שתף קטע נבחר

שבת אצל סבתא

לידיה נוה מנסה לשחזר את ניחוחות האוכל אצל סבא וסבתא: צ'אי מחדר, חצילים מטוגנים, קובה בורגול וטבית. על הקידוש, ארוחת בוקר בחזרה מבית הכנסת והפלא הגדול בעולם - החמין העיראקי

צ'אי מחדר חצילים מטוגנים קובה בורגול טבית 

סבתא חנה וסבא כדורי, היו אנשים צנועים, פשוטים ומאוד דתיים. הם גרו בפרדס כץ ליד השוק, באיזור צבעוני ורועש, שונה מאוד מהאיזור שלנו.

 

בילדותי הרחוקה, ההורים היו יוצאים מידי שישי, לקראת חצות, לבלות עם הג'מעה, וחוזרים הרבה יותר מאוחר. בכל פעם, הם היו מתארחים בבית של אחד מהחברה, אוכלים ארוחות שחיתות מדהימות, שרים, מנגנים ורוקדים. אבל מה עושים עם שני ילדים קטנים בבית, אם הבייביסיטר הקבועה, הילדה, מסרבת לשתף פעולה בשעות לא קונבנציונליות? שולחים לסבא וסבתא.

 

אצל סבתא תמיד היה שקט ותמיד דיברו בנימוס ובסבר פנים. סבתא אף פעם לא מיהרה, תמיד היה לה זמן לשיחה ובעיקר להקשבה. תמיד היתה לה מילה טובה, ותמיד ידעה להאיר את הפן החיובי של הדברים, גם אם על פניהם לא נראו מלבבים. הרבה ממכאובי הילדות שלי נרפאו בעזרתה. סבא היה איש רציני וכבד ראש. כגבאי בבית הכנסת, היה נוהג כאילו נטל כל העולם על כתפיו, ואת אהבתו הסגירו רק החיוכים הקטנטנים, שלא היה מצליח להסתיר לנוכח תעלולינו.

 

כשהגענו, בצהרי יום השישי, כבר סיימה סבתא את כל ההכנות לשבת. הבית היה מצוחצח ומבריק, המפות פרוסות, הנרות ממתינים לשעת ההדלקה, וריח התבשילים הטריף את החושים. בשעה היעודה, נשמע קול הצפירה המודיע על זמן הדלקת הנרות. סבתא היתה מברכת בהטעמה ובמבטא עיראקי כבד, וסבא היה מברך שבת שלום ויוצא לבית הכנסת.

 

בשובו, היה השולחן ערוך ומוכן לקידוש, וכולנו נרגשים ניצבים מסביב. השקענו מאמצים רבים בנסיונות להמנע מצחקוקים והפרעות בזמן הקידוש, אבל תמיד תמיד נשברנו בשלב שסבא ברך את מלאכי השרת על בואם. אף פעם לא הצלחנו להשתיק את הצחקוקים החנוקים, וסבא היה נועץ בנו עיניים מזרות אימה ונוהם, מבלי להפסיק לרגע את הברכה.

 

אחרי הקידוש הגיע האוכל: קובה בורגול, קובה פטטה, מחשה (ממולאים), דגים ועוד.

 

תפילת בוקר יום השבת מתחילות מאוד מוקדם אצל העירקים. סבא היה יוצא מהבית כבר ב-5:30, מיד אחרי שגמר לחתוך סלט ענק ודק דק לארוחת הבוקר. גם אנחנו היינו משכימים ויוצאים לבית הכנסת, יחד עם סבתא. תקצר היריעה מלגלגל את סיפורי שבת בבית הכנסת, אבל הייתי מוכנה, ולא רק לרגע אחד, לחזור להיות ילדה קטנה ולשעוט לעבר שלל הסוכריות הנזרקות מכיוון עזרת הנשים, ולמלא את הכיסים בטופי הנפלא.

 

כשחזרנו מבית הכנסת, ציפתה לנו ארוחת הבוקר. הארוחה כללה ביצים ע'תביט (ביצים חומות שבושלו עם התביט), סלט גדול, בבינג'אן מקלי (חצילים מטוגנים), פיתות עירקיות, צ'אי מחדר, עמבה ועוד מטעמים.

 

אין לי מושג, איך יכולנו מספר שעות מאוחר יותר, לאכול את ארוחת הצהריים. הארוחה "האמיתית" כללה את הטבית - החמין העירקי וסלט גדול - וכל המוסיף גורע. את הטבית של סבתא חנה אי אפשר לשחזר, היו בו טעמים נפלאים שנשמרו בזכרוני כפלא הגדול ביותר בעולם. הנה כמה מתכונים בניחוח שבת אצל סבתא חנה:

 

צ'אי מחדר

 

המרכיבים:

חופן עלי תה הנמכרים בתפזורת

מים רותחים

חלב

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים תמצית: מכניסים חופן עלי תה לקומקום קטן ומכסים במים. נותנים לתה להתבשל זמן רק על אש מאוד נמוכה (למשל על הפלטה של שבת).
  2. להכנת התה, מוזגים מעט מהתמצית שהתבשלה, ומשלימים במים רותחים או בחלב.

 

 

חזור למעלה
חצילים מטוגנים

 

המרכיבים (כמויות לפי הטעם):

 

חצילים, חצויים לאורכם

 

מלח גס

 

שמן לטיגון

 

 

אופן ההכנה:

 

  1. מפזרים מלח גס על פרוסות החצילים ומניחים להם להזיע. שלב זה מסייע בסילוק המרירות שבחציל.
  2. שוטפים את החצילים במים רבים, וסוחטים אותם, על מנת שלא יספגו יותר מידי שמן בטיגון. אפשר גם לסדר את החצילים במגש ולהכניס למיקרו לזמן מועט, לייבוש.
  3. מחממים שמן במחבת, מטגנים את החצילים ועורכים אותם על ניר סופג. מטים את המגש ומאפשרים לעודפי השמן להקוות. מסלקים את עודפי השמן.

 

חזור למעלה
קובה בורגול

 

המרכיבים (22 יחידות):

 

 

למעטפת:

 

1/2 ק"ג בורגול דק

 

3 כפות שמן

 

1 כפית מלח (זהירות)

 

1/4 כפית פלפל שחור

 

למלית:

 

1/2 ק"ג בצל, קצוץ דק

 

1/2 ק"ג בשר טחון או בשר קצוץ דק דק

 

50 גרם שקדים מולבנים, קצוצים

 

100 גרם צימוקים שחורים קטנים

 

מלח ופלפל

 

1/3 כפית בהרט

 

 

אופן ההכנה:

 

  1. מכינים את המעטפת: שורים את הבורגול במי ברז למשך שעתיים. שוטפים ומסננים היטב. לשים את כל חומרי המעטפת לבצק אחיד. אם צריך מוסיפים מעט מים בעת הלישה. מכניסים למקרר לשעתיים לפחות.
  2. מכינים את המלית: מחממים במחבת רחבה את השמן ומטגנים את הבצל והבשר הטחון כ-10 דקות, תוך בחישה. מעבירים לקערה רחבה, ומוסיפים את המלח והפלפל. מוסיפים צימוקים ושקדים מולבנים וקצוצים . מערבבים לעיסה יציבה.
  3. ממלאים את הקובות: צרים כדורים מעיסת הקליפה, מוחצים כל כדור לעיגול. במרכז עיגול אחד שמים מלית במרכז, ומרטיבים במעט מים את השוליים, מכסים בעיגול שני, ומהדקים היטב.
  4. מחממים שמן לטיגון עמוק, ומטגנים את הקובות משני הצדדים עד להשחמה.

 

חזור למעלה
טבית

 

המרכיבים:

 

 

1 עוף שלם, נטול כנפיים וחלקים פנימיים. מומלץ לבקש מהקצב שיכין למילוי

 

למילוי:

 

 

1 בצל קצוץ

 

3 קורקבנים מנוקים היטב וקצוצים דק

 

1/2 חזה עוף חתוך לקוביות קטנות ביותר

 

1/2 כוס אורז ארוך שטוף היטב

 

1/2 כפית בהרט לקובה

 

1 עגבניה קלופה וקצוצה דק

 

1/3 כפית מלח

 

לתוכן הסיר:

 

1 בצל קצוץ

 

1 כפית בהרט

 

3 עגבניות מקולפות וקצוצות דק

 

מלח, פלפל שחור טחון טרי

 

4 כוסות מים

 

3 כוסות אורז עגול שטוף היטב, מסונן

 

 

אופן ההכנה:

 

  1. המילוי: מערבבים את כל חומרי המילוי. ממלאים את פנים העוף. סוגרים את העוף ותופרים בחוט ומחט עבה. להזהר לא לקרוע את עור העוף.
  2. שמים 1/3 כוס שמן בסיר, מטגנים את הבצל והבהרט עד שהבצל מתרכך. מוסיפים את העוף הממולא. מוסיפים את העגבניות, מלח ופלפל ואח"כ את המים. מביאים לרתיחה ומבשלים כחצי שעה על להבה נמוכה.
  3. מוסיפים את האורז לסיר עם הרוטב, מערבבים, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה עשרים דקות. מכסים ומכנסים לתנור שחומם מראש ל-100 מעלות, למשך כל הלילה.
  4. מוציאים מהתנור ומסירים את המכסה. מניחים על פתח הסיר צלחת גדולה, הופכים את הסיר בזהירות על הצלחת ומגישים.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפילו היום הוא נראה לי מפחיד. אני וסבא
צילום: לטיף בכור
צילום: מירב אדרי
קלאסיקה עיראקית. קובה בורגול
צילום: מירב אדרי
צילום: לידיה נוה
חציל מטוגן. בבינג'אן מקלי
צילום: לידיה נוה
מומלצים