שוקלת ברצינות להקים משמר אזרחי באינטרנט, כך גילה היום (ה') סגן ניצב מאיר זוהר, ראש מפלג עבירות מחשב ביחידה הארצית לחקירות הונאה.
זוהר אמר בחודש נובמבר, 2002, כי ממדי הפשיעה המקוונת בישראל מתרחבים ו"ישראל נהפכה לגן עדן של אתרי הימורים ואתרי אינטרנט פדופיליים שבהם מופצות תמונות קשות שמקורן בהתעללות בילדים". היום הודה זוהר כי על אף שהמשטרה החלה לפעול בעניין, היא עדיין אינה עושה מספיק כדי לאכוף את החוק באינטרנט בשל מצוקה תקציבית.
"מנקודת הראות של המשטרה, האינטרנט הוא ג'ונגל עם חיות משחרות לטרף", אמר זוהר, שדיבר בכנס בנושא "השפעות הרשת על החברה והיחיד" במרכז לישראל יפה בתל אביב. "העבריינים הבינו מהר מאוד את הפוטנציאל שיש לביצוע עבירות באינטרנט תוך ניצול מצבה הקשה של משטרת ישראל. אנחנו נמצאים כמה צעדים מאחוריהם".
זוהר ציין כי מפלג עבירות מחשב עוסק בטיפול בעבירות מחשב על פי הגדרתן בחוק המחשבים כמו הפצת וירוסים, פריצות למחשבים ורשתות תקשורת, ומטפל גם בעבירות שבעבר התבצעו שלא באמצעות מחשב כמו הימורים, גניבה, מרמה, זיוף, סחר בסמים, פדופיליה, ועוד. המפלג התפרסם בזכות לכידת אהוד טננבאום ("האנלייזר") ומאוחר בשל מעצר אמנה מונה, שפיתתה באמצעות האינטרנט את הנער אופיר רחום ושכנעה אותו להגיע לרמאללה, שם נרצח.

הטיפול בהצלת נפשות עלול להיפסק

תחום פעילות שלישי בו עוסק המפלג הוא היענות לקריאות מצוקה והודעות אובדניות שמשאירים בני נוער ומבוגרים בצ'טים ובפורומים ובאיתור כותביהן. במקרים כאלה המשטרה משתפת פעולה עם ספקי האינטרנט וגורמי סיוע שפועלים ברשת כמו עמותת "אשנ"ב" כדי להגיע אל הגולשים המנסים להתאבד ולהציל את חייהם.
שוטרי מפלג עבירות מחשב עושים כמיטב יכולתם להציל חיי אדם אך עשויים להפסיק בקרוב את פעילותם בתחום זה באינטרנט. הסיבה: המפלג סובל ממצוקת כוח אדם חמורה בשל היעדר תקציב. פעולות הצלה לאיתור כתובת ה-IP של הגולש ולהצלתו עשויות להימשך זמן רב ומתבצעות בשעות הלילה, בנוסף לשאר הפעילויות עמן נדרשים שוטרי המפלג להתמודד במהלך היום.
נוסף על כך, על אף שמפלג עבירות מחשב החל להתמודד לאחרונה עם תופעת הפדופיליה המקוונת בישראל, ישנם תחומים שלמים של פעילות עבריינית בהם המשטרה אינה מצליחה לטפל, הודה זוהר.
"אם לא תהיה אכיפה אפקטיבית ברשת אנשים יחשבו שיש אנרכיה וינצלו אותה לטובתם. לא ייתכן שגולש יעלה על אוטוסטרדת המידע לא יוכל להיות בטוח שעבריינים לא יתקיפו אותו בדרך. ללא אכיפה גם המסחר האלקטרוני והיישומים הקהילתיים באינטרנט לא יפרחו".

המטרה: להתגבר על המצוקה התקציבית

המפלג לעבירות מחשב במשטרה הוקם בשנת -2000, זמן רב לאחר מדינות אחרות במערב. 10 שוטרים בלבד משרתים במפלג לעומת גופים מקבילים באירופה שפועלים במסגרת יחידות עצמאיות הכוללות מאות שוטרים. המפלג סובל גם מהיעדר אמצעים טכנולוגיים לביצוע חקירה כמו תוכנות מתאימות ומחשבי כף יד.
מאחר שלא נראה כי המצוקה התקציבית תיפתר בקרוב, המשטרה בודקת יוזמות שונות להתמודד עם העבירות המתבצעות באינטרנט.
אחד הפתרונות המועדפים הנבחנים בימים אלה במשטרה עוסק בחיזוק הנוכחות של משטרת ישראל ברשת באמצעות משמר אזרחי, שיפעל באינטרנט במתכונת דומה ליחידות משמר האזרחי הרגילות. פעילות המשמר האזרחי באינטרנט, אם תאושר, תרוכז על ידי אגף קהילה ומשמר אזרחי במשטרה ותתבסס על עבודת מתנדבים מקהילת הגולשים וחברות עסקיות.
המשמר יכלול בני נוער עם כישורים במיחשוב ותכנות, מומחי אבטחה של חברות עסקיות וגולשים עירניים שיתורו את האינטרנט בחיפוש אחר, ידווחו על פעילויות בהן יש חשד להפרת החוק ויסייעו לטפל בגולשים במצבי מצוקה.

"ללא אכיפה המסחר האלקטרוני ייכשל"

ההצעה להפעיל משמר אזרחי באינטרנט הועלתה לראשונה בפורום ציבורי על ידי גולש שהשתתף במאי 2001 בישיבה מקוונת של ועדת האינטרנט של הכנסת בנושא גבולות חופש הביטוי ואכיפת החוק באינטרנט. ההחלטה להפעיל את המשמר עדיין לא התקבלה ביחידה הארצית אך זוהר אופטימי באשר לסיכוייה.
הפעלת משמר אזרחי חיונית לנושא האכיפה ברשת ותאפשר לנו למצות את הפוטנציאל של הקהילה, הוא ציין. אחד הנושאים הנבחנים הוא שימוש בבני נוער בעלי כישורים בתחום המיחשוב שחלקם יבצעו מעין עבודות שירות למען הקהילה.
"צעירים רבים מבצעים עבירות מתוך סקרנות אינטלקטואלית. אנחנו לא מעונינים להכתים את שמם", אמר זוהר, "למשל, צעיר שביצע עבירה מתחנן בפנינו שנסגור לו את התיק כי הוא מעונין להתקבל לקורס טיס".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם משמר אזרחי הוא הפתרון?
מומלצים