שתף קטע נבחר

כצפוי: מדד מאי ירד ב-0.5%

מדד מאי משקף ירידה בסעיפי הדיור, האנרגיה והתחבורה. לעומת זאת נרשמו עליות עונתיות במחירי הפירות ובמוצרי ההלבשה וההנעלה. מתחילת השנה עלה המדד בשיעור מצטבר של

מדד המחירים לצרכן ירד בחודש מאי כצפוי בשיעור של 0.5%. כך מסרה היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
מדד מאי משקף ירידה בסעיפי הדיור, האנרגיה והתחבורה. לעומת זאת נרשמו עליות עונתיות במחירי הפירות ובמוצרי ההלבשה וההנעלה. מתחילת השנה עלה המדד בשיעור מצטבר של 0.1%.
זו הירידה הגדולה ביותר במדד מאי מאז שנת 1969. בחמשת החודשים הראשונים של השנה מסתכמת האינפלציה בשיעור מזערי של 0.1% בלבד. לעומת זאת האינפלציה הבסיסית (המדד ללא ירקות ופירות וללא סעיף הדיור) הסתכמה בתקופה זו ב-0.8%. מגמת המדד הכללי מצביעה על כל שהאינפלציה נעה בחודשים האחרונים בתוואי של 0%, ואפילו אינפלציה שלילית. יחד עם זאת, המשנה לססטיסטיקן הממשלתי, יואל פינקל, מעריך כי סביבת האינפלציה מסתכמת כעת בכ-1%.
הירידה במדד מאי הושפעה בעיקר מהתיסוף של כ-3% שנרשם בחודש שעבר בשער השקל ביחס לדולר. הירידה בשער הדולר השפיעה על מדד מאי באמצעות הוזלות בסעיפי הדיור, הדלק, החשמל והתחבורה, שהסתכמו בכ-0.9%. ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות מחירים עוניות במחירי הפירות ובמוצרי ההלבשה וההנעלה, שתרמו במשותף לעליית מדד של כ-0.4%.

בזכות התחזרות השקל

הירידה בשער הדולר צפויה להשפיע גם על ירידה במדד יוני. בשבועיים הראשונים של החודש הנוכחי המשיך השקל להתחזק ביחס למטבע האמריקני בכ-1.5% נוספים.
הוזלות בולטות נרשמו בחודש שעבר במחירי המלפפונים (26.1%), סולר לחימום הדירה (11.9%), חשמל לצריכה פרטית (2.4%), נסיעות לחו"ל (7.5%), שכירת רכב בארץ (6.8%), תרמילים וילקוטים (4.9%).
לעומת זאת, עלו מחירי הפירות הטריים ב-27.6%. עליות בולטות נרשמו במחירי האבטיחים (שהתייקרו ב-130% לעומת לחודש אוגוסט 2002), אבוקדו (40.3%), פרי הדר (22.9%). התייקרות עונתית ממוצעת של 3.8% נרשמה במאי גם במחירי ההלבשה וההנעלה. מחירי ההלבשה העליונה התייקרו ב-5.5%. בגדי ים ובגדי ספורט ב-7.2%, הנעלה לילדים ב-3.4%.

תגובות

רימון בן שאול, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, רימון בן שאול: המדד השלילי האחרון של חודש מאי, כמו גם המדדים של החודשים האחרים בתקופה האחרונה, משקפים את המיתון הקשה שבו מצוי עדיין המשק. הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה ירדו ל- 1% בלבד, כך שהריבית הריאלית של בנק ישראל לאחר ההפחתה האחרונה מצויה היום ברמה גבוהה מאוד של 7%. יתרה מזאת, גם בחודשים הקרובים צפויים מדדים שליליים. בנק ישראל יכול להמשיך בסוף החודש בתהליך של הורדת הריבית ואף להאיץ אותו.
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין: המדד השלילי של חודש מאי, יחד עם התיסוף שחל באחרונה בשקל לעומת הדולר,
מצביעים על צורך מיידי בהפחתת הריבית במשק. הפחתה מיידית של הריבית, בשיעור של 0.5%, תקטין משמעותית את עלויות המימון במגזר העסקי ואת עלויות ה'אובדרפט' של משקי הבית, תסייע להקטנת העלויות העסקיות, תעודד את הצריכה ותמריץ את הפעילות המשקית, מה גם שהפחתה זו אינה מופרזת ותאפשר לשמור על יציבות במשק. כל זאת כחלק מהמהלכים האחרונים שכבר ננקטו במסגרת התכנית הכלכלית, להקטנת העלויות הכבדות המוטלות כיום על המגזר העסקי ולעידוד הפעילות הכלכלית במשק.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים