שתף קטע נבחר

ניסוי באונ' בן גוריון: נהיגה תחת השפעת מריחואנה

המחקר החדש יעסוק בשאלה: האם מריחואנה משפיעה על הנהיגה. הנהגים יעשנו סיגריות שעליהן טיפות החומר הפעיל במריחואנה, ויפעילו סימולטור נהיגה

מחקר הבוחן השפעת מריחואנה על הנהיגה יחל בשבועות הקרובים באוניבסיטת בן-גוריון בנגב, כך פורסם היום (ב') במסיבת עיתונאים שערכה הרשות למלחמה בסמים. במסגרת המחקר, אותו ינהלו הפרופסורים דוד שנער ויאיר קסוטו ממחלקת הנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטה, יפעילו 15 משתתפים סימולטורים מתקדמים של נהיגה, כשהם נמצאים תחת השפעת מריחואנה שיקבלו מהרשות למלחמה בסמים.
מאחר שהמחקר יכלול מתן מריחואנה למשתתפים בו, קיבלו החוקרים במהלך השנה האחרונה את האישורים הדרושים לכך ממשרד המשפטים, משרד הבריאות והמשטרה. מינון ה- THC, החומר הפעיל במריחואנה הנמכרת כיום עומד על 1.3 עד 3 אחוזים בממוצע. החומר, שיובא מחו"ל מחברה לייצור חומרים בשם "סיגמה", יכיל מינון דומה של THC. הוא יטופטף על סיגריות רגילות ויעושן על ידי המשתתפים בניסוי. הנהגים הם אנשים שהשתמשו בעבר פעם אחת או יותר במריחואנה.
הסימולטורים ידמו את קטע הכביש שבין מצפה רמון לבאר-שבע, וייבדקו בו מרכיבים הנוגעים לאיכות הנהיגה, מצבו הפזיולוגי של הנהג ויכולתו לאמוד את טיב נהיגתו. בין הפרמטרים שייבדקו: יציבות הגה, סטייה מהנתיב, יכולת לשמר מהירות קבועה, תגובה לאירועים במהלך הנהיגה, בחינת פעילות הלב ועירנות הנהג. תוצאות המחקר יוצגו תוך שנה מהיום, וישוו להשפעת אלכוהול על הנהיגה. עד כה לא נערכו בעולם מחקרי מעבדה שבדקו השפעת מריחואנה על הנהיגה.
מסקר שערכה הרשות למלחמה בסמים עולה, כי אחוז השימוש במריחואנה בקרב בני נוער ובוגרים צעירים (גילאי 12 עד 30) הינו יציב, וכי כ- 8% מהבוגרים הצעירים (גילאי 22-29) משתמשים באופן קבוע במריחואנה. גם במספר תיקי השימוש בסמים שנפתחו במשטרה בשנת 2002 ניכרת עלייה של 10,000 תיקים יחסית לשנת 2001, אך ברשות ציינו כי עלייה זו אינה מעידה על גידול בשימוש.
נתונים נוספים שהציגה הרשות, ממחקר שפורסם בארה"ב בחודשים האחרונים, מעידים על הקשר שבין שימוש במריחואנה בגיל צעיר, לשימוש בקוקאין. לפי הממצאים, בני הנוער שהשתמשו במריחואנה בגיל 14 או פחות ו- 41% מאלה שהשתמשו במריחואנה בגילאי 15-16, דיווחו על שימוש בקוקאין לאחר גיל 26. לפי נתוני הרשות, ישנם כיום בארץ כ-24 אלף מכורים לסמים, מתוך 300 אלף איש שבאו במגע עם סם כלשהו. לדברי חיים מסינג, יו"ר הרשות, 90% מהם עישנו מריחואנה כסם ראשון.
דן גולדנבלט, מזכ"ל רשימתת "עלה ירוק" לשעבר, בירך על המחקר, והדגיש נהיגה תחת השפעת מריחואנה היא נורמה שיש להתנגד לה. "עם זאת, הנושא נחקר בעבר, הן באוסטרליה והן בקנדה, במסגרת מחקרי מעבדה אוניברסיטאים, ונמצא כי הסיכוי לתאונות תחת השפעת מריחואנה הוא קלוש לעין ערוך מהסכנה הנשקפת מנהיגה תחת השפעת אלכוהול. עובדות אלה מוכרות לרשות", אמר גולדנבלט, "אבל אנשיה חוששים לקרוא לילד בשמו. הרשות למלחמה בסמים וגורמים אחרים מוכרחים לשנות את גישתם, שנזקה עולה על תועלתה, ולאמץ גישה של חינוך ילדים, בני נוער והורים בנושא השימוש בסמים. האיסור המוחלט כפי שהוא היום, תורם אך ורק לעבריינים ולסוחרי הסמים".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מריחואנה. האם משפיעה על הנהיגה?
צילום: איי פי
תיבדק יציבות ההגה (אילוסטרציה)
מומלצים